КАРАНФИЛИ - "като на длан" /Проклетие, Черна гора/
С колегите Димитър /mikesli/, Калина /Pagane/ и моят съгражданин Йовчо организирахме няколко прехода в Черна гора в планините Дурмитор и Проклетие на 21-23 септември 2014г.
Започвам от последния ден, когато направихме кръгов преход от долината Гребаье /Grbaja/ през върховете Волушница /1876м/, Талиянка /2056м/ и Попадия /2057м/. Маршрутът е изключително обзорен, защото през цялото време има гледки към масивът на Каранфили на отсрещния склон.
Малко информация за масив Каранфили:
Масив Каранфили е красиво тривършие, издигащо се страховито над долината Гребаье /Гърбая/Grbaja/. Масивът е в планината Проклетие /Проклетия/Prokletije/. Тя се простира на територията на Албания и Черна гора. Каранфили са в Черна гора. Върховете са /отляво на дясно/ - Severni Vrh (Maja Bals, North Peak, 2460 m), Veliki Vrh (Kremeni Vrh, Maja Gurt e Zjarmit, 2490 m) and Juzni Vrh (Zlovrh, Maja e Keq, South Peak, 2441 m).
Има маркирана пътека с повишена трудност от долината до Северни връх.
Kаранфили, снимани от Талиянка:
Kаранфили, снимани от Попадия:
Маршрутът по карта:
На връх Волушница:
Маркираната пътека към Северни връх на Каранфили се вижда по улея отсреща. Падналият предната вечер сняг ни отказа от идеята да се пробваме по нея.
Гледка към Мали каранфили /вляво/ и Каранфили на слизане от Попадия:
Доволни от видяното и преживяното:
Връх Очняк и ребрата на Каранфили:
"Еко-катуна" предлага храна, нощувка, палаткуване срещу заплащане:
Привет,
дайте малко инфо как са Сърджан, собственикът на еко-катуна, и Райко, келнерът в ресторанта. Тази година не можах да отида, а от тези хора имам само хубави спомени.
Съб Сеп 27, 2014 11:00 am
Plamen К
Здравейте,
В катуна не сме нощували, защото предната вечер след слизането от Боботов кук окъсняхме и стигнахме само до Андриевица. Пихме там кафе, след като слязохме от Попадия, местни хора пиеха ракия, собственикът се занимаваше с тях. Ние си побъбрихме с готвачката, която каза, че е македонка. Ресторантът "Мая Каранфили" беше затворен. Катунът също го затварят на 30 септември. Ще го отворят на 1 май догодина.
Имате ли карта на маркираните маршрути в района? Тази, част от която преснехме от сръбските туристи беше много хубава, но беше като притурка на техен пътеводител на сръбски. В нета намерих топокарти, но те са стари, няма названията на върховете, няма маршрутите.
На жълтите указателни табели има едни точки - сиви, червени, черни. От това, което съм чел за трудността на маршрутите, си правя извода, че сива точка означава лесен маршрут, червена точка е с средна трудност и с черни точки са означени трудните, технични маршрути, какъвто е към Очняк например. Дали е така?
Последната промяна е направена от Plamen К на Съб Сеп 27, 2014 2:45 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Съб Сеп 27, 2014 1:39 pm
igurbev
Картата, ако съдя по снимката е същата като разпространената черногорска карта на Проклетие и която обхваща само до границата с Албания. Не бих казал, че е добра - миналата година като се лутахме в търсене нa разклона за Мая е Росит с нищо не ни помогна.
Съб Сеп 27, 2014 1:53 pm
Plamen К
igurbev написа:
Картата, ако съдя по снимката е същата като разпространената черногорска карта на Проклетие и която обхваща само до границата с Албания. Не бих казал, че е добра - миналата година като се лутахме в търсене нa разклона за Мая е Росит с нищо не ни помогна.
Ти ми я щракни, ако не е проблем, аз обичам да гледам и да колекционирам книжни карти.
Ние вечер все късно се прибирахме и нямахме време да търсим карти по информационни бюра и книжарници. Питахме по бензиностанциите, но там имат само пътни карти.
Съб Сеп 27, 2014 2:48 pm
Ivan`Dinkov
Привет отново и благодаря за инфото.
Що се отнася до картите:
1. Това, което си видял като притурка, действително е притурка на един прекрасен пътеводител за черногорската част на Проклетия. Продава се или поне миналата година се продаваше в ресторанта на еко-катуна за 10 евро. Или в бръснарницата в Гусинье, откъдето аз си го купих, когато отидох за пръв път преди 5-6 години - точно преди да кача Очняк. Пътеводителят има сръбска и английска версия, много снимки и детайлни описания на маршрутите в долините Ропояна и Гърбая, както и, ако не се лъжа, частите на планината към Мая Росит, Мая Колата и Богичевица.
2. Картата от притурката е същата карта, която по-късно беше издадена като отделна карта и пак хваща само черногорския дял на планината. За албанския дял има отделна карта - австрийска, която не съм тествал доколко е точна.
3. Топокартите наистина не вършат работа - имената на върховете просто ги няма.
4. Забележката на igurbev, че картата от притурката не върши работа за фина ориентация е вярна. Както сте видели просто теренът е такъв, че ако пропуснеш някой камък, може да се озовеш пред цяла стена. Другата причина е, че маркировката е стара югославска, която днес не се поддържа. По нея е правена картата. Нямам представа например как са трите метални въжета на Очняк в момента, това на Супля Врата миналата година беше в състояние "Не ме използвай, ако можеш".
5. Що се отнася до новопоставените табели и цветните точки - по-добре не разчитайте на тях поне в Гърбая. Аз реших да ги следвам, когато отидох за първи път с намерение да кача Очняк. Резултатът беше, че за малко да кача Каранфила, но пък обиколих изцяло Очняк, та трябваше да се върна отново по-късно същата година. С две думи - табели има долу в долината, нагоре си е старата югославска маркировка. Относно цвета и трудността не знам нищо.
Съб Сеп 27, 2014 8:26 pm
Plamen К
Благодаря за картата и информацията!
Пон Сеп 29, 2014 2:48 pm
Pagane
.
не се и опитвах да гледам , разчитах на Пламен ,който много добре си се справи с цялата подготовка и ни поднесе на тепсия тази красота .
сега си спомних , че бях чела за бръснарницата ,а там ми излезе от главата , търсихме по магазините карта на Проклетие , за другата година ще сме се снабдили по от рано с карти .
Определено Черна гора ми хареса много , а групата ни беше перфектна - много съм благодарна на колегите за толерантноста и помоща ,за да мога и аз да се насладя на страхотните гледки - да съм точна - вързаха ме преди Талянка , та до слизането от Попадия . Както каза Пламен - вързаха попадията ,за да е мирно селото .
Определението ми за тези маршрути е - не много изморително ,без дълги преходи се посещават страхотни места . Каньони , ждрела- всичко е красиво .
Снощи се прибрахме от Черна гора.Нищо не направихме-през цялото време беше плътна мъгла и дъжд,а ни беше първо ходене и не знаехме кое накъде е.
Благодарение на точната и ценна информация,предоставена от Иван Динков,за която има благодарностите на групата ,лесно намерихме Еко-катун Гърбая.За който се интересува нощувката на палатка е 3 евро на човек,а в стая по 8.Приятно място,като изключим,че вратата на тоалетната освен,че не се заключваше и не се затваряше/нещо типично и за сръбските еко-къщи/.
Иначе ресторантчето е много уютно с чудесна храна и домашна сливовица.Вечерята за 4 човека излезе 35евро.
Там беше и собственика-Сърджан,даже посвири на китара,но ние бяхме на горния етаж на заведението,че на първия беше пълно.
И той и сервитьора-Райко са ОК и пратиха много поздрави на Иван Динков.
На др.ден походихме към вр.Попадия по кален секачески път,но мъглата и дъжда ни убиха желанието и не стигнахме до никъде.
На сл.ден опитахме по пътеката към М.Каранфил.Катерихме се много стръмно към 2ч.,стигнахме до някакъв разклон с надписи с боя на една скала ,на върхове,които като изключим Каранфил не ни говореха нищо.Беше отбелязана и височината-1829м.Пътеки почти не личаха-след гората се движехме само по редките марки по камъните в треволяци до кръста.Бяхме подгизнали,мъглата беше гъста и се върнахме.
На третия ден отидохме в Комови и отседнахме в еко-катун Штавна-спането е по 12евро на човек,за палатки забравих да питам.
Иначе и там хората бяха много сърдечни.
На сутринта времето беше все така отвратително и отпрашихме към Будва,където се наметкахме в морето,като малка компенсация за пълния провал.Щом слязохме под 1500м. мъглата и дъжда изчезнаха и блесна слънцето.
Снимки няма,че си забравих фотоапарата,а и нямаше какво да се снима,освен брадясалите ни мутри на фона на мъглата
Неприятно бях изненадан на влизане в Ч.гора,че ми искаха зелена карта за колата,нещо което от около 2г.в Сърбия не го искат.
Пуснаха ме с уговорката да си купя такава още в първия Черногорски град.
Преди Подгорица минахаме през невероятен каньон на р.Морача.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети