|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
hunter13
|
|
До Мусала през Маркуджиците |
|
Привет!
Миналата година се качихме на Мусала по "царския път" хижа Ястребец, хижа Мусала, заслон Еверест, връх Мусала. Тази година искаме да го направим през Маркуджиците. Какво е състоянието на пътеката? Как е по-добре - да минем от там на качване или на слизане? Някакви допълнителни неща, които трябва да се знаят има ли?
Благодаря предварително!
Поздрави!
|
|
|
Пон Юни 30, 2014 4:03 pm |
|
 |
dobrifin
|
Re: До Мусала през Маркуджиците |
|
 |
 |
Привет!
Миналата година се качихме на Мусала по "царския път" хижа Ястребец, хижа Мусала, заслон Еверест, връх Мусала. Тази година искаме да го направим през Маркуджиците. Какво е състоянието на пътеката? Как е по-добре - да минем от там на качване или на слизане? Някакви допълнителни неща, които трябва да се знаят има ли?
Благодаря предварително!
Поздрави! |
Добър вариант е да минете първо по западният гребен през Маркуджиците , Алеко и Безименния . Като се качите на Мусала в зависимост от метеорологичните условия , оставащото ви време и физическото си състояние , преценете дали може да продължите и на изток през Трионите , Малка Мусала и Иречек или пък направо да си слезете по царският път .
Миналата година го минахме като се качихме с първите кабинки около 08.45 и на връщане към 17.30 , че те работят мисля до 18.00 .
Успех !
|
|
|
Пон Юни 30, 2014 4:16 pm |
|
 |
tortomanin
|
|
|
Минавал съм оттам само веднъж. В началото всичко /през лятото/ изглежда като коларски път. После се стига до ръба на Алеко, който е категоризиран алпийски маршрут през зимата, мисля IIIА категория. После е Безименния, дето също е малко кофти. Казвам го като човек, дето много не обича пропасти. И двата върха могат да се подсичат от запад, просто се трамбова по камъни. Накрая импровизираният маршрут се свързва с последните метри от "царския път". Ако нещо съм пропуснал, нека напредналите кажат.
|
|
|
Пон Юни 30, 2014 4:20 pm |
|
 |
dobrifin
|
|
|
 |
 |
Минавал съм оттам само веднъж. В началото всичко /през лятото/ изглежда като коларски път. После се стига до ръба на Алеко, който е категоризиран алпийски маршрут през зимата, мисля IIIА категория. После е Безименния, дето също е малко кофти. Казвам го като човек, дето много не обича пропасти. И двата върха могат да се подсичат от запад, просто се трамбова по камъни. Накрая импровизираният маршрут се свързва с последните метри от "царския път". Ако нещо съм пропуснал, нека напредналите кажат. |
В общи линии това е !
Пропуснал си само да кажеш , че гледките към Скакавците и въобще на запад-югозапад са впечатляващи 
|
|
|
Пон Юни 30, 2014 4:29 pm |
|
 |
tortomanin
|
|
|
Мдаа, мисля че имаше цяла тема за Скакавците и особено за Сакън дупка. А иначе пропуснах и едно неуспешно зимно изкачване, при което се опитах да падна от Алеко.
|
|
|
Пон Юни 30, 2014 5:16 pm |
|
 |
hunter13
|
|
|
|
Планът ни е да стигнем само до Мусала и после да слизаме, защото ще се местим (с кола) към хижа Пионерска - за там е планувано да се спи вечерта. Иначе сутринта ще сме първи на лифта. Иначе варианта за Малка Мусала е добър и ще го минем този маршрут, но ще бъде по друго време.
Сега отиваме само за реванш до Мусала, защото миналата година го качвахме в едни мъгли и едни дъждове и никакви гледки не се видяха. Наложи се да ходим до хижа Марица не през Маричини езера, което е прекия път, а през Близнаците и Марешки чал, че в тази мъгла да не се лутаме из езерата (блатата).
Поздрави!
|
|
|
Пон Юни 30, 2014 6:47 pm |
|
 |
Antoon
|
|
|
|
За мен маршрутът е по-добре да се направи на качване, та стръмните каменисти участъци около Алеко, Безименен и Мусала да се качват, а не да се слизат. Рискът от подхлъзване е по-малък. Иначе пътеката личи ясно, но щом е за първи път, добре е да се тръгне само при хубаво време. Във форума имаше подробни описания със снимки. Пробвай да потърсиш за "Мусаленски венец".
Успех!
|
|
|
Вто Юли 01, 2014 8:47 am |
|
 |
vladofff
|
|
|
|
Няма значение дали нагоре или надолу ще се преминава, еднакво е, предвид, че технически сложните пасажи са хоризонтални. Нужно е да се знае само, че по острите гребени се подсича по сравнително добре оформена пътечка от запад на гребените. Опасно е само зиме, защото тогава щеш не щеш, ще ходиш по гребена, а пътечката си остава в лавинарника.
|
|
|
Вто Юли 01, 2014 9:22 am |
|
 |
ceckoguide
|
|
Най-бърз маршрут с кабинката до вр.Мусала? |
|
Здравейте, в Неделя ще съм в Боровец по повод състезанието по планинското бягане от Самоков до вр.Мусала, но понеже предния ден ще тичам до язовир Калин и няма да мога да се пусна и на това, та ми се иска да се кача с кабинката до горе, и от там до върха.Кой маршрут ще ми препоръчате, като искам да се пробвам колкото мога да го изтичам 
_________________ Човек дори и добре да катери, се жени! |
|
|
Вто Юли 01, 2014 11:23 pm |
|
 |
igurbev
|
|
|
По билото над Маркуджиците и т.н. до Мусала.
|
|
|
Вто Юли 01, 2014 11:31 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|