Тази пътека от Левски нагоре към Кочмара ще ви вземе силичките. Ама е добър вариант си мисля за през зимата. Не съм я минавал тогава, само лятото. Иначе е чудесно маркирана докато излезе от гората. Насетне обаче само с ГПС докато се влеете на зимната през Равнец към Петолъчката. Там има само ардъч и борчета. Ако е мъгливо ориентация никаква. Само като уточнение - казва се Гергеванлъ бурун.
Веднъж само съм слизал (и то лятото) по зимната от Жълтец към Левски в мъгла без ГПС и се зарекох ако не се налага повече да не я ползвам.
P.S. Ники - много здраве на Вълко.
Пет Фев 27, 2015 12:18 pm
Todor
Mariana1000 написа:
...... Но като нямаш екипировка, по-добре е да имаш котки и щеки, отколкото само пикел.......
Попитай Golum за мнението му по въпроса. Мисля, че той разказваше нещо във връзка със зимните преходи Рила - Пирин и май от тогава не носи котки.
Вярно е, че с котки ще паднеш по-трудно, но пък паднеш ли положението се усложнява. На тази пътека, при определени условия, има участъци на които е силно пожелателно та се движиш "на 3 такта" или да имаш забит пикел когато си местиш краката.
Mariana1000 написа:
...... Плюс това ако нямаш опит с пикел, ползата от него ще е никаква при плъзгане по склона......
А виж това е абсолютно вярно Ама той се придобива с целенасочени тренировки.
Пет Фев 27, 2015 1:58 pm
Mariana1000
Todor написа:
Попитай Golum за мнението му по въпроса. Мисля, че той разказваше нещо във връзка със зимните преходи Рила - Пирин и май от тогава не носи котки.
Виж сега, не го познавам лично Gollum, но съм чела къде и как ходи. Да ми даваш него за пример е все едно да посочиш орела на овцата и да и кажеш - попитай този орел да ти даде съвет за летенето. Хора като него могат да си позволят да ходят със снегоходки или само с обувки по хлъзгавото, но това не означава, че всички можем да го направим
Със сигурност предпочитам да имам котки на краката и да не падна, отколкото да падна с пикел в ръката
П.П. Все пак сигурен ли си, че изобщо не слага нищо по фирнован сняг или лед? Знам че могат да се бият стъпки с пикела, то и аз го правих тогава като нямах котки, ама много изморително това за дълги разстояния.
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пет Фев 27, 2015 6:53 pm
Stefak
Ще го бъзна за това с орела,не че не е вярно..даже много вярно.Но човека си разчита на пикела и не тръгва без него и борави с него както си требе.А иначе си подари неговите котки на мен,старите доказани Дебелецки.
Пет Фев 27, 2015 7:48 pm
Todor
Просто искам да кажа, че всяка планинска екипировка може както да помогне, но и да навреди ако не умееш да я ползваш.
Гледайте да напълните торбата с опита преди да сте изразходвали торбата с късмета.
Успех! Леко и безаварийно!
Да взема да кажа и аз нещо за негово величество прословутия пикел, символ на знаещите и можещите в планината. Никога не съм имал пикел, нито пък имам опит как да го ползвам, въпреки че имам (вероятно напълно безполезни) идеи по въпроса. В зимната планина подхождам внимателно и с уважение -- не мога да кажа че съм ходил много и навсякъде, но не и никак малко всъщност, по света и у нас. Със сигурност възможностите ми и самочувствието ми са скромни, не липсват и поучителни случки с щастлив завършек. Та, думата ми е, че имането и носенето на пикел е едно, знаенето как да бъде ползван е второ, ходенето на места, на които разумността изисква наличието му е трето. Според мен е важно да се правят тези разлики, особено когато се опитваме да съветваме някого за нещо. А, и между другото, в съвременния му вид пикела съществува от края на 19-ти и началото на 20-ти век. По-рано овчарите в Алпите или изследователите в планините са използвали доста по-различни помощни средства, например като това в ръцете на Жак Балма, направил ужким първото изкачване на Мон Блан през лятото на далечната 1786 г.:
Съб Фев 28, 2015 12:05 am
Todor
vedrin написа:
Да взема да кажа и аз нещо за негово величество прословутия пикел, символ на знаещите и можещите в планината. Никога не съм имал пикел, нито пък имам опит как да го ползвам, въпреки че имам (вероятно напълно безполезни) идеи по въпроса. В зимната планина подхождам внимателно и с уважение -- не мога да кажа че съм ходил много и навсякъде, но не и никак малко всъщност, по света и у нас. Със сигурност възможностите ми и самочувствието ми са скромни, не липсват и поучителни случки с щастлив завършек. Та, думата ми е, че имането и носенето на пикел е едно, знаенето как да бъде ползван е второ, ходенето на места, на които разумността изисква наличието му е трето. Според мен е важно да се правят тези разлики, особено когато се опитваме да съветваме някого за нещо. А, и между другото, в съвременния му вид пикела съществува от края на 19-ти и началото на 20-ти век. По-рано овчарите в Алпите или изследователите в планините са използвали доста по-различни помощни средства, например като това в ръцете на Жак Балма, направил ужким първото изкачване на Мон Блан през лятото на далечната 1786 г.:
Абсолютно съм съгласен. Няколко пъти съм писал по въпроса за ползването. В моя подкрепа други хора качваха видео уроци. Владоффф добави друг аспект - самоосигуряване с щека и пр. Наистина най-важното е умението. По мои наблюдения над половината от ходещите в планината смятат, че екипировката ще им реши провлема сама по себе си. Да ама не! Такива сценки съм гледал с пикели, че ум да ти зайде.....
Съб Фев 28, 2015 8:40 am
hanastasov
Регистриран на: 24 Апр 2014 Мнения: 74 Местожителство: Карлово, София
Здравейте, вчера се върнахме от въпросния преход. Всичко мина по-добре от очакваното, прекарахме си страхотно, а времето беше като по поръчка. По-късно ще пусна тема във форума със снимки и разказ
Вто Мар 03, 2015 11:19 pm
vladofff
Аз пък да ви кажа, че ако се чудите кое от двете да вземете - пикел или котки, категорично пикела. Ако сте с котки, но без пикел, паднете ли, лошо ви се пише - обикновено последицата от котките е, че много по-бързо ще бъдете обърнати по гръб, надолу с главата, и така ще продължите да летите към неизбежното...Експериментално доказано е. Ако обаче сте с пикел, или дори и с каквото и да било парче метал в ръката, включително и кухненски нож, при подхлъзване имате шанс да се самозадържите. Или да си копаете стъпки. То затова си има и едни правила при падане с котки - още преди да сте се засилили много, да гледате да се обърнете веднага по корем, да забиете сечивото, ако носите, и най-важното - ДА СВИЕТЕ КРАКАТА В КОЛЕНЕТЕ, за да вдигнете котките далеч от склона.
Ведрине, оная тояга, дето си я изографисал е т.нар. алпенщток, сиреч бастун за в Алпите, и няма нищо общо с пикела. Преди да започне катеренето, в Алпите са ходели предимно по ледниците и пръчката служела като опора за овчарски скок при преминаване/прескачане на пукнатини, респективно, ако пропаднеш в такива - да я поставиш напреки. С алпенщок самозадържане и през ум не им е идвало да правят, но не е било и необходимо.
Аз пък да ви кажа, че ако се чудите кое от двете да вземете - пикел или котки, категорично пикела. Ако сте с котки, но без пикел, паднете ли, лошо ви се пише - обикновено последицата от котките е, че много по-бързо ще бъдете обърнати по гръб, надолу с главата, и така ще продължите да летите към неизбежното...Експериментално доказано е. Ако обаче сте с пикел, или дори и с каквото и да било парче метал в ръката, включително и кухненски нож, при подхлъзване имате шанс да се самозадържите. Или да си копаете стъпки. То затова си има и едни правила при падане с котки - още преди да сте се засилили много, да гледате да се обърнете веднага по корем, да забиете сечивото, ако носите, и най-важното - ДА СВИЕТЕ КРАКАТА В КОЛЕНЕТЕ, за да вдигнете котките далеч от склона.
Ведрине, оная тояга, дето си я изографисал е т.нар. алпенщток, сиреч бастун за в Алпите, и няма нищо общо с пикела. Преди да започне катеренето, в Алпите са ходели предимно по ледниците и пръчката служела като опора за овчарски скок при преминаване/прескачане на пукнатини, респективно, ако пропаднеш в такива - да я поставиш напреки. С алпенщок самозадържане и през ум не им е идвало да правят, но не е било и необходимо.
Това обаче се отнася за стръмни и дълги склонове-там ти требе задържане-ако се ходи (почти) по равно и най-голямата трагедия е да паднеш 100 пъти(и да се изправиш), а не да се суркаш надолу стотици метри мисля че варианта котки+щеки е по-добър от само пикел-а май маршрута за който питат е баш от тия...
п.п.най-добре,естествено е пикел+котки
Благодаря за поясненията, Владо. За мен са много полезни. За алпенщока (и другото сечиво, закачено на колана), доколкото картината е изобщо реалистична, мисълта ми беше че изкачване на Мон Блан през втората половина на 18-ти век се е правело без пикел -- просто той не е бил измислен все още. Едва ли маршрута, който е обсъждан в тази тема, е много по-сложен и опасен от най-лесния подход към Мон Блан...
Сря Мар 04, 2015 12:59 pm
vladofff
fena73 написа:
vladofff написа:
Това обаче се отнася за стръмни и дълги склонове-там ти требе задържане-ако се ходи (почти) по равно и най-голямата трагедия е да паднеш 100 пъти(и да се изправиш), а не да се суркаш надолу стотици метри мисля че варианта котки+щеки е по-добър от само пикел-а май маршрута за който питат е баш от тия...
п.п.най-добре,естествено е пикел+котки
Вече много рядко ползвам пикел, обикновено разчитам на котки и щеки, даже нахалството ми често стига да това да ходя само с щеки и по ледове да ги забивам под обувката, за да не се хлъзгам. Така щях да дам фира на Вихрен по северозападния гребен, който в доста здрав фирно-лед качих само по щеки. Всъщност този метод е много сигурен и стабилен, с един основен недостатък - ако се сурнеш, няма да имаш много време да хванеш щеката по начин, годен да направи самозадържане, сиреч в долната част. Особено лошо става, ако не си освободил лентата за ръката. Освободиш ли я пък, изтървеш ли щеката, пак се връщаш в изходното положение на обречен... Евентуално компромис е двете щеки закачени на темляци, но едната, сгъната изцяло, за да е лесно хващането и за самозадържане, а другата - в нормално положение, за да я ползваш без проблем. Това, пак казвам, е компромис, защото е доста неудобно да се гъзиш на една страна с късата щека...
Ако си с котки, и щеки е най-добре, защото можеш да сгънеш двете щеки, и да ги хванеш малко над перцата и така имаш буквално две остриета в ръцете. Имаи ли стаж в това отношение, дори и Вихрен по Фунията така можеш изкачи.
Сря Мар 04, 2015 1:51 pm
hanastasov
Ето и линк към другата тема със снимки от прехода )))
стига си пълнил главите на хората с висш пилотаж по самозадържане
При реална сериозна ситуация щека няма да те задържи, защото ще се счупи. Може би ако успееш да запазиш последното късо парче от към дръжката, може и да помогне...
А в повечето от ситуациите, обръщането по корем и подпирането на лакти и колене е достатъчно да те спре. Само трябва да се сетиш да го направиш...
И аз предпочитам много повече пикела пред котките. Котките се чудиш - дали да ги сложиш или не, ама то само 20 метра е пряспата, след това пак камъни и т.н.
И като паднеш, обикновено са в раницата... А пикелчето ти е в ръката, за няколко метра можеш да копнеш стъпки, а ако паднеш - те заковава на място (ако знаеш как да го ползваш и имаш достатъчно бърз рефлекс разбира се).
Като падна и съм с котки - моментално се обръщам по корем и ги забивам, що трябва да чакам да набирам скорост? Ако си на фирново поле и на 10-15 м под теб започва отвес, нямаш много време да експериментираш различни техники
Сря Мар 11, 2015 6:30 pm
hanastasov
След цялата дискусия по темата си заслужава и да се види какво се получи накрая - ето малко видео ))))))
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5Следваща
Страница 3 от 5
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети