ЦПШ- БАК- Орловец- Двуглав
Събота бе перфектно време за едно от последните летни закачки с рилското било...Такова време пожелавам на всеки в планината. Около 9:30 бяхме на ЦПШ,а по обяд на БАК. По пътя след втора тераса се запознахме с група от 4 човека тръгнали към Ловница. И така бърборейки неусетно стигнахме БАК. Единият от тях се оказа страшен фен на Пирин та ми обясняваше за трудностите по пиринските върхове и най- вече Каменица.. Те си хапнаха на БАК но аз предпочетох да се подкрепим след като качим Орловец...Мими се притесни като гледаше улеите от БАК но бързо я убедих, че за нула време ще сме горе, а улея няма нищо общо с този от Петлите. После не можех да я мръдна от Орловец)) Снимките са тук http://picasaweb.google.bg/rumenjordanov/18092010?feat=directlink
Пон Сеп 20, 2010 12:29 am
vasil111
За кой улей на петлите по точно става въпрос?
Пон Сеп 20, 2010 9:46 am
excalibur
ааа, браво! Това общо взето е единствения авариен подход за слизане от масива на орловец към долината на малъовица. А самото начало на улея най - отгоре достъпно ли е за да се влезе в него? преди 2 години беше пълен с 2 метра фирнован сняг, сега май се е постопил. Иначе улейчето е чудно - заслужава си.
Вто Сеп 21, 2010 8:34 am
amdimitrov
/от фейсбук/
Здравейте
Има ли маркирана/ясна пътека между Еленините езера и вр. Орловец? Или някакъв ориентир, който да ме насочи към началото й, предполагайки, че ако я хвана няма да я изгубя? Това е предпочитаният ми вариант, заради езерата.
Другият вариант е на втора тераса да търся пътеката за БАК. Отклонението ясно ли е...мога ли неумишлено да го пропусна? Някъде около плочите? От БАК по сипея предполагам се качва на принципа "кой откъдето мине"?
Това мисля са ми вариантите...Целта е вр. Орловец, началото е паркингът на ЦПШ. Не нося каска- карта може би ще си принтирам (ако намеря читава в нета). Ще ходя делничен ден.
Благодаря
p.s. Никъде по блоговете не намирам някакви примерни времена ЦПШ - 1ва тераса, ЦПШ - 2ра тесата, 2ра тераса - БАК, 2ра тераса - Еленини езера (това може да ми е необходимо, ако избера вариант 2 и после все пак се отбия до тях). и т.н.... и не мога да си направя примерна сметка за времето, което ще ми е нужно. Навсякъде пише "еднодневен" и "няколко часа".
Нед Юли 26, 2015 6:06 pm
excalibur
amdimitrov написа:
/от фейсбук/
Здравейте
Има ли маркирана/ясна пътека между Еленините езера и вр. Орловец? Или някакъв ориентир, който да ме насочи към началото й, предполагайки, че ако я хвана няма да я изгубя? Това е предпочитаният ми вариант, заради езерата.
Другият вариант е на втора тераса да търся пътеката за БАК. Отклонението ясно ли е...мога ли неумишлено да го пропусна? Някъде около плочите? От БАК по сипея предполагам се качва на принципа "кой откъдето мине"?
Това мисля са ми вариантите...Целта е вр. Орловец, началото е паркингът на ЦПШ. Не нося каска- карта може би ще си принтирам (ако намеря читава в нета). Ще ходя делничен ден.
Благодаря
p.s. Никъде по блоговете не намирам някакви примерни времена ЦПШ - 1ва тераса, ЦПШ - 2ра тесата, 2ра тераса - БАК, 2ра тераса - Еленини езера (това може да ми е необходимо, ако избера вариант 2 и после все пак се отбия до тях). и т.н.... и не мога да си направя примерна сметка за времето, което ще ми е нужно. Навсякъде пише "еднодневен" и "няколко часа".
Благодаря Подсичането на Злия зъб за към Двуглав по ясно различима пътека ли е? Малко ме е шубе само от споменаването на този зъб...
Снимките ти не ми ги отваря Сигурно защото нямам гуугъл акаунт.
Пон Юли 27, 2015 1:05 am
excalibur
Има ясна пътека според мен безпроблемна в сухо време. Явно без акаунт не можеш да ги гледаш. След подсичането на Злия зъб към Двуглав имаше заобикаляне от другата страна, т.е. към Белия улей срещу Ловница и Купените. Освен ако не бъркам Белия със Синия...
Абе нямаш никакъв проблем там в сухо време. Аз съм го качвал на око по инфо от форума...
Пон Юли 27, 2015 7:48 am
amdimitrov
Всичко беше точно- никакви проблеми. Срещнах едни момчета, които бяха решили от Орловец да хванат билото и да стигнат до Мальовица...казах им, че ми се вижда прекалено опасно и не съм го минавал. Щяха да решават на място А час след като се разделихме съжалих, че не отидох с тях. Та...възможно ли е? Има ли проблеми участъци (най-вече слизания)?
Сря Юли 29, 2015 2:19 pm
excalibur
amdimitrov написа:
Всичко беше точно- никакви проблеми. Срещнах едни момчета, които бяха решили от Орловец да хванат билото и да стигнат до Мальовица...казах им, че ми се вижда прекалено опасно и не съм го минавал. Щяха да решават на място А час след като се разделихме съжалих, че не отидох с тях. Та...възможно ли е? Има ли проблеми участъци (най-вече слизания)?
Според мен е по-добре обратно, т.е. от Елени връх през Петлите до Орловец. Доста има писано във форума за това проблемно място. То е в основата на Орловец. След него започва голямо изкачване по тревист улей и си на върха за 10 мин. Аз както го видях - гладка скала (надолу ще е кофти, че можеш да се метнеш в улея). Заобиколихме я вдясно, държейки се за едни клекчета, почти над бездната
В основата на гладката скала, която е може би 2 метра има прагче, което подлъгва да вървиш по него, търсейки удобно място за стъпване и крачка нагоре. Аз поне не можах да намеря такова, а обикалях скалата наляво-надясно... Според мен по-проблемната скала е от Малка Мальовица към Орлето...
Моят съвет е да врътнеш траверса обратно като се придържаш към южната страна на зъберите между Петлите и Орловец.
Сря Юли 29, 2015 3:54 pm
EXIIIT
Браво Румка добро ходене сте направили с Мими..... тя безстрашна
Сря Юли 29, 2015 4:13 pm
Liubitel
Днес си правех кръгче в района - Мальовица - Петлите - Орловец и надолу към Втора тераса. Мислех, че предизвикателството на деня ще е прага в основата на Орловец - нещо много трудно го качвам...За моя изненада трудно ми беше, но не чак да ме хване шубе, да мина по едни скали между първия и втория праг по маршрута. Нямах спомен да съм откатервала такива скали, та чак се зачудих да не съм объркала нещо маршрута... И като стигнах до прага в основата на Орловец и ...ами предния път ми се видя доста по-висок , а сега не чак толкова, после реших че трябва да поогледам по-надясно от традиционното място, през което туристите обикновено го качват/слизат. И какво да видя съвсем нормално място - абе направо стълба, която лесно и бързо те отвежда над страшния праг.. .Може да ви е смешно, но за мен е голямо откритие - вече мога и да слизам от Орловец и да сменя посоката
Не намирам Петлите за екстремни, виж зимата не бих минала за нищо на света)) А темата ти за снежниците я четох - там от където ти минаваш, аз грам не мога да мина...Всичко е много индивидуално - През Кончето не мога да мина, но мога през Трионите примерно лятно разбира се, така че не ме влече екстремизма)) Обаче е божествено като си на място, където няма никой и чуваш тишината, а това взе да става рядкост и в планината.Да не спамя темата на колегата., за което моля да бъда извинена.
_________________ Всичко е възможно.
Сря Сеп 09, 2015 7:44 am
аngel
Liubitel,не исках да те провокирам излишно, да не останеш с погрешно впечатление, че търся самоцелно преминаване през такива места. Обикновените пътеки и местата по тях някак си ми се изтъркаха след 5-10 преминавания. От тях планината е все една и съща. Сега не се блъскам в навалица, всеки път откривам сякаш друга планина с много красиви места, на някои от които сигурно не е стъпвал ч.крак. Просто ми е по-добре така. Единствено се стремя времето да е перфектно, сухо и без мъгли.
Тук някои големи ходачи, виждам направо са игнорирали нашите планини през летния сезон и ходят в чужбина, а се завръщат чак есента-зимата .
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети