Автор |
Съобщение |
welmud
|
Удачен вариант за качване на в.Шишковица? |
|
Поздравления! Страхотна разходка и чудесни снимки, завиждам благородно! Може би не на място, но за да не разводнявам форума с нова тема имам следното питане - кой е най-удачния вариант (без крайности имам впредвид) за качване на в.Шишковица?
|
|
|
Съб Юли 25, 2015 6:04 pm |
|
|
dobrifin
|
|
|
Най-удачен ми изглежда вариантът от Тиха Рила през долината на Маринковица , Възела , Жандармите и до Шишковица . После през Венеца , покрай Йосифица и на Рибните , кръгово маршрутче . Или пък на обратно . Аз обаче не съм го минавал и не мога да кажа как е като терен .
|
|
|
Съб Юли 25, 2015 6:30 pm |
|
|
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5840 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
|
|
Може би не на място, но за да не разводнявам форума с нова тема имам следното питане - кой е най-удачния вариант (без крайности имам впредвид) за качване на в.Шишковица? |
До вр. Шишковица може да се отиде като следваме билото от север (през вр. Възела), или и от юг (през вр. Венеца). Между Възела и Шишковица има едни билни скалички за преодоляване, които сравнително лесно могат да бъдат заобиколени от изток:
Един хубав кръгов маршрут с начална точка х. Рибни езера е: вр. Маринковица -- вр. Възела -- Прекоречките езера (северно от Шишковица) -- вр. Шишковица -- вр. Венеца -- х. Рибни езера.
Последната промяна е направена от vedrin на Пет Дек 13, 2019 12:11 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Съб Юли 25, 2015 6:36 pm |
|
|
welmud
|
|
|
Ако не бъркам тези билни скалички са т.нар. Жандарми?
|
|
|
Съб Юли 25, 2015 7:40 pm |
|
|
dobrifin
|
|
|
|
|
Ако не бъркам тези билни скалички са т.нар. Жандарми? |
Да , точно те .
|
|
|
Съб Юли 25, 2015 7:55 pm |
|
|
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4315 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
|
|
|
Поздравления! Страхотна разходка и чудесни снимки, завиждам благородно! Може би не на място, но за да не разводнявам форума с нова тема имам следното питане - кой е най-удачния вариант (без крайности имам впредвид) за качване на в.Шишковица? |
Според мен по р.Маринковица /без качване по билото/. Като подминете Жандармите /по склоновете им има едни бели открояващи се сипеи/ - фашате към върха без пътека.
Иначе билно кръгово е все тая дали през Възела първо или през Канарския преслап.
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Съб Юли 25, 2015 11:50 pm |
|
|
Marthin
|
|
|
|
Вчера се подвизавахме в района. Слизайки от Драганица , решихме да не качваме излишно Възела , а да се спуснем още веднага , подсичайки Жандармите.
Избора се оказа удачен. Пътеката на GPS-a вървеше малко над нас. Обаче след като подсякохме въпросните Жандарми , самата пътека доста странно продължава да подсича по морените. След кратко обмисляне , решихме да слезем още малко , минавайки покрай долно Прекоречко езеро ( дано съм прав за наименованието). След това следва едно плавно изкачване към премката която слиза от самия връх Шишковица към Зли камък. От самата премка следва малко изкачване до върха.
|
|
|
Пон Юли 27, 2015 11:38 am |
|
|
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4315 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
|
|
|
...
Пътеката на GPS-a вървеше малко над нас. Обаче след като подсякохме въпросните Жандарми , самата пътека доста странно продължава да подсича по морените. След кратко обмисляне , решихме да слезем още малко , минавайки покрай долно Прекоречко езеро ( дано съм прав за наименованието). След това следва едно плавно изкачване към премката която слиза от самия връх Шишковица към Зли камък. От самата премка следва малко изкачване до върха. |
Снимки сети ли се да направиш?
Скоро сравнявах точно точно този участък с друга карта /ОФРМ/. Разликата ме озадачи, но има логика да се мине покрай езерото. Някои туристи обичат езера. Езерата там са Прекоречки. Не съм чувал да ги наричат поотделно.
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Пон Юли 27, 2015 12:01 pm |
|
|
Marthin
|
|
|
|
|
|
Скоро сравнявах точно точно този участък с друга карта /ОФРМ/. Разликата ме озадачи, но има логика да се мине покрай езерото. Някои туристи обичат езера. Езерата там са Прекоречки. Не съм чувал да ги наричат поотделно. |
Снимки точно в този участък за съжаление нямам. Чак после от върха съм снимал . А иначе става въпрос точно за пътека на ОФРМ. Много е странно подсичането според маркираното от тях .
|
|
|
Пон Юли 27, 2015 12:12 pm |
|
|
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5840 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
|
|
|
|
...
Пътеката на GPS-a вървеше малко над нас. Обаче след като подсякохме въпросните Жандарми , самата пътека доста странно продължава да подсича по морените. След кратко обмисляне , решихме да слезем още малко , минавайки покрай долно Прекоречко езеро ( дано съм прав за наименованието). След това следва едно плавно изкачване към премката която слиза от самия връх Шишковица към Зли камък. От самата премка следва малко изкачване до върха. |
Скоро сравнявах точно точно този участък с друга карта /ОФРМ/. Разликата ме озадачи, но има логика да се мине покрай езерото. Някои туристи обичат езера. Езерата там са Прекоречки. Не съм чувал да ги наричат поотделно. |
Минаването покрай езерата е хубав вариант -- красиво място, добра вода, би могло да се поспре и за почивка. От по-горното лесно може да бъде изкачено билото между Жандармите и Шишковица, не е нужно да се ходи непременно към Зли камък. Преди няколко години на път от Рила към Пирин направихме точно тъй:
Минаването ни (без пътека) беше различно както от даденото в BGMountains, така и от онова в OFRM.
Снимки от този ден (от подножието на Погледец до подножието на Йосифица) има тук.
|
|
|
Пон Юли 27, 2015 1:35 pm |
|
|
|