ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Удачен вариант за качване на в.Шишковица?

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Удачен вариант за качване на в.Шишковица?
Автор Съобщение
welmud

Местожителство: София

Мнение Удачен вариант за качване на в.Шишковица? Отговорете с цитат
Поздравления! Страхотна разходка и чудесни снимки, завиждам благородно! Може би не на място, но за да не разводнявам форума с нова тема имам следното питане - кой е най-удачния вариант (без крайности имам впредвид) за качване на в.Шишковица?
Съб Юли 25, 2015 6:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Местожителство: Рилско

Мнение Отговорете с цитат
Най-удачен ми изглежда вариантът от Тиха Рила през долината на Маринковица , Възела , Жандармите и до Шишковица . После през Венеца , покрай Йосифица и на Рибните , кръгово маршрутче Smile . Или пък на обратно . Аз обаче не съм го минавал и не мога да кажа как е като терен .
Съб Юли 25, 2015 6:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

welmud написа:
Може би не на място, но за да не разводнявам форума с нова тема имам следното питане - кой е най-удачния вариант (без крайности имам впредвид) за качване на в.Шишковица?

До вр. Шишковица може да се отиде като следваме билото от север (през вр. Възела), или и от юг (през вр. Венеца). Между Възела и Шишковица има едни билни скалички за преодоляване, които сравнително лесно могат да бъдат заобиколени от изток:

Един хубав кръгов маршрут с начална точка х. Рибни езера е: вр. Маринковица -- вр. Възела -- Прекоречките езера (северно от Шишковица) -- вр. Шишковица -- вр. Венеца -- х. Рибни езера.

Последната промяна е направена от vedrin на Пет Дек 13, 2019 12:11 am; мнението е било променяно общо 1 път
Съб Юли 25, 2015 6:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
welmud

Местожителство: София

Ако не бъркам тези билни скалички са т.нар. Жандарми?
Съб Юли 25, 2015 7:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Местожителство: Рилско

welmud написа:
Ако не бъркам тези билни скалички са т.нар. Жандарми?

Да , точно те .
Съб Юли 25, 2015 7:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

welmud написа:
Поздравления! Страхотна разходка и чудесни снимки, завиждам благородно! Може би не на място, но за да не разводнявам форума с нова тема имам следното питане - кой е най-удачния вариант (без крайности имам впредвид) за качване на в.Шишковица?
Според мен по р.Маринковица /без качване по билото/. Като подминете Жандармите /по склоновете им има едни бели открояващи се сипеи/ - фашате към върха без пътека.
Иначе билно кръгово е все тая дали през Възела първо или през Канарския преслап.

Съб Юли 25, 2015 11:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Marthin

Вчера се подвизавахме в района. Слизайки от Драганица , решихме да не качваме излишно Възела , а да се спуснем още веднага , подсичайки Жандармите.
Избора се оказа удачен. Пътеката на GPS-a вървеше малко над нас. Обаче след като подсякохме въпросните Жандарми , самата пътека доста странно продължава да подсича по морените. След кратко обмисляне , решихме да слезем още малко , минавайки покрай долно Прекоречко езеро ( дано съм прав за наименованието). След това следва едно плавно изкачване към премката която слиза от самия връх Шишковица към Зли камък. От самата премка следва малко изкачване до върха.
Пон Юли 27, 2015 11:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Marthin написа:
...
Пътеката на GPS-a вървеше малко над нас. Обаче след като подсякохме въпросните Жандарми , самата пътека доста странно продължава да подсича по морените. След кратко обмисляне , решихме да слезем още малко , минавайки покрай долно Прекоречко езеро ( дано съм прав за наименованието). След това следва едно плавно изкачване към премката която слиза от самия връх Шишковица към Зли камък. От самата премка следва малко изкачване до върха.
Снимки сети ли се да направиш?
Скоро сравнявах точно точно този участък с друга карта /ОФРМ/. Разликата ме озадачи, но има логика да се мине покрай езерото. Някои туристи обичат езера. Езерата там са Прекоречки. Не съм чувал да ги наричат поотделно.

Пон Юли 27, 2015 12:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Marthin

Ристо Туристо написа:
Скоро сравнявах точно точно този участък с друга карта /ОФРМ/. Разликата ме озадачи, но има логика да се мине покрай езерото. Някои туристи обичат езера. Езерата там са Прекоречки. Не съм чувал да ги наричат поотделно.

Снимки точно в този участък за съжаление нямам. Чак после от върха съм снимал . А иначе става въпрос точно за пътека на ОФРМ. Много е странно подсичането според маркираното от тях .
Пон Юли 27, 2015 12:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

Ристо Туристо написа:
Marthin написа:
...
Пътеката на GPS-a вървеше малко над нас. Обаче след като подсякохме въпросните Жандарми , самата пътека доста странно продължава да подсича по морените. След кратко обмисляне , решихме да слезем още малко , минавайки покрай долно Прекоречко езеро ( дано съм прав за наименованието). След това следва едно плавно изкачване към премката която слиза от самия връх Шишковица към Зли камък. От самата премка следва малко изкачване до върха.

Минаването покрай езерата е хубав вариант -- красиво място, добра вода, би могло да се поспре и за почивка. От по-горното лесно може да бъде изкачено билото между Жандармите и Шишковица, не е нужно да се ходи непременно към Зли камък. Преди няколко години на път от Рила към Пирин направихме точно тъй:

Минаването ни (без пътека) беше различно както от даденото в BGMountains, така и от онова в OFRM.

Снимки от този ден (от подножието на Погледец до подножието на Йосифица) има тук.
Пон Юли 27, 2015 1:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.