някой виждал ли ги е на живо, нещо ме съмнясва пикел от пластмаса и алумин да устиска някое падане.
Тя главата е стомана ама е хваната към пластмаса май
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Пет Мар 13, 2015 10:00 pm
vladofff
Не съм ги виждал наживо, на мен пък нещо ме съмнясва фирма с ранга на Гривел да си позволи да прави боклуци.
Пон Мар 16, 2015 1:14 am
joropc
Аз съм ги виждал - солидни са. И BD имат такъв модел, който даже е по-хубав. Той не се сгъва и е супер здрав.Тази щека обаче е тежичка и скъпа. Не е за целодневно ходене, при което едната ръка ще е доста по натоварена до другата. Ако пък я сложиш на раницата когато не е нужна - оставаш с една щека, което за мен е некомфортно. Абе това си е ски щека, която не е и за фрийрайд. Тя е за така наречените Стийп ски, или high altitude ski.
Пон Мар 16, 2015 9:15 am
mom4i
Модел за хора, които искат да се правят на интересни Маркетингов ход на Гривел за да се предложи нещо ново на пазара...
А иначе по-сериозно - това нещо има само една от многото функции на пикела, и то ме съмнява до колко добре ще се справи дори с нея.
За хора на които не им трява по принцип пикел
Купувайте, подкрепяйте производителите, имаме нужда от тях
Пон Мар 16, 2015 10:24 am
vladofff
mom4i написа:
За хора на които не им трява по принцип пикел
Аз си мисля, че темата тук е точно за такива люде.
Пон Мар 16, 2015 10:43 am
mom4i
Ами тогава за какво им е такава щека
Тежи колкото две нормални, в най-късо състояние е 84 см, което е много за стръмен склон, не можеш да я забиеш в снега, защото има кръгче
Не можеш да копнеш стъпка или да я забиеш във фирн, лед или туфа...
Няма обявен никакъв стандарт като пикел, пише просто, че може да ти помогне в трудна ситуация
И последно - за цената на една такава щека си купуваш две нормални и едно обикновено пикелче
Нека се научат хората да работят с пикел, пък после да пробват разни такива заместители
Момчи
Пон Мар 16, 2015 1:31 pm
vladofff
Ами на мен лично не ми дреме, защото последните години почти нищо не нося и се правя на, какъв беше оня - мечка на грил, но тук е пълно със субекти, които с месеци се чудят какво да си търсят или купят. Просто го предложих като алтернатива, която да им увеличи още повече двууменето...
Пон Мар 16, 2015 1:51 pm
EXIIIT
Абе това малко ми изглежда като полубременна жена........
Пон Мар 16, 2015 3:49 pm
vladofff
ZCEZBPM написа:
По-добрия вариант май ще е пикел който става на щека, тоест да е наблегнато на предимствата на пикела.
Изобщо не е по-добре...
Мислиш ли, че не съм пробвал?
Не можеш да сондираш и да забиеш във фирн за осигуровка поради перцето от щека. Не можеш да се подпираш на него като на истинска щека, а само като бастун-става твърде тежко да го носиш точно като щека, а и няма такава удобна ръкохватка.
Най-добре е с щеки и, имаше едно време в учебника по алпинизъм на Джиджи, едно изобретение - ръкохватка на щека с десетина см острие, точно за самозадържане - леко, малко, а става и за дълбаене на лед...
Пон Мар 16, 2015 5:10 pm
mom4i
По-скоро звучи като полумъртъв
Може да е професионална деформация или да е от годинките, но съм фен на класическите неща, когато става дума за сигурност в планините.
Пък на който му се експериметира - никой не му пречи И ако оцелее - да споделя, ще е полезно за всички.
И още един съвет - при стръмен фирнов или леден терен, където има опасност от падане - само пикела в ръцете. Щека или друго нещо в другата ръка много пречат на правилното изпълнение на самозадържането. Бил съм свидетел на лоши падания на хора с две сечива в ръцете, до момента, в който се сетят да хвърлят второто...
Пон Мар 16, 2015 5:12 pm
vladofff
mom4i написа:
По-скоро звучи като полумъртъв
... И ако оцелее - да споделя, ще е полезно за всички.
Сега ще опиша какво съм експериментирал и съм оцелял. Определено си прав за годините, защото сега и пари да ми даваш няма дори да помисля да повтарям: в мартенски фирно-лед, рано сутрин съм скачал от Кончето към Влахина, след около 200-300м усетих, че скоростта излиза извън всякакъв контрол/просто се пързалях по задник/ и реших да тествам великото самозадържане. Легнах върху сечивото със свити ръце и така забих клюна на пикела във фирна. Оказа се че не е фирн, а лед, което обясни и твърде високата скорост. Последиците бяха зловещи - буквално ръцете се разгънаха и усетих рязка болка във всички стави от китките до рамото, след което нещо ме хвърли във въздуха и ме обърна пак по гръб, след което летежът продължи. Вече бавно/едната ръка държи клюна и отпуска първо 3см, после 5см и така целия клюн/ започнах да "поря" леда. Така след още около 50 метра, вече почти до някакъв скален пояс спрях напълно.
Окончателно установих че не е работа да се тестват такива склонове, когато по подобен начин слязох от 4800 до дъното на ледника Северен Инилчек - почни 800м денивелация по идеалния лед на северните склонове на пик Чапаев. За малко да се пребия. От тогава само гледам сеир и не правя нищо такова. Ако ще ви е полезно - заповядайте. Казахите казаха, че в Алма ата, в моргата имало достатъчно свободни "легла".
Пон Мар 16, 2015 5:45 pm
joropc
А аз пък да кажа, че самозадържането с обикновена щека може да звучи хубаво на теория, ама на практика въобще не е така. Казвам го 'щото съм се "влачил" по корем в опит да се се задържа със щека, ама нищо не стана. Добре се появи едно 'арно храстче, та опрайхме работата. Пикелът си е пикел.
Пон Мар 16, 2015 7:43 pm
Todor
joropc написа:
А аз пък да кажа, че самозадържането с обикновена щека може да звучи хубаво на теория, ама на практика въобще не е така. Казвам го 'щото съм се "влачил" по корем в опит да се се задържа със щека, ама нищо не стана. Добре се появи едно 'арно храстче, та опрайхме работата. Пикелът си е пикел.
Аз пък съм се самозадържал много успешно на юнска преспа в Пирин, ама щеката ми беше "лятна" - без кръгче долу и снегът беше напечен и мек, а и наклона беше не повече от 30 градуса. Хвърчах си де - ако не се бях задържал щях да изкоча на едни камъни с бърза скорост. Беше на спускане - всички заобикаляха - мен ме домързя и се тропнах на 5-та точка. Бързо прехванах щеката "на късо" в долната част, превъртях се по корем и натиснах - спрях за 3-4 метра.
Пикелът си е пикел.
Пон Мар 16, 2015 9:37 pm
Whitestar
Регистриран на: 19 Ное 2013 Мнения: 523 Местожителство: Велико Търново
Цитат:
Няколкото пъти когато съм тръгвал с пикел в едната ръка и щека в другата все съм спирал за малко и съм си повтарял :
-хвърлям я, хвърлям я, хвърлям я....без значение колко пари струва.Smile
Прежалвам я щеката и тогава тръгвам.
За пишман турист като мен, тези сечива са непознати. Виждал съм, че някои хора разнасят такива уреди из планините, но по моему това си дръво за гонене на селските кучета.
_________________ И опитни планинари са загубвали пътя, но "Който не знае на къде е тръгнал, винаги стига другаде" .
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5Следваща
Страница 4 от 5
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети