|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
От Ушите към Хайдушка песен не се губи,но е по-нарядко и трябва да се внимава повечко. 
|
|
|
Чет Юли 09, 2015 2:50 pm |
|
 |
EXIIIT
|
|
|
отУшите надолу към х.Хайдушка песен си има маркировка пък и пътеката е ясно различима доста ясно.
|
|
|
Чет Юли 09, 2015 3:37 pm |
|
 |
vladofff
|
|
|
|
 |
 |
Тези малоумници от НПЦБ трябва да ги измете някой най-накрая. Там няма управия. Като им писах дайте да помогнем с маркировката какво направиха. Дадоха двете магистрали над х.Плевен, щото там минават най-вече хора и да не ги плюят. За другите нищо. Всеки ден някой се оплаква за нещо в този Балкан. А колко хора казаха, че са им писали за разни проблеми и няма отговор даже. Трябва да се подходи към тях по друг начин. Поне да не им е скучно. Ама нямам време в момента. |
Доколкото съм чувал от по-запознати, в парковите управи се "назначават" "подходящи" хора, които да не "създават проблеми" при краденето на "едни пари". От време на време може да се получат и гафове/имаше един особено неподходящ, Тома Белев, му казваха, но и него му намериха цаката и го шитнаха скоропостижно/. Сега, за да не ме обвинят в набеждаване, ще опитам да посоча един малък пример, какво е "направила" "управата" и ЗАЩО СЧИТАМ, че по отношение на маркирането, всеки който има горе-долу добри познания и умения как се правят маркировки, трябва да се счита за свободен и да прави каквото е решил, особено ако е със свои средства и не зависи от разни надзорници и финансирания. Имам доста данни, че нещата, правени по инициатива на парка се претупват, но някои маркировки са и доказано не на място, вредни и опасни/подочух нещо за една пътека северно от билото между Плевен и Амбарица, не съм ходил да проверя, но потърпевши се оплакаха от открито малоумно направени марки и даже жалони/. И тъй като темата ми е за жалоните, нека видим какво е сторила парковата управа в района на Росоватец:
Кадърът красноречиво говори какво е направено, но нека да дадем и малко пояснения.
Произведението на архитектурата су намира между Росоватец и седлото с Малък Кадемлия. Там има стари жалони, но някой е решил да ги сгъсти, уж защото са на голямо разстояние и в промеждутъците са нацвъкали още. Та вървя си и виждам един нов кол, който е наклонен, гледам, основата е нестабилна, побутвам го, аха да ми падне на главата. Огледах го и видях, че накой велик стратег на строителното изкуство е отлял блокчето директно върху трАвата, без да копне малко поне до каменна основа/за сведение там тревата ведно с почвата е не повече от 5-10 см /. Позачудих се, но отминах, казах си, може да е единичен пропуск. Само, че по нататък/следващия дублиран/ цъфна пак така, на третия вече извадих апарата и снимах...Та това е горното творение. Явно някой много е бързал да усвои едни пари, и е претупал работата. През зимата, под напора на скрежа, конструкцията не е издържала и се е кандилната нанякъде. Съвестни туристи са вдигнали кола, но очевидно са не са го "наместили" на старото му място и така сега имаме свидетелство за поредното ново безобразие. А старото строително "каре" стои там и предателски опровергава отчета за прилежно свършената работа.
В обобщение - тъй като отдавна смятам, че когато "властта", в случая управата, прави нещата по цигански, особено по отношение подновяване/възстановяване на стари маркировки, всеки трябва да се счита свободен да право неща, които намери за добри, без да се съобразавя с търтеите от дирекцията, които така или иначе само пречат. Стига да го прави по Робин-Хутовски, т.е. анонимно, всички ще му бъдат благодарни, но и управата надали ще си направи труда да пречи/ще ги мързи и да идат да проверят/. Виж, ако някой иска да се покрие със слава, и им прати известие какво е свършил, щат не щат, ще идат на проверка, ще го глобят и даже се унищожат направеното - нямало как иначе, законът ги задължавал...Така, че Димо, според мен няма пречки да се поправят марките по старите пътеки, във всички случаи ще го направим по-добре от парковите паразити, стига информация за делото да не достигне до ушите им.
|
|
|
Пон Юли 13, 2015 9:24 am |
|
 |
EXIIIT
|
|
|
На 13.07 бях на х.Ехо..................разочарован съм имах друго мнение за хижарите ама съвсем друго.....нещо става там.Да отбележа от Вежен към Ехо на три места по КЗМ имаше сбъркани табели в смисъл съвсем наопъки. две от тях успях да ги завъртя ама третата остана така в грешната посока / х. Ехо на запад/, а тя е на най- възловото място на разклон отдолу идва пътека незнам откъде/ мисля , че е от клисура ама не съм сигурен/ казах и на хижаря да вземе ключе 10 и да иде да я завърти че някой в мъглата ще се овъртоли, той ми отговори че не е негова работа.
|
|
|
Пон Юли 20, 2015 11:17 am |
|
 |
Pagane
|
; |
|
 |
 |
На 13.07 бях на х.Ехо..................разочарован съм имах друго мнение за хижарите ама съвсем друго.....нещо става там.Да отбележа от Вежен към Ехо на три места по КЗМ имаше сбъркани табели в смисъл съвсем наопъки. две от тях успях да ги завъртя ама третата остана така в грешната посока / х. Ехо на запад/, а тя е на най- възловото място на разклон отдолу идва пътека незнам откъде/ мисля , че е от клисура ама не съм сигурен/ казах и на хижаря да вземе ключе 10 и да иде да я завърти че някой в мъглата ще се овъртоли, той ми отговори че не е негова работа. |
Преди 3 години бях на Ехо и не съм очарована от
тогавашните хижари , ако са същите сега ? Относно слизането Ехо - Христо Даново и ние на кръстопътя опъвахме карта и размишлявахме , надолу карахме по пътека ( без марка ) къде по усмотрение .
А от Розино синята марка ни подведе на форумната среща , но не стигнахме до Ехо да проверим има ли я до края , объркването е голямо , или с ГПС или с група , сами туристки не е препоръчително .
|
|
|
Вто Юли 21, 2015 12:10 am |
|
 |
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1278 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100 |
|
|
|
Кольо, сигурен ли си? Иван и Галя не са ми приятели, но откак смениха Венци и Мишо добре посрещат и изпращат. Малко са дръпнати. Ама се пак не сме гаджета. Като е пълно ми се извиняват. Винаги оставям бележка и 5 лв за пейката в столовата и като Кобрата... Продължаваме напред. 
_________________ Не мога да спра.
http://ke-2013.blogspot.com/ |
|
|
Вто Юли 21, 2015 12:33 am |
|
 |
EXIIIT
|
|
|
Пацко,ходил съм 5-6 пъти на хижата и отношението е било повече от прекрасно...но нямаше други хора. Сега е натоварено минават групи ние заварихме 36 човека и вечерта чакаха нови групи. Тръгвайки от х.Вежен понеже знаехме че има групи един от нас / аз / избързах напред за да запазя храна, че след 30 човека нали се сещаш какво ще остане. И от там се почна неможе да си платя 6 супи и да ми ги заделят трябвало да нахранят първо гтрупата представяш ли си0, че и ние сме група бре макар и малка сплотена от 6 простака. това как да е. Питам за баня неможело да се къпя да съм чакал другите 5 ?????????? Викам ми те са на два часа отзад.... това е положението . Айде и това преглътнах. Дойдоха 36 човека нахраниха ги заминаха останахме си само ние влизаме да се къпем първо жените... излизат те с един чифт прашки в ръка изпрани хижарката почва да вика многовода били изхарчили за един чифт конци....как да е
Спим ставам аз суутринта питам нещо за ядене има ли Иван казва има останала супа боб и зеленчуци каквото решите. ОК ще ядем супа стават останалите почваме да стягаме да поемаме отиваме да си поряъчаме храна и шах: ОТГОВОР на ХИЖАР: Кухнята днес няма да работи пуснал съм жената да почива че много и дойдоха хората тази седмица..............като преди час каза че има останали супи за закуска......тръгнахме си без да хапваме и това как да е. Черешката на тортата. Попитах Иван ще слиза ли днес долу да зарежда каза ДА и му поръчах да купи една малка торта / всеки ден каза че слиза с конете да зарежда/ Тошко от Шумен като мине от там, по плана му се пада Рожденният ден точно на Ехо да го зарадвам. Познай дали е качил торта Тошко понеже знаеше че ще има торта и го е питал ОТГВОР как да я крпя тази торта ще стане на пача........ ама ми взе 20 лева. Според мен като почнат да им минават много хора и да се хранят , спят и ползват всички услиги на хижата им идва в повече и немогат нещо да се организират.....хем искат да вземат на хората парите хем ако може някак си така да минат тънко без много зареждане и разходи ама такова животно нема....Иначе зимата като съм се качвал и като не са виждали човек от 20-30 дена са съвсем различни, абе имах друго мнение за тях може би защото съм ходил само зимата.Ай весел и усмихнат ден на всички дано е било нещо моментно това отношение - надявам се.
|
|
|
Вто Юли 21, 2015 10:05 am |
|
 |
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1278 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100 |
|
|
|
Прав си, Никец, кат се смеси хижарството с бизнеса и сичко отива по дяволите... Много известна стана Ехо и съм се зарекъл в почивни дни никога повече.
_________________ Не мога да спра.
http://ke-2013.blogspot.com/ |
|
|
Вто Юли 21, 2015 1:21 pm |
|
 |
didogen
Регистриран на: 15 Дек 2011 Мнения: 1479 Местожителство: kleta majka balgariq |
|
|
|
Ники три пъти съм бил на тази хижа, айде четири и винаги отношението е било такова. Ама не се паля, ако не е финалът на стоте не бих стъпил там.
Не се изразих много правилно. На такива места не им обръщам много внимание, живял съм при много по-мизерни условия и отношения м/у хората. Но никога не бих отишъл на такова място целенасочено. Не става дума само за хижи.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P. |
|
|
Вто Юли 21, 2015 8:59 pm |
|
 |
dar4o
|
|
|
|
 |
 |
dar4o, на коя карта сте гледали жълтата маркировка, на тази на Домино ли?
Все пак има една жълта марка, макар и единствена, там където пътеката се разделя с тази за Розино. Което ме кара да мисля, че е имало намерение да се направи, но не е ясно поради каква причина това не е станало. Защото стари марки няма, колкото и да са се изличили, все е щяло да остане нещо, но нямаше, а не е като да не сме търсили и да нямаме умения да откриваме такива.
Знам че не могат хижарите да насмогнат с всичко, но по принцип имат ангажимент с маркировката. За съжаление в някои случаи дори не знаят какво трябва да се оправи, щом са твърдели, че маркировка има. Иначе разстоянието, което трябва да се маркира не е много, един ден работа и кутия и половина боя. Освен това не е в границите на НП Централен Балкан и разрешение от тях не трябва. Само два три пъти внимателно четене на правилника за маркировката и внимание, че страшно трудно се изличават грешно поставени марки...
Един GPS е равен на 100 кутии боя  |
на картата, която е окачена в столовата на х Козя Стена, даже питахме и хижаря - каза има маркировка Снимах я с фотоапарата и после по нея се ориентирахме. Беше си нанесена жълта линия до Христо Даново.
ПП Ако някой ме светне как се прикача снимка тук, ще покажа за какво иде реч
|
|
|
Сря Юли 22, 2015 11:19 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|