Когато обхождах района около Златица и Свищиплаз във връзка с пътеводителя който съставям разговарях с няколко местни познавачи на планината, един от който е сегашния хижар на Свищиплаз. От тях разбрах за този път/пътека от поляната надолу към реката. Не съм минавал по него, но разбрах, че е проходим но е трябвало да продължите след като пресечете реката не покрай нея, а по рида западно от нея. Тази пътека излиза на една малка полянка край Курудере над водохващането на Златица. От поляната където сте почивали и където са били някога постройките на геоложката бригада в югоизточна посока се спуска пътека, която даже е била маркирана в жълто някога, която минава високо по левия склон на Курудере и излиза на маркираната с лентичките пътека Златица-х.Свищиплаз. Лятото я пробвах до някъде и беше много добре проходима и на места с табелки и остатъци от маркировка. Само, че не я включих в пътеводителя, поради това, че според мен си е изгубила своето предназначение. В миналото когато на поляната е кипял живот може би е била ползвана често, но днес едва ли някой минава от там.
Сря Яну 15, 2014 2:00 pm
Rincewind
Dimo Kolev написа:
От тях разбрах за този път/пътека от поляната надолу към реката. Не съм минавал по него, но разбрах, че е проходим но е трябвало да продължите след като пресечете реката не покрай нея, а по рида западно от нея. Тази пътека излиза на една малка полянка край Курудере над водохващането на Златица.
Точно така е. Дори не е пътека, а хубав и широк, макар и малко позанемарен, черен път. Само дето от пресичането на реката до излизането на рида има изкачване, което реших да си спестя, и след това вкарах и двама ни в чуден филм.
Сря Яну 15, 2014 2:51 pm
igurbev
Цитат:
При този поход лично аз допуснах три груби грешки - прецених, че ходенето е достатъчно малко, за да се справим дори и с неизбежните при разтъпкване на нови обувки рани, не оцених достатъчно добре здравословното си състояние (при все, че в дните преди ходенето да имаше някои слаби индикации в тази насока) и - last but not least - пренебрегнах всички данни за пътя, с които разполагах и реших да се правя на експлорър независимо от състоянието, в което се намирам и независимо от показанията на часовника.
Ми то тези грешки на практика са почти неизбежни. Пък и тъкмо разказът е станал по-интересен
Сря Яну 15, 2014 3:02 pm
tzezko
Бих искал да насоча внимание и към една четвърта грешка : Дали пък не е нередно да разгласяваме чужди "кратки и правдиви характеристики", че някой някъде казал нещо за някого. Още повече, конкретизирайки време и място. Представи си, хипотетично, че този "някого" е обидчив, пък и чете и гледа природни картинки, в съчетание с леснодостъпност, "хубавото нещо, надминаващо очакванията", може да се сдобие с инвалидизиран хазяин или пък да не е толкова хубаво вече.
Think positively.
Сря Яну 15, 2014 4:55 pm
Rincewind
tzezko написа:
Бих искал да насоча внимание и към една четвърта грешка
ОК, когато си прав, си прав, поправено.
Сря Яну 15, 2014 5:37 pm
Rincewind
igurbev написа:
Ми то тези грешки на практика са почти неизбежни. Пък и тъкмо разказът е станал по-интересен
Дали е интересен разказът, това ще кажете вие. Ако се е получил приятен за четене, радвам се. Иначе се стремя да описвам всичко възможно най-точно и правдиво (вкл. и глупостите и грешките си) за да бъдат тези текстове възможно най-информативни.
Сря Яну 15, 2014 7:52 pm
Pagane
.
Хубав преход , увлекателен разказ и полезен съветник - там в кашкаваления сайт има още четива май .
Чет Яну 16, 2014 1:53 am
todor__x
Само поздрави,при това си взел само правилни решения!
За този преход,обаче си трябват газени обувки,в случая малкия проблем.
Пет Яну 17, 2014 8:02 pm
mircho
Че то сега и с маратонки може да се върви стига да не пропускат от слана/роса демек нещо с мембрани. Толкова калпава зима до сега не съм виждал.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети