Дайте да не рекламираме ползите от тютюна поне на това място. Истината е, че цигарите вредят и който може най-добре да ги откаже. Гарантирано след това ще е в по-добра кондиция.
Айде нема нужда от лекции - всеки си има глава на раменете и си решава как да живее...
За пОртокола - през живота си не съм палил цигара, но от как преди много години прочетох фейлетона "Страст" на бай Алеко Константинов - не мога да счупя хатъра на никой пушач - все едно някой да ми каже - не пии бира била вредна за еди кое си...
По темата - въпреки че моят туризъм е все двудневен с преспване в хижа /за повече време няма/ задължително най-отдолу в раничката сандалките на тева стигна ли за където съм тръгнал, свалям туристическите папуци, ногите се натопяват във вудица студена и сандалките се озовават на патарагите - полар може да забравя, мерино блузката с дълъг ръкав също, павурчето с конячето - случва се, ама тевите - никогаш - разбира се и най-обикновени хлепки/чехли домашни стават - всеки според бъджета и предпочитанията...
Е не забравям полара/пухенката и мериносовото термобельо, ама за патъците за хижата/бивак, особено зимата съм абсолютно съгласен.
Специално зимата ползвам предишната версия на MEC Expedition Booties /пухени, без гетата и GORE™ WindStopper® fabric/. Перфектни, чисто нови за 5-6 лири на търг от Ebay.
в момента ползувам дистанс 40 на ташев /докато ми пристигне кактуса/
пълня го с:
1 брой ExOfficio боксерки
1 брой термо блуза дълъг ръкав на крафт
1 брой тениска пак на крафт
2 броя чорапки на бореал
към 3/400 грама да са
титаниево канче сноу пиик и пластмасов спорк /трябва да го сменя с титаниев / - 200 грама
викторинокс номад /сгъваемо ножче/ 100-на грама
2 х фенерчета /олийт и скилхънт със cr 123 и АА батерии/+ лента за глава да се ползват като челник + резервни батерии - 200 грама
бусела (тъй ли му са викаше) абе малък компас силва - не знам дали марката е читава + карта в планшет /тъй ли ми се викаше на непромукаем калъф за карти - забравил съм/ 100-на грама общо
пончо на фялрейвен 300 грама
полар на регата - евелски - имам го 10 години и не мога да го скъсам - сигурно е към 2/300 грама
Carinthia спален чувал + Hennessy Hammock Expedition Asym Classic + най-обикновено шалте - 2.7 кила общо - в повечето случаи само чувала - 1200 грама
малка аптечка - 100-на грама + турникет - около 100-на и той
2 х бъфчета - мат ли 50 грама нямат ли
сандалки тева идея си нямам колко тежат - 300/500 грама
хапване - около килограм - сникърси, ядки, нещо по-сериозно в случай че в хижата са го закъсали
- вода 2х0.5л. най-обикновени ботилчета водица + 20-на хапа за пречистване от зор заман
задължително лятната ми шапка блазер аргаил - 100-на грама
dirty girl gaiters 11 инча - сигурно са под 100 грама
щеки някакви обикновени на ванго - към 5/600 грама
фолио на sol - 100-на грама
20 метра прусек 4мм
два карабинера
портофелче макспедишън + застраховка
евелска нокиа
сигурно забравям някои неща - ама старост-нерадост
+ разни другиги нещица сп0ред случая
с раницата около 8 килца - нямам нищо против и до 12 да я докарам с апване и пийване /повече ми е некомфортно да нося пък и дистанса не му понася повече/ ама съм 105/6 кила / допреди няколко месеца 115 и се тежат д'ба мама им - лесно им е на младите дето са по 70 килца - припкат като козлета по баирите ама бирата и мезето в грдски условия не прощават
Сря Сеп 17, 2014 9:11 am
баир_будала
Gamina написа:
...........................................
За цигарите - горе пуша повече, отколкото долу. Не знам защо. Тъпа работа.
Ми хич не е тъпа тая работа . По принцип пушенето успокоява ума , особенно след натоварен ден .
Ма айде да н` се отплесваме , че моралистите ша подскочат .
Не може да се каже нито че тютюна има само успокояващо действие върху психиката,нито че има само аналептично(стимулиращо).Действията му са доста по-комплексни.Между другото поне за тези две неща има значение и самото дърпане-действието в това отношение е коренно различно при поредица от кратки последователни дръпвания и при едно продължително дълбоко смукване.
А да се радваш че някой ти набива канчето за нещо е меко казано-тъпо.Важи за каквото и да било в живота.Човек трябва да може да огледа дадено нещо от всичките му страни и във всичките му аспекти-и положителни и отрицателни.Сетне-да се запознае с поне три противоречащи си тези за това нещо.И накрая-напъвайки си сивото вещество с мислене-сам да извърви пътя до истината за това нещо.Само извървените мисли са ценни,както е казал бай Ницше.Иначе другия вариант е човек да приеме масовото мнение което му натрапват медиите,обществото и т.н.Така е най-лесно и просто,но съм забелязал че и в Балкана и в живота-най-кратките и прости пътища обикновено са погрешни.
Неслучайно доста съвременни историографи се обединяват около тезата че човечеството върви към нов етап от своята история-т.нар."високотехнологично средновековие".Най-вече благодарение на интернет,социалните мрежи и другите средства за масова информация и натрупаните огромни маси невежи хора,които налагат мнението си над останалите...
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
Balkandjiq интересна личност си ти винаги ме разсмиваш с коментарите си ! "високо технологично средновековие" хаха нарича се "технологична ера" започва в началото на 20ти век. И точно благодарение на свободните комуникации и наличието на всевъзможна информация на разстояние един клик са причините днешното човечество да е по интелигентно от когато и да било ! А що се касае до налагане на мнение, заблуда,провокация,облаги,интереси,влиание,богатство,алчност и прочие, тях винаги ги е имало и винаги ще ги има докато човек съществува .
П.С. Обаче с теб винаги се отклоняваме от темите във форума, незнайно защо
Сря Сеп 17, 2014 7:09 pm
НИКОЛАЙ Т.
Като чета какво пишат някои колеги(например bradley и др.) ми иде да изпразня раницата и да я захвърля в някой ъгъл и да тръгна само с шише вода.Как ги правите тия минимални килограми не мога да разбера.Аз имам 3 раници (25л.,40л.и 65+10л.)едната е дистанс 40,дори и когато съм с нея килограмите общо с фотото и щеките не пада под 15 кг.
Като чета какво пишат някои колеги(например bradley и др.) ми иде да изпразня раницата и да я захвърля в някой ъгъл и да тръгна само с шише вода.Как ги правите тия минимални килограми не мога да разбера.Аз имам 3 раници (25л.,40л.и 65+10л.)едната е дистанс 40,дори и когато съм с нея килограмите общо с фотото и щеките не пада под 15 кг.
Ако не нося палатката, а само чувала повече от 10-12кг. и то за 4дни в Пирин тази година например не съм прехвърлял,
а ракийката, луканката, сладкото винаги са с мен.
Още поларче, ветровка която ползвам за яке през топлото полугодие, джапанки- бумеранг(много са леки)
и един термо клин, една тениска, 2 чифта боксерки ама се пера по хижите.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Сря Сеп 17, 2014 8:03 pm
torah
Не нося много храна но лятната раница под 10 кг. не е била. Ако сложа палатка и щалте, отива към 12-15. Все се заканвам да не влача много и накрая пак взимам голямата торба. )))
Сря Сеп 17, 2014 8:46 pm
Balkandjiq
raider написа:
Balkandjiq интересна личност си ти винаги ме разсмиваш с коментарите си ! "високо технологично средновековие" хаха нарича се "технологична ера" започва в началото на 20ти век. И точно благодарение на свободните комуникации и наличието на всевъзможна информация на разстояние един клик са причините днешното човечество да е по интелигентно от когато и да било !
За съвсем други неща говоря.
Нарича си се точно "високотехнологично средновековие" и тепърва сме се устремили натам-от има няма 30тина години."Технологичната ера" е друго.В смисъл-идват времена в които човечеството все повече ще затъпява,тънейки в консуматорски охолен живот.Тук между-другото пак опираме до мантри,които се натякват от медиите,обществото,фейсбук,тъпи еколози и т.н. и не са съвсем верни.Земята като планета може да изхранва и поддържа живота и на доста по-голямо население от сегашното.Със съответните кусури върху климат,замърсяване,водни ресурси и т.н.,но МОЖЕ!Петрола,природния газ,въглищата и повечето руди скоро НЕ се очертава да свършат!Примерно за природния газ и петрола има държави които в момента имат ресурс при сегашното потребление за над 300-400години още.
Хората са все повече,съответно се образуват критични маси от глупави хора,които могат да накланят везните в посока на всякакви откачени или популистки решения.Дедо Карл Маркс отдавна ги е казал тези неща за количествените промени,които водят и до качествени промени.
Същевременно хората не мисля че са станали по-интелигентни.Даже напротив.
Първо нека уточним-в психологията има няколко различни функции на човешката психика.Които са си съвсем отделни една от друга-"памет","мислене","интелект"(останалите важни за който му е интересно са "внимание","възприятно-представна дейност","емоции").
Хората в днешно време могат да имат по-голям паметов запас,защото информацията е по-достъпна,отколкото примерно за едно говедарче от 19ти век.Дори в това не съм сигурен че е така защото лесния достъп до информация,особено чрез интернет измързелясва хората.
Интелекта обаче е нещо съвсем друго-най-точно казано-"интелекта е да знаеш какво да правиш когато не знаеш какво да правиш".Примерно-аз съм член от дълги години на "Клуба на знаещите" от Минута е много.Там има много паметливи хора,начетени.Могат да ти изрецитират цифри,дати,имена,формули-въобще всякаква фактология до най-дребния детайл.Същевременно измежду тях има един-двама които ги гледаш че са с все едни и същи кърпени панталони.За тия люде можеш да кажеш че са паметливи,знаещи,начетени,образовани,но не и "интелигентни".Щото очевидно те не се справят добре с живота и не са приспособими към него.Което разбира се не ги прави нито по-лоши,нито по-добри.Просто ти ги давам като пример.
По-принцип съвременния човек не е по-интелигентен от хората от миналия век примерно.Защото сега вилнеят консуматорските ценности,отделно и вече живота е по-уреден и по-лесен и по още милион и една причини.
Учените говорещи за настъпването на т.нар."високотехнологично средновековие" примерно сочат чиста статистика-броя значими открития в дадена област от науката.Та ако погледнеш тази статистика-положението е страшно-ние в днешно време можем да имаме все по-мощни компютри и телефони,но до там и си оставаме с човешкия прогрес.преди 40години можехме да идем до Луната и да стъпят на нея люде,а днес-не можем.Ако утре кажеш на НАСА или Руснаците-не могат да идат дотам.Трябва да разчитаме на циганската космическа програма по изстрелване на каруца в космоса,ама тя кога ще стане...Тук се вижда и един друг фактор за общочовешкий прогрес,който ама хич не е за подценяване-липсата на идеологическа война.Навремето се бореха две идеологии за да се докажат коя е по-добра-едната прати човек в космоса,другата до Луната и така...Сега всички са от едната страна на барикадата-и Русия и САЩ и Китай-все са капиталисти и все са фокусирани не върху звездите а върху дребните прищевки на клиента за нови екстри в телефона на всеки 3месеца.Той не че комунизма има някакво по-цветущо бъдеще в това отношение и особено за колонизация на космоса,щото пък комунизма е икономически слаб-няма пари.
Въобще-очертават се няколкостотин години в които човечеството ще има ресурси да яде и пие(рушейки планетата) и самодоволно и спокойно ще се отдаде на това удоволствие-цъкайки по цял ден във фейсбук и гледайки съсредоточено в новия лаптоп който има 2нанометра по-напреднала технология или едиколкоси цвята в повече на дисплея...
За сравнение обаче примерно от всички цитостатици(лекарства за рак) има значими около 30препарата.Само два от тях-таксаните са открити през осемдесетте години.А след 90та-нито един.
Да не говорим че тук има влияние и друго-големите концерни,които мачкат науката или я изколцатват за собствени цели.Примерно заразяването със ХИВ(вируса на СПИН) е лечимо от няколко години с определена костномозъчна трансплантация.В Германия има няколко люде вече изчистени напълно от вируса по този начин.Същевременно обаче това не е удобно за големите фармацевтични компании,защото те си произвеждат т.нар.ХААРТ(високоефективна антиретровирусна терапия).Разликата е че при тая ХААРТ се пият хапчета,при това се пият цял живот(средната продължителност на живот след заразяването вече е 20-50години).При това-курса за лечение на месец е няколко хиляди лева.При това-субсидирани от държавата-ако утре се заразиш-държавата ти ги плаща и отиват в джоба на Глаксо Уелкъм,Бьорголфсон и т.н.Докато ако се направи въпросната специфична трансплантация на костен мозък-организма се изчиства от вируса и няма дойна крава от която фармацевтите да скубят.
Въобще-идват времена в които невежеството ще е по-на почит от науката по ред причини.
Именно затова и се казва че идва "високотехнологично средновековие"-сиреч-тъмни векове в които науката няма да се развива.Само че това сегашното средновековие ще е по-различно от нявгъшното на Османската империя и Византия,щото ще е компютризирано.
Както и да е-всичко това е мнооого долеч от темата за багажа в раницата,даже и въобще от тематиката на този форум.Така че спирам до тук.Ако някой има голям мерак да ги бистрим тия неща-нека пише на модератор и да отцепи темата....Аз поне нямам такъв...
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
аз моите идеи за това какво да нося ги избистрих гледайки стотици клипове в Youtube на тема true hiking и Ultra light hikiNg - там хората броят грамовете/унциите - раниците са по 500/600 грама за 45 литра, спалните чували под кило, и прочее...
преди всичко трябва да се вземе решение - бюджет -> искаме комфорт или сме готови да го жертваме за сметка на ниско тегло и останалото е лесно - щото и аз искам xl надуваемо шалте 9 санта дебело да си спя на меко и топло ама е 2 кила и половина и тежи колкото чувала и хамака заедно
да се има предвид че моят set up е за два дни с нощувка в/извън хижа - ако говорим за 3-5 дни - то с храната с лекота отива на 12/13 килограма и няма да се побере в 40 литра раница
п.с. м/у др. днес си взех титаниев спорк за 18 кинта от стената - на промоция са - така че - смело напред, който ползува подобни джаджи
м/у др. в сайта на ташев пише че ще има дистанс 55 - да се надяваме да е под кило и половина
Сря Сеп 17, 2014 9:39 pm
raider
Ей няма ли някой от София който има път към Търново да ми вземе една такава джаджа от стената ?
http://www.stenata.com/en/products/product/spork-o-titanium
Точих им се от китайските сайтове с безплатна доставка,пак титаниеви има ги за по 10$ обаче са по гадни от тази .
Който помогне печели бира
Приятелю Balkandjiq виждам,че си доста начетен човек с интересни възгледи и теории за живота . Разсъждаваш по подобен на моя начин но и на доста места се разминаваме . Примерно имаш много теории които излагаш едва ли не като факти .от къде знаеш какво гласят и правят в подземните секретни бази ! Шепа хора знаят какво следва от тук на сетне ! Иначе за космическото развитие си много прав, за консуматорското общество също . Естествено,че има начини за всичко ,но не опре ли ножа до кокал никой няма да се стресне,това е истината . Да наистина живеем в една високо технологична ера в която хората стават излишни консуматори,служещи единствено за цоцкане от високопоставени люде "богоизбраните" за които ти спомена по горе ! Що се отнася до болестите и химията с която се тъпчем ,за огромните приходи от това ,мога да кажа само,че всичко ти е ясно,както на теб така и на повечето хора ! Голямата разлика в мненията ни идва от там,че ти адски много подценяваш хората като единици , а аз смятам,че днешните хора са с огромни възможности и знания,каквито досега не са имали !
Ако трябва и аз да гадая какво следва , бих казал : Войни за власт и ресурси,размирици и граждански неподчинения,фалирали несъстоятелни държави закупени по този начин превзети от други държави,продължаване на консуматорският живот и тотално замърсяване на околната среда,изсичане на огромен процент дървесни площи,отравяне на водите и почвите,химически войни и тероризъм ебола и подобни на нея,приръст на безработица за сметка на малка част забогатяващи хора вложили парите си в технологии а не в хора. Има и много други неща които смятам,че ни предстоят но това е в общи линии, а щом изчерпаемите ресурси са на привършване и световното замърсяване е стигнало критичната си точка тогава ще започне да се действа в друга насока и стратегията ще се промени към по добро в правилната насока !
Сря Сеп 17, 2014 11:16 pm
аngel
След като раницата ми започна осезаемо да ми тежи , реших че повече ми е трудно да продължавам да нося тези килограми , и започнах редукция. Моите ходения са за 3-4 пълни дни, без да разчитам на спане в хижа или закупуване на нещо по път . Получи се следното спартанско съдържание:
1.Бивак сак самоделен 850 гр., спален чувал 820 гр. , надуваемо полушалте 450 гр. – общо около 2150 гр.
2. Самата раница – Салева Кейп хорн 65 +10 – точно толкова кг.
3. Дрехи – 1 яке , есенно-пролетно от здрава материя с гортекс, 1 тънък летен панталон, 1 памучен клин ако застудее, 1 чифт чорапи + 1 резервен, 1 вълнени чорапи за спане, лятна шапка за слънце, плетена шапка памучна за застудяване, 1 средно дебел полар, 1 фанела с дълъг ръкав, 1 фанела с къс ръкав, 1 фанела без ръкави /всички памучни, потенето не ми е проблем /. Около 2 кг, защото този списък включва и дрехите , с които съм облечен. Тъй като ме излъгаха в магазина, когато купувах чувала, че топли / и името му лъже - Снежна лисица на Салева / а той въобще не топли, спи се навлечен с всички дрехи. Те и без това се взимат , тъй че става танто за кукуригу, загуби по трасето няма.
4. Храна – консерви риба тон, мед и бадеми, сухари, нескафе 50 гр. . 350 гр. домашна 60 С - ракийца в едно малко шишенце, но не всеки път. Рибата тон няма с какво да заменя, засега . На планина нямам апетит както и когато тренирах също, но топя излишното тегло и оттам набавям. Яденето ми за 4 дни :
5. Нож, челник, аспирин, фотоапарат, моб.телефон, документи, ключове, бутилки за вода – 3, 4 Х 0.5 литра, 5-6 сгънати хартиени кърпи, паста и четка за зъби, за евентуални рани 50 грама / да не става !!! / - голямо парче Ханзапласт и голямо кръвоспиращо алуминиево фолио в пакет.
Няколко идеи за намаляване на багажа:
- Фотоапарата го държа не в тежка и обемна спец. чантичка за него, а в един от тези тънки мъхести бели материи от компютри, има и пликове от тях и върши работа – спестих 350 гр.
- Челника просто го слагам в един джоб на якето , което вечер винаги се облича – хладно си е – минус 50 грама
- В един хотел на Севиля ме шашнаха с ултра минималистична паста от 7 / седем / грама и четка за зъби / там имат опит, Севилският бръснар , Кармен / , много ме изкефиха, поисках да си купя , те ми подариха още една , минус 150 гр.:
- Меда преливам в мека бутилка, кафето в пликче не кутия – минус 300 гр.
Получи се осезаемо намаляване на тегло - поне 5 кг, от палатка, икономия от дрехи и още 1 кг от дребни орязвания оттук -оттам. Сега намерих една чантичка, ще зашия на колана на раницата , че тя е от по-старите модели без такава, и ще махна една по-тежка приспособена, която закачвах отстрани и трябваше всеки път да свалям раницата, за да се ползува.
Нед Ное 01, 2015 7:43 pm
аngel
f(x)dx написа:
никой не казва нищо за тоалетна хартия, но тя е също толкова важна част от екипировката, колкото и резервните чорапи или ножчето да речем.
Много години се занимавах с всякакви видове хигиенни хартии, та бих допълнил следното: тоалетната хартия не е удачна за планина. От нея трябва да вземе топче, може и не цяло, но с основата от руло, защото е много мека и се къса , или става на каша ако даже и малко се намокри.
Тоалетна хартия си е нужна , но има и друг вид от нея, по- удачното решение : сгънати хартиени кърпи - продават се в пакети по 100 и 200 бр . в Метро, по - добрите са от 100 % целулоза, не рециклирани. Взимам до 10 кърпи от за икомомия на тегло, и ги поставям в много тънко найлоново пликче, като тези с които се мерят плодове в Билла.
Предимства :
1.теглото
2. и да се намокри, изсъхва бързо без промяна на структурата и качествата на хартията
3. по-икономична е
4. може да се използува за подпалка в заслон
Друга миниатюрна икономия на тегло е от клечките за уши - потребни са , тъй като от усилията при движение метаболизма се засилва и тялото усилено провежда всякакви секрети, та се получава в пъти повече .
Взимам малко парченце памук, държа го до горната хартия . Привечер, издялквам малка клечица от пресен клек , по бялото дърво има естествена смола която залепя отлично памука. За разлика от пластмасовите клечки , които трябва да си ги носиш докрая на ходенето което е и доста неприятно
тези са от напълно естествени матрияли и мога да ги пусна под някой камик .
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... , 13, 14, 15Следваща
Страница 14 от 15
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети