Регистриран на: 07 Юни 2012 Мнения: 300 Местожителство: Стара Загора
До Узана и х.Българка с лек автомобил
Здравейте!Миналата година на КЕ не успях да отида до географския център на България-малко встрани беше от Пътеката(но това не попречи на Дидо(didogen) да притича за да си удари печата ).Втората ми грешка-бяхме на х.Българка,а пропуснах да отида на "Виканата скала"-бях изключил за нея(а тя била на един х.. място от нас).За второто ме е яд много,защото пропуснах перфектни панорамни гледки към Северна България.Сега реших да поправя грешките си и да посетя двете места.За да не мърморят жената и децата съм решил да ги взема с мен.Има проблем обаче-моите хора не обичат дългите преходи като мен!Та да си дойдем на думата-имам два въпроса;
1.мога ли с кола (ауди а4) да отида до географския център-откъм Габрово мисля,че може,въпросът ми е откъм с.Шейново дали може?
2. мога ли с кола да отида до х.Българка?Четох във форума,че колега с лек автомобил(Пежо)спокойно минал по пътя от Мъглиж-Селце-Дюлята-Българка.Като бяхме там.видях,че има доста черни,проходими пътища.Мога ли да повторя пътя на колегата?Знам,че до Селце е асфалт,но нататък-не знам.
Да уточня,че двата прехода,ще бъдат пролетта и в различни дни(замислил съм ги като еднодневни маршрути).Благодаря!Ще се радвам на вашите мнения и препоръки!
За хижа "Българка" просто не знам. На Узана, местност и хижа, съм бил няколко пъти и знам следното. От село Ясеново, западно от Казанлък има черен път, който почти се качва на връх Исполин, като го заобикаля от запад и стига Узана. Питал съм в селото дали може с нормална кола, отговориха отрицателно, сам не съм пробвал. От прохода Шипка го дават два часа по пътя КЕ, от отбивката са10- 15 минути надолу към хижата. Пътят от Габрово е напълно поносим. Като излезеш на Узанската поляна, целиш югоизточния ъгъл на поляната, пада ти се по диагонал, там е хижата. Възможните разходки са из поляната и до Исполин.
Пон Яну 20, 2014 4:23 pm
EXIIIT
От Габрово може асфалт е до географския център.Но само това мога да кажа от другата страна нямам идея има ли път и става ли за кола
До Узана най-лесно ще стигнеш през Шипка. Слизайки към града, първата пряка наляво, след тунела. От там караш няколко километра, като се оглеждаш за табела Узана. През мостчето и нагоре. Пропускаш отклонението за х. Хлебна и при табелата Узана завиваш на ляво. След няколко стотин метра, като изкачиш баира ще видиш пирамидата на една поляна. Това е ГЦ на България. Ако продължиш без да завиваш към центъра, където свършва асфалта слизаш, обикаля вилата и има уникална гледка от терасата. Носи си и бинокъл. Печата за центъра е в инфоцентъра. Ако ти потрябва ще ти обясня къде е. За г.д. Българка ще проверя и ще ти кажа, но вероятно пак от северна страна.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Пон Яну 20, 2014 5:47 pm
Гунди
Благодаря на отзовалите се колеги! Значи за центъра е през Шипка.Ще следвам описанието на Дидо(didogen)-много е точно!Остана и втория въпрос с х.Българка.Дано да става откъм Мъглиж-Селце-Дюлята,както е минал колегата с Пежото!Очаквам вашите мнения и по този въпрос!
Значи като гледам пътната карта на България има път през Ясеново за Узана и Габрово - явява се като проход, успореден на Шипка. Но като питах по телефона, жената от инфоцентъра в Узана каза, че такъв път (Ясеново-Узана) за коли няма. Било нещо като еко пътека, ставало за мотори, но не и за коли. Аз не съм ходил и също ме интересува, така че ако някой знае подробности ще съм му много благодарен.
Пон Яну 20, 2014 10:20 pm
Whitestar
Регистриран на: 19 Ное 2013 Мнения: 523 Местожителство: Велико Търново
Път от Плачковци до Селце има, но е черен и на места доста изровен и със стръмни участъци. Лично аз бих предпочел да оставя колата в Селце и от там пеш до х. Българка. Има маркировка, а и ще остане време да се качиш и до Бедека, Виканата скала и за обиколка в района.
Черния път след Селце до Дюлята е поносим но след това-забрави с лека кола(освен ако не е държавна )даже с колелото ми се ръби задника по кълдаръма
Към Узана-сигурно се говори за пътя по р.Лешница и отклонението от него по Узан дере-също не ти препоръчвам минаване ако не си решил да сменяш колата...
Навърти още няой километър и си мини от север-да ти е мирна главата!
Вто Яну 21, 2014 9:50 am
Гунди
за Узана вече е ясно,че ще е откъм Габрово.Днес на работата се сдобих с малко инфо за пътя до х.Българка от един колега,родом от Тулово.Та момчето каза,че преди 5-6г.ходил с колата(ауди) до хижата.Впоследствие пътя доста се е развалил.Миналата година отново ходил до Българка,но с джипката(той има и джипка-Лада Нива 4х4) и нямал проблеми.За лек автомобил като моя обаче пътя бил лош-имало две места,където със сигурност колата щяла да опре(пътя бил много изровен) и едва ли съм щял да мина.Предложи да оставя колата в Селце-имало 5-6 души население(по негови думи) и от там пеша(било около 12-13км до хижата).Друг вариант-да оставя колата на Дюлята-имало по принцип хижар там и после-пеша-било около 7-8км.Трети вариант-след Дюлята имало чешма-казвали й Извора-да оставя там колата и пеша до хижата-не ми каза разстояние,но каза,че било близо.Това е неговата информация.Понеже не ми се остава колата сама в Балкана-до Извора,мисля да я оставя в Селце или на Дюлята.Ако пък от Извора до хижата е близо,да я оставя ли там? Да не стане беля-наоколо има дървари и други братя-да не я повредят нещо?Може би все пак ще е на Селце!
Благодаря на колегите,участвували в темата и дали своите съвети!Имам варианти,кой ще избера,ще реша напролет-времето ще покаже!
п.п. Имам и вариант-колата-на гара Кръстец-и оттам към хижата!Обмислям и него,но май е повече ходенето?
Извора всъщност е бивша хижа-на 3км от Българка-последно като минахме даже имаше хора-нещо като пазачи...може там да я оставиш,щом са ти казали че е проходимо до нея.
За Кръстец пак трябва да минеш от север-през Плачковци, защото пътя след Борущица е черен,че на едно място влиза заедно с реката под моста на влака.
Сря Яну 22, 2014 9:23 am
Гунди
А,бе,градски,знаех,че пак ще дадеш насоки! Благодаря!Значи може-на Извора,после правим една пешеходна екскурзия до хижата и около нея лежерно,после -към колата.За един ден е добре! Ами явно така ще е!Сега остава да избера и ден(пролетта)-някой топъл, слънчев,че да направя хубави панорамни снимки и да се порадвам на панорамата от Виканата скала!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети