ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
ЦПШ- БАК- Орловец- Двуглав
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
ЦПШ- БАК- Орловец- Двуглав
Автор Съобщение
excalibur

Местожителство: гр.София

Мнение ЦПШ- БАК- Орловец- Двуглав Отговорете с цитат
Събота бе перфектно време за едно от последните летни закачки с рилското било...Такова време пожелавам на всеки в планината. Около 9:30 бяхме на ЦПШ,а по обяд на БАК. По пътя след втора тераса се запознахме с група от 4 човека тръгнали към Ловница. И така бърборейки неусетно стигнахме БАК. Единият от тях се оказа страшен фен на Пирин та ми обясняваше за трудностите по пиринските върхове и най- вече Каменица..Smile Те си хапнаха на БАК но аз предпочетох да се подкрепим след като качим Орловец...Мими се притесни като гледаше улеите от БАК но бързо я убедих, че за нула време ще сме горе, а улея няма нищо общо с този от Петлите. После не можех да я мръдна от ОрловецSmile)) Снимките са тук http://picasaweb.google.bg/rumenjordanov/18092010?feat=directlink
Пон Сеп 20, 2010 12:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vasil111

Местожителство: велинград

Мнение Отговорете с цитат
За кой улей на петлите по точно става въпрос?
Пон Сеп 20, 2010 9:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
excalibur

vasil111 написа:
За кой улей на петлите по точно става въпрос?

http://picasaweb.google.bg/lh/photo/KmjyIT6-qEnMCdl0Fbr6VQ?feat=directlink
Вто Сеп 21, 2010 7:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vasil111

Местожителство: велинград

ааа, браво! Това общо взето е единствения авариен подход за слизане от масива на орловец към долината на малъовица. А самото начало на улея най - отгоре достъпно ли е за да се влезе в него? преди 2 години беше пълен с 2 метра фирнован сняг, сега май се е постопил. Иначе улейчето е чудно - заслужава си.
Вто Сеп 21, 2010 8:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
amdimitrov

/от фейсбук/

Здравейте Very Happy

Има ли маркирана/ясна пътека между Еленините езера и вр. Орловец? Или някакъв ориентир, който да ме насочи към началото й, предполагайки, че ако я хвана няма да я изгубя? Това е предпочитаният ми вариант, заради езерата.
Другият вариант е на втора тераса да търся пътеката за БАК. Отклонението ясно ли е...мога ли неумишлено да го пропусна? Някъде около плочите? От БАК по сипея предполагам се качва на принципа "кой откъдето мине"?
Това мисля са ми вариантите...Целта е вр. Орловец, началото е паркингът на ЦПШ. Не нося каска- карта може би ще си принтирам (ако намеря читава в нета). Ще ходя делничен ден.

Благодаря Very Happy

p.s. Никъде по блоговете не намирам някакви примерни времена ЦПШ - 1ва тераса, ЦПШ - 2ра тесата, 2ра тераса - БАК, 2ра тераса - Еленини езера (това може да ми е необходимо, ако избера вариант 2 и после все пак се отбия до тях). и т.н.... и не мога да си направя примерна сметка за времето, което ще ми е нужно. Навсякъде пише "еднодневен" и "няколко часа".
Нед Юли 26, 2015 6:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
excalibur

amdimitrov написа:
/от фейсбук/

Здравейте Very Happy

Има ли маркирана/ясна пътека между Еленините езера и вр. Орловец? Или някакъв ориентир, който да ме насочи към началото й, предполагайки, че ако я хвана няма да я изгубя? Това е предпочитаният ми вариант, заради езерата.
Другият вариант е на втора тераса да търся пътеката за БАК. Отклонението ясно ли е...мога ли неумишлено да го пропусна? Някъде около плочите? От БАК по сипея предполагам се качва на принципа "кой откъдето мине"?
Това мисля са ми вариантите...Целта е вр. Орловец, началото е паркингът на ЦПШ. Не нося каска- карта може би ще си принтирам (ако намеря читава в нета). Ще ходя делничен ден.

Благодаря Very Happy

p.s. Никъде по блоговете не намирам някакви примерни времена ЦПШ - 1ва тераса, ЦПШ - 2ра тесата, 2ра тераса - БАК, 2ра тераса - Еленини езера (това може да ми е необходимо, ако избера вариант 2 и после все пак се отбия до тях). и т.н.... и не мога да си направя примерна сметка за времето, което ще ми е нужно. Навсякъде пише "еднодневен" и "няколко часа".

Между Еленино езеро и връх Орловец не знам да има...Според моето скромно мнение (без да се ангажирам) от Еленино с качване на билото през Елени връх и Петлите...Може би по някой улей към Петлите директно, който трябва да ти уточнят експертите...Иначе правилният маршрут според мен е ЦПШ - 2-ра тераса - вляво по синя марка ако не се лъжа с изкачване до БАК по ясна пътека за около 2 часа. От БАК без маркировка по улея между Злия зъб и Орловец В горната част улея завършва с характерна скала, приличаща на лешояд. Като се изкачиш и видиш Кирилова поляна тръгваш надясно по ясно изразена пътека и качваш Орловец. На върха има авариен заслон. Ще имаш време да се върнеш до премката със Злия зъб и да качиш Двуглав.
Това е Орловец
https://photos.google.com/u/0/search/%D0%BE%D1%80%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%86%20%D0%B4%D0%B2%D1%83%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2/photo/AF1QipN3veqYa3-DObozE3e-4U92dFmOt1jk5yiW4Ic
Това е улея с лешояда
https://photos.google.com/u/0/search/%D0%BE%D1%80%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%86%20%D0%B4%D0%B2%D1%83%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2/photo/AF1QipOQ4aVxLL79kIN799UVS2dOaKEoixPhK1D_BfA
Нед Юли 26, 2015 10:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
amdimitrov

Благодаря Smile Подсичането на Злия зъб за към Двуглав по ясно различима пътека ли е? Малко ме е шубе само от споменаването на този зъб...
Снимките ти не ми ги отваря Confused Сигурно защото нямам гуугъл акаунт.
Пон Юли 27, 2015 1:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
excalibur

Има ясна пътека според мен безпроблемна в сухо време. Явно без акаунт не можеш да ги гледаш. След подсичането на Злия зъб към Двуглав имаше заобикаляне от другата страна, т.е. към Белия улей срещу Ловница и Купените. Освен ако не бъркам Белия със Синия...
Абе нямаш никакъв проблем там в сухо време. Аз съм го качвал на око по инфо от форума...
Пон Юли 27, 2015 7:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
amdimitrov

Всичко беше точно- никакви проблеми. Срещнах едни момчета, които бяха решили от Орловец да хванат билото и да стигнат до Мальовица...казах им, че ми се вижда прекалено опасно и не съм го минавал. Щяха да решават на място Smile А час след като се разделихме съжалих, че не отидох с тях. Та...възможно ли е? Има ли проблеми участъци (най-вече слизания)?
Сря Юли 29, 2015 2:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
excalibur

amdimitrov написа:
Всичко беше точно- никакви проблеми. Срещнах едни момчета, които бяха решили от Орловец да хванат билото и да стигнат до Мальовица...казах им, че ми се вижда прекалено опасно и не съм го минавал. Щяха да решават на място Smile А час след като се разделихме съжалих, че не отидох с тях. Та...възможно ли е? Има ли проблеми участъци (най-вече слизания)?

Според мен е по-добре обратно, т.е. от Елени връх през Петлите до Орловец. Доста има писано във форума за това проблемно място. То е в основата на Орловец. След него започва голямо изкачване по тревист улей и си на върха за 10 мин. Аз както го видях - гладка скала (надолу ще е кофти, че можеш да се метнеш в улея). Заобиколихме я вдясно, държейки се за едни клекчета, почти над бездната Shocked
В основата на гладката скала, която е може би 2 метра има прагче, което подлъгва да вървиш по него, търсейки удобно място за стъпване и крачка нагоре. Аз поне не можах да намеря такова, а обикалях скалата наляво-надясно... Според мен по-проблемната скала е от Малка Мальовица към Орлето...

Моят съвет е да врътнеш траверса обратно като се придържаш към южната страна на зъберите между Петлите и Орловец.
Сря Юли 29, 2015 3:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT

Местожителство: Плевен

Браво Румка добро ходене сте направили с Мими..... тя безстрашна
Сря Юли 29, 2015 4:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Liubitel

Местожителство: София

Днес си правех кръгче в района - Мальовица - Петлите - Орловец и надолу към Втора тераса. Мислех, че предизвикателството на деня ще е прага в основата на Орловец - нещо много трудно го качвам...За моя изненада трудно ми беше, но не чак да ме хване шубе, да мина по едни скали между първия и втория праг по маршрута. Нямах спомен да съм откатервала такива скали, та чак се зачудих да не съм объркала нещо маршрута... И като стигнах до прага в основата на Орловец и ...ами предния път ми се видя доста по-висок Smile , а сега не чак толкова, после реших че трябва да поогледам по-надясно от традиционното място, през което туристите обикновено го качват/слизат. И какво да видя съвсем нормално място - абе направо стълба, която лесно и бързо те отвежда над страшния праг.. .Може да ви е смешно, но за мен е голямо откритие - вече мога и да слизам от Орловец и да сменя посокатаSmile

Вто Сеп 08, 2015 8:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel

Liubitel, май влечението по такива места се задълбочава Very Happy За мен, най-красиво е през тези места www.space.bas.bg/SES2011/R-10.pdf на серпентини, но с посока право нагоре да се изкачи всеки гранитен връх . Има ги и в Рила www.space.bas.bg/sens/SES2010/3_RS/8.pdf . Това са ми планинските карти Laughing
Сря Сеп 09, 2015 6:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Liubitel

Местожителство: София

Не намирам Петлите за екстремни, виж зимата не бих минала за нищо на светаSmile)) А темата ти за снежниците я четох - там от където ти минаваш, аз грам не мога да мина...Всичко е много индивидуално - През Кончето не мога да мина, но мога през Трионите примерно лятно разбира се, така че не ме влече екстремизмаSmile)) Обаче е божествено като си на място, където няма никой и чуваш тишината, а това взе да става рядкост и в планината.Да не спамя темата на колегата., за което моля да бъда извинена.

Сря Сеп 09, 2015 7:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel

Off Topic
Liubitel,не исках да те провокирам излишно, да не останеш с погрешно впечатление, че търся самоцелно преминаване през такива места. Обикновените пътеки и местата по тях някак си ми се изтъркаха след 5-10 преминавания. От тях планината е все една и съща. Сега не се блъскам в навалица, всеки път откривам сякаш друга планина с много красиви места, на някои от които сигурно не е стъпвал ч.крак. Просто ми е по-добре така. Единствено се стремя времето да е перфектно, сухо и без мъгли.
Тук някои големи ходачи, виждам направо са игнорирали нашите планини през летния сезон и ходят в чужбина, а се завръщат чак есента-зимата .
Сря Сеп 09, 2015 12:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.