ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
До Мусала през Маркуджиците

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
До Мусала през Маркуджиците
Автор Съобщение
hunter13

Мнение До Мусала през Маркуджиците Отговорете с цитат
Привет!

Миналата година се качихме на Мусала по "царския път" хижа Ястребец, хижа Мусала, заслон Еверест, връх Мусала. Тази година искаме да го направим през Маркуджиците. Какво е състоянието на пътеката? Как е по-добре - да минем от там на качване или на слизане? Някакви допълнителни неща, които трябва да се знаят има ли?

Благодаря предварително!

Поздрави!
Пон Юни 30, 2014 4:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Местожителство: Рилско

Мнение Re: До Мусала през Маркуджиците Отговорете с цитат
hunter13 написа:
Привет!

Миналата година се качихме на Мусала по "царския път" хижа Ястребец, хижа Мусала, заслон Еверест, връх Мусала. Тази година искаме да го направим през Маркуджиците. Какво е състоянието на пътеката? Как е по-добре - да минем от там на качване или на слизане? Някакви допълнителни неща, които трябва да се знаят има ли?

Благодаря предварително!

Поздрави!

Добър вариант е да минете първо по западният гребен през Маркуджиците , Алеко и Безименния . Като се качите на Мусала в зависимост от метеорологичните условия , оставащото ви време и физическото си състояние , преценете дали може да продължите и на изток през Трионите , Малка Мусала и Иречек или пък направо да си слезете по царският път .
Миналата година го минахме като се качихме с първите кабинки около 08.45 и на връщане към 17.30 , че те работят мисля до 18.00 .
Успех !
Пон Юни 30, 2014 4:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin

Местожителство: Хасково

Мнение Отговорете с цитат
Минавал съм оттам само веднъж. В началото всичко /през лятото/ изглежда като коларски път. После се стига до ръба на Алеко, който е категоризиран алпийски маршрут през зимата, мисля IIIА категория. После е Безименния, дето също е малко кофти. Казвам го като човек, дето много не обича пропасти. И двата върха могат да се подсичат от запад, просто се трамбова по камъни. Накрая импровизираният маршрут се свързва с последните метри от "царския път". Ако нещо съм пропуснал, нека напредналите кажат.
Пон Юни 30, 2014 4:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dobrifin

Местожителство: Рилско

tortomanin написа:
Минавал съм оттам само веднъж. В началото всичко /през лятото/ изглежда като коларски път. После се стига до ръба на Алеко, който е категоризиран алпийски маршрут през зимата, мисля IIIА категория. После е Безименния, дето също е малко кофти. Казвам го като човек, дето много не обича пропасти. И двата върха могат да се подсичат от запад, просто се трамбова по камъни. Накрая импровизираният маршрут се свързва с последните метри от "царския път". Ако нещо съм пропуснал, нека напредналите кажат.

В общи линии това е !
Пропуснал си само да кажеш , че гледките към Скакавците и въобще на запад-югозапад са впечатляващи Shocked
Пон Юни 30, 2014 4:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin

Местожителство: Хасково

Мдаа, мисля че имаше цяла тема за Скакавците и особено за Сакън дупка. А иначе пропуснах и едно неуспешно зимно изкачване, при което се опитах да падна от Алеко.
Пон Юни 30, 2014 5:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
hunter13

Планът ни е да стигнем само до Мусала и после да слизаме, защото ще се местим (с кола) към хижа Пионерска - за там е планувано да се спи вечерта. Иначе сутринта ще сме първи на лифта. Иначе варианта за Малка Мусала е добър и ще го минем този маршрут, но ще бъде по друго време.

Сега отиваме само за реванш до Мусала, защото миналата година го качвахме в едни мъгли и едни дъждове и никакви гледки не се видяха. Наложи се да ходим до хижа Марица не през Маричини езера, което е прекия път, а през Близнаците и Марешки чал, че в тази мъгла да не се лутаме из езерата (блатата).

Поздрави!
Пон Юни 30, 2014 6:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Antoon

За мен маршрутът е по-добре да се направи на качване, та стръмните каменисти участъци около Алеко, Безименен и Мусала да се качват, а не да се слизат. Рискът от подхлъзване е по-малък. Иначе пътеката личи ясно, но щом е за първи път, добре е да се тръгне само при хубаво време. Във форума имаше подробни описания със снимки. Пробвай да потърсиш за "Мусаленски венец".
Успех!
Вто Юли 01, 2014 8:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Няма значение дали нагоре или надолу ще се преминава, еднакво е, предвид, че технически сложните пасажи са хоризонтални. Нужно е да се знае само, че по острите гребени се подсича по сравнително добре оформена пътечка от запад на гребените. Опасно е само зиме, защото тогава щеш не щеш, ще ходиш по гребена, а пътечката си остава в лавинарника.
Вто Юли 01, 2014 9:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ceckoguide

Мнение Най-бърз маршрут с кабинката до вр.Мусала? Отговорете с цитат
Здравейте, в Неделя ще съм в Боровец по повод състезанието по планинското бягане от Самоков до вр.Мусала, но понеже предния ден ще тичам до язовир Калин и няма да мога да се пусна и на това, та ми се иска да се кача с кабинката до горе, и от там до върха.Кой маршрут ще ми препоръчате, като искам да се пробвам колкото мога да го изтичам Smile

Вто Юли 01, 2014 11:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
igurbev

Местожителство: София

По билото над Маркуджиците и т.н. до Мусала.
Вто Юли 01, 2014 11:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.