Питане за улея от Яловарника към Каменица
Някой може ли да ми обясни като на какво прилича улея, по който се слиза от Яловарника към Каменица.Четох един пътепис на колега миналата година и много ми легна на сърцето този маршрут.(http://pelitko.blog.bg/turizam/2012/05/04/na-pirin-do-vyrhovete-zybyt-ialovarnika-i-kamenica-12-13-08-.949354)
Дали е възможно да ми го сравните с някой улей от Рила - не че много съм ги минавала, но все пак е някаква база, Рила ми е по-позната.Благодаря!
Минава се, ако е сухо времето. Не съм избирал много-много най-полегатото, а сигурно може и по-благ път да се намери от този на снимките.
Сря Юни 17, 2015 2:15 pm
аngel
Здравей,
Ако имаш предвид улея, който разцепва на две върха на Яловарника от северната му страна и стига до поляната под него във вид на широко моренно каменно поле спускащо се до р. Беговица, то той е учудващо лесен за изкачване, независимо че изглежда непристъпен погледнат от Кози превал.
Изкачването е много красиво и въздушно, тръгва се по големите моренни камъни в основата, които постепенно се превръщат в улей. Единствената опасност е, че камъните в горната половина на улея са неслегнати и се движат, но са малки , като насип , единствено се предизвиква дискомфорт от потъването на обувките в трошляка. Нагоре се излиза по улея до самият връх на Яловарника, който е с две коти , разцепени от улея. Изкачването е много красиво и запомнящо се. Няма скални участъци от гола скала, както северният улей на Башлийски чукар, който е за хора със здрави крака и нерви.
Последно го качих в доста влажен ден, имаше и преспи.
Ако имаш предвид улея от Яловарника към Маненкото езеро, то трябва от Каменица да се слезе до езерото /може и да се подсече, но Маненкото езеро е много красиво, а и водата му е много вкусна / и от там визуално се вижда кой от улеите е проходим, май беше вторият гледано от ниска към висока кота..Не ми се стори възможно минаване по билото,свързващо Каменица и Яловарника. което е само за алпийска техника, а трябва да се търси първият визуално проходим спускащ се улей към езерото, който е най-дълъг и се оказа и с най-стабилни камъни .
Аз направих един своеобразен траверс по двата улея на Яловарника, започвайки от р. Беговица , което се оказа едно от най-импозантните и запомнящи се от изкачванията ми по Пирин , и после продължих от Маненкото езеро хоризонтално по скална траншея подсичайки Каменица, над долината на Пиринска Бистрица, която траншея отива до под Аргировото езеро . Траншеята е под едни отвесни скали с пещери, от нея също има много впечатляващи гледки към главното било насреща, и към сливането на двете ледникови долини - на Пиринска Бистрица и тази от Маненкото езеро, което става с огромен скален ръб от 200-300 метра, каквото образувание е много интересно. Снимките обаче от това преминаване са ми се затрили, за съжаление. Задължително ще го мина това преходче пак, някой ден!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети