ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 200, 201, 202 ... 224, 225, 226  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Автор Съобщение
lz1fw

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Тук е сравнително светло. На слизане очевидно вече се е стъмнило. Снимката правена от група, нощувала на Кутело. Вероятно е същата група.
Вто Яну 03, 2023 9:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dobrifin

Местожителство: Рилско

Извадка от ФБ:
"Видяхме го как се качва по ръба, движеше доста бързо. Вечерта видяхме и челник да свети под върха. И като се прибрахме на другия ден, разбрахме че е изчезнал."
Вто Яну 03, 2023 9:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

На 26 декември слънцето е залязло в 17:01 ч. на Вихрен. Тъмната снимка ще да е от доста по-късен час ако е била направена в този ден. Видимите на снимката небесни тела биха могли да са Юпитер, Сатурн, Луната и Фомалхаут, гледани от Кутело някъде към 17:50 ч.

Източник: Stellarium

Възможно е да се е качил на върха, а злополуката да е станала на слизане...

Вто Яну 03, 2023 10:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dobrifin

Местожителство: Рилско

Още едно допълнение от ФБ:
"Попаднал ни е в кадър в 15.47 ч. Вечерта видяхме челник да свети по-ниско от мястото в кадъра"

Значи със сигурност белята се е случила на слизане.

Последната промяна е направена от dobrifin на Вто Яну 03, 2023 10:12 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Яну 03, 2023 10:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Според мен е паднал на слизане. Още в началото си помислих този вариант, там е много рисково в такива условия и са ставали много инциденти. Дори без информация си помислих че се е качил по джамджиев ръб и е решил да слиза от север. Защо обаче е направил това нещо, само господ може да знае. След като е направил късно изкачване е логично да слезе по най-безопасния път към момента.

Но това което казват е че е излязъл силен вятър, и ако е така е възможно да се е качвал от север и да е паднал заради вятъра и слабата видимост.

Хората които са го видяли, трябва да кажат откъде се е качвал.
Вто Яну 03, 2023 10:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Сега видях снимките и излиза че се е качвал от север ! Почти съм сигурен че няма начин да се е върнал от там и е паднал , точно преди да се качи, там е било тънък и гаден лед. Той е щял да си слезе от юг. Жалко че малко не му е достигнало.
Вто Яну 03, 2023 10:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Сотиров написа:
Благодаря! Снимано е откъм Кончето, значи "малко вдясно - по самия скат" означава точно по ската към Влахина река. И като казваш "пътека", за каква пътека говорим? То там е безумие да се върви! А и защо да се прави, след като извежда на същата точка, на която и веригата? Заради адреналина? Или по погрешка? Преди да видя с очите си, аз се чудех не може ли от Премката да се подсече върхът, като нито се изкачва, нито се слиза долу в езерата. Ами не става! Освен от някои суперопитни като вас с Владо. Cool

dido написа:
Ръбът е към Премката и има малко шантава посока. Гледано от Вихрен към Кутело, първо върви на северозапад, след това извива почти на север.
Пътеката не върви по ръба, а малко вдясно -- по самия скат...

Всички мои посоки чети "Гледано от Вихрен към Кутело".
Твоята интерпретация изглежда да е наопаки, но нацелва един вариант: доколкото съм чувал алпинистите правят подсечка от запад, горе високо, спестявайки някакви мижави метри от върха. Едно такова подсичане за нещастие е взело жертви в миналото...

Вто Яну 03, 2023 10:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
bgrali

Гледах Емил Нешев по БТВ. Само 22% от спасените в планините (извън пистите) имали планинска застраховка! Предполагам, че 90% от тях имат каско на тенекиите на 4 колела, което е в пъти по-скъпо!
Някои от останалите плащали по нещо малко, много изобщо ги отсвирвали.
Какъв им е проблема да похарчат 30 лв за година? По-малко от една нощувка някъде...
Вто Яну 03, 2023 10:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
aldo

Местожителство: Варна

bgrali написа:
Гледах Емил Нешев по БТВ. Само 22% от спасените в планините (извън пистите) имали планинска застраховка! Предполагам, че 90% от тях имат каско на тенекиите на 4 колела, което е в пъти по-скъпо!
Някои от останалите плащали по нещо малко, много изобщо ги отсвирвали.
Какъв им е проблема да похарчат 30 лв за година? По-малко от една нощувка някъде...

Кучето скача според тоягата - народна поговорка.
А какъв е проблемът ПСС след акция да пуска неоспорими искове за нея в парично изражение? И ако нямаш подходящата застраховка, да си платиш до стотинка. Не знам доколко и дали юридически правилно съм се изразил, но предполагам е ясно за какво иде реч. Я да се "опарят" няколко човека и да видиш как рязко ще скочи процентът на застрахованите.
Вто Яну 03, 2023 11:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo

Лека им пръст на загиналите!
Това със застраховките е предъвкано и тук, тия 30 лева не покриват почти нищо, освен ако не се съпикясаш на пътеката до табелката, а ПСС да стане като другото ПСС на Краси Стоянов, а не да иска и бюджетна издръжка, и доплащане. Като не им стигат парите да си искат от БЧК, ама това е отделна и лайняна тема, а и политика във форума не е добре да има. Това са едни двупосочни и крайно полярни теми. Хвърчила трябва да има да всички нужди от помощ, в частност и за пострадали туристи, които са една нищожна малка част от общото число.
Финансовата обезпеченост е малкия проблем, основния е човешката такава, щото нема ора за нищо вече, споменаха и други за пилотите, за спасители на терен да не говорим.
Бъдете здрави и късметлии, като Владов например.

Вто Яну 03, 2023 11:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Сотиров

Цитат:
тия 30 лева не покриват почти нищо

Васко, 30-те лева не покриват нищо, а не "почти нищо"! Но целта на застраховката е друга и не виждам нужда да го обяснявам. От хиляда затраховани ще пострада един и тогава 999.30 лева ще покрият неговите разноски. Чисто психологическият момент е в това, че всеки мисли, че няма да е оня, пострадалият един, а ще е от ония 999 блажени платци и тогава защо да плаща! Аз съм бил десетки пъти с четиримата внуци плюс мен и винаги съм бил със застраховки. Умножавай! При това на мен не ми се покрива "смърт", което ама па хич не ме интересува! Е, не сме пострадали, но можехме и да сме и затова не съжалявам, че сме платили поне част от спасяването на някои пострадали. Така е с вероятностните явления, известно е от поне триста години!
Сря Яну 04, 2023 1:09 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vaskoo

Сотиров, има тема за застраховките, не исках да се измества фокуса на темата, ама на ... 30-те лева премия имат базово покритие, необхващащо доста, а се вмъкнаха отникъде в темата.
Да има по-малко инциденти и нужда от спасяване на животи, дано!

Сря Яну 04, 2023 1:20 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Сотиров

Дидо, аз, като пийна, бъркам горе-долу, ама не бъркам лево-десно, бе човек! На снимката виждам "мое ляво" Казана, "мое дясно" Влахината долина. Съжалявам, нямам компас и посоките на света не ми говорят нищо. Гледам снимката. На нея загиналият очевидно се е свлякъл надясно, към реката, а не наляво, към Казана. Гледам снимката с Вихрен откъде Кончето с колците! Бъркам ли нещо? Затова попитах, каква е тая "пътека" по стръмнините "вдясно", към реката? Допускам маршрути за смелчаци като Владо, ама чак пътека?
Сря Яну 04, 2023 1:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido

Пътека там дето ти я описваш, няма.

Сря Яну 04, 2023 2:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Сотиров

Е, като няма пътека, какво има? Интуиция?! И не я описвам аз. Ти я споменаваш. Значи има някакъв неясен маршрут сред стотиците. И смъртоносен, както се убеждаваме.
Сря Яну 04, 2023 2:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 200, 201, 202 ... 224, 225, 226  Следваща
Страница 201 от 226

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.