ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Пирин отново :)
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Пирин отново :)
Автор Съобщение
Gamina

Мнение Отговорете с цитат
пф, гадно.
Мисълта ми беше, че в края на юни обикновено има чисти варианти.

Чет Юни 12, 2014 10:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev

Местожителство: София

dido написа:
Това иначе със снимките много не го разбрах - смяташ, че по Типицкото било няма седловини, както и участъка с камъните между Джано и Кадиев рид не е седловина ли?

Нищо такова не съм казвал. Просто е - "конче", това е туристическо понятие, а туристите в случая не изхождат от географска терминолоия. "Конче" означава стеснение по билото, по което върви пътеката. Седловината между Джано и Кадиев рид разбира се не е конче, щото там, както се вижда и на снимката, можеш палатков лагер да опънеш. В случая става дума за едни 20-30(може повече да са) метра по ръба, слизащ от Джано, но те са еквивалентни на седловината, точно както и Кончето е еквивалентно на цялото карстовото било.
Абсолютно същото важи и за едната от многото незабележими "седловини" по тепицкото било - конче в случая е един участък в продължение от 15 метра(образно казано), където се заобикалят два по два камъка. Дори и да приемаме за седловина всяко снижение между всеки две изпъкналости, туристите именували го, не са имали предвид "седловината", има ли са предвид стеснението и в случая изобщо не става дума за едно и също.
Чет Юни 12, 2014 11:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
alexmitev

Радвам се, че се получи дискусията Smile

Малко оф-топик за имената в Пирин (които заслужават отделна тема):
винаги съм се същисвал колко много имена имат повечето обекти, например връх Джангал, който се нарича и Самодивски връх, но не бива да се бърка с близкия Момин двор Smile От друга страна, според wikipedia, отново съседният Сиврия "сред местното население е наричан понякога и Джангалския връх". На картата на BGMountains (с които не мога да се свържа, за да предложа някои корекции), връх Джангал е отбелязан в скоби като Момини двори, а Сиврия в скоби като Джангал Smile
Областта на Спано поле с Главнишки/Башлийски чукар, Синаница/Сини връх и хижа Каменица/Беговица също е емблематична. (На BGMountains, Дончови караули например е отбелязан като Безименен). И защо хижата е Беговица, а върхът - Каменица? Който пък не бива да се бърка с Каменитица (който дори не е ясно къде точно се намира, заедно със съседния Разложки суходол) и до който сравнително наблизо се намира Каменишки връх Smile

По темата:
Gamina написа:

Иначе и според мен въжето и железата ще са излишен товар. Прусек - да, но инвентар чак не трябва

Ако взема само прусек, няма да мога да го ползвам без основно въже Smile

Със снимките ме убедихте окончателно да взема котките, лошото е че са полу-автомати, а трисезонните ми обувки нямат жлеб отзад... ще трябва да измисля нещо

[quote="excalibur"]
alexmitev написа:

Аз мисля, че не е безобиден и участъка Бъндеришки чукар - Башлийска порта... Shocked

В такъв случай, ако от Бъндеришка порта видя че има много сняг в участъка (стига да имам видимост), мога да сляза до Бъндеришките езера и по пътеката х.Вихрен-Тевно езеро да изляза след Башлийска порта преди Типиците.

и по-добре самин, но не с глупак, ей богу.
(Омар Хайям)
Пет Юни 13, 2014 10:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Gamina

Сега видях, че си писал 5м прусек... Аз нося 15 и помага, ако трябва да си спуснеш раницата безопасно отнякъде, или ако някой го е много шубе за кратък участък - да се върже, колкото да пази страх Laughing

Успявала съм да кача пълен автомат котки на обувки без жлебове - горещо не го препоръчвам, въпреки че се получи и не са ми падали от краката. Най-добре намери обикновени назаем отнякъде.
Следващия уикенд смятам да се запилея към Пирин и това с котките отново е на дневен ред. С кютюци по камъните - не мерси, без кютюци обаче все още ще ми е доста стеснен обсега Laughing

Пет Юни 13, 2014 11:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
alexmitev

Това със спускането на раницата и аз си мислех, че може да е полезно. Ама да се вържа себе си не го разбрах - примерно правя си гръдна жилетка с прусека и се връзвам за някой камък - как ще продължа после? Smile Разясни ако можеш, явно е нещо което не съм срещал.

А това с кютуците, във връзка с моя подпис ли е? Smile

(Омар Хайям)
Пет Юни 13, 2014 11:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Gamina

а не, аз така си наричам зимните обувки Laughing

А връзването - по-скоро опъваш като парапет и който го е шубе си има въже да се държи. Не че ще помогне много, но определено успокоява нервите Smile.

Пет Юни 13, 2014 11:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
alexmitev

Gamina написа:

А връзването - по-скоро опъваш като парапет и който го е шубе си има въже да се държи. Не че ще помогне много, но определено успокоява нервите Smile.

Е за тия цели, 5 метра прусече ще ми е доста късо - по-подходящо е 30-метровото въже. Само че като съм сам, остава въпросът как и най-вече КОЙ ще прибере въжето Smile

Не на последно място, доста ще е проблемен изборът на подходящи точки - достатъчно големи и стабилни камъни...

(Омар Хайям)
Пет Юни 13, 2014 11:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Gamina

Виж, това че си сам го бях пропуснала.
Ако все пак решиш да носиш въжето - по Караулите отгоре става на места за къси рапели (има удобни здрави скали да прекараш въжето), през есента си играхме там с 30м въже, но отидохме конкретно с тая цел, де.

Пет Юни 13, 2014 11:40 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
alexmitev

А някой минавал ли е прехода Спано Поле - Яворов - май ще дойде поне 12 часа, особено с качването на Кутело...
Също се чудя и къде там има вода - след Бъндеришка порта май никъде?

(Омар Хайям)
Пон Юни 16, 2014 5:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
igurbev

alexmitev написа:
А някой минавал ли е прехода Спано Поле - Яворов - май ще дойде поне 12 часа, особено с качването на Кутело...
Също се чудя и къде там има вода - след Бъндеришка порта май никъде?

Не е ясно какво имаш предвид под Спано Поле - Яворов. Ако ще вървиш по билото - вода около Суходолското езеро.
Пон Юни 16, 2014 6:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
igurbev

ZCEZBPM написа:
Точно 9:30ч чисто ходене без абсолютно никакво спиране, плюс 2:30ч за много кратки почивки за зяпане, дишане Smile, хапване, снимане и чудене накъде, пиене на вода и отделянето на вода и става точно колкото си го изчислил-12:00 часа.

Точно с отклонение 3-4 часа, особено като става дума за ходене по крив терен с такава продължителност. Хората напредват с различно темпо, едни издишат нагоре, други надолу, някои като видят каменист сипей, започват да лазят, други без да им мигне окото подскачат от камък на камък. Това мерене на разстоянието в часове в планините е недомислие, особено когато става дума за ходене извън пътеките с потенциално рискови учатъци.
Иначе ако става дума за вариации по трасето - може да се заобиколи Муратов през Гергийските езера или Муратово езеро, пък що не и хижа Вихрен, за да се избегне качването на Вихрен и лазенето от северната му страна.
Като цяло маршрутът си е голям залък ако идеята е да се мине отгоре, още повече, че ще е по-разумно карстовото било да се върви по ръба по това време, а не по лятната пътека. Вече казах по-нагоре за слизането от Муратов.

Последната промяна е направена от igurbev на Пон Юни 16, 2014 8:39 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Юни 16, 2014 8:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
igurbev

Are you happy now?
Пон Юни 16, 2014 8:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
igurbev

ZCEZBPM написа:
Не ве човек, просто не обичам да ме цитират грешно. Smile

Нямах такова намерение. Идеята ми беше, че принципно е няма голям смисъл да се цитират часове при преход с подобен терен и продължителност.
Пон Юни 16, 2014 9:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
igurbev

Разумно би било да се определи интевал със сериозен толеранс - т.е. минимум време при бързо ходене, както и такова с 50% толеранс. В твоя случай отговорът би следвало да е: "ще отнеме 9-14 часа без почивките".
Пон Юни 16, 2014 10:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

alexmitev написа:
Решил съм да взема щеки, пикел (все още има доста сняг по Пирин), въже 30м, няколко карабинера, ленти, прусече 5м, котки не смятам да нося.

Снегът, заради топлото време и ежедневните превалявания, се топи с твърде бързи темпове. Най-вероятно всичко това, което си изброил по-горе, няма да ти е нужно.

ZCEZBPM написа:
El gallo blanco написа:
За да избегнете чуденката може да казвате седловината между еди кои си върхове и готово. Това наричане голямото, средното, малкото, по-малкото и т.н. "конче" е напълно безмислено. Кончето е едно и се намира между Кутело и Бански Суходол.

А преди някой на три ракии да го кръсти Кончето са му викали Карстовия ръб и никой не е казвал че е Конче и че е един единствен.Smile

Неотдавна мой приятел езиковед ми спомена за карта от 1893 г., която не съм виждал (на А. Кривошиев), в която районът на Кончето фигурира с името Ат-Пикяр, което ще рече: „този, който има вид на кон“, от ат, (тур. at) – кон, и пейкер, (тур. peyker) – лице; външност, образ; фигура, форма. Очевидно се има предвид вида на върховете Кутело и Бански Суходол и седловината (седлото) между тях. Тоест названието ще да датира от периода доста преди туристите да навлязат в Пирин.

Вто Юни 17, 2014 10:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.