ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
До Узана и х.Българка с лек автомобил

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
До Узана и х.Българка с лек автомобил
Автор Съобщение
Гунди

Местожителство: Стара Загора

Мнение До Узана и х.Българка с лек автомобил Отговорете с цитат
Здравейте!Миналата година на КЕ не успях да отида до географския център на България-малко встрани беше от Пътеката(но това не попречи на Дидо(didogen) да притича за да си удари печата ).Втората ми грешка-бяхме на х.Българка,а пропуснах да отида на "Виканата скала"-бях изключил за нея(а тя била на един х.. място от нас).За второто ме е яд много,защото пропуснах перфектни панорамни гледки към Северна България.Сега реших да поправя грешките си и да посетя двете места.За да не мърморят жената и децата съм решил да ги взема с мен.Има проблем обаче-моите хора не обичат дългите преходи като мен!Та да си дойдем на думата-имам два въпроса;
1.мога ли с кола (ауди а4) да отида до географския център-откъм Габрово мисля,че може,въпросът ми е откъм с.Шейново дали може?
2. мога ли с кола да отида до х.Българка?Четох във форума,че колега с лек автомобил(Пежо)спокойно минал по пътя от Мъглиж-Селце-Дюлята-Българка.Като бяхме там.видях,че има доста черни,проходими пътища.Мога ли да повторя пътя на колегата?Знам,че до Селце е асфалт,но нататък-не знам.
Да уточня,че двата прехода,ще бъдат пролетта и в различни дни(замислил съм ги като еднодневни маршрути).Благодаря!Ще се радвам на вашите мнения и препоръки!

Пон Яну 20, 2014 3:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin

Местожителство: Хасково

Мнение Отговорете с цитат
За хижа "Българка" просто не знам. На Узана, местност и хижа, съм бил няколко пъти и знам следното. От село Ясеново, западно от Казанлък има черен път, който почти се качва на връх Исполин, като го заобикаля от запад и стига Узана. Питал съм в селото дали може с нормална кола, отговориха отрицателно, сам не съм пробвал. От прохода Шипка го дават два часа по пътя КЕ, от отбивката са10- 15 минути надолу към хижата. Пътят от Габрово е напълно поносим. Като излезеш на Узанската поляна, целиш югоизточния ъгъл на поляната, пада ти се по диагонал, там е хижата. Възможните разходки са из поляната и до Исполин.
Пон Яну 20, 2014 4:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
EXIIIT

Местожителство: Плевен

От Габрово може асфалт е до географския център.Но само това мога да кажа от другата страна нямам идея има ли път и става ли за кола
Пон Яну 20, 2014 4:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didogen

Местожителство: kleta majka balgariq

До Узана най-лесно ще стигнеш през Шипка. Слизайки към града, първата пряка наляво, след тунела. От там караш няколко километра, като се оглеждаш за табела Узана. През мостчето и нагоре. Пропускаш отклонението за х. Хлебна и при табелата Узана завиваш на ляво. След няколко стотин метра, като изкачиш баира ще видиш пирамидата на една поляна. Това е ГЦ на България. Ако продължиш без да завиваш към центъра, където свършва асфалта слизаш, обикаля вилата и има уникална гледка от терасата. Носи си и бинокъл. Печата за центъра е в инфоцентъра. Ако ти потрябва ще ти обясня къде е. За г.д. Българка ще проверя и ще ти кажа, но вероятно пак от северна страна.

Пон Яну 20, 2014 5:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гунди

Благодаря на отзовалите се колеги! Значи за центъра е през Шипка.Ще следвам описанието на Дидо(didogen)-много е точно!Остана и втория въпрос с х.Българка.Дано да става откъм Мъглиж-Селце-Дюлята,както е минал колегата с Пежото!Очаквам вашите мнения и по този въпрос!

Пон Яну 20, 2014 8:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Планинец

Местожителство: Пловдив

Значи като гледам пътната карта на България има път през Ясеново за Узана и Габрово - явява се като проход, успореден на Шипка. Но като питах по телефона, жената от инфоцентъра в Узана каза, че такъв път (Ясеново-Узана) за коли няма. Било нещо като еко пътека, ставало за мотори, но не и за коли. Аз не съм ходил и също ме интересува, така че ако някой знае подробности ще съм му много благодарен.
Пон Яну 20, 2014 10:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Whitestar

Местожителство: Велико Търново

Път от Плачковци до Селце има, но е черен и на места доста изровен и със стръмни участъци. Лично аз бих предпочел да оставя колата в Селце и от там пеш до х. Българка. Има маркировка, а и ще остане време да се качиш и до Бедека, Виканата скала и за обиколка в района.
Вто Яну 21, 2014 9:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Черния път след Селце до Дюлята е поносим но след това-забрави с лека кола(освен ако не е държавна Very Happy )даже с колелото ми се ръби задника по кълдаръма
Към Узана-сигурно се говори за пътя по р.Лешница и отклонението от него по Узан дере-също не ти препоръчвам минаване ако не си решил да сменяш колата... Laughing
Навърти още няой километър и си мини от север-да ти е мирна главата! Smile
Вто Яну 21, 2014 9:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гунди

за Узана вече е ясно,че ще е откъм Габрово.Днес на работата се сдобих с малко инфо за пътя до х.Българка от един колега,родом от Тулово.Та момчето каза,че преди 5-6г.ходил с колата(ауди) до хижата.Впоследствие пътя доста се е развалил.Миналата година отново ходил до Българка,но с джипката(той има и джипка-Лада Нива 4х4) и нямал проблеми.За лек автомобил като моя обаче пътя бил лош-имало две места,където със сигурност колата щяла да опре(пътя бил много изровен) и едва ли съм щял да мина.Предложи да оставя колата в Селце-имало 5-6 души население(по негови думи) и от там пеша(било около 12-13км до хижата).Друг вариант-да оставя колата на Дюлята-имало по принцип хижар там и после-пеша-било около 7-8км.Трети вариант-след Дюлята имало чешма-казвали й Извора-да оставя там колата и пеша до хижата-не ми каза разстояние,но каза,че било близо.Това е неговата информация.Понеже не ми се остава колата сама в Балкана-до Извора,мисля да я оставя в Селце или на Дюлята.Ако пък от Извора до хижата е близо,да я оставя ли там? Think Да не стане беля-наоколо има дървари и други братя-да не я повредят нещо?Може би все пак ще е на Селце!
Благодаря на колегите,участвували в темата и дали своите съвети!Имам варианти,кой ще избера,ще реша напролет-времето ще покаже!
п.п. Имам и вариант-колата-на гара Кръстец-и оттам към хижата!Обмислям и него,но май е повече ходенето? Think

Вто Яну 21, 2014 4:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Извора всъщност е бивша хижа-на 3км от Българка-последно като минахме даже имаше хора-нещо като пазачи...може там да я оставиш,щом са ти казали че е проходимо до нея.
За Кръстец пак трябва да минеш от север-през Плачковци, защото пътя след Борущица е черен,че на едно място влиза заедно с реката под моста на влака. Very Happy
Сря Яну 22, 2014 9:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гунди

А,бе,градски,знаех,че пак ще дадеш насоки! Very Happy Благодаря!Значи може-на Извора,после правим една пешеходна екскурзия до хижата и около нея лежерно,после -към колата.За един ден е добре! Ами явно така ще е!Сега остава да избера и ден(пролетта)-някой топъл, слънчев,че да направя хубави панорамни снимки и да се порадвам на панорамата от Виканата скала!

Сря Яну 22, 2014 3:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.