Ранната пролет е наистина подходящ сезона за разходка до някой водопад. В почивните дни успяхме да посетим Кадемлийското пръскало, като се качихме от кв.Острец през Русалийския проход, Табите и до х.Тъжа. Покрай хижата имаше огромни лилави полета от пролетни минзухари, а на заден план се виждаше заснежен масива Триглав. Денят беше хубав и пълноценен.
Вечерта в хижата имаше доста хора (хижарят Чочо имаше рожден ден). И колкото и да бяха изморени някои от групата присъствието на гайди и танци покрай тях направи вечерта интересна.
Още през нощта започна да вали, а на сутринта имаше и мъгла.
След като закусихме, въпреки лошото време, направихме опит да качим Марагидик, но мъглата не се вдигна, а дъжда мокреше все повече и решихме че най-добре е да хващаме директно обратния път към Априлци. През цялото време ни валеше и събрахме доста кал, но си направихме хубава разходка.
И аз мисля да мина по този маршрут Острец-х.Тъжа-(нещо из района)-и покрай Кадемлийското пръскало до с.Тъжа. Сега проучвам подробностите, но най-вече ме интересуват две неща:
1. В Априлци има ли вече таксита, че ми трябва транспорт до Христова стружна
2. Има ли проблем в момента да се мине по пътеката от Христова стружна през Русалийския проход до х.Тъжа (предполагам че няма сняг, но да попитам все пак)?
Нед Окт 05, 2014 10:44 pm
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1267 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
до Планинец
Таксита в Острец не ззнам да има, ама влизаш в кръчмата под върбата, (до читалището, на площада), пиеш едно кафееда бира и питаш за някой местен да те мете до края на асфата за някой лев. До Мънковата чешма. От там, нагоре... сняг не вярвам да има още, би трябвало да се е стопил, но не съм си ходил от седмица, тогаз имаше горе. Аз в петък паля за Карлово - х. Хубавец, събота Купена, з. Ботев, неделя вр. Ботев, х. Рай, Калофер и обратно в Мордор. Успех тебе!
Таксита в Острец не ззнам да има, ама влизаш в кръчмата под върбата, (до читалището, на площада), пиеш едно кафееда бира и питаш за някой местен да те мете до края на асфата за някой лев. До Мънковата чешма. От там, нагоре... сняг не вярвам да има още, би трябвало да се е стопил, но не съм си ходил от седмица, тогаз имаше горе. Аз в петък паля за Карлово - х. Хубавец, събота Купена, з. Ботев, неделя вр. Ботев, х. Рай, Калофер и обратно в Мордор. Успех тебе!
За такситата гледах това, но не знам дали е актуално:
А за снега питах дотолкова, доколкото дали е лавиноопасен, като минавам прохода.
Благодаря много!!!
ПП Това "кръчмата под върбата, (до читалището, на площада)", предполагам става дума за кв.Острец, нали?
Последната промяна е направена от Планинец на Нед Окт 05, 2014 11:48 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Окт 05, 2014 11:21 pm
kibik
1. таксита няма. Паржо го играе такси, но той "оперира" в Ново село. Предполагам цената, която ти каже за да те закара до Христова Стружна няма да ти хареса. Послушай съвета на Пацко, заведението под върбата се намира в центъра на Острец, вляво от читалището. Там със сигурност ще намериш някой да те метне до края на асвалта, защото до стружната е доста разбит пътя.
1. таксита няма. Паржо го играе такси, но той "оперира" в Ново село. Предполагам цената, която ти каже за да те закара до Христова Стружна няма да ти хареса. Послушай съвета на Пацко, заведението под върбата се намира в центъра на Острец, вляво от читалището. Там със сигурност ще намериш някой да те метне до края на асвалта, защото до стружната е доста разбит пътя.
2. сняг няма
Благодаря много
Нед Окт 05, 2014 11:47 pm
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1267 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
Кибика правилно ме е допълнил. Успех нагоре и да разкажеш после как е положението, за лавини наистина няма сняг - то едно е проблемното място - малко преди да се излезе на билото при Тодоровата чешма, под Марагидик.
Да се изкефиш на Кадемлийското и да не забравиш да удариш една чорба при Надка и Димо на Русалка, еххх и там не съм ходил скоро, а трябва.
Кибика правилно ме е допълнил. Успех нагоре и да разкажеш после как е положението, за лавини наистина няма сняг - то едно е проблемното място - малко преди да се излезе на билото при Тодоровата чешма, под Марагидик.
Да се изкефиш на Кадемлийското и да не забравиш да удариш една чорба при Надка и Димо на Русалка, еххх и там не съм ходил скоро, а трябва.
Само да се осъществи ходенето, дано да е хубаво времето, пък ще разказвам . Благодаря за напътствията!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети