Избор на чувал за по-ниски температури
Някой има ли представа от някой от тези чували? Общо взето всичките ми вършат работа като параметри,но ако някой има опит,моля да сподели.Възможният избор е :
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3460 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Освен първата връзка, посочените в по-горния пост връзки водят към изображения на спални чували, а не към самите продукти. Ако може това да се коригира, освен ако не се търси съвет за цвета на чувала
За колко по-ниски температури са изискванията? Други характеристики? Тегло?
Спалният чувал Nordic 3-season/Mammut силно заинтригува и мене, ако някой има преки впечатления, би било наистина полезно. Притеснения би могло да има относно размерите му, да не би да се окаже къс или пък тесен.
Малко по-скъп е, но има едно много съществено предимство - наистина предоставя повече място. Направен е така, че при нужда леко да се разтегля и разпъва подобно на хармоника, като по този начин винаги обгръща плътно тялото и запазва топлината. Така вече мога да си движа и сгъвам свободно ръцете вътре в чувала и не се схващам при дълго лежане в неудобно положение. И най-важното - има място да прибера чантата с фотоапарата, батериите и телефоните си на сигурно и топло вътре в спалния чувал, без да ми е неудобно и тясно.
Характеристиките върху спалния чувал са:
Пробвал съм чувала на минус няколко градуса, без дрехи - нямаше проблеми. И изобщо лично моето мнение е, че няма смисъл да си купуваш по-лек летен спален чувал и след това да носиш допълнително термобельо и топли дрехи, с които да се увиваш през нощта, за да не мръзнеш. По-добре е трисезонен, пък лятото при нужда да се ползва разкопчан или като одеяло.
Горното твърдение важи при условие, че бюджетът е ограничен. Ако има достатъчно пари за покупката отделно на хубав летен, хубав трисезонен и хубав зимен чувал, особено ако стигнат и за гъши пух, няма причина да се разхождаме през лятото с тежък и запарващ чувал. За съжаление бюджетът рядко е неограничен.
П. П. Все пак да спомена и за малкото недостатъци на спалния ми чувал
Цената - малко по-скъп е. Теглото - може би има и по-леки с аналогични характеристики, но може би по-малък обем и удобство. При закопчаване ципът не върви толкова гладко като на предишните ми спални чували, понякога захапва плата и се налага ципът да се връща малко и да се закопчава отново. Друг - вече по-съществен недостатък - е, че чувалът е по-хлъзгав в сравнение с предишните ми. Може и да съм си въобразил, но сега трябва да си търся по-равни места за чувалуване, по възможност леко вдлъбнати в средата
Надявам се да съм бил полезен!
Сря Авг 14, 2013 5:39 pm
ivjordan
и аз имам Мамута, но е твърде топъл за мен.
Купих го, защото предишния ми беше някакво менте и една вечер в бунгало на Рибни езера щях да почина от студ, въпреки трите отеяла, но с този направо не може да се спи от жега, така че вече го ползва приятелката ми, която е по-зиморничава.
Чет Авг 15, 2013 9:58 am
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
И аз имам Мамута и съм много доволен, наистина е топъл. Но го имам отдавна и не съм сигурен, че е точно същият модел(пиша от работа и не мога да погледна).Често се случваше през лятото да ми е много топло и заради това некомфортно. Скоро си купих Робенс 900 лайт или нещо такова. Идеята е да ползвам по лек, но достатъчно топъл чувал - исках да спестя място, конкретно за летния сезон. Но не съм доволен от Робенса - студено ми е с него, то вярно че това лято е доста хладно ама със сигурност градусите на комфорт и екстрем на чувала са лъжа или ако трябва да съм по - точен - мерили са ги по някакъв измислен, удобен за тях стандарт.
Чувала съм го ползвал на Е - 4 и миналият тридневен пирински преход и когато спа отвън оставям една джаджа, която има термометър и когато ми стане студено и се събудя поглеждам каква е температурата. Едната вечер под Джангал до езерата сутринта температурата беше 4 или 5 градуса, а комфорта му е от 8 до 20, екстрем -6. Спах с термобельо, вълнена шапка и ръкавици, панталон, чорапи, полара и ветровката , само панталона за дъжд не си бях сложил и ми беше студено.
Обаче въпроса е може би малко по - сложен - ако има вятър сигурно има значение какъв е външният материал на чувала - доколко спира вятъра и влагата. Вероятно техният комфорт е без вятър.
А термобельото го нося винаги без значение с какъв чувал съм и къде ще спа - това не е определящо. То е от задължителните дрехи които нося със себе си.
Съб Авг 17, 2013 1:45 pm
Gamina
Аз пък имам наблюдения, че на Робенс са им леко завишени температурите, но се базират на Trail Radar серията. Зимата и пролетта изкарах с 1300, който е с комфорт 0-5, термобельо + панталон, шапка и полар, не ми е било студено. Обаче в палатка.
На почти всеки чувал комфорта е без вятър, влага и други атмосферни особености
Защо градусите да са лъжа - означават, че между 8 и 20 градуса ще ти е добре в чувала, между -6 и 8 се предполага да ти е студено в него, а под -6 има опасност от хипотермия.
Последната промяна е направена от Gamina на Нед Авг 18, 2013 11:12 am; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Авг 18, 2013 8:38 am
Йосарян
Защо мислиш не са измерили възможностите на чувала по Европейски стандарт ?
Тези градуси - от 8 до 20 като са измерени без вятър и влага означава, че съм си купил "вестник". И аз точно това написах.
Температурният комфорт не означава ли, че в тези граници няма да ни е студено като ползваме чувала, а ако е по студено, но не повече от -6 (в случая) ще е необходимо да се облечем с топли дрехи и няма да ни е студено?
Температурата съм я измервал като термометъра е стоял непосредствено до чувала изложен на същите условия като чувала - вятър, влага, звезди
Има марки и марки, някои неща не са толкова сполучливи като други ...
Нед Авг 18, 2013 9:34 am
Gamina
Екстрема е минималната температура, при която не си заплашен от хипотермия
Upper Limit — the temperature at which a standard man can sleep without excessive perspiration. It is established with the hood and zippers open and with the arms outside of the bag.
Comfort — the temperature at which a standard woman can expect to sleep comfortably in a relaxed position.
Lower Limit — the temperature at which a standard man can sleep for eight hours in a curled position without waking.
Extreme — the minimum temperature at which a standard woman can remain for six hours without risk of death from hypothermia (though frostbite is still possible).
For the purpose of these measurements, a "standard man" is assumed to be 25 years old, with a height of 1.73 m and a weight of 73 kg; a "standard woman" is assumed to be 25 years old, with a height of 1.60 m and a weight of 60 kg.
Превод:
Горен лимит (за Lite 900 - 20 градуса) - температурата, при която стандартен мъж може да спи без прекалено потене. При отворена качулка и ципове и с ръце извън чувала
Комфорт (тук робенс не са го посочили) - температурата, при която стандартна жена може да се очаква да спи комфортно в отпуснато състояние
Долен лимит (8 градуса) - температурата, при която стандартен мъж може да спи осем часа, в свита позиция, без да се буди от студ
Екстрем (-6 градуса, в случая) - минималната температура, при която стандартна жена може да остане шест часа в чувала без риск от смърт от хипотермия (измръзвания са възможни).
За целта на тези измервания е прието "стандартен мъж" да е на 25 години, височина 1,73м и тегло 73кг, а "стандартна жена" - 25 години, височина 1,60 и тегло 60кг.
Това е стандарта. Важи за кажи-речи всички чували на пазара.
Никога не се водете по най-ниската температура, дадена на един чувал - екстремната. За себе си съм установила, че долната граница на комфорта (долен лимит както е казано по-горе), с малки изключения, ми е ОК. Останалото вече зависи от 10000 неща - дали си прегрял през деня (поне при мен се получава едно неприятно втрисане като легна и се отпусна, дори да е топло наоколо), влага, вятър, моментно физическо състояние, дрехи, дали си в палатка или на открито...
п.с. моят "вестник", за който периодично мрънкам, Lite Pak 800 на High Peak, също си беше ОК за посочените температури (горен лимит не е посочен, комфорт 11, долен лимит 7, екстрем -6) преди пълнежа му да стане на топки.
Мислех да не пиша, но не мога да се сдържа.
Съгласен съм с теб Gamina, този чувал не е подходящ за високата планина .
Може би някой от другите чували на Робенс са.
Честно казано, ориентирам се към това : http://www.outdoor-shop.bg/product/867/spalen-chuval-ontario-reg-rock-empire.html
Щев ми върши идеална работа, тъй като аз ходя по планина докато е топло, не ми се е случвало да спя в палатка и спален чувал на -5 градуса в планина, но и това да се случи - мисля, че чувала с дрешки ще върши работа.
Пък и не е голям.
Пон Яну 13, 2014 11:38 pm
ckaiyokar
DHG написа:
Честно казано, ориентирам се към това : http://www.outdoor-shop.bg/product/867/spalen-chuval-ontario-reg-rock-empire.html
Щев ми върши идеална работа, тъй като аз ходя по планина докато е топло, не ми се е случвало да спя в палатка и спален чувал на -5 градуса в планина, но и това да се случи - мисля, че чувала с дрешки ще върши работа.
Пък и не е голям.
не искам да ставам досаден но се огледай по пазари и магазини за чувал втора употреба. Срещу 10 до 30 лв ще получиш същото качеството, добро изпиране в пералнята и ще имаш чист чувал. Нали в хотелите и хижите не спиш върху чисто ново бельо. Аз имам два единият е екстрем -21 и аз в него не мога да спя, ползва го жена ми, другият е до -10 и в него пак ми е топло. Спал съм на -10 , в хижа където просто беше станала авария , с дрехите, шапка и 3-4 олекотени завивки- ами спах добре. Иначе чувала към който си се насочил е супер. Ако парите не са ти проблем го взимай но внимавай за дължината. Освен това за себе си усастанових че "мумиите" не са моя тип чували. Свикнал съм да се "перя" и в тях ми е тясно и дискомфортно.Разкопчавам им страничните ципове , и ги ползвам като одеяло. Помисли и върху този момент. Имам едно двойно поларено одеяло и ми върши по-добра работа от чувал за лятото , а се компресира доста по-добре.
Вто Яну 14, 2014 12:45 am
DHG
Търсил съм чувал по магазините втора употреба - не намирам. Аз имам един, който ми върши добра работа, с изключение на това, че е много голям. Не знам каква марка е даже, но ми е ексътра с него лятото.
Това е, че е голям.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети