Извадка от ФБ:
"Видяхме го как се качва по ръба, движеше доста бързо. Вечерта видяхме и челник да свети под върха. И като се прибрахме на другия ден, разбрахме че е изчезнал."
На 26 декември слънцето е залязло в 17:01 ч. на Вихрен. Тъмната снимка ще да е от доста по-късен час ако е била направена в този ден. Видимите на снимката небесни тела биха могли да са Юпитер, Сатурн, Луната и Фомалхаут, гледани от Кутело някъде към 17:50 ч.
Още едно допълнение от ФБ:
"Попаднал ни е в кадър в 15.47 ч. Вечерта видяхме челник да свети по-ниско от мястото в кадъра"
Значи със сигурност белята се е случила на слизане.
Последната промяна е направена от dobrifin на Вто Яну 03, 2023 10:12 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Яну 03, 2023 10:09 pm
kaloyanv
Според мен е паднал на слизане. Още в началото си помислих този вариант, там е много рисково в такива условия и са ставали много инциденти. Дори без информация си помислих че се е качил по джамджиев ръб и е решил да слиза от север. Защо обаче е направил това нещо, само господ може да знае. След като е направил късно изкачване е логично да слезе по най-безопасния път към момента.
Но това което казват е че е излязъл силен вятър, и ако е така е възможно да се е качвал от север и да е паднал заради вятъра и слабата видимост.
Хората които са го видяли, трябва да кажат откъде се е качвал.
Вто Яну 03, 2023 10:11 pm
kaloyanv
Сега видях снимките и излиза че се е качвал от север ! Почти съм сигурен че няма начин да се е върнал от там и е паднал , точно преди да се качи, там е било тънък и гаден лед. Той е щял да си слезе от юг. Жалко че малко не му е достигнало.
Вто Яну 03, 2023 10:21 pm
dido
Сотиров написа:
Благодаря! Снимано е откъм Кончето, значи "малко вдясно - по самия скат" означава точно по ската към Влахина река. И като казваш "пътека", за каква пътека говорим? То там е безумие да се върви! А и защо да се прави, след като извежда на същата точка, на която и веригата? Заради адреналина? Или по погрешка? Преди да видя с очите си, аз се чудех не може ли от Премката да се подсече върхът, като нито се изкачва, нито се слиза долу в езерата. Ами не става! Освен от някои суперопитни като вас с Владо.
dido написа:
Ръбът е към Премката и има малко шантава посока. Гледано от Вихрен към Кутело, първо върви на северозапад, след това извива почти на север.
Пътеката не върви по ръба, а малко вдясно -- по самия скат...
Всички мои посоки чети "Гледано от Вихрен към Кутело".
Твоята интерпретация изглежда да е наопаки, но нацелва един вариант: доколкото съм чувал алпинистите правят подсечка от запад, горе високо, спестявайки някакви мижави метри от върха. Едно такова подсичане за нещастие е взело жертви в миналото...
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Яну 03, 2023 10:26 pm
bgrali
Гледах Емил Нешев по БТВ. Само 22% от спасените в планините (извън пистите) имали планинска застраховка! Предполагам, че 90% от тях имат каско на тенекиите на 4 колела, което е в пъти по-скъпо!
Някои от останалите плащали по нещо малко, много изобщо ги отсвирвали.
Какъв им е проблема да похарчат 30 лв за година? По-малко от една нощувка някъде...
Гледах Емил Нешев по БТВ. Само 22% от спасените в планините (извън пистите) имали планинска застраховка! Предполагам, че 90% от тях имат каско на тенекиите на 4 колела, което е в пъти по-скъпо!
Някои от останалите плащали по нещо малко, много изобщо ги отсвирвали.
Какъв им е проблема да похарчат 30 лв за година? По-малко от една нощувка някъде...
Кучето скача според тоягата - народна поговорка.
А какъв е проблемът ПСС след акция да пуска неоспорими искове за нея в парично изражение? И ако нямаш подходящата застраховка, да си платиш до стотинка. Не знам доколко и дали юридически правилно съм се изразил, но предполагам е ясно за какво иде реч. Я да се "опарят" няколко човека и да видиш как рязко ще скочи процентът на застрахованите.
Вто Яну 03, 2023 11:18 pm
vaskoo
Лека им пръст на загиналите!
Това със застраховките е предъвкано и тук, тия 30 лева не покриват почти нищо, освен ако не се съпикясаш на пътеката до табелката, а ПСС да стане като другото ПСС на Краси Стоянов, а не да иска и бюджетна издръжка, и доплащане. Като не им стигат парите да си искат от БЧК, ама това е отделна и лайняна тема, а и политика във форума не е добре да има. Това са едни двупосочни и крайно полярни теми. Хвърчила трябва да има да всички нужди от помощ, в частност и за пострадали туристи, които са една нищожна малка част от общото число.
Финансовата обезпеченост е малкия проблем, основния е човешката такава, щото нема ора за нищо вече, споменаха и други за пилотите, за спасители на терен да не говорим.
Бъдете здрави и късметлии, като Владов например.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Вто Яну 03, 2023 11:27 pm
Сотиров
Цитат:
тия 30 лева не покриват почти нищо
Васко, 30-те лева не покриват нищо, а не "почти нищо"! Но целта на застраховката е друга и не виждам нужда да го обяснявам. От хиляда затраховани ще пострада един и тогава 999.30 лева ще покрият неговите разноски. Чисто психологическият момент е в това, че всеки мисли, че няма да е оня, пострадалият един, а ще е от ония 999 блажени платци и тогава защо да плаща! Аз съм бил десетки пъти с четиримата внуци плюс мен и винаги съм бил със застраховки. Умножавай! При това на мен не ми се покрива "смърт", което ама па хич не ме интересува! Е, не сме пострадали, но можехме и да сме и затова не съжалявам, че сме платили поне част от спасяването на някои пострадали. Така е с вероятностните явления, известно е от поне триста години!
Сря Яну 04, 2023 1:09 am
vaskoo
Сотиров, има тема за застраховките, не исках да се измества фокуса на темата, ама на ... 30-те лева премия имат базово покритие, необхващащо доста, а се вмъкнаха отникъде в темата.
Да има по-малко инциденти и нужда от спасяване на животи, дано!
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Сря Яну 04, 2023 1:20 am
Сотиров
Дидо, аз, като пийна, бъркам горе-долу, ама не бъркам лево-десно, бе човек! На снимката виждам "мое ляво" Казана, "мое дясно" Влахината долина. Съжалявам, нямам компас и посоките на света не ми говорят нищо. Гледам снимката. На нея загиналият очевидно се е свлякъл надясно, към реката, а не наляво, към Казана. Гледам снимката с Вихрен откъде Кончето с колците! Бъркам ли нещо? Затова попитах, каква е тая "пътека" по стръмнините "вдясно", към реката? Допускам маршрути за смелчаци като Владо, ама чак пътека?
Сря Яну 04, 2023 1:31 am
dido
Пътека там дето ти я описваш, няма.
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Яну 04, 2023 2:29 am
Сотиров
Е, като няма пътека, какво има? Интуиция?! И не я описвам аз. Ти я споменаваш. Значи има някакъв неясен маршрут сред стотиците. И смъртоносен, както се убеждаваме.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети