Автор |
Съобщение |
iliyadd
|
|
Съвет за маршрут oт х. Русалка до х. Мазалат |
|
Здравейте, някой може ли да посъветва по кой маршрут да мина от х. Русалка до х. Мазалат?
|
|
|
Пет Фев 14, 2014 2:39 pm |
|
|
peca
|
Re: Съвет за маршрут oт х. Русалка до х. Мазалат |
|
|
|
Здравейте, някой може ли да посъветва по кой маршрут да мина от х. Русалка до х. Мазалат? |
За един ден идва малко множко, по добре го направи през Тъжа,
1ви ден с.Тъжа-х.Тъжа 5-6 часа
2ри ден х.Тъжа- х.Мазалат през Кaдемлиите
3ти ден може да слезнеж през х.Соколна или през Узана и на Шипка рейсове бол.
Ако имаш тези свободни дни не се замисляй маршрута е супер.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс |
|
|
Пет Фев 14, 2014 3:16 pm |
|
|
vladofff
|
|
Re: Съвет за маршрут oт х. Русалка до х. Мазалат |
|
|
|
|
|
Здравейте, някой може ли да посъветва по кой маршрут да мина от х. Русалка до х. Мазалат? |
За един ден идва малко множко, по добре го направи през Тъжа,
1ви ден с.Тъжа-х.Тъжа 5-6 часа
2ри ден х.Тъжа- х.Мазалат през Кaдемлиите
3ти ден може да слезнеж през х.Соколна или през Узана и на Шипка рейсове бол.
Ако имаш тези свободни дни не се замисляй маршрута е супер. |
Така представен, маршрутът е доста объркващ през втория ден. Теоретично е възможно, но ще е изтезание да минеш Кадемлиите, после да слизаш в Габровница и да качваш склона към х.Мазалат. Вероятно си имал предвид Росоватец, от където се минава.
Иначе, и зимно, аз съм минавал по пътеката от Русалка за м.Кадемлия. Проблемно е при мъгла, защото няма колове до хребета в участъка М.Кадемлия - Русалка, така че носете си карта и компас или гепесе. Според мен е напълно постижимо при сегашните условия от Русалка да се стигне да Мазалат. Изкачването ще е около 4-5 часа и от върха до Мазалат още 2-3.
|
|
|
Нед Фев 16, 2014 10:13 am |
|
|
peca
|
|
|
Извинявам се наистина имах предвид край Кадемлиите тъй като не се сетих за името на Росоватец
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс |
|
|
Нед Фев 16, 2014 8:06 pm |
|
|
vladofff
|
|
|
|
Стана ми интересно, би ли описал къде точно е силно лавиноопасния участък към Соколна?
А инак потенциално опасните места по маршрута х.Тъжа - Мазалат, където може би е добре да се носят кошки и ледоръб са Пеещите скали и Вълчата глава. Макар, че все ми се струва, че това важи само за заледен фирн, с какъвто там нееднократно съм се сблъсквал. Иначе мисля, че не е кой знае какъв технически проблем.
Там за пръв път видях истински диви вуци една нощ по пълнолуние, беше горе долу по това време, февруари, но преди много години, когато в планините имаше и сняг зимно време. Беше наистина като в клип на скандинавски метъли.
|
|
|
Пон Фев 17, 2014 10:41 am |
|
|
Mariana1000
|
|
|
|
|
При слизането към хижа Соколна от Кадемлиите има силно лавиноопасен участък и хич не е препоръчително.Табелите съм ги виждал лятото разбира се. |
|
|
Стана ми интересно, би ли описал къде точно е силно лавиноопасния участък към Соколна?
|
Май се сещам за кои табели говори той, защото и аз съм ги виждала, само че есента
Като се тръгне от х. Соколна към вр. Мазалат, на излизане от гората има първо табелка на която пише: STOP Лавинна опасност, а на ръка е дописано: От тук през "Атанастепе" "Киминчето" до "Белите камъни" зиме опасно.
Малко след нея има още една подобна, на която е дописано: Не се отклонявай от скалния ръб и тръбната маркировка.
И на мен ми е интересно кое са Белите камъни, защото не ги откривам на картата на Домино?
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!... |
|
|
Пон Фев 17, 2014 5:25 pm |
|
|
vladofff
|
|
|
|
Сега се сетих. На танас тепе/или курткая, ако не са едно и също/ вярно, че имаше две възможности - едната пътека обикаля и подсича в нещо като улей/южно и после югозападно от самия връх/ - май за това е указанието - да не се влиза в улея. Щото другото е ръб, а на ръб лавинната опасност се свежда до сгромолясване на козирка...
|
|
|
Пон Фев 17, 2014 5:44 pm |
|
|
Dimo Kolev
|
|
|
|
|
|
|
При слизането към хижа Соколна от Кадемлиите има силно лавиноопасен участък и хич не е препоръчително.Табелите съм ги виждал лятото разбира се. |
|
|
|
Май се сещам за кои табели говори той, защото и аз съм ги виждала, само че есента
Като се тръгне от х. Соколна към вр. Мазалат, на излизане от гората има първо табелка на която пише: STOP Лавинна опасност, а на ръка е дописано: От тук през "Атанастепе" "Киминчето" до "Белите камъни" зиме опасно.
Малко след нея има още една подобна, на която е дописано: Не се отклонявай от скалния ръб и тръбната маркировка.
И на мен ми е интересно кое са Белите камъни, защото не ги откривам на картата на Домино? |
В района има няколко скали/камъни на който им викат белите. Първите са белите камъни над хижа Соколна наречени Каменна ограда, които обаче не може да са те. Другите са Бялата стена - северната страна на вр. Мазалат. За тях става въпрос. След тях към седловина Чим колиба маршрутът не е вече толкова страшен
|
|
|
Пон Фев 17, 2014 5:51 pm |
|
|
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5851 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
|
|
И на мен ми е интересно кое са Белите камъни, защото не ги откривам на картата на Домино? |
Според BGMountains Белите камъни е име на местност, разположена в югоизточните склонове на вр. Ливадата, където е и началото на Сухата река.
|
|
|
Пон Фев 17, 2014 6:13 pm |
|
|
Dimo Kolev
|
|
|
|
|
|
|
Според BGMountains Белите камъни е име на местност, разположена в югоизточните склонове на вр. Ливадата, където е и началото на Сухата река. |
Да прав си но те нямат нищо общо с билния маршрут по Триглав от х. Соколна. Иначе май само те са точно наречени Белите камъни. Другите две са Каменна ограда и Бялата стена
|
|
|
Пон Фев 17, 2014 6:36 pm |
|
|
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
|
|
Сега се сетих. На танас тепе/или курткая, ако не са едно и също/ вярно, че имаше две възможности - едната пътека обикаля и подсича в нещо като улей/южно и после югозападно от самия връх/ - май за това е указанието - да не се влиза в улея. Щото другото е ръб, а на ръб лавинната опасност се свежда до сгромолясване на козирка... |
Говориш за Танас тепе-Курт кая е източно от пътеката оттатък Кюй дере и няма общо с маршрута!
|
|
|
Пон Фев 17, 2014 7:54 pm |
|
|
iliyadd
|
|
|
|
Здравейте, благодаря за многото отговори. В събота се поразходихме в района. Тръгнахме от х. Русалка качихме Пиргус, Малък Кадемлия Голям Кадемлия и от там се спуснахме към х. Мазалат. За зимен преход си е доста добре че не беше съвсем зима. За съжаление ни хвана мъгла на 50-на метра под връх Пиргус, но пък добре походихме.
|
|
|
Вто Фев 18, 2014 4:59 pm |
|
|
iliyadd
|
|
|
|
Забравих да споделя, че нямаше нужда от снегоходки тъй като сняг има над 1600-1700 м и беше фирн. За котки можеше на едно две места около Вълча Глава да се сложат, но по - скоро за лично успокоение не че толкова трябват.
|
|
|
Вто Фев 18, 2014 5:06 pm |
|
|
Plamen К
|
|
|
[quote="Mariana1000"]
|
|
.... а на ръка е дописано: От тук през "Атанастепе" "Киминчето" до "Белите камъни" зиме опасно.
|
Можем само да гадаем какво точно е имал впредвид този който е написал "Белите камъни". Там в района има няколко "бели" неща. Коловата /синя/ маркировка след като премине през седлото Киминчето /на схемата по-долу е наречено Гъдулката/ се изкачва на запад към северния ръб на Зли връх /Мазалат/. Отляво на пътеката остават "Белите извори/кладенци", а отдясно е почти отвесната северна стена на Зли връх, наречена Бялата стена. Може там някъде да се белеят бели камъни. С буква "т" на жълт фон съм отбелязал мястото на дискутираната табела за лавинна опастност.
От друга страна обаче наистина има местност /връх/ "Белите камъни". Той е по на юг и от Киминчето към него води добре видима подсичаща пътека. Много е красива местността там. Около Курудере
Отбелязал съм пътеката с жълто. Естествено, че е лавиноопасна при наличие на повечко сняг по нея и по улеите над нея.
."Белите камъни":
.
|
|
|
Сря Фев 19, 2014 11:47 am |
|
|
|