Драгалевският лифт трябва да бъде ремонтиран от собственика му. Това гласи решение на Върховния административен съд (ВАС), което е окончателно.
Лифтът от години не работи заради отказ да бъде ремонтиран от собственика „Въжени линии“, което е притежавано от концесионера на лифтовете и пистите на Витоша – „Витоша ски“. Заповед за възстановяването на Драгалевския лифт беше издадена през 2021 г. от тогавашния главен архитект на София Здравко Здравков. Именно тази заповед беше атакувана в съда.
За решението съобщи и бившият кмет на столицата Йорданка Фандъкова.
Лифтовете и пистите на Витоша, която се намира в покрайнините на столицата София, от години са до голяма степен нефункциониращи. За отварянето на писти и ремонта на лифтове от години се водят различни дела срещу концесионера „Витоша ски“. В същото време множество институции не успяват да създадат единен план за управлението и стопанисването на съоръженията и потенциалното развитие на планината.
През 2019 г. стана ясно, че формален собственик на „Витоша ски“ е Ерик Гумер. Той е съосновател и изпълнителен директор на италианската компания TechnoAlpin, водещ производител на оръдия за изкуствен сняг.
От години дружеството, както и „Юлен“, което е концесионер на най-големия зимен курорт в България Банско, бяха свързвани от редица журналистически разследвания с шефа на Българската федерация по ски и акционер в Първа инвестиционна банка Цеко Минев.
И двете дружества през годините са натрупвали милиони задължения към банката.
Сря Ное 29, 2023 4:06 pm
tortomanin
Когато бях студент 1985-90г , Княжевският лифт не работеше. Не съм чувал да е пускан по-късно, може да греша.
Жалко е такова съоръжение да не работи.
Пет Сеп 11, 2026 9:09 pm
Митак
Отдавна беше, вероятно те подвежда паметта.
Със сигурност съм се возил на княжевския лифт през лятото на 1989 г.
Още тогава беше много амортизиран.
След това само още един път съм се возил на него, не помня точно кога.
После стана пореден инцидент и го спряха.
Пон Сеп 14, 2026 7:36 am
аngel
Княжевският лифт няма да има достатъчно клиенти, за да е икономически рентабилен, според моето скр мнение. Навремето имаше сняг, скиорите избираха на Алеко ли да ходят или на пътя Копитото - Княжево. На Алеко достъпа беше труден - чакаш автобус с часове, а на Княжево се мяташ от трамвая. Друго предимство беше, че докато чакаш на лифта, си на завет по едни огромни стълби в сградата му. При лошо време и буря Княжево беше по-добре от Алеко. Пускал съм се до 12 пъти на ден там със ски Чепеларе , а много добре беше за миниски, като е лед . Имаше едни миниски от желязо, от Дойче Демократише репюблик по 5 лефа чифта. А тълпите селяни от Перник с ръчно направени големи шейни кормилачки от винкели и дъски бяха атракция по тоя ски път. Сняг имаше до началото на април. Това през 70-те. През 80-те вече сняг под Копитото само на промеждутъци. Сега вече може да се каже, че е феномен.
Княжевският лифт няма да има достатъчно клиенти, за да е икономически рентабилен, според моето скр мнение. Навремето имаше сняг, скиорите избираха на Алеко ли да ходят или на пътя Копитото - Княжево. На Алеко достъпа беше труден - чакаш автобус с часове, а на Княжево се мяташ от трамвая. Друго предимство беше, че докато чакаш на лифта, си на завет по едни огромни стълби в сградата му. При лошо време и буря Княжево беше по-добре от Алеко. Пускал съм се до 12 пъти на ден там със ски Чепеларе , а много добре беше за миниски, като е лед . Имаше едни миниски от желязо, от Дойче Демократише репюблик по 5 лефа чифта. А тълпите селяни от Перник с ръчно направени големи шейни кормилачки от винкели и дъски бяха атракция по тоя ски път. Сняг имаше до началото на април. Това през 70-те. През 80-те вече сняг под Копитото само на промеждутъци. Сега вече може да се каже, че е феномен.
Моето последно спускане от Черни връх със сваляне на ските на трамвайната спирка на петицата в Княжево мисля беше около 2001-2002. От тогава май-вече няма такива екстри.
Пон Сеп 28, 2026 8:12 am
аngel
Митак написа:
Цитат:
...бяха атракция по тоя ски път.
Кой точно път имаш предвид?
Ски пътищата бяха даже 4 :
1. От последна станция на лифта Княжево - Копитото - до входа на лифта. Вие и минава през Бялата вода. Там бяха сървайвълите с кормилачки, щото повечето беше лед
2. От Черни връх през забранената вододайна зона / реално ориентир е Владайската река / се стига и до трамвай 5 , както го е дал Владов . Има ли сняг, това е уникално-10 км някъде.
3. От Черни връх през Душевадника - Офелиите - сваляш ските и малко пешачка до Копитото - оттам надолу
Навремето не се разчиташе много на лифтове, много народ си бичеше пеша нагоре със ските даже и по Стената. Караше се с нещо подобно на пионерки, пионерките също ставаха. Верно краката в рани и мазоли, но това в соца се смяташе за нормално. Нямаше ги съвременните обувки.
Нямаше и пари 2-3 лефа откъде за лифт. Аз съм се учел на Офелиите със ски Чепеларе 74 / номера не съм сигурен / с кандахари. Имаше чуден пърхав сняг винаги на тая пистичка на Офелиите. Спускаш се и пешачката нагоре Х 10-15 пъти и накрая през Копитото до трамвай 5.
4. От Камен дял, имаше си ски път през поляните над хижите по Боянска река изкарваше с малко бутане до Копитото
Първо започнах с миниски по леда от Копитото до долната станция в 4 клас. В леда беше върховно с ГДР-миниските . Паяците се провирахме през опашката на Копитото със стари билети или без пари. Държа скъсан билет подаващ се единият му край в ръка, ама в блъсканицата не го давам на контролата, а се бутам напред и минавам. Имах и един билет редовен, ако ме хванат, казвам объркал съм се , извадил съм скъсаният от предишно качване. Мисля че билета беше 12 стотинки за ученици. Нямахме ги , бедни времена
На мен ми бе най-познат драгалевският път, който общо взето се виеше около двата участъка на лифта и завършваше по асфалта, обслужващ манастира. Едно нещо, което не беше никак приятно за нас-шейнарите, бяха навяванията -- особено в гората над Бай Кръстьо, които скиорите правеха с минаванията си на нещо като днешните удоволствия за бордаджиите -- бабуни до припадък. А можеше да бъдат обработвани от машини, ама нейсе. В детските ми години (70-те) спокойно се караше до площада в Драгалевци, сетне снегът все повече се отдръпваше нагоре. Все пак, дори тогава беше дразнещо, че често се случваше по-сериозният сняг да падне и натрупа в ниското когато зимната ученическа ваканция вече беше на привършване. Иначе, най-епичните слизания със шейни бяха от Черни връх към Железница, особено в горския пояс под Купена.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Пон Сеп 28, 2026 8:02 pm
kaloyanv
Отдавна го няма този снях по Витоша. Последно аз си спомням като бях студент 2003-та все още в района на драгалевския лифт и местата за който той говори да имаше скиори .....
В интерес на истината дори и сега ако падне сняг има ентусиасти които пускат от голи връх поне до Бай-Кръстьо ама е рядко и са малко и за малко време .. ОТ бай Кръстьо надолу няма начин..
А тук по Плевенско е най-зле. Имаше много сериозни зими с голям студ и много сняг. Това нещо го няма вече. Пада сняг но рядко задържа и е малко.
Пон Сеп 28, 2026 8:28 pm
аngel
Това понятие ски път не знам кога се появи в България, през 70-80 не съществуваше. Под ски път разбирахме туристически пътеки, хубаво заледени от преминаващите туристи. Задава се по пътеката пернишка кормилачка с минимум 2 винкела , един на предната въртяща се част и 1-2 отзад / може и 3 ма / викат бегай.....туристите скачат в храстите . След 30 сек същото. Опашките на рейсовете 66 на Хладилника на Мин. на земеделието за Златните мостове бяха кански, по над 500 човека. Коли имаше по десетина в квартал , бяха екзотика. Аз живеех точно до Мин на земеделието, за 66 на Хладилника ставах в 5 часа да сме от първите. По - добро решение беше трамвая и на Княжево.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3
Страница 3 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети