|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Rincewind
|
|
Пролетно през януари:Буново-Чавдар-Мургана-Свищиплаз-Златица |
|
На 12 и 13 януари походихме поравно в Етрополския и Златишко-Тетевенския Балкан.
Независимо от чудесното време се измъчихме немалко.
Подробности в линковете:
Ден първи: описание, снимки и трак
Ден втори: описание, снимки и трак
Последната промяна е направена от Rincewind на Съб Мар 29, 2014 5:13 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Сря Яну 15, 2014 1:32 pm |
|
 |
Dimo Kolev
|
|
|
Добро вървене се е получило.
Когато обхождах района около Златица и Свищиплаз във връзка с пътеводителя който съставям разговарях с няколко местни познавачи на планината, един от който е сегашния хижар на Свищиплаз. От тях разбрах за този път/пътека от поляната надолу към реката. Не съм минавал по него, но разбрах, че е проходим но е трябвало да продължите след като пресечете реката не покрай нея, а по рида западно от нея. Тази пътека излиза на една малка полянка край Курудере над водохващането на Златица. От поляната където сте почивали и където са били някога постройките на геоложката бригада в югоизточна посока се спуска пътека, която даже е била маркирана в жълто някога, която минава високо по левия склон на Курудере и излиза на маркираната с лентичките пътека Златица-х.Свищиплаз. Лятото я пробвах до някъде и беше много добре проходима и на места с табелки и остатъци от маркировка. Само, че не я включих в пътеводителя, поради това, че според мен си е изгубила своето предназначение. В миналото когато на поляната е кипял живот може би е била ползвана често, но днес едва ли някой минава от там.
|
|
|
Сря Яну 15, 2014 2:00 pm |
|
 |
Rincewind
|
|
|
|
 |
 |
От тях разбрах за този път/пътека от поляната надолу към реката. Не съм минавал по него, но разбрах, че е проходим но е трябвало да продължите след като пресечете реката не покрай нея, а по рида западно от нея. Тази пътека излиза на една малка полянка край Курудере над водохващането на Златица. |
Точно така е. Дори не е пътека, а хубав и широк, макар и малко позанемарен, черен път. Само дето от пресичането на реката до излизането на рида има изкачване, което реших да си спестя, и след това вкарах и двама ни в чуден филм.
|
|
|
Сря Яну 15, 2014 2:51 pm |
|
 |
igurbev
|
|
|
 |
 |
При този поход лично аз допуснах три груби грешки - прецених, че ходенето е достатъчно малко, за да се справим дори и с неизбежните при разтъпкване на нови обувки рани, не оцених достатъчно добре здравословното си състояние (при все, че в дните преди ходенето да имаше някои слаби индикации в тази насока) и - last but not least - пренебрегнах всички данни за пътя, с които разполагах и реших да се правя на експлорър независимо от състоянието, в което се намирам и независимо от показанията на часовника. |
Ми то тези грешки на практика са почти неизбежни. Пък и тъкмо разказът е станал по-интересен 
|
|
|
Сря Яну 15, 2014 3:02 pm |
|
 |
tzezko
|
|
|
Бих искал да насоча внимание и към една четвърта грешка : Дали пък не е нередно да разгласяваме чужди "кратки и правдиви характеристики", че някой някъде казал нещо за някого. Още повече, конкретизирайки време и място. Представи си, хипотетично, че този "някого" е обидчив, пък и чете и гледа природни картинки, в съчетание с леснодостъпност, "хубавото нещо, надминаващо очакванията", може да се сдобие с инвалидизиран хазяин или пък да не е толкова хубаво вече.
Think positively.
|
|
|
Сря Яну 15, 2014 4:55 pm |
|
 |
Rincewind
|
|
|
|
 |
 |
Бих искал да насоча внимание и към една четвърта грешка |
ОК, когато си прав, си прав, поправено.
|
|
|
Сря Яну 15, 2014 5:37 pm |
|
 |
Rincewind
|
|
|
|
 |
 |
Ми то тези грешки на практика са почти неизбежни. Пък и тъкмо разказът е станал по-интересен  |
Дали е интересен разказът, това ще кажете вие. Ако се е получил приятен за четене, радвам се. Иначе се стремя да описвам всичко възможно най-точно и правдиво (вкл. и глупостите и грешките си) за да бъдат тези текстове възможно най-информативни.
|
|
|
Сря Яну 15, 2014 7:52 pm |
|
 |
Pagane
|
. |
|
Хубав преход , увлекателен разказ и полезен съветник - там в кашкаваления сайт има още четива май .
|
|
|
Чет Яну 16, 2014 1:53 am |
|
 |
todor__x
|
|
|
|
Само поздрави,при това си взел само правилни решения!
За този преход,обаче си трябват газени обувки,в случая малкия проблем.
|
|
|
Пет Яну 17, 2014 8:02 pm |
|
 |
mircho
|
|
|
|
Че то сега и с маратонки може да се върви стига да не пропускат от слана/роса демек нещо с мембрани. Толкова калпава зима до сега не съм виждал.
|
|
|
Съб Яну 18, 2014 2:47 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|