ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Питане за улея от Яловарника към Каменица

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Питане за улея от Яловарника към Каменица
Автор Съобщение
Liubitel

Местожителство: София

Мнение Питане за улея от Яловарника към Каменица Отговорете с цитат
Някой може ли да ми обясни като на какво прилича улея, по който се слиза от Яловарника към Каменица.Четох един пътепис на колега миналата година и много ми легна на сърцето този маршрут.(http://pelitko.blog.bg/turizam/2012/05/04/na-pirin-do-vyrhovete-zybyt-ialovarnika-i-kamenica-12-13-08-.949354)
Дали е възможно да ми го сравните с някой улей от Рила - не че много съм ги минавала, но все пак е някаква база, Рила ми е по-позната.Благодаря!

Нед Юни 14, 2015 11:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Отговорете с цитат
От тази снимка нататък съм го снимал.

Пон Юни 15, 2015 12:02 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Liubitel

Супер си!Благодаря! Clap

Пон Юни 15, 2015 8:37 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ognedishasht

Местожителство: Мордор

Имам оттук нататък няколко снимки, правени при ходене в обратната посока (към Яловарника).
Вто Юни 16, 2015 7:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Liubitel

Благодаря ognedishasht! На твоите снимки някои места изглеждат доста стръмни.Добре, че видях първо снимките на Ристо и много съм се навилаSmile)))

Вто Юни 16, 2015 9:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ognedishasht

Местожителство: Мордор

Минава се, ако е сухо времето. Не съм избирал много-много най-полегатото, а сигурно може и по-благ път да се намери от този на снимките.
Сря Юни 17, 2015 2:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
аngel

Здравей,
Ако имаш предвид улея, който разцепва на две върха на Яловарника от северната му страна и стига до поляната под него във вид на широко моренно каменно поле спускащо се до р. Беговица, то той е учудващо лесен за изкачване, независимо че изглежда непристъпен погледнат от Кози превал.
Изкачването е много красиво и въздушно, тръгва се по големите моренни камъни в основата, които постепенно се превръщат в улей. Единствената опасност е, че камъните в горната половина на улея са неслегнати и се движат, но са малки , като насип , единствено се предизвиква дискомфорт от потъването на обувките в трошляка. Нагоре се излиза по улея до самият връх на Яловарника, който е с две коти , разцепени от улея. Изкачването е много красиво и запомнящо се. Няма скални участъци от гола скала, както северният улей на Башлийски чукар, който е за хора със здрави крака и нерви.
Последно го качих в доста влажен ден, имаше и преспи.
Ако имаш предвид улея от Яловарника към Маненкото езеро, то трябва от Каменица да се слезе до езерото /може и да се подсече, но Маненкото езеро е много красиво, а и водата му е много вкусна / и от там визуално се вижда кой от улеите е проходим, май беше вторият гледано от ниска към висока кота..Не ми се стори възможно минаване по билото,свързващо Каменица и Яловарника. което е само за алпийска техника, а трябва да се търси първият визуално проходим спускащ се улей към езерото, който е най-дълъг и се оказа и с най-стабилни камъни .
Аз направих един своеобразен траверс по двата улея на Яловарника, започвайки от р. Беговица , което се оказа едно от най-импозантните и запомнящи се от изкачванията ми по Пирин , и после продължих от Маненкото езеро хоризонтално по скална траншея подсичайки Каменица, над долината на Пиринска Бистрица, която траншея отива до под Аргировото езеро . Траншеята е под едни отвесни скали с пещери, от нея също има много впечатляващи гледки към главното било насреща, и към сливането на двете ледникови долини - на Пиринска Бистрица и тази от Маненкото езеро, което става с огромен скален ръб от 200-300 метра, каквото образувание е много интересно. Снимките обаче от това преминаване са ми се затрили, за съжаление. Задължително ще го мина това преходче пак, някой ден!
Съб Юни 27, 2015 8:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.