ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Зимно до Ботев през Жълтец
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Зимно до Ботев през Жълтец
Автор Съобщение
vladofff

Мнение Отговорете с цитат
mom4i написа:
Владоф,

стига си пълнил главите на хората с висш пилотаж по самозадържане Smile

При реална сериозна ситуация щека няма да те задържи, защото ще се счупи.

Не и ако си въоръжен с това:

Пет Мар 13, 2015 11:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
peca

Местожителство: Пловдив

някой виждал ли ги е на живо, нещо ме съмнясва пикел от пластмаса и алумин да устиска някое падане.
Тя главата е стомана ама е хваната към пластмаса май Rolling Eyes

Пет Мар 13, 2015 10:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vladofff

Не съм ги виждал наживо, на мен пък нещо ме съмнясва фирма с ранга на Гривел да си позволи да прави боклуци.
Пон Мар 16, 2015 1:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

Аз съм ги виждал - солидни са. И BD имат такъв модел, който даже е по-хубав. Той не се сгъва и е супер здрав.Тази щека обаче е тежичка и скъпа. Не е за целодневно ходене, при което едната ръка ще е доста по натоварена до другата. Ако пък я сложиш на раницата когато не е нужна - оставаш с една щека, което за мен е некомфортно. Абе това си е ски щека, която не е и за фрийрайд. Тя е за така наречените Стийп ски, или high altitude ski.
Пон Мар 16, 2015 9:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mom4i

Модел за хора, които искат да се правят на интересни Smile Маркетингов ход на Гривел за да се предложи нещо ново на пазара...

А иначе по-сериозно - това нещо има само една от многото функции на пикела, и то ме съмнява до колко добре ще се справи дори с нея.

За хора на които не им трява по принцип пикел Smile

Купувайте, подкрепяйте производителите, имаме нужда от тях Smile
Пон Мар 16, 2015 10:24 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

mom4i написа:

За хора на които не им трява по принцип пикел Smile

Аз си мисля, че темата тук е точно за такива люде.
Пон Мар 16, 2015 10:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mom4i

Ами тогава за какво им е такава щека Smile

Тежи колкото две нормални, в най-късо състояние е 84 см, което е много за стръмен склон, не можеш да я забиеш в снега, защото има кръгче Smile

Не можеш да копнеш стъпка или да я забиеш във фирн, лед или туфа...

Няма обявен никакъв стандарт като пикел, пише просто, че може да ти помогне в трудна ситуация Smile

И последно - за цената на една такава щека си купуваш две нормални и едно обикновено пикелче Smile

Нека се научат хората да работят с пикел, пък после да пробват разни такива заместители Smile

Момчи
Пон Мар 16, 2015 1:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Ами на мен лично не ми дреме, защото последните години почти нищо не нося и се правя на, какъв беше оня - мечка на грил, но тук е пълно със субекти, които с месеци се чудят какво да си търсят или купят. Просто го предложих като алтернатива, която да им увеличи още повече двууменето...
Пон Мар 16, 2015 1:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT

Местожителство: Плевен

Абе това малко ми изглежда като полубременна жена........
Пон Мар 16, 2015 3:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

ZCEZBPM написа:
По-добрия вариант май ще е пикел който става на щека, тоест да е наблегнато на предимствата на пикела.

Изобщо не е по-добре...
Мислиш ли, че не съм пробвал?
Не можеш да сондираш и да забиеш във фирн за осигуровка поради перцето от щека. Не можеш да се подпираш на него като на истинска щека, а само като бастун-става твърде тежко да го носиш точно като щека, а и няма такава удобна ръкохватка.
Най-добре е с щеки и, имаше едно време в учебника по алпинизъм на Джиджи, едно изобретение - ръкохватка на щека с десетина см острие, точно за самозадържане - леко, малко, а става и за дълбаене на лед...
Пон Мар 16, 2015 5:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mom4i

По-скоро звучи като полумъртъв Smile

Може да е професионална деформация или да е от годинките, но съм фен на класическите неща, когато става дума за сигурност в планините.

Пък на който му се експериметира - никой не му пречи Smile И ако оцелее - да споделя, ще е полезно за всички.

И още един съвет - при стръмен фирнов или леден терен, където има опасност от падане - само пикела в ръцете. Щека или друго нещо в другата ръка много пречат на правилното изпълнение на самозадържането. Бил съм свидетел на лоши падания на хора с две сечива в ръцете, до момента, в който се сетят да хвърлят второто...
Пон Мар 16, 2015 5:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

mom4i написа:
По-скоро звучи като полумъртъв Smile

... И ако оцелее - да споделя, ще е полезно за всички.

Сега ще опиша какво съм експериментирал и съм оцелял. Определено си прав за годините, защото сега и пари да ми даваш няма дори да помисля да повтарям: в мартенски фирно-лед, рано сутрин съм скачал от Кончето към Влахина, след около 200-300м усетих, че скоростта излиза извън всякакъв контрол/просто се пързалях по задник/ и реших да тествам великото самозадържане. Легнах върху сечивото със свити ръце и така забих клюна на пикела във фирна. Оказа се че не е фирн, а лед, което обясни и твърде високата скорост. Последиците бяха зловещи - буквално ръцете се разгънаха и усетих рязка болка във всички стави от китките до рамото, след което нещо ме хвърли във въздуха и ме обърна пак по гръб, след което летежът продължи. Вече бавно/едната ръка държи клюна и отпуска първо 3см, после 5см и така целия клюн/ започнах да "поря" леда. Така след още около 50 метра, вече почти до някакъв скален пояс спрях напълно.
Окончателно установих че не е работа да се тестват такива склонове, когато по подобен начин слязох от 4800 до дъното на ледника Северен Инилчек - почни 800м денивелация по идеалния лед на северните склонове на пик Чапаев. За малко да се пребия. От тогава само гледам сеир и не правя нищо такова. Ако ще ви е полезно - заповядайте. Казахите казаха, че в Алма ата, в моргата имало достатъчно свободни "легла".
Пон Мар 16, 2015 5:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

А аз пък да кажа, че самозадържането с обикновена щека може да звучи хубаво на теория, ама на практика въобще не е така. Казвам го 'щото съм се "влачил" по корем в опит да се се задържа със щека, ама нищо не стана. Добре се появи едно 'арно храстче, та опрайхме работата. Smile Пикелът си е пикел.
Пон Мар 16, 2015 7:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

joropc написа:
А аз пък да кажа, че самозадържането с обикновена щека може да звучи хубаво на теория, ама на практика въобще не е така. Казвам го 'щото съм се "влачил" по корем в опит да се се задържа със щека, ама нищо не стана. Добре се появи едно 'арно храстче, та опрайхме работата. Smile Пикелът си е пикел.

Аз пък съм се самозадържал много успешно на юнска преспа в Пирин, ама щеката ми беше "лятна" - без кръгче долу и снегът беше напечен и мек, а и наклона беше не повече от 30 градуса. Хвърчах си де - ако не се бях задържал щях да изкоча на едни камъни с бърза скорост. Беше на спускане - всички заобикаляха - мен ме домързя и се тропнах на 5-та точка. Бързо прехванах щеката "на късо" в долната част, превъртях се по корем и натиснах - спрях за 3-4 метра.
Пикелът си е пикел. Smile
Пон Мар 16, 2015 9:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Whitestar

Местожителство: Велико Търново

Цитат:
Няколкото пъти когато съм тръгвал с пикел в едната ръка и щека в другата все съм спирал за малко и съм си повтарял :
-хвърлям я, хвърлям я, хвърлям я....без значение колко пари струва.Smile
Прежалвам я щеката и тогава тръгвам.

За пишман турист като мен, тези сечива са непознати. Виждал съм, че някои хора разнасят такива уреди из планините, но по моему това си дръво за гонене на селските кучета.

Вто Мар 17, 2015 8:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 4 от 5

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.