По принцип не обичам да описвам преходите си.
Затова ще напиша нещо кратко за половинчатото си преминаване на
траверса Добрила-Ботев ден преди неговия преход в района - 13-14-15-16.03.2014 г.
Тръгнах пеша от тук (град Сопот 540 м):
Гледах мача Лудогорец - Валенсия там (хижа "Добрила" 1804 м):
До полунощ стигнах тук (гледка към връх Ботев 2376 м от връх Амбарица 2166 м):
Където пренощувах във (желязното заслонче, след като изгребах със снегоходка снега отвътре 2166 м):
На другата сутрин след изгревът над (връх Ботев 2376 м):
поех в тихото време и полуфирнования сняг към (връх Голям Купен 2169 м):
Металните въжета бяха полузатрупани и нагоре (изкачване по западния склон на връх Голям Купен 2169 м):
Бяха полузатрупани и надолу (слизане по източния склон на връх Голям Купен 2169 м):
Човек трудно може да си представи как би могъл да се качи на върха оттук (източния склон на връх Голям Купен 2169 м):
Следващата цел бе достигната трудно и изморително лъкатушно (връх Голям Кръстец 2035 м):
Накрая стигнах до скалата малко над центъра (между връх Голям Кръстец 2035 м и връх Костенурката 2035 м):
Това очевидно беше опасното място, където се подсича над пропаст с осигурително 50 метрово въже.
Понеже снегът беше станал отвратително кишав и хлъзгав, времето беше напреднало и бях доста уморен,
а и бях сам, реших да не поемам този неоправдан риск. Слязох към град Карлово "по линията на най-малкото
съпротивление", снегът надолу беше около една педя, камъни, треви и храсти стърчаха и котките се спъваха по:
Заредиха се мост след мост след мост, докато накрая стигнах до (обзорно място, откъдето се вижда град Карлово 452 м):
Краят на този щур ден приключи със спане върху (пейката до ромолящата чешмичка малко над град Карлово 452 м):
На следващия ден с компания и с коли стигнах до тук (хижа "Партизанска песен" 1190 м):
А след ободрителен шест часов преход и до там (хижа "Мазалат" 1520 м):
Където денят приключи на дългата маса вътре във (хижа "Мазалат" 1520 м):
На другия ден тръгнахме срещу бурния вятър към (връх Вълча глава/Куртбашица 1660 м):
Където бяхме в 10 часа на (връх Вълча глава/Куртбашица 1660 м):
Приключението приключи тук (Географския център на Република България 1300 м):
А разбор на събитието направихме със (крайпътно заведение до с. Български извор 306 м):
Благодаря на приятелите си, че споделиха с мен втората част на приключението и че ме изтърпяха.
Връзки към всички снимки (2597 броя) от първите два дни - 13-14.03.2014 г., четвъртък и петък:
Общи условия:
Снимките могат да се свалят и да се ползват за некомерсиални цели при следните условия: Първо: Да не се преиначава информацията от тях (например да се пише, че е било пролет, докато всъщност е било зима). И второ: Ако на снимката има хора - да се иска разрешението на същите, ако снимката ще се публикува някъде другаде - например във Фейсбук. Логично е - ако на снимката не присъстват хора и туристи - същата да може да се ползва и без одобрението на останалите. В полетата на Properties/Details (извикват се с десен бутон на мишката - най-отдолу, но след като снимката вече е свалена на компютъра, а не в Гугъл Снимки) съм поместил кратка информация за събитието, целите, участниците и кратко описание на маршрута. Снимките не са нищо особено, но фотоапаратът толкова си може, фотографът - също.
Явно лудите не са на привършване каквото е всеобщото мнение...
Сря Мар 19, 2014 11:01 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3385 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
fena73, напълно си прав, ама кажи кога ти е рожденият ден, за да ти подарим най-после един фотоапарат.
Сега остава и vladofff, когото много уважавам, да изкаже мнение с неговия "цветущ" език.
Сря Мар 19, 2014 11:26 pm
Rain
Регистриран на: 03 Юли 2013 Мнения: 652 Местожителство: Стара Загора-София
Браво!
Пропуснал си снимките с кантара в началото и след прехода. Ако не беше чел ръководство за водачи,където пишело да се съобразяваш с всеки охлюв от групата,щяхте да стигнете и по далеч от 'вълчата глава' >;D
Страхотен преход, вторият ден е бил доста изморителен.....
Ама и все освежаващи идеи за преспиване през март, браво! Особено в "колибката" на връх Амбарица!
Регистриран на: 12 Мар 2012 Мнения: 23 Местожителство: Dimitrovgrad BG
Въпрос за чувала
Би ли споделил дали чувалът ти е на Carinthia и ако да то кой точно модел и как се справи с минусите? Трябваше ли да обличаш по топли дрехи?
Чет Мар 20, 2014 1:49 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3385 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
martin555 написа:
...Ама и все освежаващи идеи за преспиване...
Аз винаги обръщам голямо внимание на гледката, която ще имам през нощта (върхове, поляни и дървета, звезди и траекторията на Луната, светлини на градове, села, светулки, песни на щурци и ромон на поточета), макар приятелите често да ме питат - като спиш, как гледаш гледката?
artsun написа:
Би ли споделил дали чувалът ти е на Carinthia и ако да то кой точно модел и как се справи с минусите? Трябваше ли да обличаш по топли дрехи?
По-топли дрехи не съм обличал, само тези, с които съм бил през деня и вечерта. Нямам термобельо и други глезотии. Зеленото покривало над чувала е биваксак, за да не се мокри от снега: BIVY BAG. Чувалът е до минус 1 градус комфорт, а сега температурите паднаха доста под тази стойност, но не съм изпитал истински студ, може би лек хлад на прасците сутринта в шест часа на Амбарица. Мисля, че е нормално за почти 2 години непрекъснат тормоз по планините чувалът да започне да не топли чак толкова, колкото топлеше в началото, макар че съществена разлика не съм забелязал.
Чет Мар 20, 2014 3:36 pm
Plamen К
Стефане, ти си много смел и упорит човек, за което те поздравявам!
Нямам смелостта да тръгна там горе сам при такива условия, с по-опитни от мен бих опитал адреналина.
Стефане, ти си много смел и упорит човек, за което те поздравявам!
Нямам смелостта да тръгна там горе сам при такива условия, с по-опитни от мен бих опитал адреналина.
Смел е Стефко, ама като гледам колко много снимки е нащракал апарата му, кога насмогна?
п.с. Че и цялата тетрадка на Купена "сканирал"...
И наши писания мернах там, браво Стефко!
Точно такива соло смелчаци отварят работа на ПСС. Нищо лично -такава е статистиката.
Зимният травес Купена-Ботев не е за сам човек.
Просто човека е извадил късмет, не ходете сами над 2000м.н.р. зимата.
Пет Мар 21, 2014 5:10 pm
Emil
Иво, хареса ми изказването ти. Браво.
Стефане, тресе те тока и тебе очевидно.
Аз си признавам, че сам ме мързи да ходя.
Поздравления и за двете части от прехода.
Предполагам, че след самотната част ти е било изключително приятно да походиш с компания от приятели.
Пет Мар 21, 2014 6:56 pm
stefan_iliev38
Второ: Не съм нито смел, нито съм смелчак. Просто не изпитвам почти никакъв страх от височини, лавини, гръмотевични бури и други злополуки. Осъзнавам риска, преценявам опасността, изчислявам вероятността да се случи нещастие, но не ме е страх. Което не е добре, но това е положението. Затова - не съм смел. Но съм упорит.
Трето: Сам вече не обичам да ходя на планина и от доста месеци не бях скитал без компания. Просто сега не се намериха желаещи.
Четвърто: Що се отнася до втората част на прехода - имаше я радостта от срещата с приятелите, но сякаш очакванията ми бяха големи, та имаше и разочарование, имаше и размисъл, имаше и изводи. Но това е друга тема, не точно планинарска...
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети