Приятели, има ли някой инфо дали все още съществува пътеката от Бачкова чешма над Рилския манастир до Дългия рид. Преди много години-30-40, имаше доста широка пътека от чешмата или по-точно от къщата на един монах находяща се над чешмата до рида? Това беше много по-хубава и пряка пътека до горе в сравнение с тази по р.Друшлявица.
Нед Фев 23, 2014 9:38 pm
iozkan
Предполагам питаш за пътека, която да почва от постницата на св. Теодосий Търновски и да излиза някъде, на марката на Дългия рид. Не съм минавал обаче оттам, може и да има такава пътечка. Отначало се сетих, че има стръмна пътека над постницата на св. Лука (посока на север, не в посока Йоан Рилски), която излиза на Очова река, и оттам на Севастианова постница. Това обаче е друго. А иначе пътеката по самата р. Друшлявица отдавна се води като обрасла и неподдържан змиярник, особено пък за качване. Ако някой има пресно инфо за минаване по реката да си каже . Двата варианта са или през Карабунар (Баучер) или по Дългия рид, в зависимост от това на къде требва да се драпа, към Вазов или към Мальовица.
Пон Фев 24, 2014 10:11 pm
dido
Какво представляват тези постници - това местности ли са, понастоящем, има ли някакви постройки?
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Фев 24, 2014 10:21 pm
iozkan
Има постройки, някои имат и църкви и олтари, като на св. Теодосий и св. Лука. На св. Лука комплекса е затворен винаги когато съм минавал, на път за пещерата на св.Йоан Рилски.
Браво, поздравления за Malama. Много се радвам, че сте успели. Не помня да съм чел тая тема, имаше в дир-а преди години мисля нещо. Както самата Malama е написала в номер 1, пътеката по реката е безвъзвратно отнесена, и вече не съществува. Което прави вашите усилия още по ценни.
Ивайло ще те наемем за водач, така че започвам да се подготвям психически за лятото
Пон Фев 24, 2014 11:59 pm
dido
iozkan написа:
Има постройки, някои имат и църкви и олтари, като на св. Теодосий и св. Лука. На св. Лука комплекса е затворен винаги когато съм минавал, на път за пещерата на св.Йоан Рилски.
izokan, благодаря за информацията.
Намирам я за ценна от историческа гледна точка, ще се помъча да я систематизирам добре за картата.
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Фев 25, 2014 12:13 am
iozkan
ZCEZBPM написа:
Аз все пак не разбрах защо dan е писал че тази търсената пътека и тази по Друшлявица водят до Дългия рид. Тази по Друшлявица още в началото тръгва от долния край на Дългия рид.Там от строежа си има две пътеки едната лятната в синьо дето е по картите, а тази по Друшлявица отначало върви покрай него отдолу, но после се отдалечава в друга посока далеч от Дългия рид.
Аз и това имах впредвид като отворих дума за Друшлявица, а то взе че и полезна информация излезе . Може и да се объркал при писането.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети