ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Трещеник-Якорудски езера-вр.Суха Вапа-вр.Ковач-х.Грънчар

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Трещеник-Якорудски езера-вр.Суха Вапа-вр.Ковач-х.Грънчар
Автор Съобщение
martin555

Местожителство: Русе

Мнение Трещеник-Якорудски езера-вр.Суха Вапа-вр.Ковач-х.Грънчар Отговорете с цитат
Да се добере човек до подобен залез във високата планина си е яката работа. Smile Ако има и рожден ден, повода е обещаващ! Smile В последният момент петък привечер, с Делчо направихме схемата. Спим на/около хижа Грънчар и изръчкваме каквото успеем по околните ръбове и върхове, а както знам, има много какво да се види там.

Доста късно тръгнахме по пътеката след като оставихме колата на хижа Трещеник. Делчо си беше забравил документите, с Катя не бяхме пазарували, такива едни ти ми работи в последният момент се случваха, колкото да се замотаем с тръгването и някои (аз) в последствие да окъснеят безпорядъчно! Smile Залезите са занимания самотни, в съчетание с фотографските неволи! Smile

Бързо шорткътнахме асвалтовият път по пътеката за хижа Грънчар и не след много се озовахме тук, на кантон Рибното езеро в циркус Якорудски езера. Зоната е вододайна и няма туристически пътеки, освен улеи и склонове запълнени богато с неприятният рилски клек... На кантона имаше двама охранители, разменихме по няколко думи и пресякохме към склона, за да импровизираме през клека към връх Суха Вапа, откъдето да излезем на билото. Катя щеше да се измъчи покрай нашите простотии, а и с тежката раница... Разделихме се на кантон Нехтеница и я командировахме към хижа Грънчар, за да наложим сериозно темпо. Както казах, сутринта се позамотахме с това онова!

Врътнахме си с Делчо по едно селфи на фона на връх Ковач и газ по склона! Smile Подложих чисто новата зимна Скарпа на безмилостен 10 часов тест в мокрият терен. Газене в киша, хлъзгави камъни, богато напоен клек! Вечерта в обувките нямаше и следа от всичко това!

И един бегъл поглед към връх Суха Вапа вдясно. В далечината връх Ковач, моята безкрайна цел за деня. Както се оказа, желанието за залез от високо ще надделее над умората, щях да остана сам за залеза, но все още не знаех! Smile

Малко преди да излезем на връх Суха Вапа, се бяхме понатоварили повече от нормалното. Теренът с киша и дупки между камъните не беше приятна комбинация. Няма пълно щастие! Smile

Излизайки на връх Суха Вапа, ни се разкри хубава гледка към Белмекенското било. Дори в ясен ден като днешният, там винаги има облаци и мъгли! Набързо се върнахме година по-рано, когато Рила ни подложи на изпитание, беше епично! Smile

И тръгнахме по ръба към Премката, откъдето да стане ясно как сме с времето и с енергийните запаси. Делчо беше изморен, а и аз не внасях яснота, натоварен с тежката раница, се поклащах като пингвин. Smile

Затъвахме неприятно в кишата, не напредвахме по план!

Малко по-късно, се засякохме с коловата маркировка за хижа Грънчар и връх Ковач. Делчо спря да пие бира, а аз оставих раницата до един жалон, взех си якето и поех нагоре към върха. На предела на силите, едва крепящ се на крака след изтощителният и дълъг ден със силно слънце, киша и екстремен терен по клековете към връх Суха Вапа, смазан под тежестта на двадесет и пет килограмовата раница, заредена с екипировка за зимно бивакуване, атакувах по залез връх Ковач - 2634м.н.в. Сините нюанси се получиха от залязващото зад хребета слънце. Връх Ковач вляво. Засилих цветовата температура на кадъра, но синьото все така заливаше околността. Трудно е да се повярва, върха е измамно близо. Човек сам на такова отдалечено място разбира колко е уязвим. Делчо каза, че съм луд, толкова бях идеализирал сцената със залеза и върха в съзнанието си! Тишина и красоти, докъдето погледа се взира! Smile

Прокрадваха ми се мисли на връщане да спя на билото, никак не бях в кондиция, а и се бяхме обезводнили, въпреки че не спирахме да топим сняг.

Слънцето падна доста ниско и обагри клековете в топли цветове. Температурата далеч не беше толкова висока, въпреки че сутринта се разхождахме по тениски.

Връх Суха Вапа остана в далечината, а аз пълзях, пълзях, пълзях... Следите ми в ниското се виждаха отчетливо. Към Белмекен тъмни облаци натискаха върховете.

На връх Ковач/Налбант - 2634м.н.в. Ниска облачност плъзна под билото.

Якорудските езера: Якорудско езеро, Мъртво езеро, Рибно езеро.

На хоризонта отчетливо се е строило алпийското Мальовишко било, а на връх Ковач някой усърдно е строил! Smile

Снимах, надникнах от ръба на върха към Якорудските езера, събрах студ и поех надолу с бърза крачка! Въпреки пухеното яке, не се чувствах в кондиция и мръзнех, тази снежна вода преохлажда коварно в ситуации, в които човек отдава топлина и енергия. Отпивах по-често сгряващ еликсир от дълбоки залежи (изпитан метод за вътрешно сгряване) и слизайки от върха изпратих залеза под него! Smile Всички "грижи" оставаха долу, в калта, а мен ме чакаше лунен преход в дълбокият фирнован вече сняг между клековете до хижа Грънчар! Smile

Връх Суха Вапа и последните слънчеви лъчи.

Сред "най-големите"! Smile Върховете: Песоклива Вапа, Юрушки Чал/Овчарец, Манчовците, Близнаците, Мусала с хребета Трионите, (ако пропускам някой, да ме прощава) изпращаха денят в очакване на лунна нощ! Smile Малко по-надолу палнах челника и потънах в нощта. На хижа Грънчар късно ме чакаха притеснени Делчо, Катя и хижарят. С Делчо се разбрахме, колкото и да съм изморен, да не спя на билото, а да сляза на хижата. След единадесет изморителни часа в снега с двадесет и пет килограма на гръб и едва седемнадесет изминати километра... Успях! Smile Дълго ще помня този рожден ден! Smile В хижата няма ток, а както после разбрах от Делчо, който спа там, с четири одеала му било студено... Хижарят е добър човек, запали ни свещи, поддържаше печката цяла вечер, жалко че не се инвестира в хижата, имало набези, сурова зима, в която поради лавината опасност няма посетители, освен някои луди глави! Smile

Между върховете Суха Вапа, Песоклива Вапа и Овчарец заварихме утрото. Събудих се в 3ч. след полунощ от жега и до 5ч. наблюдавах извън палатката звездното небе. За статива този път нямаше място и направих компромис, взимайки по-важни за безаварийно пребиваване неща. Зимната екипировка се изплаща в сурови условия. Катя се оплака, че мръзнела, въпреки чувала и с температурен диапазон - комфорт от -10' C до -18' C, екстремна: -26' C.

Връх Суха Вапа и Грънчарско езеро срещу палатката от другата страна.

Сериозни усилия бяха нужни за да качим връх Овчарец, с условие да сме на хижата до обяд. Делчо имаше работа. Кишав сняг, напоени клекове и добре палещо слънце. Към връх Мусала, перфектна видимост.

Катя на скалните предвършия преди връх Овчарец.

Цялото било до Мусала се показа. Рила ни благослови с гледки в тези два слънчеви дни.

Към връх Песоклива Вапа и Белмкенското било.

Изстреляхме се ударно за по-малко от час до хижата, трябваше да се прибираме по-рано. Доволни и заредени! Smile До скоро! Smile

Последната промяна е направена от martin555 на Вто Ное 04, 2014 2:57 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Ное 04, 2014 11:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
Голяма красота! Браво!

Но, правичката да си кажа, ще направите някой път беля с толкова напъване. Пазете се!

Вто Ное 04, 2014 2:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
martin555

Speedy написа:
Голяма красота! Браво!

Но, правичката да си кажа, ще направите някой път беля с толкова напъване. Пазете се!

Направо... Напъване си беше, поне за мен! В това перфектно време (не ми се мисли ако се беше развалило), едва се добрах до хижата, последният час залитах постоянно (не е от ракията)! Laughing

Вто Ное 04, 2014 2:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Баси епопеята
Не сме били само ние дето ни посрещат в хижата с въпроса "Защо си го причинихте" Laughing /Мариянеее - темата е баш за със сутрешното /
Ама се помни за цел живот. Па и с тия снимки...
Общо взето тия теренни условия са най-неприятно изненадващите. Снег има толко, колкото да скрие дупките. Без магнезий и изотонични напитки има голям риск при такива условия.
Лудите, лудите - .....
Croc

Вто Ное 04, 2014 10:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
danin94

Местожителство: Карлово

Истината е че този улеѝ ни озори и забави...

На билото нещата изглеждаха така...

яз. Бели Искър.

Вто Ное 04, 2014 11:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
maneco

Местожителство: София, Берковица

Ристо Туристо написа:
Баси епопеята
Не сме били само ние дето ни посрещат в хижата с въпроса "Защо си го причинихте" Laughing /Мариянеее - темата е баш за със сутрешното /
Общо взето тия теренни условия са най-неприятно изненадващите. Снег има толко, колкото да скрие дупките. Без магнезий и изотонични напитки има голям риск при такива условия.
Лудите, лудите - .....
Croc

Кафето беше изпито, а фото-разказите на Мартин винаги са Уважени дали с кафе или не. Шапка му свалям на ентусиазма и комбинирането на тежък преход или експроуринг с велики фотографии, едни от най-добрите У форума.
А чувството да те посрещнат в хижата с думите "Защо си го причинихте" е......
"Беден ми е речника и не ме бива много в разказите аз съм повече по "маането", но винаги ми е приятно когато съм с някой дето може да пресъздаде изживяното и видяно в разказ."
Сря Ное 05, 2014 12:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555

Ристо Туристо написа:
Баси епопеята
Лудите, лудите - .....
Croc

Това с магнезият и изотоничните напитки го имаше мисля описано някъде по темите, но не се сещам в коя! Виждал съм хора по пътеките да пият разни бъркочи... Незнам доколко помагат, но вероятно запълват определени липси за нормално функциониране на организма както казваш, доколкото е възможно да е нормално де, при тези натоварвания, та рано или късно сигурно нищо не помага! Idea Very Happy Моята формула е шоколад и кока кола (не че е правилна), то си е чисто дрогирване! Поздрави!

meneco написа:
Кафето беше изпито, а фото-разказите на Мартин винаги са Уважени дали с кафе или не. Шапка му свалям на ентусиазма и комбинирането на тежък преход или експроуринг с велики фотографии, едни от най-добрите У форума.
А чувството да те посрещнат в хижата с думите "Защо си го причинихте" е......
"Беден ми е речника и не ме бива много в разказите аз съм повече по "маането", но винаги ми е приятно когато съм с някой дето може да пресъздаде изживяното и видяно в разказ."

Радвам се, че кафето ти е било гравирано с фоторазказа! Very Happy Благодаря за хубавите думи! Поздрави от мен! Croc

Сря Ное 05, 2014 11:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
vladofff

Преди години правихме един изтощителен траверс Рила-Пирин и като средство за борба с глада и изтощението - сутрин една паница овесени ядки - с мляко, захар и сирене - това си е чисто конско ядене - зоб, но държи сито поне до ранния следобяд. Тогава се взема друго извращение - пшеничен зародиш овъргалян с мед. От тогава, вече почти 20 години, само като ги помириша тез субстанции и ми се драйфа... За зимен алпинизъм най-доброто нещо е сушеница или суджук /понеже сланина не ям/. За височинни/студени цели казват сланината била цифрово/т.е. безаналогово/ хранително решение.
Сря Ное 05, 2014 12:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gollum

Местожителство: Видин

А и върви с ракия.
Сря Ное 05, 2014 3:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
martin555

Gollum написа:
А и върви с ракия.

+1 (суджука)
Овесените ядки, не! Twisted Evil

Сря Ное 05, 2014 7:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Todor

vladofff написа:
Преди години правихме един изтощителен траверс Рила-Пирин и като средство за борба с глада и изтощението - сутрин една паница овесени ядки - с мляко, захар и сирене - това си е чисто конско ядене - зоб, но държи сито поне до ранния следобяд. Тогава се взема друго извращение - пшеничен зародиш овъргалян с мед. От тогава, вече почти 20 години, само като ги помириша тез субстанции и ми се драйфа... За зимен алпинизъм най-доброто нещо е сушеница или суджук /понеже сланина не ям/. За височинни/студени цели казват сланината била цифрово/т.е. безаналогово/ хранително решение.

Преди години на Кавказ закуската винаги беше гриз с мляко и захар - много по-вкусно е от овеса, а държи не по-малко. Сега ям овес в доматена супа до гъстота на каша, на вечеря заедно със сланина.
Чет Ное 06, 2014 11:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
packo packov

Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100

А аз ям и пия, мога и да не ям Smile Евала, Марто, уникални снимки, по- скоро места дето се завираш. Само едно? Как го правиш всяка седмица, бе мама му... завиждациус!

Чет Ное 06, 2014 9:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555

packo packov написа:
А аз ям и пия, мога и да не ям Smile Евала, Марто, уникални снимки, по- скоро места дето се завираш. Само едно? Как го правиш всяка седмица, бе мама му... завиждациус!

Заради това ставам и дишам всеки ден! Аз пък мога да не ям и пия, но да не снимам... Това е формулата! Wink Croc

Вто Ное 11, 2014 1:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
vladofff

Здравейте отново. По въпроса за яденето. От няколко седмици пробвам един странен на пръв поглед начин на ядене, не може да се каже диета, защото ядеш почти всичко, при това в сериозни количества, единственото правило е да съчетаваш трите макрокомпонента в определена пропорция, в определено според индивидуалните телесни потребности количество до грам, и под час. Който желае, може да опита. Според американския професор, който го е изобретил, това е начинът да спреш да се разболяваш, да станеш железен/само на една олимпиада - седем златни медала на плувците, които тренера заключил в подземието за охранване на професора/, да можеш да вървиш с часове като кон, без да чувстваш умора, няма химия, няма отрови. Потърсете в гугъла Бари Сиърс и неговата "Зона".
Вто Дек 09, 2014 10:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
a.cvetkov

Местожителство: Petrich

Мнение Поздрави Отговорете с цитат
До колкото разбирам сте се качили от Рибно езеро от дясната страна гледано на север право нагоре. Има пътека между Рибното и Мъртвото от лявата страна на рибното.След като излезете на мъртвото от северната страна по улея се качвате на Сухата вапа. Браво за смелостта и снимките. Ако нямаше смели хора нямаше да има открития и цивилизация.........
Сря Дек 17, 2014 12:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.