Маршрут за изкачване на вр.Вихрен и Кончето за 1 ден
Здравейте , до сега не съм бил в Пирин , много ще се радвам да предложите най-добрия маршрут за такова изкачване.Четох 2 дена в нета и навсякъде попадам на различни неща , затова реших да пусна тема
Пет Авг 08, 2014 11:49 am
Spas
Нощувате на хижа Вихрен и рано сутринта /ако времето е добро/ изкачвате връх Вихрен през Кабата между Хвойнати и Вихрен. Слизате по ръба към Кончето, малко е опасен за начинаещи, но се минава внимателно. Преминавате през Кончето до заслона и се връщате обратно по ръба. Слизането може да стане през Казаните до х. Бъндерица или по пътеката от Джамджиев ръб към хижа Вихрен. това става за един ден ако е добро времето.
Пет Авг 08, 2014 1:54 pm
SKYLINE
Забравих да спомена, че трябва да се тръгне и пристигне в една точка - защото ще съм с кола и после ще нощувам в Банско.Така че засега съм на първия вариант.Много благодаря за отговорите колеги
Пет Авг 08, 2014 10:37 pm
SKYLINE
Пичове искам да попитам също дали има вариант след като изкача Вихрен и мина през Кончето да се върна по друга пътека към хижа Вихрен - да не минавам пак ръба 2ри път и чак преди Вихрен да се спускам надолу?
Пон Авг 11, 2014 9:13 am
chukov
Като за начинаещ ти предлагам следния маршрут:
х. Вихрен, тръгваш нагоре към върха. Скоро след това срещаш табела, която разделя пътеката наляво за връх Вихрен и надясно за Казана
Тръгваш към Казана. Влизаш в него и изкачваш премката (билото, което е точно зад Вихрен)
От там се качи на Кутело заради гледката и от Кутело се спускаш на Кончето
Ако искаш можеш да подсечеш Кутело по пътеката вляво от върха и пак ще излезеш на Кончето
Защо ти предлагам точно тоя маршрут.
Изкачването на връх Вихрен предполага слизане от северната му страна, което си е опасно. Вече си изморен от качването и слизането по северния склон на върха. Като начинаещ е по-добре да не отиваш уморен на Кончето.
Ако те интересуват подробности пиши
Само да добавя. Маршрутът, който съм описал, го изминах за около 8 часа в двете посоки, като се има предвид, че съм спирал за да снимам. При мен фотографията е водеща.
Пон Авг 11, 2014 5:17 pm
SKYLINE
Благодаря ти за включването.Аз съм спортист , отделно съм се катерил не 1 или 2 пъти в Рила и Стара планина , така че не съм чак толкова начинаещ.Вихрен искам да го кача , няма да имам проблем , въпроса за пътя на връщане обаче остава - един вид искам като мина кончето и стигна до Бански суходол да не се връщам пак по същия път до Кутело ами да сляза по друг път и да направя нещо като обиколка , в която да видя максимално много , това ми е идеята
Пон Авг 11, 2014 7:41 pm
Красимира Желева
Аз за такава пътека не се сещам, освен ако от там има вариант да се слезе надолу след това да се качиш към Муратов връх и от там да се спуснеш надолу към езерото. Да каже някой по-компетентен от мен От Муратово езеро до хижа Вихрен е около час. А ако не държиш да се връщаш на хижа Вихрен може да продължиш след Кончето към хижа Яворов.
Последната промяна е направена от Красимира Желева на Пон Авг 11, 2014 9:05 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Авг 11, 2014 8:07 pm
igurbev
Последния път като си одих го засичах - от кръчмата на завоя до заслон Кончето два часа в дъжд, лизгавица и с багаж по подсичащата пътека. Ще рече горе долу толкова по реброто на Кутело само до Бански суходол. Сложи ги 2 (аре три) през Вихрен и Кабата на връщане - абе 5 часа. Колегата е пич, мое и по-чевръсто да се справи.
Пон Авг 11, 2014 10:22 pm
igurbev
Що да не съм сериозен? Ето ти трак: http://igurbev.net/gps/pirin/banderica_yavorov.gdb Два часа и осем минути от кръчмата до заслона, като се има предвид, че сравнено с тръгване от хижа Вихрен това са двеста метра по-ниско и половин километър повече. Освен това бях с десетина кила раница. Не съм спортист, пуша, пих бира на кръчмата преди да тръгна. Пичът спортист до обяд трябва да го е врътнал.
Вто Авг 12, 2014 6:53 am
chukov
Иване, ти с тоя чатал брат правиш 1 крачка докато аз направя две
В кръга на шегата разбира се
Вто Авг 12, 2014 10:12 am
vladofff
Аз там практикувам този маршрут - оставям колата на Голямата лавина. Набирам се малко по-нагоре и по Източното ребро излизам на Джамджиев ръб на около 200-300м над Голямата жандарма. От там по ръба над Фунията, през върха слизам по северозападния гребен. По подсичащата се стига до Кончето, а на връщане - през Кутелите, след което се завива на изток и по реброто се слиза на з.Казана. Там се тръгва по Джамджиевата пътека и през.х Вихрен се стига обратно Голямата лавина където е колата. Докато бях спортист, го ползвах за тренировка, а сега за разходка...
Ристо Туристо написа:
Той Гърбев е най-добре да не дава времена...
Откак е с оня върхов часовник - Саунто /-то/, времената му все по-оскъдни стават. От часовника ще да е, прецизен е!
Вто Авг 12, 2014 4:20 pm
horseman
ZCEZBPM написа:
SKYLINE написа:
Благодаря ти за включването.Аз съм спортист , отделно съм се катерил не 1 или 2 пъти в Рила и Стара планина , така че не съм чак толкова начинаещ.Вихрен искам да го кача , няма да имам проблем , въпроса за пътя на връщане обаче остава - един вид искам като мина кончето и стигна до Бански суходол да не се връщам пак по същия път до Кутело ами да сляза по друг път и да направя нещо като обиколка , в която да видя максимално много , това ми е идеята
Ето ти един почти кръгов маршрут в който имаш само три места и то съвсем кратки които се повтарят.
Това са 500-600 метра над хижа Вихрен, 300 метра от Премката до лятната подсичаща Кутело пътека и няколко десетки метра колкото е половината Конче.
Отиване:
Хижа Вихрен-Голям Казан-Премката, подсичащата връх Кутело лятна пътека-Кончето(по-скоро половината от него)-заслон Кончето.
Връщане:
Заслон Кончето-Кончето(минаваш го цялото, а не половината, тоест не свиваш по лятната пътека вдясно )-Кутело1- Кутело2(отклонението до втората кота е само стотина метра)-Премката-връх Вихрен -Кабата-хижа Вихрен.
Общо взетотова е маршрутът, който ти е предложил Спас, само че наобратно(това за мен е по-добрия вариант, защото връх Вихрен е по-добре да се качи от север, а и при нужда ако се влоши времето може да се пропусне) и има добавени на връщане Кутелите и минаване на цялото Конче, което няма как да стане по лятната.
Маршрутът отнема около 9 часа стегнато ходен. Пет на отиване и четири на връщане.
Времената знаеш в планината са ориентировъчни и са според човека.
Отиването като време съм го взел от пътеводителя като това е чистото ходене(4 часа) плюс добавен от мен 1 час за кратки почивки и стават 5 часа, а връщането е от ходенето ми последния път.
За спортист човек, който не се панира от високото и осем часа са достатъчни.Шегувам се. Може и десет .
Не се мъчи да гониш време.По такива места се ходи бавно и внимателно.Три пъти мериш, един път режеш.
Може да не се ходи до заслона, а само да се мине по въжето и обратно като така ще се спести време, а ако времето е напреднало или е взело да се разваля, може и връх Вихрен да се пропусне затова съм го оставил в края.
Повече вода си вземи че няма никъде по високите части като изключим малко над хижата, но това не се брои.
Ако превали и се намокрят камъните най-добре я пропусни лятната подсичаща Кутело пътека, защото наклона е голям и става лизгаво. Мен лично повече ме притесни подсичащата отколкото ходенето горе по въжето.
Първия път минах по подсичащата, оттогава няколко пъти само отгоре.
п.п.Има и съвсем кръгов маршрут, но не мисля, че е за хора които са се качвали няколко пъти в планината и не бих ти го предложил.
Питай пак след година.
Привет, искам да попитам за хора, които не са стъпвали в Пирин има ли опасност да не се ориентират в посочения маршрут и да се сговнясат нещата, имам предвид грамотни и добре ориентиращи се по карта хора, просто не ходили в конкретния район?
_________________ I want that star, I want it now
I want it all and I don't care how
Careful what you wish
Careful what you say
Careful what you wish, you may regret it
Careful what you wish, you just might get it
Сря Сеп 03, 2014 8:21 pm
Petya
ZCEZBPM написа:
Сетих се нещо.
Над хижа Вихрен на половин час над хижата в клека там някъде където се разделят пътеките за Казана и за Кабата човек може да се позачуди особено ако слиза от Кабата надолу към хижа Вихрен.
На това място имаше разклон с някаква объркваща маркировка.
Ами и ние като ходихме за първи път, на това място се объркахме и се изсипахме по сипея право срещу хижата, ама беше по тъмно. Има една стрелка на сипея, сочеща (не знам защо) надясно, но е по-добре да си се продължи надолу покрай клека, след няколко метра има табела, която си сочи правилната посока. Но това по светло предполагам, че не може да се обърка
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети