Здравейте!Предстои ми ходене по пирин към средата на юли за 7,8 дни (група от трима души сме),та имам нужда от малко информация .
1.Има ли готвени храни на х. Вихрен-боб,леща и т.н. Ако не се спи в хижата ,може ли да се ползва банята срещу заплащане? И ако само се хапва на хижата нали може да се зареждат батерии за апарата?
2.Нещо за Баюви дупки ,че мисля да правя 2 нощувки на заслон Кончето и ще имам време за размотаване ,та мисля да ида до там?
3. Ако се спи на палатка на муратово езеро има ли опасност от глоба?
4.Може ли на заслон Тевно езеро да се зареждат батериите за апарат,че доколкото си спомням там тока е с по- слаба мощност?
5.Нещо за върховете Зъбът и Яловарника ? Как е като трудност и риск в сравнение с Каменица примерно, че него съм качвал?
6.Как е прехода от Тевно езеро през Джангалска порта и през върховете малък Полежан, Газей, Полежан до хижа Безбог като трудност ?
Другата ми опция е през лява кралевдворска порта до х.Безбог ,нощувка и на другия ден качване на споменатите върхове? Но първия вариант може би е по -интересен.
ако може някакви мнения.
7. Има ли превоз от х. Гоце Делчев до Добринище и горе долу колко струва ? А от Добринище до Банско това ли са автобусите и микробусите,които са за София през Банско и като цена как са?
Мерси за съдействието.
Вто Юни 25, 2013 9:53 am
Gamina
За Баюви дупки виж в раздела за Пирин, наскоро се коментираше + снимков материал.
Ако ще стоите 2 дена на заслона, помисли добре за водата - там няма никъде, освен евентуално из дупките в циркуса, но слизането до тях си е с едно наум. Всъщност ако наистина ще спите две вечери там, може спокойно единия ден да идете да си заредите вода от суходолското езеро. Разходката по котите на Баювите дупки ще отнеме макс час, колкото и да се моткаш - няма как да уплътни цял ден, може по Котешкия също да се разходите, докъдето сметнете за безопасно.
Вода под з. Кончето има - извори по Странето посока Църната вода.
Нощуване на з. Кончето, особено 2 планирани вечери поред - въобще не е добра идея.
Капацитетът му е само 10 места, а последните години там срещам все повече хора, по всяко време на годината. Две вечери не виждам как ще вържеш да останеш, освен ако не легнеш да си пазиш мястото денонощно.
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Юни 25, 2013 12:49 pm
Gamina
8, в най-добрия случай - тея двете напречните се съмнявам да поберат по 2ма души.
Ма то може и отвън да се спи при хубаво време, даже е по-добре, че вътре е много клаустрофобично.
Да, аз обикновено спя горе на камъните, че вътре става мишеморник.
_________________ Бутам след осмата бира
Последната промяна е направена от dido на Вто Юни 25, 2013 2:07 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Юни 25, 2013 2:00 pm
emiliqn 78
Да ,знам че по принцип се събират доста хора и е интересно място за нощувка заслона кончето. Но мислиме да не сме там в почивните днии да се надяваме на късмет да няма наплив ,точно когато сме там . Иначе сме фотографи и мислиме да дебнеме изгреви ,залези и интересни гледки ,та затова искаме 2 нощувки на заслона.
Вто Юни 25, 2013 2:01 pm
Gamina
dido написа:
4 х 2 + 2.
да, аритметиката не ми се удава
Иначе и аз съм обмисляла възможността да повися горе за повече от една нощувка... но това с водата е неприятната част. Тея изворчета, за които говори Дидо - аз не знам дали доброволно бих се спуснала надолу по странето да ги търся...
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3384 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Е, 10 де!
Един овчар пасял 10 овце, но собствениците на овцете го заподозрели, че едно от животните им липсва и изпратили ревизор да го провери. Пристига ревизорът и брои:
- Една, две, три, четири, пет, шест, седем, осем, девет... А, бай Иване, една овца липсва. Девет са!
- Е, девет де! - отвръща овчарят.
- Ама, бай Иване, те трябва да се 10! - настоява ревизорът.
- Е, десет де! Толкова са! - не отстъпва бай Иван.
Видял ревизорът, че така няма да се разбере и повикал на помощ още 9 човека.
- Слушай сега, бай Иване, ние сме 10 човека. Като дам сигнал, всеки от нас ще хване по една овца и така ще ги преброим.
Ревизорът дал сигнала, всеки хванал по една овца, а той останал без овца.
- Бай Иване, виждаш, ли овцете са 9. Аз останах без хваната овца!
- Ами ти къде дрема, та си не фана некоа. Виж - другите как си фанаха?!
По въпроса за батериите - по-добре инвестирайте в резервни батерии или в устройство със слънчева батерия или динамо, което зарежда (макар и малко) батерии. И да има възможност за зареждане по хижите, едва ли ще сте единствените желаещи, а нали се сещате, че GSM-ите са с предимство, че някой може да получи нервна криза, ако не качи още същия ден снимка във Фейсбук, че се е Укатерил на върха.
Вто Юни 25, 2013 2:37 pm
Gamina
Защо да се връщат от Газей до седловината между Полежаните? По ръба към Ушицата и право на Полежан. Изобщо не е трудно това упражнение!
Аз съм го качвала, натоварена като магаре, право нагоре от езерото, но по ръба не е толкова трудоемко.
Благодаря за информацията,ще ми е от полза. Значи от тевно езеро ще преценим кои върхове да качим, че и там мислиме 2 нощувки.
Мерси за инфото за яловарника и зъбът. По принцип каменица съм го качвал не през малка каменица,а по по-лекия маршрут по лятната пътека ,атакувайки направо самата каменица,но не ми се стори много леко, де. Разбрах и за прехода от тевно до безбог през джангалска порта.
Само да питам за хижа вихрен има ли готвена кухня или на хижа Бъндерица ? И може ли да е проблемно нощуването на палатка на муратово езеро,в смисъл да ни глобят,че знам че по принцип палаткуването в пирин не е разрешено или се бъркам?
Сря Юни 26, 2013 1:48 pm
dido
emiliqn 78 написа:
Само да питам за хижа вихрен има ли готвена кухня или на хижа Бъндерица ?
На паркинга под х. Бъндерица (палатковия къмпинг) е най-добрата кръчма в България
Зимата ми е ясно че заслон Тевно е отворен макар и без хижар.
Само столовата ли е отворена или и стаята с наровете над нея, че не ми се мъкне чувал.
Другият въпрос е има ли лопата отвън, че не ми се мъкне, а предполагам че може да се наложи откопаване на вратата.
През последните години заслона си има стопанин и през повечето време зиме. Тавана с наровете винаги е достъпен. Предвид посещаемостта на района, лопата едва ли ще ти се наложи да търсиш, освен ако не пристигнеш веднага след обилен снеговалеж, но това по-добре не го прави (по други съображения).
Зимата ми е ясно че заслон Тевно е отворен макар и без хижар.
Само столовата ли е отворена или и стаята с наровете над нея, че не ми се мъкне чувал.
Другият въпрос е има ли лопата отвън, че не ми се мъкне, а предполагам че може да се наложи откопаване на вратата.
Е, само си представи къде трябва да е оставена лопатата, така че да не бъде затрупана и тя от снега...
_________________ Щастие за всички даром и никой да не бъде пренебрегнат!
Редрик Шухарт
http://www.redmine.org
Пон Дек 15, 2014 10:45 am
dido
Вратата се навява, но доста слабо.
По принцип има лопата отвън. Ползвали сме я по-скоро да почистим площадката пред заслона, отколкото да откопаем вратата.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети