Автор |
Съобщение |
Plamen К
|
Мальовица - еднодневно от ЦПШ. |
|
След като за наш срам всички я качиха зимно, ние решихме да я запишем пролетно, да не сме капо:
"Дойтер" е навсякъде:
Над втора тераса:
Над Еленино езеро, по лятната пътека:
Имаше перфектна видимост, дори и моите късогледи очи видяха метеостанцията на Мусала:
Горе пихме по глътка вино, послучай първа пролет:
И почна слизането /по зимната пътека/:
ВСИЧКИ СНИМКИ ВСИЧКИ СНИМКИ
Пожелавам на всички весела и чуроликаща пролет, да сте живи и здрави и да се срещаме с усмивка по баирите!
.
Последната промяна е направена от Plamen К на Пон Мар 31, 2014 2:01 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Вто Мар 25, 2014 1:08 pm |
|
|
starterwrc
Регистриран на: 07 Сеп 2011 Мнения: 64 Местожителство: Ст. загора |
|
|
|
Бравус!
Хубави снимки в хубаво време!
|
|
|
Вто Мар 25, 2014 1:51 pm |
|
|
staria
Регистриран на: 13 Ное 2010 Мнения: 218 Местожителство: гр.Ботевград |
|
|
|
Още веднъж браво! Много слънце, много настроение има в снимките. Да сте живи и здрави и да продължавате през годината така, както сте я подкарали!
|
|
|
Вто Мар 25, 2014 4:15 pm |
|
|
Slav
|
|
|
|
Пролет, пролет - колко да е пролет? По спомени май и късна есен го качвахте или бъркам? А някои имаме само неуспешен опит от миналата година. Благородно завиждам за гледките. Поздрави.
|
|
|
Вто Мар 25, 2014 8:13 pm |
|
|
vladofff
|
|
|
|
Не знам защо, но ми се струва, че има нещо сбъркано в т.нар. зимна пътека за Мальовица особено непосредствено над еленинското езеро. Все ми се струва, че още около преди езерото е трябвало да се види дали не може да се иде на хребета. а сега колците минават баш през една хубава фуния.
|
|
|
Сря Мар 26, 2014 11:29 am |
|
|
Plamen К
|
|
|
|
|
Не знам защо, но ми се струва, че има нещо сбъркано в т.нар. зимна пътека за Мальовица особено непосредствено над еленинското езеро. Все ми се струва, че още около преди езерото е трябвало да се види дали не може да се иде на хребета. а сега колците минават баш през една хубава фуния. |
Който съм питал за зимната пътека, всеки се притеснява за този участък с фунията /улея/. Там и в момента имаше много навят сняг, половин метър, а на места и доста повече...
Още на пътеката около хижата ни настигна човек от ПСС и го попитахме как е обстановката нагоре. Той ни посъветва да минем по лятната пътека над езерото, където снегът бил малко, докато по зимната имало навявания. Но навръщане слязохме по зимната за разнообразие.
Обаче, като се излезе от лятната пътека на билното ръбче, то /ръбчето/ веднага се стеснява в един участък, да речем двайсетина метра. Там е леко конфузно да се подсече камънака, и е по-добре да се мине отгоре. Ако предвижването е по зимната пътека няма проблем с този участък, защото тя се включва в ръба по на запад и един вид го избягва.
|
|
|
Сря Мар 26, 2014 12:52 pm |
|
|
Plamen К
|
|
|
|
|
Пролет, пролет - колко да е пролет? По спомени май и късна есен го качвахте или бъркам? А някои имаме само неуспешен опит от миналата година. Благородно завиждам за гледките. Поздрави. |
През септември беше.
|
|
|
Сря Мар 26, 2014 12:55 pm |
|
|
slavei
|
|
|
|
|
|
Не знам защо, но ми се струва, че има нещо сбъркано в т.нар. зимна пътека за Мальовица особено непосредствено над еленинското езеро. Все ми се струва, че още около преди езерото е трябвало да се види дали не може да се иде на хребета. а сега колците минават баш през една хубава фуния. |
През тази фуния минавам само като съм със ските - мързи ме да ги сваля.
Като съм пеша - вляво по скалите се минава сравнително лесно (с пикел).
|
|
|
Сря Мар 26, 2014 7:01 pm |
|
|
Лари
|
Пролетта чука на вратата, но не и в планината / Мальовица |
|
Поздравления и от мен за разходката. Добре се е получила.
Изминалата събота ние също се подвизавахме из Северозападна Рила, като първоначалната идея беше да се ходи към Страшното езеро,
но впоследствие се преориентирахме към вр. Мальовица. На мен ми беше първо качване на върха в зимни условия.
Заходихме от ЦПШ към х. Мальовица, Първа и Втора тераса...
В този ден компанията непрекъснато се увеличаваше. Първоначално с две кучета...
На отиване се качихме по лятната маркировка, а на връщане по зимната...
Тук се движим нагоре...по ръба...
И се откриха едни гледки...
Към тихите и спокойни Урдини езера, полузаспали , запечатали , запомнили красотата, бурите , сълзите , усмивките,
събрали целия свят в себе си , в очакване да се пробудят...
Към Рилските била, върхове и облаци като плавно носещи се корабни флотилии...
От Рила към Пирина...
В крайна сметка на тези хубави Мальовишки скалички, изкатериха се всички.
Не след дълго компанията ни се увеличи с още двама приятели от планинарския форум.
След насладата от приятното Мальовишко безвремие , се налагаше да слизаме, колкото и да не ни се искаше...
Но нищо, предстои отново в съчетание с Урдиния циркус...
снимките
|
|
|
Пет Мар 28, 2014 8:12 pm |
|
|
Plamen К
|
|
|
Лари, партизанино , много хубави снимки!
|
|
|
Пет Мар 28, 2014 11:49 pm |
|
|
starterwrc
Регистриран на: 07 Сеп 2011 Мнения: 64 Местожителство: Ст. загора |
|
|
|
Наистина страхотни "пролетни" снимки!
|
|
|
Съб Мар 29, 2014 12:40 am |
|
|
Plamen К
|
|
|
|
|
|
|
През тази фуния минавам само като съм със ските - мързи ме да ги сваля.
Като съм пеша - вляво по скалите се минава сравнително лесно (с пикел). |
Това ли е минаването "вляво по скалите"? /Ползвах снимки на "Лари"/
.
|
|
|
Съб Мар 29, 2014 10:10 am |
|
|
vladofff
|
|
|
|
Всъщност теоретично опасно е само мястото на първата втората стрелки. В крайна сметка, ако се придържаш плътно вляво, до скалите, може би само много голяма лавина, с периферията си може да те отнесе.
|
|
|
Пон Мар 31, 2014 9:27 am |
|
|
Plamen К
|
|
|
|
|
Всъщност теоретично опасно е само мястото на първата втората стрелки. В крайна сметка, ако се придържаш плътно вляво, до скалите, може би само много голяма лавина, с периферията си може да те отнесе. |
Благодаря!
|
|
|
Пон Мар 31, 2014 2:03 pm |
|
|
d_genov
|
|
|
|
Реших да не отварям нова тема за връх Мальовица, затова ще питам тук.
Досега не съм се качвал на него, но мисля тази или идната седмица да поправя тази грешка.
Интересува ме степента на сложност за изкачване каква е? Понеже някои хора ми казват, че връх Мальовица е един от най-трудните върхове в България и не знам да вярвам ли.
Мисля от София с кола да тръгна до ЦПШ и от там нагоре. За колко време нормално ходене бих могъл да се върна, защото планувам още същата вечер да се прибера към София?
Отделно си мисля, че ни липсва една тема за най-сложните върхове за изкачване в България, може да помислим по този въпрос.
|
|
|
Вто Юли 08, 2014 12:59 pm |
|
|
|