ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Избор на спален чувал
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 12, 13, 14 ... 28, 29, 30  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Избор на спален чувал
Автор Съобщение
ljonia

Местожителство: sofia

Мнение Избор на чувал за по-ниски температури Отговорете с цитат
Някой има ли представа от някой от тези чували? Общо взето всичките ми вършат работа като параметри,но ако някой има опит,моля да сподели.Възможният избор е :

http://www.redrockbg.com/product.php?id=809

http://www.stenata.com/sites/default/files/styles/product/public/product_images/rock_empire/cyklotour_reg/cyklotour_2.jpg

http://www.stenata.com/sites/default/files/styles/product/public/product_images/rock_empire/blizzard_reg/blizzard_mosquito.jpg

http://www.stenata.com/sites/default/files/styles/product/public/product_images/rock_empire/ontario_long/1279523466ontario.jpg

http://www.stenata.com/sites/default/files/styles/product/public/product_images/rock_empire/arktida_long/slpeepin-bag---arktida.jpg

http://www.alpinsport-bg.com/images/products/thumbnails/Aleutian_W_bajablue_12.jpg

http://www.verticalworld.net/shop/uploads/pics/product_231.jpg

http://www.sportdepot.bg/files/catalog/list_VANGO-040249_1.jpg

http://www.sportdepot.bg/files/catalog/list_VANGO-040244_1.jpg
Сря Авг 14, 2013 3:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Освен първата връзка, посочените в по-горния пост връзки водят към изображения на спални чували, а не към самите продукти. Ако може това да се коригира, освен ако не се търси съвет за цвета на чувала Smile

За колко по-ниски температури са изискванията? Други характеристики? Тегло?

Спалният чувал Nordic 3-season/Mammut силно заинтригува и мене, ако някой има преки впечатления, би било наистина полезно. Притеснения би могло да има относно размерите му, да не би да се окаже къс или пък тесен.

Лично аз от миналата година ползвам ето този:

http://www.alpibg.com/products.php?1551

Малко по-скъп е, но има едно много съществено предимство - наистина предоставя повече място. Направен е така, че при нужда леко да се разтегля и разпъва подобно на хармоника, като по този начин винаги обгръща плътно тялото и запазва топлината. Така вече мога да си движа и сгъвам свободно ръцете вътре в чувала и не се схващам при дълго лежане в неудобно положение. И най-важното - има място да прибера чантата с фотоапарата, батериите и телефоните си на сигурно и топло вътре в спалния чувал, без да ми е неудобно и тясно.

Характеристиките върху спалния чувал са:

Пробвал съм чувала на минус няколко градуса, без дрехи - нямаше проблеми. И изобщо лично моето мнение е, че няма смисъл да си купуваш по-лек летен спален чувал и след това да носиш допълнително термобельо и топли дрехи, с които да се увиваш през нощта, за да не мръзнеш. По-добре е трисезонен, пък лятото при нужда да се ползва разкопчан или като одеяло.

Горното твърдение важи при условие, че бюджетът е ограничен. Ако има достатъчно пари за покупката отделно на хубав летен, хубав трисезонен и хубав зимен чувал, особено ако стигнат и за гъши пух, няма причина да се разхождаме през лятото с тежък и запарващ чувал. За съжаление бюджетът рядко е неограничен. Sad

П. П. Все пак да спомена и за малкото недостатъци на спалния ми чувал Smile

Цената - малко по-скъп е. Теглото - може би има и по-леки с аналогични характеристики, но може би по-малък обем и удобство. При закопчаване ципът не върви толкова гладко като на предишните ми спални чували, понякога захапва плата и се налага ципът да се връща малко и да се закопчава отново. Друг - вече по-съществен недостатък - е, че чувалът е по-хлъзгав в сравнение с предишните ми. Може и да съм си въобразил, но сега трябва да си търся по-равни места за чувалуване, по възможност леко вдлъбнати в средата Smile

Надявам се да съм бил полезен!
Сря Авг 14, 2013 5:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivjordan

и аз имам Мамута, но е твърде топъл за мен.
Купих го, защото предишния ми беше някакво менте и една вечер в бунгало на Рибни езера щях да почина от студ, въпреки трите отеяла, но с този направо не може да се спи от жега, така че вече го ползва приятелката ми, която е по-зиморничава.
Чет Авг 15, 2013 9:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян

Местожителство: Димитровград

И аз имам Мамута и съм много доволен, наистина е топъл. Но го имам отдавна и не съм сигурен, че е точно същият модел(пиша от работа и не мога да погледна).Често се случваше през лятото да ми е много топло и заради това некомфортно. Скоро си купих Робенс 900 лайт или нещо такова. Идеята е да ползвам по лек, но достатъчно топъл чувал - исках да спестя място, конкретно за летния сезон. Но не съм доволен от Робенса - студено ми е с него, то вярно че това лято е доста хладно ама със сигурност градусите на комфорт и екстрем на чувала са лъжа или ако трябва да съм по - точен - мерили са ги по някакъв измислен, удобен за тях стандарт.
Чувала съм го ползвал на Е - 4 и миналият тридневен пирински преход и когато спа отвън оставям една джаджа, която има термометър и когато ми стане студено и се събудя поглеждам каква е температурата. Едната вечер под Джангал до езерата сутринта температурата беше 4 или 5 градуса, а комфорта му е от 8 до 20, екстрем -6. Спах с термобельо, вълнена шапка и ръкавици, панталон, чорапи, полара и ветровката Very Happy , само панталона за дъжд не си бях сложил и ми беше студено.
Обаче въпроса е може би малко по - сложен - ако има вятър сигурно има значение какъв е външният материал на чувала - доколко спира вятъра и влагата. Вероятно техният комфорт е без вятър.
А термобельото го нося винаги без значение с какъв чувал съм и къде ще спа - това не е определящо. То е от задължителните дрехи които нося със себе си.
Съб Авг 17, 2013 1:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Аз пък имам наблюдения, че на Робенс са им леко завишени температурите, но се базират на Trail Radar серията. Зимата и пролетта изкарах с 1300, който е с комфорт 0-5, термобельо + панталон, шапка и полар, не ми е било студено. Обаче в палатка.
На почти всеки чувал комфорта е без вятър, влага и други атмосферни особености Smile

Защо градусите да са лъжа - означават, че между 8 и 20 градуса ще ти е добре в чувала, между -6 и 8 се предполага да ти е студено в него, а под -6 има опасност от хипотермия.

Последната промяна е направена от Gamina на Нед Авг 18, 2013 11:12 am; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Авг 18, 2013 8:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Йосарян

Защо мислиш не са измерили възможностите на чувала по Европейски стандарт ?
Тези градуси - от 8 до 20 като са измерени без вятър и влага означава, че съм си купил "вестник". И аз точно това написах. Very Happy
Температурният комфорт не означава ли, че в тези граници няма да ни е студено като ползваме чувала, а ако е по студено, но не повече от -6 (в случая) ще е необходимо да се облечем с топли дрехи и няма да ни е студено?

Температурата съм я измервал като термометъра е стоял непосредствено до чувала изложен на същите условия като чувала - вятър, влага, звезди Very Happy

Има марки и марки, някои неща не са толкова сполучливи като други ...
Нед Авг 18, 2013 9:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Екстрема е минималната температура, при която не си заплашен от хипотермия Smile

Ето това е стандартът:
http://en.wikipedia.org/wiki/EN_13537

Цитат:
Upper Limit — the temperature at which a standard man can sleep without excessive perspiration. It is established with the hood and zippers open and with the arms outside of the bag.
Comfort — the temperature at which a standard woman can expect to sleep comfortably in a relaxed position.
Lower Limit — the temperature at which a standard man can sleep for eight hours in a curled position without waking.
Extreme — the minimum temperature at which a standard woman can remain for six hours without risk of death from hypothermia (though frostbite is still possible).
For the purpose of these measurements, a "standard man" is assumed to be 25 years old, with a height of 1.73 m and a weight of 73 kg; a "standard woman" is assumed to be 25 years old, with a height of 1.60 m and a weight of 60 kg.

Превод:

Горен лимит (за Lite 900 - 20 градуса) - температурата, при която стандартен мъж може да спи без прекалено потене. При отворена качулка и ципове и с ръце извън чувала
Комфорт (тук робенс не са го посочили) - температурата, при която стандартна жена може да се очаква да спи комфортно в отпуснато състояние
Долен лимит (8 градуса) - температурата, при която стандартен мъж може да спи осем часа, в свита позиция, без да се буди от студ
Екстрем (-6 градуса, в случая) - минималната температура, при която стандартна жена може да остане шест часа в чувала без риск от смърт от хипотермия (измръзвания са възможни).
За целта на тези измервания е прието "стандартен мъж" да е на 25 години, височина 1,73м и тегло 73кг, а "стандартна жена" - 25 години, височина 1,60 и тегло 60кг.

Това е стандарта. Важи за кажи-речи всички чували на пазара.

Никога не се водете по най-ниската температура, дадена на един чувал - екстремната. За себе си съм установила, че долната граница на комфорта (долен лимит както е казано по-горе), с малки изключения, ми е ОК. Останалото вече зависи от 10000 неща - дали си прегрял през деня (поне при мен се получава едно неприятно втрисане като легна и се отпусна, дори да е топло наоколо), влага, вятър, моментно физическо състояние, дрехи, дали си в палатка или на открито...

п.с. моят "вестник", за който периодично мрънкам, Lite Pak 800 на High Peak, също си беше ОК за посочените температури (горен лимит не е посочен, комфорт 11, долен лимит 7, екстрем -6) преди пълнежа му да стане на топки.

Нед Авг 18, 2013 10:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Йосарян

Мислех да не пиша, но не мога да се сдържа.
Съгласен съм с теб Gamina, този чувал не е подходящ за високата планина Very Happy .
Може би някой от другите чували на Робенс са. Duel Capitulate
Нед Авг 18, 2013 3:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Остави марката, важи за всички чували Wink

Нед Авг 18, 2013 3:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
DHG

Местожителство: Кюстендил

Хора и аз се чудя кякво да взема за пролет-лято - за висока и ниска планина. Това ми изглежда добро и като цена и като комфортна: http://www.campingrocks.bg/bg/product/102/spalen-chuval-outwell-comfort-200

Ако имате и друго предложение до 100 лева, слушам Smile
Пон Яну 13, 2014 7:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DHG

Чак сега видях колко голям изглежда като е сгънат Sad Тоя отпада....
Пон Яну 13, 2014 7:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
VeselinD

http://www.decathlon.bg/spalen-chuval-rando-5-light-id_8242016.html - 109 лв.
ползвал съм го вече няколко пъти и на 5 градуса се държи добре. 1,2 кг е, има и малко по-тежък за 0 градуса.
Обърни внимание, че има няколко дължини за всеки модел
Пон Яну 13, 2014 10:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DHG

Честно казано, ориентирам се към това : http://www.outdoor-shop.bg/product/867/spalen-chuval-ontario-reg-rock-empire.html
Щев ми върши идеална работа, тъй като аз ходя по планина докато е топло, не ми се е случвало да спя в палатка и спален чувал на -5 градуса в планина, но и това да се случи - мисля, че чувала с дрешки ще върши работа.
Пък и не е голям.
Пон Яну 13, 2014 11:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ckaiyokar

DHG написа:
Честно казано, ориентирам се към това : http://www.outdoor-shop.bg/product/867/spalen-chuval-ontario-reg-rock-empire.html
Щев ми върши идеална работа, тъй като аз ходя по планина докато е топло, не ми се е случвало да спя в палатка и спален чувал на -5 градуса в планина, но и това да се случи - мисля, че чувала с дрешки ще върши работа.
Пък и не е голям.

не искам да ставам досаден но се огледай по пазари и магазини за чувал втора употреба. Срещу 10 до 30 лв ще получиш същото качеството, добро изпиране в пералнята и ще имаш чист чувал. Нали в хотелите и хижите не спиш върху чисто ново бельо. Аз имам два единият е екстрем -21 и аз в него не мога да спя, ползва го жена ми, другият е до -10 и в него пак ми е топло. Спал съм на -10 , в хижа където просто беше станала авария , с дрехите, шапка и 3-4 олекотени завивки- ами спах добре. Иначе чувала към който си се насочил е супер. Ако парите не са ти проблем го взимай но внимавай за дължината. Освен това за себе си усастанових че "мумиите" не са моя тип чували. Свикнал съм да се "перя" и в тях ми е тясно и дискомфортно.Разкопчавам им страничните ципове , и ги ползвам като одеяло. Помисли и върху този момент. Имам едно двойно поларено одеяло и ми върши по-добра работа от чувал за лятото , а се компресира доста по-добре.
Вто Яну 14, 2014 12:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DHG

Търсил съм чувал по магазините втора употреба - не намирам. Аз имам един, който ми върши добра работа, с изключение на това, че е много голям. Не знам каква марка е даже, но ми е ексътра с него лятото.
Това е, че е голям.
Вто Яну 14, 2014 12:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 12, 13, 14 ... 28, 29, 30  Следваща
Страница 13 от 30

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.