ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Сопот-Амбарица-Купена-Кръстец-Карлово-х."Мазалат"-
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Сопот-Амбарица-Купена-Кръстец-Карлово-х."Мазалат"-
Автор Съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Сопот-Амбарица-Купена-Кръстец-Карлово-х."Мазалат"- Отговорете с цитат
По принцип не обичам да описвам преходите си.
Затова ще напиша нещо кратко за половинчатото си преминаване на
траверса Добрила-Ботев ден преди неговия преход в района - 13-14-15-16.03.2014 г. Smile

Тръгнах пеша от тук (град Сопот 540 м):

Гледах мача Лудогорец - Валенсия там (хижа "Добрила" 1804 м):

До полунощ стигнах тук (гледка към връх Ботев 2376 м от връх Амбарица 2166 м):

Където пренощувах във (желязното заслонче, след като изгребах със снегоходка снега отвътре 2166 м):

На другата сутрин след изгревът над (връх Ботев 2376 м):

поех в тихото време и полуфирнования сняг към (връх Голям Купен 2169 м):

Металните въжета бяха полузатрупани и нагоре (изкачване по западния склон на връх Голям Купен 2169 м):

Бяха полузатрупани и надолу (слизане по източния склон на връх Голям Купен 2169 м):

Човек трудно може да си представи как би могъл да се качи на върха оттук (източния склон на връх Голям Купен 2169 м):

Следващата цел бе достигната трудно и изморително лъкатушно (връх Голям Кръстец 2035 м):

Накрая стигнах до скалата малко над центъра (между връх Голям Кръстец 2035 м и връх Костенурката 2035 м):

Това очевидно беше опасното място, където се подсича над пропаст с осигурително 50 метрово въже.
Понеже снегът беше станал отвратително кишав и хлъзгав, времето беше напреднало и бях доста уморен,
а и бях сам, реших да не поемам този неоправдан риск. Слязох към град Карлово "по линията на най-малкото
съпротивление", снегът надолу беше около една педя, камъни, треви и храсти стърчаха и котките се спъваха по:

Заредиха се мост след мост след мост, докато накрая стигнах до (обзорно място, откъдето се вижда град Карлово 452 м):

Краят на този щур ден приключи със спане върху (пейката до ромолящата чешмичка малко над град Карлово 452 м):

На следващия ден с компания и с коли стигнах до тук (хижа "Партизанска песен" 1190 м):

А след ободрителен шест часов преход и до там (хижа "Мазалат" 1520 м):

Където денят приключи на дългата маса вътре във (хижа "Мазалат" 1520 м):

На другия ден тръгнахме срещу бурния вятър към (връх Вълча глава/Куртбашица 1660 м):

Където бяхме в 10 часа на (връх Вълча глава/Куртбашица 1660 м):

Приключението приключи тук (Географския център на Република България 1300 м):

А разбор на събитието направихме със (крайпътно заведение до с. Български извор 306 м):

Благодаря на приятелите си, че споделиха с мен втората част на приключението и че ме изтърпяха. Smile

Връзки към всички снимки (2597 броя) от първите два дни - 13-14.03.2014 г., четвъртък и петък:

1.Stara planina - 13-16.03.2014g.- Sopot-Ambaritsa-Krastets-Karlovo-h.Part.pesen-h.Mazalat...(otStefan) - parva chast - 13.03.2014g.

2.Stara planina - 13-16.03.2014g.- Sopot-Ambaritsa-Krastets-Karlovo-h.Part.pesen-h.Mazalat...(otStefan) - vtora chast - 14.03.2014g.

Общи условия:
Снимките могат да се свалят и да се ползват за некомерсиални цели при следните условия: Първо: Да не се преиначава информацията от тях (например да се пише, че е било пролет, докато всъщност е било зима). И второ: Ако на снимката има хора - да се иска разрешението на същите, ако снимката ще се публикува някъде другаде - например във Фейсбук. Логично е - ако на снимката не присъстват хора и туристи - същата да може да се ползва и без одобрението на останалите. В полетата на Properties/Details (извикват се с десен бутон на мишката - най-отдолу, но след като снимката вече е свалена на компютъра, а не в Гугъл Снимки) съм поместил кратка информация за събитието, целите, участниците и кратко описание на маршрута. Снимките не са нищо особено, но фотоапаратът толкова си може, фотографът - също.
Сря Мар 19, 2014 10:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Мнение Отговорете с цитат
Явно лудите не са на привършване каквото е всеобщото мнение... Respect
Сря Мар 19, 2014 11:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

fena73, напълно си прав, ама кажи кога ти е рожденият ден, за да ти подарим най-после един фотоапарат. Smile

Сега остава и vladofff, когото много уважавам, да изкаже мнение с неговия "цветущ" език. Very Happy
Сря Мар 19, 2014 11:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rain

Местожителство: Стара Загора-София

Браво!
Пропуснал си снимките с кантара в началото и след прехода.SmileSmile Ако не беше чел ръководство за водачи,където пишело да се съобразяваш с всеки охлюв от групата,щяхте да стигнете и по далеч от 'вълчата глава' >;D

Сря Мар 19, 2014 11:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hr

Местожителство: София

Мнение Re: Сопот-Амбарица-Купена-Кръстец-Карлово-х."Мазалат&qu Отговорете с цитат
stefan_iliev38 написа:
По принцип не обичам да описвам преходите си, .........................
………………………………………………

А трябва, защото описанията на преходи, подкрепени с интересно поднесен снимков материал дават живот на форума, поне според мен.

stefan_iliev38 написа:

………………………………………………
На другия ден тръгнахме срещу бурния вятър към (връх Вълча глава/Куртбашица 1660 м):
………………………………………………

Не каза ли сутринта: „Подухва лек ветрец – 20 км./ч.”?! Laughing Laughing Laughing
Чет Мар 20, 2014 2:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
fena73

Местожителство: Ст.Загора

stefan_iliev38 написа:
fena73, напълно си прав, ама кажи кога ти е рожденият ден, за да ти подарим най-после един фотоапарат. Smile

Освен Хапарат трябва да ми зачислите и фотограф... Very Happy
Чет Мар 20, 2014 9:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555

Местожителство: Русе

Страхотен преход, вторият ден е бил доста изморителен.....Smile
Ама и все освежаващи идеи за преспиване през март, браво! Особено в "колибката" на връх Амбарица! Twisted Evil

Чет Мар 20, 2014 10:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
artsun

Местожителство: Dimitrovgrad BG

Мнение Въпрос за чувала Отговорете с цитат
Би ли споделил дали чувалът ти е на Carinthia и ако да то кой точно модел и как се справи с минусите? Трябваше ли да обличаш по топли дрехи?
Чет Мар 20, 2014 1:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

martin555 написа:
...Ама и все освежаващи идеи за преспиване...

Аз винаги обръщам голямо внимание на гледката, която ще имам през нощта (върхове, поляни и дървета, звезди и траекторията на Луната, светлини на градове, села, светулки, песни на щурци и ромон на поточета), макар приятелите често да ме питат - като спиш, как гледаш гледката? Very Happy

artsun написа:
Би ли споделил дали чувалът ти е на Carinthia и ако да то кой точно модел и как се справи с минусите? Трябваше ли да обличаш по топли дрехи?

Чувалът ми е Ферино: http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=60500#60500

По-топли дрехи не съм обличал, само тези, с които съм бил през деня и вечерта. Нямам термобельо и други глезотии. Зеленото покривало над чувала е биваксак, за да не се мокри от снега: BIVY BAG. Чувалът е до минус 1 градус комфорт, а сега температурите паднаха доста под тази стойност, но не съм изпитал истински студ, може би лек хлад на прасците сутринта в шест часа на Амбарица. Мисля, че е нормално за почти 2 години непрекъснат тормоз по планините чувалът да започне да не топли чак толкова, колкото топлеше в началото, макар че съществена разлика не съм забелязал.
Чет Мар 20, 2014 3:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Plamen К

Местожителство: Казанлък

Стефане, ти си много смел и упорит човек, за което те поздравявам!
Нямам смелостта да тръгна там горе сам при такива условия, с по-опитни от мен бих опитал адреналина. Very Happy
Чет Мар 20, 2014 3:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555

Местожителство: Русе

Plamen К написа:
Стефане, ти си много смел и упорит човек, за което те поздравявам!
Нямам смелостта да тръгна там горе сам при такива условия, с по-опитни от мен бих опитал адреналина. Very Happy

Смел е Стефко, ама като гледам колко много снимки е нащракал апарата му, кога насмогна?

п.с. Че и цялата тетрадка на Купена "сканирал"... Cool
И наши писания мернах там, браво Стефко!

Пет Мар 21, 2014 10:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ieronimus

Ашкоолсун Very Happy
Пет Мар 21, 2014 12:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Irha

Местожителство: БГ

Точно такива соло смелчаци отварят работа на ПСС. Нищо лично -такава е статистиката.
Зимният травес Купена-Ботев не е за сам човек.
Просто човека е извадил късмет, не ходете сами над 2000м.н.р. зимата.
Пет Мар 21, 2014 5:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

Иво, хареса ми изказването ти. Браво.

Стефане, тресе те тока и тебе очевидно. Very Happy
Аз си признавам, че сам ме мързи да ходя.
Поздравления и за двете части от прехода.
Предполагам, че след самотната част ти е било изключително приятно да походиш с компания от приятели.
Пет Мар 21, 2014 6:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
stefan_iliev38

Първо: Има една хубава тема във форума: Разумно ли е ли е самостоятелното ходене в планините?

Второ: Не съм нито смел, нито съм смелчак. Просто не изпитвам почти никакъв страх от височини, лавини, гръмотевични бури и други злополуки. Осъзнавам риска, преценявам опасността, изчислявам вероятността да се случи нещастие, но не ме е страх. Което не е добре, но това е положението. Затова - не съм смел. Но съм упорит.

Трето: Сам вече не обичам да ходя на планина и от доста месеци не бях скитал без компания. Просто сега не се намериха желаещи.

Четвърто: Що се отнася до втората част на прехода - имаше я радостта от срещата с приятелите, но сякаш очакванията ми бяха големи, та имаше и разочарование, имаше и размисъл, имаше и изводи. Но това е друга тема, не точно планинарска...
Пет Мар 21, 2014 7:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.