ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Ком-Емине (Е3): 2025 г.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Предишната тема
Следващата тема
Ком-Емине (Е3): 2025 г.
Автор Съобщение
kaloyanv

Мнение Re: Dirty sme Отговорете с цитат
vaskoo написа:
https://youtu.be/Msguggz_1EY?si=YZ1PmsAEjF8sBdDg

На Борис ще стискаме палци да завърши безаварийно.

Баааааааа Smile)))) Това съм го пропуснал ... Че то е култово , хахахаха Smile. Много добре се вписва Smile
Чет Мар 20, 2025 9:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Мнение Отговорете с цитат
Днес ходих в района на козя стена. След ушите посока козя стена, има едно възвишение, което е безименно и пътеката обикаля около него. Там всяка година се ядосвам на гадната хвойна. Та сега минах все едно по зимната отгоре и като цяло ми харесва доста повече. Има едно стръмно избутване докато се качих горе на върха но то е 20на метра ... Е сега бях без колело, може да е субективно, но на мен хвойните ми пречат.

Запомнил съм на 3 места гадна хвойна, едната е слизането към х. Бенковски. Другото е подсичането след Кашана на Курдуна и третия беше този кратък участък. Та аз специално, както съм писал и преди, Курдуна ще си я качвам и ще си я слизам . Същото важи и за тази отсечка. То ако ги манавах с дълъг панталон можеше и да не ми прави толкова впечатление, но аз все по къси гащи. Затова че отгоре.

Aaa Има и предхи х. Ехо на подсичащата гадно, но е малко , а пък и там няма накъде.
Съб Мар 22, 2025 6:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov

kaloyanv написа:
Днес ходих в района на козя стена. След ушите посока козя стена, има едно възвишение, което е безименно и пътеката обикаля около него. Там всяка година се ядосвам на гадната хвойна. Та сега минах все едно по зимната отгоре и като цяло ми харесва доста повече. Има едно стръмно избутване докато се качих горе на върха но то е 20на метра ... Е сега бях без колело, може да е субективно, но на мен хвойните ми пречат.

Запомнил съм на 3 места гадна хвойна, едната е слизането към х. Бенковски. Другото е подсичането след Кашана на Курдуна и третия беше този кратък участък. Та аз специално, както съм писал и преди, Курдуна ще си я качвам и ще си я слизам . Същото важи и за тази отсечка. То ако ги манавах с дълъг панталон можеше и да не ми прави толкова впечатление, но аз все по къси гащи. Затова че отгоре.

Aaa Има и предхи х. Ехо на подсичащата гадно, но е малко , а пък и там няма накъде.

Аз още съм раздвоен относно мястото след Ушите. Гледам на картата, обикалянето през хвойната добавя около 200 метра в повече, но върви почти без денивелация на около 1575 м.н.в., докато зимната качва връхче, което е 1621 м Rolling Eyes И там винаги съм с дълги гащи Rolling Eyes
Съб Мар 22, 2025 10:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Ами така е да, както ти казваш. Мен там много ме дере хвойната затова Smile
Нед Мар 23, 2025 8:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
packo packov

Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100

Мнение Започнаха го Отговорете с цитат
https://balkanec.bg/etropoletsat-tsvetan-hristov-premina-sam-marshruta-emine-kom-midzhur-za-22-dni-67756.html

Магистрала стана...

Чет Апр 03, 2025 9:20 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Да, нормално ... Smile

Аз пък мисля тук преди Великден да направя някой ден по маршрута. Ама напоследък е много шибано времето .. Целта ми е да направя малко проучване, заради логистиката. Да сляза не Петрохан петък вечерта, да забутам колелото в гората и от там да сляза пеша на хижата. После на другия ден газ от ком до Витиня ... Да го видя как ще ми се отрази .... Аз вече толкова пъти правя този участък, но винаги ме удивлява, никога не ми омръзва. С удоволствие се мъча.

Но никога не съм го правил да тръгна от хижа Ком. Само когато бях пешак, тръгнах от там Smile

А пък втория ден искам от Витиня да стигна Момина поляна, като имам едно устройство за монтаж на раницата, дето да си закрепям колелото. И така носенето е по-лесно ... ама не съм го пробвал, че аз не обичам да нося колелото на гръб .. Много ми тежи .. Smile
Чет Апр 03, 2025 10:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Така се очертаа май нищо да не направя, то има сняг още в ниското. Но ще видя към средата на седмицата как ще е, поне за ден два преди великден.
Чет Апр 10, 2025 10:09 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Чат ГПТ ми каза всичко което ми е необходмо за ком-емине ....

Затова че затварям темата Smile Smile Smile

Минавал съм ком-емине за 10 дни с велосипед, моля направи ми план за 6 дневно преминаване с велосипед.

ChatGPT said:
Страхотно! 🔥
Ако вече си минавал Ком–Емине с колело за 10 дни, значи имаш и подготовка, и реална представа колко е сурово.
Да го направиш за 6 дни обаче е сериозно ускорение — ще изисква здрава логистика и силен режим. 🚴‍♂️

📋 План за 6-дневно Ком–Емине с велосипед:
(Разделено на приблизително равномерни и логични етапи, съобразени с места за нощувка/почивка.)

➡️ Ден 1: Ком → хижа Петрохан → с. Гинци → Бучин проход → Вършец → около Берковица → Лакатник
🚴‍♂️ Около 100–110 км.

⛰️ Много качване и слизане (разкъсан терен).

🏡 Нощувка около района на Лакатник (хотелче или къмпинг).

Забележка:
Първият ден е интензивен — натоварваш здраво още от старта, но ако преминеш добре Лакатник, нататък става по-плавно.

➡️ Ден 2: Лакатник → Враца → х. Партизанска песен → с. Ребърково → Вратцата → с. Лютиброд → с. Зверино → с. Ръжево → Своге
🚴‍♂️ 100–110 км.

⛰️ Продължават технични качвания и спускания.

🏡 Своге или наоколо има места за нощувка.

Терен:
Тук имаш малко повече шосе, което дава шанс за по-бързо темпо.

➡️ Ден 3: Своге → Ботевград → Правец → Ябланица → Рибарица
🚴‍♂️ ~100 км.

⛰️ Започват по-дълги качвания към Централния Балкан.

🏡 Рибарица е хубава точка за почивка — много къщи за гости.

Критично:
Тук трябва да се заредиш добре, защото следващите дни стават по-тежки.

➡️ Ден 4: Рибарица → Кашана → Троян → Беклемето → х. Дерменка → Добрила → Бузлуджа
🚴‍♂️ ~90–100 км, но с МНОГО денивелация!

⛰️ Това е един от най-тежките дни!

🏡 Може да стигнеш х. Бузлуджа или х. Шипка за нощувка.

Особено важно:
Тук си в Централния Балкан — чести мъгли, промени в времето. Маркировката понякога е оскъдна.

➡️ Ден 5: Шипка → х. Узана → Трявна → Елена
🚴‍♂️ ~100 км.

⛰️ По-малко технично, повече каране по горски пътища и асфалт.

🏡 Елена предлага хубави опции за спане.

Терен:
Теренът е по-мек, но се усеща умората вече много ясно.

➡️ Ден 6: Елена → Котел → Върбишки проход → Планиница → Сливенски Балкан → Нос Емине (или близо)
🚴‍♂️ ~110–120 км.

⛰️ Последният ден е дълъг и брутален — вятърът край морето е силен, а краят изглежда близо, но се влачи...

Края:
Официално се завършва на Нос Емине (има табела), но има вариант и да завършиш малко преди това (в зависимост от умората и условията).

🔥 Резюме на план:

Ден Разстояние От къде до къде
1 100–110 км Ком → Лакатник
2 100–110 км Лакатник → Своге
3 100 км Своге → Рибарица
4 90–100 км Рибарица → Беклемето → Бузлуджа
5 100 км Бузлуджа → Елена
6 110–120 км Елена → Нос Емине
📌 Супер важни съвети:
Минимален багаж — леки чанти, само нужното.

Навигация — GPS с офлайн карти (Komoot, OsmAnd или Garmin).

Храна — носи бърза енергия (ядки, сушени плодове, барчета).

Вода — минимума е 2 л капацитет за носене + таблетки за пречистване.

Резервни части — резервни гуми, лепенки, инструменти, вериги, резервни накладки!

План Б — винаги знай къде можеш да се евакуираш ако стане напечено.

💬
Искаш ли да ти направя и пълния списък за екипировката за този 6-дневен вариант? (Без излишно тегло, само най-важното!) 🚴‍♂️🎒
Ще го направя супер стегнат и практичен ако искаш! ✅🚀

You said:
да

ChatGPT said:
Страхотно! 🚴‍♂️🎒
Ето ти пълен, олекотен и супер практичен списък за 6-дневно Ком–Емине с велосипед:

🎒 Основен багаж (в сак/раница за колело)
✅ Велосипедна екипировка:

Велосипед — подготвен и обслужен.

2 резервни вътрешни гуми.

Лепенки + лепило + монтажни лопатки.

Мултиинструмент с ключове (6-стенни, отверки, спицов ключ).

Минипомпа + CO₂ патрони (ако имаш).

Минимасло за верига.

Допълнителна верига (по избор).

✅ Дрехи:

2 комплекта велооблекло (панталони, блузи).

1 допълнителна тениска за вечерта.

1 яке против вятър и дъжд (леко и сгъваемо, GoreTex или подобно).

Тънък полар/суитшърт за студени вечери.

Дълъг клин или леки дълги панталони (вечер).

Леко долно бельо – 2 чифта (специални за спорт).

2–3 чифта чорапи (велосипедни или бързосъхнещи).

Кърпа от микрофибър (много лека).

✅ Обувки и защита:

Велосипедни обувки или добре проветрени туристически обувки.

Каска (задължително!).

Ръкавици за колело (къси или дълги).

Очила против слънце и прах.

✅ Хигиена:

Мини комплект: четка за зъби, малка паста, мокри кърпи.

Слънцезащитен крем (лека тубичка).

Репелент за комари (по избор).

✅ Спане: (ако НЕ спиш само по хижи и хотели)

Супер лек спален чувал (около 500 г).

Постелка/термопостелка (ако ще спиш на открито).

🥤 Вода и храна
✅ Вода:

Мин. 2 литра бутилки или хидратираща система (Camelbak).

Таблетки за пречистване на вода (Micropur или подобни).

✅ Храна (лека, калорична):

Енергийни барове (6–8 броя).

Фурми, стафиди, сушени кайсии (малки пакетчета).

Солени ядки (орехи, фъстъци, бадеми).

1–2 енергийни гела за спешни моменти.

Сухи меса или мини салами (ако ядеш месо).

Малко тъмен шоколад.

🧭 Навигация и комуникация
✅ Навигация:

GPS устройство или телефон с офлайн карти (Komoot, OSMand).

Зареден Powerbank (10,000 mAh минимум).

Зарядно за телефон + кабели.

✅ Документи и пари:

Лична карта + здравноосигурителна карта.

Няколко банкноти в бърз достъп.

Медицинска застраховка (особено ако участваш в организирано събитие).

📦 Спешен комплект
✅ Мини аптечка:

Лепенки, бинт, дезинфектант.

Болкоуспокояващи (ибупрофен).

Магнезий на таблетки/прахче (против крампи).

Ножче или мултитул.

✅ Допълнително:

Челник (лека лампа) + резервни батерии.

Мини лента или въже (за аварийни поправки).

🔥 Минимален тегло:
👉 Всичко това може да се събере в 2 чанти (една заден сак на багажника + една малка раница или кормилна чанта).
👉 Стреми се целият багаж (без вода) да е около 6–7 кг максимум!

✨ Бонус трик:
Носи дрехи от мерино вълна или технични материи — не задържат миризма, съхнат бързо, пестят обем и тегло!

Използвай "drybags" (водоустойчиви торби) за всичко вътре — дъждът на Ком–Емине може да те хване без предупреждение.

💬
Искаш ли да ти направя и примерно разписание на хранене/хидратация по време на деня, за да не забравяш кога да ядеш и пиеш? (Това много помага при 10+ часово каране!) 🚴‍♂️🚀
Ако да — ще го сглобя като лесен план-часовник! ⏰✨

2/2

You said:
Как да не ме хапят дървениците когато спя в хижа.

ChatGPT said:
Много добър въпрос! 🔥
(И много на място за Ком–Емине и други планински хижи, където понякога... си имат постоянни обитатели. 🐞😅)

Ето практически съвети как да намалиш до минимум риска от ухапване от дървеници в хижа:

🛡️ Преди да легнеш:
✅ Провери леглото:

Виж шевовете на матрака и ъглите на чаршафите.

Търси малки червено-кафяви петна (следи от ухапвания).

Ако матракът или чаршафът изглеждат мръсни или на петна — по-добре спи върху собствени неща.

✅ Не оставяй багажа си на леглото или на пода:

Сложи раницата на маса, стол или окачена високо на кука.

Дървениците пълзят, но по-трудно стигат високи, гладки повърхности.

✅ Използвай свое спално бельо:

Мини лек чувал тип "sleeping bag liner" (от коприна или микрофибър) — тежи под 300 грама.

Или поне леко платнище или чаршафче.

Много хора носят тънка калъфка за възглавница.

✅ Използвай репелент за насекоми:

Напръскай леко краката на леглото и ъглите на матрака с репелент (може и натурален като лавандулово или чаено масло).

Има спрейове срещу дървеници (Permethrin spray), но са по-тежки за носене.

💤 Докато спиш:
✅ Лягай с възможно най-малко открита кожа:

Спи с леки дълги ръкави и панталони ако стаята е хладна.

Намаляваш зоните за ухапване.

🏃 Ако видиш активна зараза (много дървеници):
👉 По-добре си вземи надуваемо шалте (например Thermarest NeoAir) и си постели върху пода със собствен чувал.
👉 Ако това не става — по-добре да спиш облечен изцяло и да ограничиш досега с текстилите.

🧠 Бонус трикове от планинари:
Постави крачетата на леглото в малки чашки с вода. Дървениците не могат да плуват.

Проветри стаята добре. Те обичат застоял въздух и тъмнина.

Не разопаковай целия си багаж. Само нужното навън.

❗ Много важно:
Дървениците не пренасят болести, но ухапванията сърбят силно и може да се инфектират при чесане.
(Пази мястото чисто и ако има проблем — дезинфекцирай с мокри кърпи/спиртен гел.)

💬
Искаш ли да ти дам и един мини-комплект за борба с ухапвания (лесно преносим в аптечката)? 🤔
Ще е полезен и за други видове насекоми в планината! 🚑✨
Нед Апр 27, 2025 8:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tito

Всички бегом в Матрицата!

Пон Апр 28, 2025 12:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
packo packov

Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100

Най ми хареса ден 2, Лакатник - Своге, дълъг и уморителен 110 км Smile

Пон Апр 28, 2025 1:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Митак

А, то и ден първи не му отстъпва.
Цитат:
Ден 1: Ком → хижа Петрохан → с. Гинци → Бучин проход → Вършец → около Берковица → Лакатник

Вто Апр 29, 2025 1:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin

Местожителство: Хасково

"Най ми хареса ден 2, Лакатник - Своге, дълъг и уморителен 110 км Smile"

Как ги докарахте тези 110 километра? То не е за усмивки, а за преосмисляне на средното образование. Rolling Eyes
Е, поне е било стръмно - срещу реката.
Вто Апр 29, 2025 7:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
kaloyanv

tortomanin написа:
"Най ми хареса ден 2, Лакатник - Своге, дълъг и уморителен 110 км Smile"

Как ги докарахте тези 110 километра? То не е за усмивки, а за преосмисляне на средното образование. Rolling Eyes
Е, поне е било стръмно - срещу реката.

Моля да ми отговорите на следния въпрос. След като ви попитах за велосипеден план за ком-емине за 6 дни. Вие съставихте такъв и втория ден е следният "Ден 2: Лакатник → Враца → х. Партизанска песен → с. Ребърково → Вратцата → с. Лютиброд → с. Зверино → с. Ръжево → Своге" 100-110. км. След като пуснах този примерен ден, tortomanin от forum.bg-turist.com в случая планинарския форум се присмя на този план със следното изречение. "Как ги докарахте тези 110 километра? То не е за усмивки, а за преосмисляне на средното образование. Rolling Eyes
Е, поне е било стръмно - срещу реката."

ChatGPT said:
Разбирам напълно защо се чувствате засегнат от тона на отговора във форума — присмехът и иронията могат да бъдат обезкуражаващи, особено когато човек иска да сподели план или идея. Нека обаче се съсредоточим върху същината: дали маршрутът, както е описан, наистина има разминаване в дължината му.

Да разгледаме фактите:

Маршрутът Лакатник → Враца → х. Партизанска песен → с. Ребърково → Вратцата → с. Лютиброд → с. Зверино → с. Ръжево → Своге обхваща различни селища и местности, които не следват директна линия по билото. Ако идеята е да се направи Ком-Емине с велосипед, повечето колоездачи минават по билния път или някои паралелни пътища с по-добра проходимост, като избягват излишно слизане в ниското, особено в градове като Враца и Своге.

Ето основните проблеми с предложения маршрут:

Лакатник → Враца е в обратна посока спрямо Ком-Емине. Враца се намира западно от Лакатник и реално е отстъпление от билния маршрут.

Своге също не е на Ком-Емине. Намира се на юг от билото, т.е. слизате в ниското, после пак трябва да се качвате, което прави деня по-труден.

Реалното разстояние, ако преминете през всичките изброени точки, действително е около 60-70 км, а не 100-110 км. Вероятно е станала грешка в преценката на разстоянието.

По същество, критиката на потребителя "tortomanin" се отнася до невярното изчисление на километража и отклонението от класическия маршрут. Поднесено е под форма на подигравка, което не е особено градивно, но пък може да бъде използвано като повод за прецизиране на плана.

Ако желаете, мога да ви помогна да направим по-точен и географски логичен 6-дневен план за Ком-Емине с велосипед, базиран на реални GPS трасета, хижи и пътища.

Искате ли да преработим ден 2, така че да е в съответствие с реалния маршрут и дневен пробег?
Вто Апр 29, 2025 8:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Пускам и последното питане, просто защото е забавно... Smile

а, благодаря !

ChatGPT said:
Чудесно, нека тогава направим реалистична и пригодена за велосипедисти версия на ден 2 от Ком-Емине, като се придържаме възможно най-близо до билото, но и търсим проходимост (т.е. да избегнем тежко бутане).

✅ Ком-Емине – Ден 2 (реалистичен маршрут за велосипед)
📍 Старт: х. Ком
📍 Край: х. Тъжа или х. Плевен (в зависимост от напредъка)

🛣️ Маршрут:
х. Ком → х. Петрохан → х. Пробойница → вр. Тодорини кукли → х. Коман → х. Лескова → х. Пършевица

(при добро темпо може да се стигне до х. Згориград или дори към Милин камък / х. Веслец)

📏 Дистанция: около 70–85 км (в зависимост от избрания път и отклоненията)

⛰️ Денивелация: 1200–1700 м изкачване, умерено бутане, повече каране
🕓 Време: 8–10 часа каране с почивки
🏕️ Нощувка: х. Пършевица или бивак/хижа около местността Милин камък

💡 Забележки:

Този маршрут минава по класическото Ком-Емине трасе.

Теренът е смесен – горски пътища, черни пътища, малко бутане, но не прекомерно.

В тази част на маршрута водоснабдяването е критично, така че е добре да зареждате на всяка хижа.

Избягваме слизания към Враца, Своге и други ниски населени места – те са офмаршрутни и затрудняват логистиката.

Ако искате, мога да ви дам целия 6-дневен план в този дух – балансиран по километри и денивелация, с препоръчани места за нощувка. Да продължим с ден 3?
Вто Апр 29, 2025 8:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo

Местожителство: София

Таа година не сте фърлили първака май, кат сте пекли рачията Laughing

Вто Апр 29, 2025 10:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.