Миналата година се качихме на Мусала по "царския път" хижа Ястребец, хижа Мусала, заслон Еверест, връх Мусала. Тази година искаме да го направим през Маркуджиците. Какво е състоянието на пътеката? Как е по-добре - да минем от там на качване или на слизане? Някакви допълнителни неща, които трябва да се знаят има ли?
Миналата година се качихме на Мусала по "царския път" хижа Ястребец, хижа Мусала, заслон Еверест, връх Мусала. Тази година искаме да го направим през Маркуджиците. Какво е състоянието на пътеката? Как е по-добре - да минем от там на качване или на слизане? Някакви допълнителни неща, които трябва да се знаят има ли?
Благодаря предварително!
Поздрави!
Добър вариант е да минете първо по западният гребен през Маркуджиците , Алеко и Безименния . Като се качите на Мусала в зависимост от метеорологичните условия , оставащото ви време и физическото си състояние , преценете дали може да продължите и на изток през Трионите , Малка Мусала и Иречек или пък направо да си слезете по царският път .
Миналата година го минахме като се качихме с първите кабинки около 08.45 и на връщане към 17.30 , че те работят мисля до 18.00 .
Успех !
Пон Юни 30, 2014 4:16 pm
tortomanin
Минавал съм оттам само веднъж. В началото всичко /през лятото/ изглежда като коларски път. После се стига до ръба на Алеко, който е категоризиран алпийски маршрут през зимата, мисля IIIА категория. После е Безименния, дето също е малко кофти. Казвам го като човек, дето много не обича пропасти. И двата върха могат да се подсичат от запад, просто се трамбова по камъни. Накрая импровизираният маршрут се свързва с последните метри от "царския път". Ако нещо съм пропуснал, нека напредналите кажат.
Минавал съм оттам само веднъж. В началото всичко /през лятото/ изглежда като коларски път. После се стига до ръба на Алеко, който е категоризиран алпийски маршрут през зимата, мисля IIIА категория. После е Безименния, дето също е малко кофти. Казвам го като човек, дето много не обича пропасти. И двата върха могат да се подсичат от запад, просто се трамбова по камъни. Накрая импровизираният маршрут се свързва с последните метри от "царския път". Ако нещо съм пропуснал, нека напредналите кажат.
В общи линии това е !
Пропуснал си само да кажеш , че гледките към Скакавците и въобще на запад-югозапад са впечатляващи
Пон Юни 30, 2014 4:29 pm
tortomanin
Мдаа, мисля че имаше цяла тема за Скакавците и особено за Сакън дупка. А иначе пропуснах и едно неуспешно зимно изкачване, при което се опитах да падна от Алеко.
Пон Юни 30, 2014 5:16 pm
hunter13
Планът ни е да стигнем само до Мусала и после да слизаме, защото ще се местим (с кола) към хижа Пионерска - за там е планувано да се спи вечерта. Иначе сутринта ще сме първи на лифта. Иначе варианта за Малка Мусала е добър и ще го минем този маршрут, но ще бъде по друго време.
Сега отиваме само за реванш до Мусала, защото миналата година го качвахме в едни мъгли и едни дъждове и никакви гледки не се видяха. Наложи се да ходим до хижа Марица не през Маричини езера, което е прекия път, а през Близнаците и Марешки чал, че в тази мъгла да не се лутаме из езерата (блатата).
Поздрави!
Пон Юни 30, 2014 6:47 pm
Antoon
За мен маршрутът е по-добре да се направи на качване, та стръмните каменисти участъци около Алеко, Безименен и Мусала да се качват, а не да се слизат. Рискът от подхлъзване е по-малък. Иначе пътеката личи ясно, но щом е за първи път, добре е да се тръгне само при хубаво време. Във форума имаше подробни описания със снимки. Пробвай да потърсиш за "Мусаленски венец".
Успех!
Вто Юли 01, 2014 8:47 am
vladofff
Няма значение дали нагоре или надолу ще се преминава, еднакво е, предвид, че технически сложните пасажи са хоризонтални. Нужно е да се знае само, че по острите гребени се подсича по сравнително добре оформена пътечка от запад на гребените. Опасно е само зиме, защото тогава щеш не щеш, ще ходиш по гребена, а пътечката си остава в лавинарника.
Вто Юли 01, 2014 9:22 am
ceckoguide
Най-бърз маршрут с кабинката до вр.Мусала?
Здравейте, в Неделя ще съм в Боровец по повод състезанието по планинското бягане от Самоков до вр.Мусала, но понеже предния ден ще тичам до язовир Калин и няма да мога да се пусна и на това, та ми се иска да се кача с кабинката до горе, и от там до върха.Кой маршрут ще ми препоръчате, като искам да се пробвам колкото мога да го изтичам
_________________ Човек дори и добре да катери, се жени!
Вто Юли 01, 2014 11:23 pm
igurbev
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети