ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Съвет за маршрут oт х. Русалка до х. Мазалат

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Съвет за маршрут oт х. Русалка до х. Мазалат
Автор Съобщение
iliyadd

Мнение Съвет за маршрут oт х. Русалка до х. Мазалат Отговорете с цитат
Здравейте, някой може ли да посъветва по кой маршрут да мина от х. Русалка до х. Мазалат?
Пет Фев 14, 2014 2:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
peca

Местожителство: Пловдив

Мнение Re: Съвет за маршрут oт х. Русалка до х. Мазалат Отговорете с цитат
iliyadd написа:
Здравейте, някой може ли да посъветва по кой маршрут да мина от х. Русалка до х. Мазалат?

За един ден идва малко множко, по добре го направи през Тъжа,
1ви ден с.Тъжа-х.Тъжа 5-6 часа
2ри ден х.Тъжа- х.Мазалат през Кaдемлиите
3ти ден може да слезнеж през х.Соколна или през Узана и на Шипка рейсове бол.
Ако имаш тези свободни дни не се замисляй маршрута е супер.

Пет Фев 14, 2014 3:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vladofff

Мнение Re: Съвет за маршрут oт х. Русалка до х. Мазалат Отговорете с цитат
peca написа:
iliyadd написа:

За един ден идва малко множко, по добре го направи през Тъжа,
1ви ден с.Тъжа-х.Тъжа 5-6 часа
2ри ден х.Тъжа- х.Мазалат през Кaдемлиите
3ти ден може да слезнеж през х.Соколна или през Узана и на Шипка рейсове бол.
Ако имаш тези свободни дни не се замисляй маршрута е супер.

Така представен, маршрутът е доста объркващ през втория ден. Теоретично е възможно, но ще е изтезание да минеш Кадемлиите, после да слизаш в Габровница и да качваш склона към х.Мазалат. Вероятно си имал предвид Росоватец, от където се минава.
Иначе, и зимно, аз съм минавал по пътеката от Русалка за м.Кадемлия. Проблемно е при мъгла, защото няма колове до хребета в участъка М.Кадемлия - Русалка, така че носете си карта и компас или гепесе. Според мен е напълно постижимо при сегашните условия от Русалка да се стигне да Мазалат. Изкачването ще е около 4-5 часа и от върха до Мазалат още 2-3.
Нед Фев 16, 2014 10:13 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
peca

Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Извинявам се наистина имах предвид край Кадемлиите тъй като не се сетих за името на Росоватец Laughing

Нед Фев 16, 2014 8:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vladofff

Стана ми интересно, би ли описал къде точно е силно лавиноопасния участък към Соколна?
А инак потенциално опасните места по маршрута х.Тъжа - Мазалат, където може би е добре да се носят кошки и ледоръб са Пеещите скали и Вълчата глава. Макар, че все ми се струва, че това важи само за заледен фирн, с какъвто там нееднократно съм се сблъсквал. Иначе мисля, че не е кой знае какъв технически проблем.
Там за пръв път видях истински диви вуци една нощ по пълнолуние, беше горе долу по това време, февруари, но преди много години, когато в планините имаше и сняг зимно време. Беше наистина като в клип на скандинавски метъли.
Пон Фев 17, 2014 10:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

Цитат:

При слизането към хижа Соколна от Кадемлиите има силно лавиноопасен участък и хич не е препоръчително.Табелите съм ги виждал лятото разбира се.

vladofff написа:
Стана ми интересно, би ли описал къде точно е силно лавиноопасния участък към Соколна?

Май се сещам за кои табели говори той, защото и аз съм ги виждала, само че есента Wink
Като се тръгне от х. Соколна към вр. Мазалат, на излизане от гората има първо табелка на която пише: STOP Лавинна опасност, а на ръка е дописано: От тук през "Атанастепе" "Киминчето" до "Белите камъни" зиме опасно.

Малко след нея има още една подобна, на която е дописано: Не се отклонявай от скалния ръб и тръбната маркировка.

И на мен ми е интересно кое са Белите камъни, защото не ги откривам на картата на Домино? Question

Пон Фев 17, 2014 5:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Сега се сетих. На танас тепе/или курткая, ако не са едно и също/ вярно, че имаше две възможности - едната пътека обикаля и подсича в нещо като улей/южно и после югозападно от самия връх/ - май за това е указанието - да не се влиза в улея. Щото другото е ръб, а на ръб лавинната опасност се свежда до сгромолясване на козирка...
Пон Фев 17, 2014 5:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

Mariana1000 написа:
Цитат:

При слизането към хижа Соколна от Кадемлиите има силно лавиноопасен участък и хич не е препоръчително.Табелите съм ги виждал лятото разбира се.

vladofff написа:

Май се сещам за кои табели говори той, защото и аз съм ги виждала, само че есента Wink
Като се тръгне от х. Соколна към вр. Мазалат, на излизане от гората има първо табелка на която пише: STOP Лавинна опасност, а на ръка е дописано: От тук през "Атанастепе" "Киминчето" до "Белите камъни" зиме опасно.

Малко след нея има още една подобна, на която е дописано: Не се отклонявай от скалния ръб и тръбната маркировка.

И на мен ми е интересно кое са Белите камъни, защото не ги откривам на картата на Домино? Question

В района има няколко скали/камъни на който им викат белите. Първите са белите камъни над хижа Соколна наречени Каменна ограда, които обаче не може да са те. Другите са Бялата стена - северната страна на вр. Мазалат. За тях става въпрос. След тях към седловина Чим колиба маршрутът не е вече толкова страшен
Пон Фев 17, 2014 5:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

Mariana1000 написа:

Според BGMountains Белите камъни е име на местност, разположена в югоизточните склонове на вр. Ливадата, където е и началото на Сухата река.
Пон Фев 17, 2014 6:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

vedrin написа:
Mariana1000 написа:

Според BGMountains Белите камъни е име на местност, разположена в югоизточните склонове на вр. Ливадата, където е и началото на Сухата река.

Да прав си но те нямат нищо общо с билния маршрут по Триглав от х. Соколна. Иначе май само те са точно наречени Белите камъни. Другите две са Каменна ограда и Бялата стена
Пон Фев 17, 2014 6:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
fena73

Местожителство: Ст.Загора

vladofff написа:
Сега се сетих. На танас тепе/или курткая, ако не са едно и също/ вярно, че имаше две възможности - едната пътека обикаля и подсича в нещо като улей/южно и после югозападно от самия връх/ - май за това е указанието - да не се влиза в улея. Щото другото е ръб, а на ръб лавинната опасност се свежда до сгромолясване на козирка...

Говориш за Танас тепе-Курт кая е източно от пътеката оттатък Кюй дере и няма общо с маршрута!
Пон Фев 17, 2014 7:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iliyadd

Здравейте, благодаря за многото отговори. В събота се поразходихме в района. Тръгнахме от х. Русалка качихме Пиргус, Малък Кадемлия Голям Кадемлия и от там се спуснахме към х. Мазалат. За зимен преход си е доста Smile добре че не беше съвсем зима. За съжаление ни хвана мъгла на 50-на метра под връх Пиргус, но пък добре походихме.
Вто Фев 18, 2014 4:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iliyadd

Забравих да споделя, че нямаше нужда от снегоходки тъй като сняг има над 1600-1700 м и беше фирн. За котки можеше на едно две места около Вълча Глава да се сложат, но по - скоро за лично успокоение не че толкова трябват.
Вто Фев 18, 2014 5:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Plamen К

Местожителство: Казанлък

[quote="Mariana1000"]
ZCEZBPM написа:

.... а на ръка е дописано: От тук през "Атанастепе" "Киминчето" до "Белите камъни" зиме опасно.

Можем само да гадаем какво точно е имал впредвид този който е написал "Белите камъни". Там в района има няколко "бели" неща. Коловата /синя/ маркировка след като премине през седлото Киминчето /на схемата по-долу е наречено Гъдулката/ се изкачва на запад към северния ръб на Зли връх /Мазалат/. Отляво на пътеката остават "Белите извори/кладенци", а отдясно е почти отвесната северна стена на Зли връх, наречена Бялата стена. Може там някъде да се белеят бели камъни. С буква "т" на жълт фон съм отбелязал мястото на дискутираната табела за лавинна опастност.

От друга страна обаче наистина има местност /връх/ "Белите камъни". Той е по на юг и от Киминчето към него води добре видима подсичаща пътека. Много е красива местността там. Около Курудере

Отбелязал съм пътеката с жълто. Естествено, че е лавиноопасна при наличие на повечко сняг по нея и по улеите над нея.

."Белите камъни":

.
Сря Фев 19, 2014 11:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.