dido написа:
Това иначе със снимките много не го разбрах - смяташ, че по Типицкото било няма седловини, както и участъка с камъните между Джано и Кадиев рид не е седловина ли?
Нищо такова не съм казвал. Просто е - "конче", това е туристическо понятие, а туристите в случая не изхождат от географска терминолоия. "Конче" означава стеснение по билото, по което върви пътеката. Седловината между Джано и Кадиев рид разбира се не е конче, щото там, както се вижда и на снимката, можеш палатков лагер да опънеш. В случая става дума за едни 20-30(може повече да са) метра по ръба, слизащ от Джано, но те са еквивалентни на седловината, точно както и Кончето е еквивалентно на цялото карстовото било.
Абсолютно същото важи и за едната от многото незабележими "седловини" по тепицкото било - конче в случая е един участък в продължение от 15 метра(образно казано), където се заобикалят два по два камъка. Дори и да приемаме за седловина всяко снижение между всеки две изпъкналости, туристите именували го, не са имали предвид "седловината", има ли са предвид стеснението и в случая изобщо не става дума за едно и също.
Чет Юни 12, 2014 11:19 pm
alexmitev
Радвам се, че се получи дискусията
Малко оф-топик за имената в Пирин (които заслужават отделна тема):
винаги съм се същисвал колко много имена имат повечето обекти, например връх Джангал, който се нарича и Самодивски връх, но не бива да се бърка с близкия Момин двор От друга страна, според wikipedia, отново съседният Сиврия "сред местното население е наричан понякога и Джангалския връх". На картата на BGMountains (с които не мога да се свържа, за да предложа някои корекции), връх Джангал е отбелязан в скоби като Момини двори, а Сиврия в скоби като Джангал
Областта на Спано поле с Главнишки/Башлийски чукар, Синаница/Сини връх и хижа Каменица/Беговица също е емблематична. (На BGMountains, Дончови караули например е отбелязан като Безименен). И защо хижата е Беговица, а върхът - Каменица? Който пък не бива да се бърка с Каменитица (който дори не е ясно къде точно се намира, заедно със съседния Разложки суходол) и до който сравнително наблизо се намира Каменишки връх
По темата:
Gamina написа:
Иначе и според мен въжето и железата ще са излишен товар. Прусек - да, но инвентар чак не трябва
Ако взема само прусек, няма да мога да го ползвам без основно въже
Със снимките ме убедихте окончателно да взема котките, лошото е че са полу-автомати, а трисезонните ми обувки нямат жлеб отзад... ще трябва да измисля нещо
[quote="excalibur"]
alexmitev написа:
Аз мисля, че не е безобиден и участъка Бъндеришки чукар - Башлийска порта...
В такъв случай, ако от Бъндеришка порта видя че има много сняг в участъка (стига да имам видимост), мога да сляза до Бъндеришките езера и по пътеката х.Вихрен-Тевно езеро да изляза след Башлийска порта преди Типиците.
_________________ За да живееш мъдро, закони има много,
но само два от тях зачитай ти най-строго:
ти по-добре гладувай, но глупости не яж,
и по-добре самин, но не с глупак, ей богу.
(Омар Хайям)
Пет Юни 13, 2014 10:27 am
Gamina
Сега видях, че си писал 5м прусек... Аз нося 15 и помага, ако трябва да си спуснеш раницата безопасно отнякъде, или ако някой го е много шубе за кратък участък - да се върже, колкото да пази страх
Успявала съм да кача пълен автомат котки на обувки без жлебове - горещо не го препоръчвам, въпреки че се получи и не са ми падали от краката. Най-добре намери обикновени назаем отнякъде.
Следващия уикенд смятам да се запилея към Пирин и това с котките отново е на дневен ред. С кютюци по камъните - не мерси, без кютюци обаче все още ще ми е доста стеснен обсега
Това със спускането на раницата и аз си мислех, че може да е полезно. Ама да се вържа себе си не го разбрах - примерно правя си гръдна жилетка с прусека и се връзвам за някой камък - как ще продължа после? Разясни ако можеш, явно е нещо което не съм срещал.
А това с кютуците, във връзка с моя подпис ли е?
(Омар Хайям)
Пет Юни 13, 2014 11:18 am
Gamina
а не, аз така си наричам зимните обувки
А връзването - по-скоро опъваш като парапет и който го е шубе си има въже да се държи. Не че ще помогне много, но определено успокоява нервите .
Gamina написа:
А връзването - по-скоро опъваш като парапет и който го е шубе си има въже да се държи. Не че ще помогне много, но определено успокоява нервите .
Е за тия цели, 5 метра прусече ще ми е доста късо - по-подходящо е 30-метровото въже. Само че като съм сам, остава въпросът как и най-вече КОЙ ще прибере въжето
Не на последно място, доста ще е проблемен изборът на подходящи точки - достатъчно големи и стабилни камъни...
(Омар Хайям)
Пет Юни 13, 2014 11:33 am
Gamina
Виж, това че си сам го бях пропуснала.
Ако все пак решиш да носиш въжето - по Караулите отгоре става на места за къси рапели (има удобни здрави скали да прекараш въжето), през есента си играхме там с 30м въже, но отидохме конкретно с тая цел, де.
А някой минавал ли е прехода Спано Поле - Яворов - май ще дойде поне 12 часа, особено с качването на Кутело...
Също се чудя и къде там има вода - след Бъндеришка порта май никъде?
(Омар Хайям)
Пон Юни 16, 2014 5:53 pm
igurbev
alexmitev написа:
А някой минавал ли е прехода Спано Поле - Яворов - май ще дойде поне 12 часа, особено с качването на Кутело...
Също се чудя и къде там има вода - след Бъндеришка порта май никъде?
Не е ясно какво имаш предвид под Спано Поле - Яворов. Ако ще вървиш по билото - вода около Суходолското езеро.
Пон Юни 16, 2014 6:20 pm
igurbev
ZCEZBPM написа:
Точно 9:30ч чисто ходене без абсолютно никакво спиране, плюс 2:30ч за много кратки почивки за зяпане, дишане , хапване, снимане и чудене накъде, пиене на вода и отделянето на вода и става точно колкото си го изчислил-12:00 часа.
Точно с отклонение 3-4 часа, особено като става дума за ходене по крив терен с такава продължителност. Хората напредват с различно темпо, едни издишат нагоре, други надолу, някои като видят каменист сипей, започват да лазят, други без да им мигне окото подскачат от камък на камък. Това мерене на разстоянието в часове в планините е недомислие, особено когато става дума за ходене извън пътеките с потенциално рискови учатъци.
Иначе ако става дума за вариации по трасето - може да се заобиколи Муратов през Гергийските езера или Муратово езеро, пък що не и хижа Вихрен, за да се избегне качването на Вихрен и лазенето от северната му страна.
Като цяло маршрутът си е голям залък ако идеята е да се мине отгоре, още повече, че ще е по-разумно карстовото било да се върви по ръба по това време, а не по лятната пътека. Вече казах по-нагоре за слизането от Муратов.
Последната промяна е направена от igurbev на Пон Юни 16, 2014 8:39 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Юни 16, 2014 8:19 pm
igurbev
Are you happy now?
Пон Юни 16, 2014 8:39 pm
igurbev
ZCEZBPM написа:
Не ве човек, просто не обичам да ме цитират грешно.
Нямах такова намерение. Идеята ми беше, че принципно е няма голям смисъл да се цитират часове при преход с подобен терен и продължителност.
Пон Юни 16, 2014 9:08 pm
igurbev
Разумно би било да се определи интевал със сериозен толеранс - т.е. минимум време при бързо ходене, както и такова с 50% толеранс. В твоя случай отговорът би следвало да е: "ще отнеме 9-14 часа без почивките".
Решил съм да взема щеки, пикел (все още има доста сняг по Пирин), въже 30м, няколко карабинера, ленти, прусече 5м, котки не смятам да нося.
Снегът, заради топлото време и ежедневните превалявания, се топи с твърде бързи темпове. Най-вероятно всичко това, което си изброил по-горе, няма да ти е нужно.
ZCEZBPM написа:
El gallo blanco написа:
За да избегнете чуденката може да казвате седловината между еди кои си върхове и готово. Това наричане голямото, средното, малкото, по-малкото и т.н. "конче" е напълно безмислено. Кончето е едно и се намира между Кутело и Бански Суходол.
А преди някой на три ракии да го кръсти Кончето са му викали Карстовия ръб и никой не е казвал че е Конче и че е един единствен.
Неотдавна мой приятел езиковед ми спомена за карта от 1893 г., която не съм виждал (на А. Кривошиев), в която районът на Кончето фигурира с името Ат-Пикяр, което ще рече: „този, който има вид на кон“, от ат, (тур. at) – кон, и пейкер, (тур. peyker) – лице; външност, образ; фигура, форма. Очевидно се има предвид вида на върховете Кутело и Бански Суходол и седловината (седлото) между тях. Тоест названието ще да датира от периода доста преди туристите да навлязат в Пирин.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4Следваща
Страница 2 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети