|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
SKYLINE
|
|
Маршрут за изкачване на вр.Вихрен и Кончето за 1 ден |
|
Здравейте , до сега не съм бил в Пирин , много ще се радвам да предложите най-добрия маршрут за такова изкачване.Четох 2 дена в нета и навсякъде попадам на различни неща , затова реших да пусна тема 
|
|
|
Пет Авг 08, 2014 11:49 am |
|
 |
Spas
|
|
|
Нощувате на хижа Вихрен и рано сутринта /ако времето е добро/ изкачвате връх Вихрен през Кабата между Хвойнати и Вихрен. Слизате по ръба към Кончето, малко е опасен за начинаещи, но се минава внимателно. Преминавате през Кончето до заслона и се връщате обратно по ръба. Слизането може да стане през Казаните до х. Бъндерица или по пътеката от Джамджиев ръб към хижа Вихрен. това става за един ден ако е добро времето.
|
|
|
Пет Авг 08, 2014 1:54 pm |
|
 |
SKYLINE
|
|
|
|
Забравих да спомена, че трябва да се тръгне и пристигне в една точка - защото ще съм с кола и после ще нощувам в Банско.Така че засега съм на първия вариант.Много благодаря за отговорите колеги 
|
|
|
Пет Авг 08, 2014 10:37 pm |
|
 |
SKYLINE
|
|
|
|
Пичове искам да попитам също дали има вариант след като изкача Вихрен и мина през Кончето да се върна по друга пътека към хижа Вихрен - да не минавам пак ръба 2ри път и чак преди Вихрен да се спускам надолу?
|
|
|
Пон Авг 11, 2014 9:13 am |
|
 |
chukov
|
|
|
|
Като за начинаещ ти предлагам следния маршрут:
х. Вихрен, тръгваш нагоре към върха. Скоро след това срещаш табела, която разделя пътеката наляво за връх Вихрен и надясно за Казана
Тръгваш към Казана. Влизаш в него и изкачваш премката (билото, което е точно зад Вихрен)
От там се качи на Кутело заради гледката и от Кутело се спускаш на Кончето
Ако искаш можеш да подсечеш Кутело по пътеката вляво от върха и пак ще излезеш на Кончето
Защо ти предлагам точно тоя маршрут.
Изкачването на връх Вихрен предполага слизане от северната му страна, което си е опасно. Вече си изморен от качването и слизането по северния склон на върха. Като начинаещ е по-добре да не отиваш уморен на Кончето.
Ако те интересуват подробности пиши
Само да добавя. Маршрутът, който съм описал, го изминах за около 8 часа в двете посоки, като се има предвид, че съм спирал за да снимам. При мен фотографията е водеща.
|
|
|
Пон Авг 11, 2014 5:17 pm |
|
 |
SKYLINE
|
|
|
|
Благодаря ти за включването.Аз съм спортист , отделно съм се катерил не 1 или 2 пъти в Рила и Стара планина , така че не съм чак толкова начинаещ.Вихрен искам да го кача , няма да имам проблем , въпроса за пътя на връщане обаче остава - един вид искам като мина кончето и стигна до Бански суходол да не се връщам пак по същия път до Кутело ами да сляза по друг път и да направя нещо като обиколка , в която да видя максимално много , това ми е идеята 
|
|
|
Пон Авг 11, 2014 7:41 pm |
|
 |
Красимира Желева
|
|
|
Аз за такава пътека не се сещам, освен ако от там има вариант да се слезе надолу след това да се качиш към Муратов връх и от там да се спуснеш надолу към езерото. Да каже някой по-компетентен от мен От Муратово езеро до хижа Вихрен е около час. А ако не държиш да се връщаш на хижа Вихрен може да продължиш след Кончето към хижа Яворов.
Последната промяна е направена от Красимира Желева на Пон Авг 11, 2014 9:05 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пон Авг 11, 2014 8:07 pm |
|
 |
igurbev
|
|
|
Последния път като си одих го засичах - от кръчмата на завоя до заслон Кончето два часа в дъжд, лизгавица и с багаж по подсичащата пътека. Ще рече горе долу толкова по реброто на Кутело само до Бански суходол. Сложи ги 2 (аре три) през Вихрен и Кабата на връщане - абе 5 часа. Колегата е пич, мое и по-чевръсто да се справи.
|
|
|
Пон Авг 11, 2014 10:22 pm |
|
 |
igurbev
|
|
|
Що да не съм сериозен? Ето ти трак: http://igurbev.net/gps/pirin/banderica_yavorov.gdb Два часа и осем минути от кръчмата до заслона, като се има предвид, че сравнено с тръгване от хижа Вихрен това са двеста метра по-ниско и половин километър повече. Освен това бях с десетина кила раница. Не съм спортист, пуша, пих бира на кръчмата преди да тръгна. Пичът спортист до обяд трябва да го е врътнал.
|
|
|
Вто Авг 12, 2014 6:53 am |
|
 |
chukov
|
|
|
|
Иване, ти с тоя чатал брат правиш 1 крачка докато аз направя две
В кръга на шегата разбира се
|
|
|
Вто Авг 12, 2014 10:12 am |
|
 |
vladofff
|
|
|
|
Аз там практикувам този маршрут - оставям колата на Голямата лавина. Набирам се малко по-нагоре и по Източното ребро излизам на Джамджиев ръб на около 200-300м над Голямата жандарма. От там по ръба над Фунията, през върха слизам по северозападния гребен. По подсичащата се стига до Кончето, а на връщане - през Кутелите, след което се завива на изток и по реброто се слиза на з.Казана. Там се тръгва по Джамджиевата пътека и през.х Вихрен се стига обратно Голямата лавина където е колата. Докато бях спортист, го ползвах за тренировка, а сега за разходка...
|
|
|
Вто Авг 12, 2014 1:15 pm |
|
 |
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4326 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
Вто Авг 12, 2014 3:09 pm |
|
 |
Plamen К
|
|
|
 |
 |
Той Гърбев е най-добре да не дава времена...  |
Откак е с оня върхов часовник - Саунто /-то/, времената му все по-оскъдни стават. От часовника ще да е, прецизен е! 
|
|
|
Вто Авг 12, 2014 4:20 pm |
|
 |
horseman
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
Благодаря ти за включването.Аз съм спортист , отделно съм се катерил не 1 или 2 пъти в Рила и Стара планина , така че не съм чак толкова начинаещ.Вихрен искам да го кача , няма да имам проблем , въпроса за пътя на връщане обаче остава - един вид искам като мина кончето и стигна до Бански суходол да не се връщам пак по същия път до Кутело ами да сляза по друг път и да направя нещо като обиколка , в която да видя максимално много , това ми е идеята  |
Ето ти един почти кръгов маршрут в който имаш само три места и то съвсем кратки които се повтарят.
Това са 500-600 метра над хижа Вихрен, 300 метра от Премката до лятната подсичаща Кутело пътека и няколко десетки метра колкото е половината Конче.
Отиване:
Хижа Вихрен-Голям Казан-Премката, подсичащата връх Кутело лятна пътека-Кончето(по-скоро половината от него)-заслон Кончето.
Връщане:
Заслон Кончето-Кончето(минаваш го цялото, а не половината, тоест не свиваш по лятната пътека вдясно )-Кутело1- Кутело2(отклонението до втората кота е само стотина метра)-Премката-връх Вихрен -Кабата-хижа Вихрен.
Общо взетотова е маршрутът, който ти е предложил Спас, само че наобратно(това за мен е по-добрия вариант, защото връх Вихрен е по-добре да се качи от север, а и при нужда ако се влоши времето може да се пропусне) и има добавени на връщане Кутелите и минаване на цялото Конче, което няма как да стане по лятната.
Маршрутът отнема около 9 часа стегнато ходен. Пет на отиване и четири на връщане.
Времената знаеш в планината са ориентировъчни и са според човека.
Отиването като време съм го взел от пътеводителя като това е чистото ходене(4 часа) плюс добавен от мен 1 час за кратки почивки и стават 5 часа, а връщането е от ходенето ми последния път.
За спортист човек, който не се панира от високото и осем часа са достатъчни. Шегувам се. Може и десет .
Не се мъчи да гониш време.По такива места се ходи бавно и внимателно.Три пъти мериш, един път режеш.
Може да не се ходи до заслона, а само да се мине по въжето и обратно като така ще се спести време, а ако времето е напреднало или е взело да се разваля, може и връх Вихрен да се пропусне затова съм го оставил в края.
Повече вода си вземи че няма никъде по високите части като изключим малко над хижата, но това не се брои.
Ако превали и се намокрят камъните най-добре я пропусни лятната подсичаща Кутело пътека, защото наклона е голям и става лизгаво. Мен лично повече ме притесни подсичащата отколкото ходенето горе по въжето.
Първия път минах по подсичащата, оттогава няколко пъти само отгоре.
п.п.Има и съвсем кръгов маршрут, но не мисля, че е за хора които са се качвали няколко пъти в планината и не бих ти го предложил.
Питай пак след година. |
Привет, искам да попитам за хора, които не са стъпвали в Пирин има ли опасност да не се ориентират в посочения маршрут и да се сговнясат нещата, имам предвид грамотни и добре ориентиращи се по карта хора, просто не ходили в конкретния район?
_________________ I want that star, I want it now
I want it all and I don't care how
Careful what you wish
Careful what you say
Careful what you wish, you may regret it
Careful what you wish, you just might get it |
|
|
Сря Сеп 03, 2014 8:21 pm |
|
 |
Petya
|
|
|
 |
 |
Сетих се нещо.
Над хижа Вихрен на половин час над хижата в клека там някъде където се разделят пътеките за Казана и за Кабата човек може да се позачуди особено ако слиза от Кабата надолу към хижа Вихрен.
На това място имаше разклон с някаква объркваща маркировка.
|
Ами и ние като ходихме за първи път, на това място се объркахме и се изсипахме по сипея право срещу хижата, ама беше по тъмно. Има една стрелка на сипея, сочеща (не знам защо) надясно, но е по-добре да си се продължи надолу покрай клека, след няколко метра има табела, която си сочи правилната посока. Но това по светло предполагам, че не може да се обърка 
|
|
|
Чет Сеп 04, 2014 9:24 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|