ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Ком - Емине 2025 Завинаги (с колело и велосипед)

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Предишната тема
Следващата тема
Ком - Емине 2025 Завинаги (с колело и велосипед)
Автор Съобщение
kaloyanv

Мнение Ком - Емине 2025 Завинаги (с колело и велосипед) Отговорете с цитат
Увод:

Толкова много ми хареса начина по който оформих миналогодишния разказ, че напълно запазвам този формат. Много лесно се получава “копи/пейста”. Вече до там ни се улесни живота, че не е необходимо да правим нищо сами. Има чат гпт, има гугъл, има йутуб, има неща които може да взимаш наготово, дори не ти искат и пари вече, стига само да ги споменеш и да им направиш малко реклама. Така е и с ком-еминето, вече не е необходимо нищо да правиш, просто гледаш 2-3 клипа и знаеш маршрута и най-важното е 2,3,4 5 дни, то това е и основното нещо за което се питат хората. “За колко дни го минаваш. На кой ден си” и дотам приключва с ком-еминето. Никой не се интересува от растителния и животинския свят. От гледките и променящата се природа, което се случва толкова бързо и с такива главозамайващи се темпове. И да не забравим ……… Никой вече не пита за извънземните във вековните гори до хижа Буковец. Дотолкова свикнаха хората, че не им правят впечатление дори (Или пък може би вълшебните, вековни гори вече да са пред дървосекачо-изчезване ?). Най-вероятно само ако ги качат на космическия кораб и успеят да пуснат клип в йутуб, тогава може и да има някакво раздвижване по въпроса.

Сега въпроса е да си изясня точно какво правя аз и защо. Явно не успях за цяла година да го направя, та по тази причина се опитвам към момента пишейки увода, да разбера защо за пети пореден път. Пиша основно в единствено и за единствено число, тъй като най-вероятно ще си бъда единствен верен читател. Но дотолкова ком-еминето ме промени, че успява да ме върне десетки години назад, когато бях просто един мечтател, та даже и успявах да списвам по някой ред. Нещо толкова забравено, че чак се радвам сега когато успявам макар и трудно да пиша някакви неща.

Чудя се още колко да се отплесвам, преди да напиша нещо конкретно и по ком-емине свързано. Тази година специално имах изключително голямото желание да направя едно “чисто” преминаване. Това дефакто беше единствената и основна цел. Исках така да го мина, че да няма неволи както всяка една друга година. Или по точно казано да го мина изцяло по план. По-интересното е че преди да започна, не исках да го премина по план, а исках да го наруша. Но явно толкова добър съм станал, че не успях и цялото преминаване стана точно по заложения първоначален такъв и то толкова точно и без отклонения, че чак останах малко разочарован .. Все пак и за това бях подготвен. Но познайте какво, Ком-Емине винаги те учи. Явно трябва да направя още доста преминавания, за да не получавам постоянно уроци.

Има няколко основни неща които промених и това разбира сa тренировките. Тази година каквото и да правих беше основно с раница, дори и за елементарните карания го правех с раница и дотолкова ми писна по едно време, че след ком-еминето карам само без такава .. Другото важно нещо е че най-накрая поне малко наблегнах на носенето на колело на гръб. Добре че беше Борко и това че го съпортвах, тази и предната година, поне малко да успея да пренебрегна нежеланието да нося колелото на гръб. Та благодарение на него, осъзнах че ако не може да носиш колелото на гръб и то за известно време, няма как да ти е лесно ком-еминето, защото има няколко участъка в които ти се стъжнява. Не само че покрай него разбрах това, но и получих безценно “ноу-хау” как да го направя така, че да не ми убива рамката. Пробвахме и с разни приспособления, които струват пари, но изолацията на Борко, направи чудеса. Това нещо може да се подобри и да се патентова. Хората дават една камара пари за “инсърти”, което горе долу е същото нещо, само че за гуми Smile . Една уж уникална изолация за много пари Smile

Другото съществено подобрение е че минах само на външни гуми с боза и съответно след многобройни перипетии реших да направя така че да си намеря сам, най-доброто налягане на гумите, без да ползвам калкулатури, магьосници и тн …

За моите гуми е дадено 1.8 - 3.6 бара … Това може би беше най-голямата бариера досега. Не смеех да ги оставя на по-ниско заради това предписание на производителя. След като четох доста, навсякъде съветваха да си взема дигитален манометър и да пробвам .. И така още пролетта реших да пробвам. Започнах от 1.8 отпред и 2.0 отзад, оказа се че и дигиталния манометър е много по-точен от това на помпите с аналогов манометър (или поне аз така си мисля). И така изведнъж след опитите и сериозните карания, се оказа че 1.5 и 1.7 съответно на предна и задна гума , прави такава разлика в карането, че дълго време не можах да повярвам как е възможно … Само толкова малко ти дава страхотна сигурност по гадни терени, не те хвърля гумата наляво и надясно, а в същото време не удря и на капла и няма шанс да се прецакаш нищо. Това го установих след много тестове и може да се каже че останах много доволен.
Ето как не винаги, трябва да се следват сляпо числата и наистина, човек трябва да пробва вариантите, инак не става … Колко време мина докато ги разбера тези неща Smile)

Другото е че си купих вело крачоли, които са нещо между футболни чорапи и клин. Нахлузваш ги и покриват целия крак догоре и ги защипваш с клинчето, което е с подложка. Това се оказа голям бонус. Оказа се че въобще не запарват, даже пазят от слънцето, от хвойните и от ухапванията. Не съм очаквал че тези крачоли ще ми помогнат толкова много. Даже в началото спах с тях, както и с дълъг ръкав за всеки случай, да се пазя от дървеници. Та тези неща ми дадоха неочакан комфорт. Аз дори в началото се чудех въобще дали да ги слагам, просто са супер леки. Даже аз ги взех основно заради спането Smile …….. А то какво се оказа, че после не исках да ги свалям. .. Даже и сега като тръгна на карания, пак ги взимам, пълен смях Smile .

Другото нещо е че тази година не взех мед, а заложих на гелове и за първи път вкарах електролити, тъй като се оказа че те доста помагат, както и малко енергийни барчета. Но тва беше сравнително дребна част и не съм сигурен доколко ми помогна въобще. Да не кажа че ги зарязах тези неща, тъй като след първия ден малко не беше добре работата, но затова по-късно.

Другата последна голяма промяна, поне за мен, е че за първи път извадих пухенката от раницата ми. Все пак се замести с друго много качествено и лека дреха, затова че не съм имал проблем в нито един момент. Това се оказа добро решение

И третото нещо е графика. Най-накрая се престраших да застана срещу жегата и да преместя ком-еминето малко по-далеч от септемврийския месец ..

Това ми отвори съвсем нов и различен поглед и усещане върху маршрута. Много мога да пиша за това, но ще го оставя да го изтъквам някъде измежду писаниците за съответните дни.

Сега е 31.08.2025 неделя, предните дни писах тези неща, а пък сега се чудя как да продължа. Понеже ми се пише, но в същото време загубих връзка с предишното написано, а пък не искам да започна да карам по дни без да съм довършил увода.

04.09.025 - Продължавам да препрочитам написаното дотук. Вече го чета през ред хоризонтално и вертикално. Опитвам се да се върна вече към датата на тръгването, тъй като така може да се получи един безкраен цикъл.

Така като гледам датата е била 08 Август Петък, тази година с цели 2 седмици отпуск, без належащи проблеми, сравнително свободен. Направо всичко се нареждаше перфектно, имах малко да довърша работа и уж щях да тръгна навреме. Моя верен приятел Денис, щеше да ме откара от София до Петрохан, така ми се стори най-добре да се случат нещата. Първоначалната ми идея беше от там да се кача на премката да оставя колелото и да слеза на хижа Ком за нощувка. След това на другия ден рано да се кача пеша да си взема колелото и да стартирам. Обаче като бях съпорт на Борката, това ми остави невероятно преживяване и реших да си нося бивачни и да спя под връх Ком, съответно без палатка за да не мъкна излишно.

Някак си така се случиха нещата че пътувах към София пак по никое време. Не ми остана време за аклиматизация, после петъка се оказа че имам немалко работа и трябваше да тръгна сравнително късно. Храната съответно взех 2 сандвича, за вечерта и за утре сутрин. Както винаги се оказа че това ще ми изиграе лоша шега първия ден, но щях да разбера малко по-късно.

И така петък 08.08.2025 около 20.00 часа се качихме с колата близо до ретранслаторната кула на зелена глава. Не исках моя човек да го карам да обикаля на майната си и после да се връща чак до София. Та поради тази причина това е най-добрия вариант и за него и за мен. Но явно вече закъснявах. Времето беше топло. И така някъде точно на мръкване бях в подножието на Ком …..

Където Борко ме чакаше. Въпреки че не исках да идва, понеже не ми се искаше да го занимавам, тъй като той си има достатъчно работа, гледайки от сегашната, а пък и тогавашната перспектива, това се оказа голям плюс. Тъй като закъснях заради работа (това най-вероятно ще го изчистя за другия път) и като стигнах вместо да се радвам ми беше леко кофти … Той вече се беше установил, а пък аз набързо извадих салатата, ракийката и бирата и един сандвич, ама нещо не ми вървеше нито яденето. Чувствах се скапан и уморен, даже ракийката бавно действаше. Така и не разбрах, Борко въобще дали разбра и при неговия и при моя съпорт какво пия от шишето за минерална вода Smile)) …. Бирата я видя и колата, както и водата, но дали се сети защо има толкова много шишета ……….. Smile))))))) .. Ако чете, ще ми е забавно да разбера …

Поприказвахме си с него доста, аз се поуспокоих, времето беше прекрасно като за района на Ком. Дори мога да кажа вълшебно. Цяла София се виждаше огреяна от светлини, на севе на юг и никакъв вятър.
Дотолкова беше хубаво, че започнах да се чудя дали някога ще загубя желание да правя ком-емине. … Най-вероятно да Smile когато ме сполетят неволите, но засега няма отказване …

И така хъката мъката, началото на прехода идваше. Всичко тази година беше почти перфектно. Само малко стреса на старта не го бях изолирал и затова не можах да спя почти никак, което впоследствие щеше доста да ме затормози първия ден. Но вече бях отново тук и ком-емине 2025 започна .
Нед Сеп 07, 2025 10:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov

Мнение Отговорете с цитат
Изобщо не съм разбрал кво е имало в шишетата от минерална вода, ама то това да е единственото, дето не съм го разбрал у тоо живот... Laughing Laughing Laughing
Чет Сеп 11, 2025 5:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Ден 1 - Ком - Витиня - 113 км 3335м денивелация 16 часа от които 13 в движение.

Така се оказа че спането май по - скоро се оказа мираж. Опънах си чувала до на Борко палатката, че да не ме духа вятър, въпреки че времето беше изключително тихо .. Но така се получи че хем спах, хем не. По едно време като мина 3 часа реших че е време да тръгвам, явно беше че нямаше да се спи повече. Изкарах сандвича и още нещо, хапнах малко трудно пийнах кола, усещах че нещо не съм много в кондиция, ама нормално. Реших да не вдигам Борко, оправих си нещата и тръгнах нагоре към Ком, тъй като спахме в подножието. Тръгнал съм в 4.00 да кажем след 15 минути бях горе. То пък наистина приятно топло и много красиво, без вятър, снимах и тръгнах надолу. Тоя път се пуснах леко без да слизам от колелото , макар че там на 2 места е гадно .. И о изненада, долу ме пресрещна Борко, тъй пък станал Smile аз мислех да подминавам и да не го будя. Пожелахме си всичко най-хубаво и по тъмно “газ” надолу. Обаче пък по интересното е че още от върха видях от към петрохан 3 светлини. То горе долу знаехме кои са въпросните, само че аз не очаквах да идват от там. Тва бяха едни от велосипедистите, дето си бяха заявили преминаването из сайтовете за проследяване. Това беше хубаво че още по тъмно щях да видя хора. Та ги срещнах точно баш на баира преди премката, поздравихме се и те ми казаха че искат да направят ком-емине за 4 дни ……. Първо кашана, после добрила, после Българка и така .. АЗ ги питах що идват обаче от Петрохан и те ми казаха че нямало къде да спят, понеже на новата хижа Ком имало някакъв огромен събор. Питаха ме мен откъде идвам и дълго време не разбраха или не ми хванаха вяра като им казах че съм спал на върха. Понеже явно ме виждаха с много по-лека раница от техните 🙂 .. И така се разделихме набързо с тях като и знаех къде ще ме настигнат и това е на Тръстена, където аз щях да почина малко повече.

Точно като спуснах стръмното обаче, усетих гадене. Това при мен означава 2 неща, основното е от тъмнината и челника и лекия ми проблем с вестибуларния апарат и другото което много помага и което е по-вероятно недоспиването. Но понеже чисто физически бях свеж знаех че това ще мине. То и мина и там точно някъде уж светлина, уж бях запомнил голямата локва през пътя, която се оказа май и единствената по - сериозна за тази година по ком-емине-то и я минах като най-големия гьон, та всичко стана кал и пясък без дори да е нужно, но наистина не видях.

И така продължих си спокойно по пътя та по тъмно разбира се, точно в 5:15 бях на чешмата на петрохан, където си налях вода, пийнах и хапнах някакви неща. Не се усещах добре, ама нищо обезпокоително. Да съм се забавил 7-8 минутки и продъжих нагоре по пътя, докато не дойде отбивката. Там обаче за кратко се обърках, тъй като имаше сечище и хванах страничен път. Но това разбира се беше много кратко и нямаше проблем.

И Ооо Изненада. Проблема дойде когато излязох на билото и продъжих посока Тодорини Кукли. Вилката взе да трака жестоко все едно счупена резба или лагер. Аз изпаднах в потрес, понеже не ми се е случвало това и не знаех как е възможно. Разбира се мога да кажа че тоя проблем съчетан в моментното ми физическо неразположение, ме напрегна. То всичко идва от там, че не знаеш какво става. То не ми пукаше че дрънка, обаче се чудех дали пък няма да стане нещо по натам. НАй- лошото е че това е постоянен шум който може да те побърка и който не разбираш защи се получава. Спирах на няколко пъти, правих какви ли не тестове, но не разбирах какво става. Единственото което разбрах е че това е от вилката. След дълго чудене и маене реших да спра в района на червената локва и най-накрая разбрах какво е станало. Аз съм със Степ Каст вилка или изобретение на фокс, който е направен за Крос кънтри, Съответно демпера и въздушната част се навиват по-нависоко към външната част. И затова има една издължена врътка което се нарична “ребаунд нот” за коригиране на това колко бързо да реагира изпускането на вилката. Та по неква причина тва се беше отвило и изкривило и при всяко тръсване или движение чукаше честоко в тръбата и създаваше този безумен шум. Уж го затегнах леко и го позиционирах, та този проблем изчезна. ТАка хубаво ми стана камък ми падна от сърцето и това ведно с идването на светлата част на деня ми оправи настроението.

Дадох си газ надоле по Пробойница и повече не съм имал проблем за деня. Проблемите щяха да дойдат по-късно. Та точно след гадния терен, където се излиза на каменния път преди пробойница, който все още е супер гаден за каране, давах газ и напъвах и толкова бях съсредоточен да не се прибия, че минах през стадо глигани с много малки и големи, замалко да се блъсна и да ме утрепят. Даже ми мина наум по едно време да спра, обаче от тоя път нямаше накъде да ида и щяха да ме нападнат. Това още го помня ..Изненадата при мен беше огромна, никога не съм очаквал на това място да засека толкова много диви прасета .. Е слава богу всичко мина без проблем и така бодро и свежо стигнах гара Лакатник, където спрях на чешмата и малко се поотмих и напълних вода, както и хапнах набързо. Гледах да не се застоявам, тъй като беше рано, а пък почивката щеше да е на Тръстена. Движех се по план в 8.00 часа бях там и 8.18 съм тръгнал …

Поосвестих се и продължих по асфалта, където на излизане преди село ЛАкатник на високото на чешмата спрях да заредя вода и се заговорих с една баба. Оказа се че е на 91 и чака автобуса. Изглеждаше чудесно и каза че е така понеже цял живот е движила. Пожелах и още 90 години ама май не се зарадва много на това пожелание и се разделихме поживо поздраво. Бая ме хвана за слушател, сигурно 10 минут ми разказва истории, та тъкмо и аз да почина .

10:20 Стигнах Тръстена, не е перфектно като време, обаче поради проблемите с колелото и това че не се чувствах така както очаквах, гледам да не се презорвам. Там реших да направя обедна почивка. Съответно си поръчах кафе, кола и чаках да стане супата. Освен това сложихме да печем кебапчета да имам за после. Докато си седях може би след 20-30 минути дойдоха и хората които срещнах сутринта. Не ми изглеждаха точно като подготвени за такова сериозно натоварване, та пак ми обясниха че отиват на Кашана и тн .. Аз пък им казах че отивам на Витиня и повече нема да се срещнем и така се разделихме. Те на хижата пиха по една кола че бързаха. Та спирам да пиша за тях, тъй като се оказа че нищо от това което са си мислили не е станало и вместо 3ма е завършил 1 и то въобще не за такова време.

Аз за сметка на това пък компенсирах тяхната липса на почивка та тръгнах чак 11:20 Smile) както си му е реда.

Дотук добре и няма да пиша повече за да не удължавам разказа, обаче 14:30 бях точно на изкачването на Белева поляна …….. Ииии оттук попаднах в страната на приказките, но по точно от тези, които не свършват с добър край Smile

Поспрях се малко да почина точна на последното дърво преди да се кача на върха а то пече ли пече, няма сили за да движа така както съм си мислил че ще бъде. Издрапах нагоре, после вече е лесно до Мечулица, там метнах колелото и слязох долу, където разбира се спомените нахлуват. Винаги като слеза долу на чешмата, все едно попадам в друг свят, който е различен от този в който се намирам в момента. И винаги искам да остана … Хапнах, пих вода, заредих повече, тъй като до витиня нямаше да се отбивам никъде. Там тихо и спокойно, прохладно, губиш усещане за времето и затова може би тези 50 метра нагоре са толкова тежки, тъй като само за това разстояние отново сменяш световете. ОТ най-спокойното и тихо място , където си забравил всичко, попадаш отново на пътеката където е жега и там е пътя и трудностите към морето. Оттук насетне доста забавих темпото, дори спрях да гледам и часа, топлото ме натисна в този момент и въпреки много по-добрата ми форма, този участък по никакъв начин като преминаване не отстъпваше на този от 2023, където бях с пирони и неясна физическа форма. Та иде реч, ми беше еднакво гадно.

Ако кажа обаче за пореден път, че този участък е най-трудния от цялото ком-емине, а в същото време е един от най-загадъчните и хубави … най-вероятно никой няма да ми повярва .. Но затова и сме различни хора, всеки приема пътя и планината по различен начин.

След като минах Златаришка чукла и местонта прекръстето, оттам се покарваше вече пак през адската жега, докато не дойде времето да излеза на тръбопровода. Тая година продължих по пътя ляво и хванах синята марка, успоредна на червената че е по-добра. Ама голяма мъка, та и мъките продължиха, взимах гелове, хранех се но нещата не бяха добре ..

Безсънието, както и топлото време си оказват влияние. На всичкото отгоре след Белия камък пак се замотах и то е че не бях сигурен откъде точно най-добре да мина. Пуснах се надолу и после трябваше да изкачвам , но то дефакто това е вече пътя по който се минава.

И както 2023та година точно преди голямото изкачване на зла поляна, там на извора се катурнах. Но да отбележа че и в предния разказ писах че вода има само на Мечулица но не е така. И там има вода почти винаги, но е достатъчна. Тук вече макар и трудно знаеш че си стигнал, но и винаги запомняш този участък. Няма да пиша колко часа беше, но със сигурност не е било по план .
В крайна сметка това поне е хубаво че си знам възможностите и още от рано ми стана ясно че няма да ходя на Чавдар поради привидното ми далеч от перфектното състояние, та се бях обадил на туристическата спалня при Краси да остана. Той ми каза че ще бъда сам шеф, е после се оказа че няма да е баш така …
На зла поляна нямаше никой, даже този път не се отбих и да видя кое как е и направо продължих към Витиня. Часа беше точно 18:50, вече нямах и бърза работа но си бях решил че трябва да се прибирам навреме да имам време за почивка …
Направих няколко уникални снимки по пътя, бутах и на места за по 10 метра, но няма как. И така 19:55 бях на Витиня, като се оказа че има вече един човек, утра бегач май или поне кандидат, много готин но затова може би по - натам. Аз се хванах да се къпя и да се оправям и да пера . Нещата не вървяха перфектно бързо ..

Горе долу вече бях готов, когато дойде една мацка по-малка от мен. Аз отидох у кухнята и уж Краси вика че има за шопска, ама имаше дедовия. Два домата, които си нарязах с повече сирене, и набарах 2 моркова.
Най -важнто е че ракията, бирата и безалкохолното бяха в хладилника. Намерих си една хубава чашка и само като си налях и като видях как се запоти чашката, един голям камък ми падна от сърцето и вече почувствах истинската тръпка от ком-еминето, даже преди да съм отпил. Толкова хубаво ми стана, че се зачудих дали да не си почина един ден, но знаех че утре щеше да е различно … Така и не запомних какво точно вечерях освен обилната салата и сирене, щото дойде и девойката и започнахме да си говорим. Като си налях втората чашка, вече бях готов за почивка. Но бирата не вървеше поне така си спомням, което означава точно че съм карал предимно на салати.

И така някъде към 22.00 часа с ракийка в ръка се отправих към стая 6, където отсядам за първи път и са най-много леглата. Тази година бях взел много предварителни мерки за дървеници, дълги ръкави и предварително пръскане с препарати. Затова че мога да кажа че за трета година, това е едно от най-яките места за почивка. Може би се броят на пръсти местата където наистина си почиваш добре и мога да кажа Тур. Спалня витиня е едно от тях.

Това си ми беше един наистина важен ден, предварителната ми подготовка беше много по-сериозна от това което минах за този ден. Но не ми пукаше, минах толквоа колкото можех и накрая пак ми беше хубаво …………

И точка. Не ми остава време да си напиша разказа така както искам. Затова че му давам малко пауза, да свърши работата, която ме е налегнала и да не бързам. Най-добре писането става към есента ноември. Но все пак ще си пиша така по - малко без да публикувам .. Това го казвам за многобройните ми читатели и фенове по целия свят …..

И малко снимки разбира се ..

https://drive.google.com/drive/folders/1ey0H2uEt5pJhIGaoCVa9myt6MKOeOTl6?usp=sharing
Пет Сеп 19, 2025 9:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tito

Липсват ми във форума такива четива. Евала, Калоянчик!

Вто Сеп 23, 2025 9:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tzezko

Местожителство: софия

Мнение Поредното преминаване "не по правилата"! Отговорете с цитат
Ами как да не снЕмеш чушмъта, бе Калоянчик?!
Не ти се брои първия ден- похабена работа!
Чет Сеп 25, 2025 3:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Мнение Re: Поредното преминаване "не по правилата"! Отговорете с цитат
tzezko написа:
Ами как да не снЕмеш чушмъта, бе Калоянчик?!
Не ти се брои първия ден- похабена работа!

Аз те чакам теб, да го направим един път както си треее .. Smile) Ама его на ... ко да говотим ..
Пет Сеп 26, 2025 8:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Ден 2 - Витиня х. Момина Поляна - 54 км 2394 м денивелация 13 часа от които 10 в движение.

Опитвам се да си спомня какви точно планове имах за този ден. Ама малко се бях респектирал от вчерашния ден, освен това се очертаваха 2-3 дни ама яко топло. Понеже уж си горе в планината си мислиш, че може да те пощади, ама колко ли да е. Още повече че ще се излиза на открито. Оригиналния ми план е хижа Момина поляна, часовете са пресметнати предварително, не може да има изненада, но това е и плана да се наруши, все си мислех преди началото, че ще имам аванс на много отсечки. Та след първия ден ми се изясниха някои неща. Та въпроса беше кога да тръгвам този ден. Имаше идея да е много рано и да продължавам нанякъде да кажем далече до хижа Ехо, макар че знам този вариант да е безумен. Тъй като там лесно ще стигна, но няма да има вода, не знам кой ще ме посрещне дали ще има храна, а и на другия ден какво ме чака освен същото. Та не го мислих кой знае колко, реших да си стана около светлото да си почина, че да мога да хвана пътеката покрай оградата на ловното стопанство. Защото яко бях станал рано мислех да минавам по асфалта към горно камарци. Та така станах рано и не толкова и заварих утра бегача, който тръгваше към Кашана и каза че там ще си почива. Аз пък се чудех какво да ям, не ми се ядяха сухи неща, беше ми малко кофти че няма как да си направя някаква храна, която да ми се яде. И изведнъж видях парти грила и че има останал кашкавал. Мако трудно докато намеря откъде и кой контакт да пусна, но заработи и стана голям кеф. Като се препекоха принцесите, така ми дойде апетита и хапнах толкова добре. Пих кафе че имаше и машина безалкохолно. СТана много приятно. Нямаше проблем и с почивката, спах като къпан и нямаше никакви дървеници тоя път.
Тръгнах 6.30 като толкова ми стана кеф, че реших да оставя 100 кинта че имах една банкнота. После след няколко дни, реших все пак да се обадя на Краси да го питам дали си е взел парите, понеже винаги оставам така и си мисля че няма проблем. Еее оказа се че той пари не е видял. И ей така се губи доверието, аз повече пари там няма да оставям, освен на него. Но не ми се влиза в подробности кой какво, те да си го мислят.

И така 6.30 тръгнах, карането беше идеално не съм го мислил хич кое какво, не съм и спирал. Покрай оградата леко, после арабаконак, спускането и хоп застигнах моя човек пешеходец, поговорихме и продължих. От тук нищо интересно … Интересното е като излезеш на пейката на 30 метра преди Копривите. Там е толкова красиво, че спрях да си почина на това място, да пия вода и да хапна леко. Снимах и отидох в заслона, който при първото ми минаване ми изглеждаше страшна кочина, сега вече го оценявам като “Приятен за спане” Smile Smile .. И да така ни променя ком-емине…. Даже и мен дето уж имам опит от мизерстване.. Ама тука се затвърждава. Та тук съм бил 8:12 или 1 час и 40 минути след като тръгнах, движех се добре. Поех по пешеходната пътека през копривите Smile тъй като е по-бърза и по приятна, поне за мен ….Даже мога да кажа че е и красива много и ми става една от любимите. И тази година точно след 40 минути пък бях на Етрополската седловина където се събират всички пътеки. Доста добре вървях.

От тук вече поех по широкия и спускащ път към хижа Чавдар, където преди това ще се отклоня вляво, защото слизането до хижата е още поне 100 метра денивелация, които и после трябваше да се качат. Освен това не ми се ходеше там, по обективни причини. Тази година обаче реших че няма да се качвам по билото, а ще мина за първи път по средния път, който излиза над хижата, където е трафопоста и вековния бук, там са и пейките вече излизайки от гората.
Та хванах средния път, който върви хоризонтално, ама там има много разклони и на първия слязох пак на пътя към хижата, понеже този вдясно е по-очертан и не обърнах внимание. Върнах се обратно и продължих направо. Отново последва разклонение то е направо наляво към билото и надясно. Тъкмо да се объркам и да тръгна надясно и се усетих да продължа направо. Та така този път излиза където казах на вековния бук и беседките. Изключително приятно място, седнах и направих малко по-дълга почивка, че излизах на открито, а днес го даваха ама страшната жега. Беше едва 9:20 а преди да тръгна се намазах с крем и си сложих поша на главата да ме пази от слънцето.
Но мога да кажа отговорна специално за велосипед този път е много по-добър, тъй като е добре утъпкан и дори след това бутането е лесно. Вече ще минавам само от тук. Иначе може би имам към 10 минавания я от към хижата, я отгоре по билото, ни никога от тук . Този път макар да го има от 100 години и да го знам, ми направи впечатление от велосипедните минавания на Петър Матов и наистина е по-добър.

Добре се движих нямах никакви проблеми, но заради предстоящите дни на страшна жега днес и утре, забавях доста темпото умишлено, тъй като не се справям добре с топлината и от вчера се пазех днес. Така мисля бързо отпаднаха идеите за някакви геройства до Бенковски. Освен това исках да направя минаването точно по този начин, за да не изпусна участъка След Тетевенска Баба до Вежен по билото, тъй като от 2021 не го бях минавал. Ахаа, забравих да спомена че бегача, който явно се беше преуморил вчера го настигнах още на етрополската седловина и се чудих как така на изкачване с колелото го настигнах, а какво ли щеше да стане на спускане. Явно просто неговата почивка е съвпаднала с моето ходене и затова е така, тъй както той щеше да се появи едва половин час след мен на Кашана.

И като заговорихме за Кашана, мислех да не минавам от там, но всъщност на базата на този план и на това че тръгвах от Витиня, прескачането на хижата автоматично се изключваше, а пък и исках да мина от там. И така 9:30 съм тръгнал от вековното дърво и след омайващите гледки и сравнително лесното придвижване, точно 11:20 бях на Кашана. Вече беше станало топло ама топло, там беше мама Данче, имаше и други ком-еминейци, което ме зарадва. Сега да кажа пък защо си спомних за ком-еминейците. Всъщност взех си старата батерия със старите усб-та, понеже е доста лека и пак е 20к около 300 грама. Да ама няма усб-ц, а пък аз съм си взел кабела за часовника, с усб-ц и въпреки че държеше много немаше къде да го зареждам. Малко беше кофти. Та там на хижата имаше една мацка, която с още един беше останала, понеже правят група ком-емине, но нещо закъсали и решили да си почиат там един ден. Та тази мацка ми даде такова зарядно и докато хапвах си заредиш часовника, мисля не на 100 процента, но достатъчно да ми стигне до следващата хижа . И поръчах си аз не знам колко неща, предимн супи и таратори приказвахме много, дойде и ултрабечага, даже мислеше да идва и той до Момина поляна ама се отказа. Дойдоха и други хора, стана весело. Имаше и едно момче с хамак, който си носеше целия бивак и отиваше днес към Планински извори където щеше да спи. Аз пък му казах че живот и здраве утре ще го видя там някъде, тъй като той не ставаше много рано и така …
Гледам сега и не вярвам на ушите си. Стигнал съм 11:20 а пък съм тръгнал от хижата 12:50 , даже се чудя Борко що ме кара все да си давам зор, като колкото повече ми казва да го правя по-кратко, аз вдигам все повече почивките. Още в началото по пътя от кашана нагоре, там има един последен извор който минава през пътя, се спрях че беше наистина адска жега преди да изляза на открито. Пих вода и пълних и намокрих кърпата и дрехите. Това е нещото което правих постоянно и което ме спаси. Където имаше вода мокрех бъфа който беше на главата и така ми изкарваше добро време и не позволяваше да прегрея съвсем.
Тръгнахме си както трябва добре после излязохме горе на билото, слънцето пече, обаче в района все още се носеше от север леко прохладен ветрец, по тази причина не усетих чак толкова много да има драма, но все пак не беше минало почти никакво време. Стигнах аз по едно време разклонението на пътя с лятната пътека която идва от Кашана и продължих право към връх Кордуна. Както казах и преди повече по подсичащата пътека няма да мина никога, стига да няма някакъв много голям вятър. Бутане Бутане и този път понеже имаше видимост преди да стигна камъните на Кордуна започнах да подсичам, че имаше животински пътеки и така не стъпих на самия връх, а минавах леко покрай него. Вече си беше стабилно топло, откри се Свещи плаз и започнах вече слизането към премката. И да така се оказва че хем е открито хем има и къде да се скриеш, точно преди да изляза на премката, има едни малко по високи клекове, които са към 50 см но дават страхотна сянка и са на такова място, че има движение и на вятъра, там спрях за кратка почивка. Дестина минути да съм починал но вече около 14:50 подсичах Свещи плац и отивах към малкия. Което са си 2 часа с почивката и е добре..

И винаги някъде тук дали защото е кратко, дали заради голямата жега която настана, помня минаването, помня го и други години, но в същото време ми се губят моментите. Все едно изпадам в безтегловност и тя горе долу започва точно от Кордуна обикновено и продължава чак до района на Пъпа / Братаница. Уникален район за мен. Там също има извънземни, но не съм минавал през ноща за да го потвърдя.
Та малко след Миале Има една група от скали и точно там в 16:10, въпреки че е само час и нещо след последната ми почивка спрях и се облегнах северна посока. Камъка беше толкова хладен че не можах да повярвам, направих нова почивка, която е била минимум 20 минути. Видях и големи грабливи птици и това бяха лешояди, много се зарадвах всичко беше чудесно. Нямаше хора, нямаше шум. Само прекрасната природа в тази част на Балкана, но и да си призная изключителното топлото време. Като цяло се чувствах много добре, но в същото време много се пазех превантивно.

И така точно 16:45 се изправях пред втория ми кошмар и това е изкачването на връх Косица. Първия несъмнено е района от циганската поляна до Зла поляна. Този път обаче нещата бяха доста добре, тъй като забавих темпото, нямаше проблем с изкачването, обаче и бях готов за носене, тренировките даваха резултати. Това е може би един от най-любимите ми райони. Качих се на Косица, после преди Паскал, моята самота се наруши и това бяха група хора, които бяха на едно място на слънце и не мърдаха. Чак по-късно като стигнах и като можех да видя добре, се сетих че са боровинкаджии, но в доста лошо състояние, нямаха вода храна. Викаха през цялото време и чакаха някой да дойде отдолу да ги вземе. Най-тъпото беше че аз също бях останал без вода, но на мен не ми пречи това. Малко по-късно им намерих “спасителите” и им казах къде са. То там няма и много обхват.
Времето напредваше и ако някой си мисли, че да качиш Косица е все едно да си стигнал Планински извори, хич не е така, има си немалко километри по билото. Най-готиното било, досега там не съм срещал туристи, колкото и пъти да съм правил ком-емине. Гледките бяха умопомпрачителни, още като спрях Около района на Миале преди това, всъщност за първи път намерих време да видя кой точно обект се виждаше чудесно и това си е хижа Паскалска ливада. Голяма красота и така 18:50 бях на Горна Джемина, вече с голям кеф по план, без да има напрежение започнах слизането надолу, даже се бях позасилил надолу с колелото, ама като ме хвана хвойната реших повече да не рискувам, а и стана много стръмно.
19:05 или след 15 минути бях спуснал коловата маркировка до отбивката на синята такава и разбира се като опитен ком-еминеец метнах велосипеда, каските и почти целия багаж в хвойната и поех вече лек, през прекрасната гора надолу към хижа момина поляна.

Спомените нахлуваха, 2021ва окъснял, тъмно в тази гора се замотах малко, бях се притеснил че времето напредна. Сега точно обратното светло, знаех къде отивам и в същото време се прехласхвах по красотата на района ..

19:25 дори и след цялото мотане по оставяне на колелото бях на хижата. Същото уникално място, пак никакви хора. Мога да кажа с ръка на сърцето, че целия този район от Момина Поляна през Бенковски и хижа Вежен е може би най-красивия наедно с резерват Стара Река около хижа Васил Левски. Това че съм подсичал и съм имал шанса да го направя ме е срещнала с тези невероятни райони. Според мен дори това е по-хубавата част на ком-емине.

Ще ми се да разказвам след това какво стана, ама някак си не мога да го опиша, срещнах се с новите и не толкова хижари и се започна там както си трябва. Ни една ракийка не пропуснах. Даже се възползвах мисля от вип условията и си взех и уиски за приспиване. Много хубава вечер. За съжаление им разказах и как 2021 ме посрещна Баньо с думите “Аре ве, докога ща чакам. Направил съм ти тука салати, че взеха да идват едни дет не ядат месо и не знам кво да правя вече”. Двете най-хубави посрещания които съм имал на едно и също място. За съжаление ми казаха че Баньо не бил добре със здравето, одрязали му единия крак и така .. Какво по лошо от това, неведоми са пътищата, на кой каквото му е писано, ще си го изстрада.

Понеже се разпространяват различни варианти на пътеката, все пак не случайно по пътеводителите е дадена хижа Момина Поляна, това е най-добрия вариант. Спускането въобще не е толкова много, това е най-краткото и след това ти не се връщаш по същия път. Пиша го това по повод един, дето обясняваше как Бенковски било логичното слизане. Въобще не е вярно, правил съм го 2 пъти и е в пъти по дълго от това. Като места и красота си заслужава да се слезе и на трите. Няма да се сбърка в този район.

Може да се каже че се нахъсах много, там водата е толкова студена и хубава, излизах снимах, после хубаво захладня да може да се спи както трябва. ПРеди това прах разбира се както всяка вечер, това е част от ритуала и дори не го пиша вече. Най-хубавото е че ми намериха кабел да си заредя часовника, че да мога да давам данните за ком-емине. Говорихме и за лешоядите и човека ме светна, за връх Картала Smile то това име най-вероятно не е случайно.

И така утре като един тежък и още толкова много горещ ден, бях готов да ставам рано, ама не чак толкова да си създавам притеснения. Бях си поръчал един омлет за сутринта, бяха ми направили и сандвич един от най-хубавите. Обясниха ми за кафе машината как се прави кафе. Абе голям кеф, на някои места … даже се чудя точно защо постоянно ми се ходи на ком-емине. Утре продължавам, че започваше да става все по-добре.

И ето как набързо написах и втория ден … даже и снимките ще пусна …

Шеф Цецко добре ме критикува, но тази година не разбрах какво стана, хем снимах хем няма снимки. Кой знае къде са отишли, ама нищо Smile

Снимки:
https://drive.google.com/drive/folders/1jtC2SIQ2bQ1HK8nl2nZrBVDwK5gm_OJf?usp=sharing
Пет Сеп 26, 2025 8:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

За другите дни ще редактирам, че пуснах набързо и е бъкано от всякакви правописни, пунктуационни и всякакви грешки, даже не се и чете добре .
Пет Сеп 26, 2025 8:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.