Автор |
Съобщение |
izgaria6tata
|
Априлци-заслон Ботев |
|
Здравейте,
В Събота искаме да се качим до заслон Ботев, но се чудим дали да взимаме котки? Някой да е ходил наскоро? Идеята е да тръгнем от Априлци през някаква по-кратка пътека, която не минава през х.Плевен, но била по-стръмна.
|
|
|
Нед Яну 12, 2014 9:14 pm |
|
|
milenski
Регистриран на: 24 Фев 2011 Мнения: 36 Местожителство: В. Търново |
|
|
|
Задължително котки. По- кратката пътека се нарича "кабела".
|
|
|
Нед Яну 12, 2014 9:36 pm |
|
|
geriandiliq
|
|
|
какво е положението към Ботев.за какво са толкова необходими котки?аз и жена ми ходихме на Мусала на нова година и нямаше нужда от тях при положение че правихме нощен преход
|
|
|
Нед Яну 12, 2014 9:55 pm |
|
|
izgaria6tata
|
|
|
ам "кабела" го знам, но ние искаме да тръгнем от Кофата и нагоре. Не е същият маршрут
|
|
|
Нед Яну 12, 2014 10:39 pm |
|
|
andimit
|
|
|
Внимавайте къде минавате, но в НИКАКЪВ случай не ползвайте летните пътеки за подкосяване- не искам да ви плаша но пред мен едно момче загина от заслон Ботев към х.Плевен по летния път!
Всичко най!
|
|
|
Нед Яну 12, 2014 11:43 pm |
|
|
JWalker
Регистриран на: 21 Авг 2007 Мнения: 282 Местожителство: Ботевград |
|
|
|
|
|
ам "кабела" го знам, но ние искаме да тръгнем от Кофата и нагоре. Не е същият маршрут |
Кой е този маршрут "Кофата"?
_________________ Щастие за всички даром и никой да не бъде пренебрегнат!
Редрик Шухарт
http://www.redmine.org |
|
|
Нед Яну 12, 2014 11:44 pm |
|
|
didogen
Регистриран на: 15 Дек 2011 Мнения: 1479 Местожителство: kleta majka balgariq |
|
|
|
|
|
|
|
ам "кабела" го знам, но ние искаме да тръгнем от Кофата и нагоре. Не е същият маршрут |
Кой е този маршрут "Кофата"? |
Кофата викат на товарния лифт за х. Плевен. Някой ден може и седалков да има.
А от кофата посока зимната пътека за х. Плевен има едно мостче за водните дупки. През него (моля минавайте по един) минава пътеката и тя е по "кабела". За друга аз поне не знам. Е може да се мине и някъде зад постройката на кофата, но много скоро се събират двете.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P. |
|
|
Пон Яну 13, 2014 12:28 am |
|
|
izgaria6tata
|
|
|
Здравейте, решено е - котки и пикели ще се носят. Просто познати се качваха и споделиха, че нямало лед и сняг, което много ме учуди и реших да "чуя" някой друг, който е бил в района тези дни. За лятната дори не сме помислили. Знам за опасността и прочие, просто исках да сравня информацията за сегашната обстановка. Благодаря
|
|
|
Пон Яну 13, 2014 9:05 am |
|
|
nickkal
|
|
|
|
Бях в района след НГ. Сутрин, камъните бяха покрити с много дебела слана. Неприятна работа....
|
|
|
Пон Яну 13, 2014 2:59 pm |
|
|
izgaria6tata
|
|
|
Здравейте,
мен също ме притесни прогнозата с валежи от гл.т. на това, че ще е неприятно да слизаме в порой при огромен наклон без котки. Снимки ще постна (обичам да снимам) ))
Другото което е, оказа се, че ние няма да се движим "по кабела", а по някаква, която не била особено популярна, малко по-стръмна от "по кабела", изходна точка пак е "Кофата", но се отклонявала, била най-бързият вариант, но и най-стръмен. По план в Неделя ще тръгнем в 06:00 ч сутринта от заслона, защото ще бързаме да слезем, което създава предпоставка дори през деня да няма много ледени участъци, то през нощта всичко да замръзне.
|
|
|
Пон Яну 13, 2014 7:29 pm |
|
|
Dimo Kolev
|
|
|
|
|
Здравейте,
мен също ме притесни прогнозата с валежи от гл.т. на това, че ще е неприятно да слизаме в порой при огромен наклон без котки. Снимки ще постна (обичам да снимам) ))
Другото което е, оказа се, че ние няма да се движим "по кабела", а по някаква, която не била особено популярна, малко по-стръмна от "по кабела", изходна точка пак е "Кофата", но се отклонявала, била най-бързият вариант, но и най-стръмен. По план в Неделя ще тръгнем в 06:00 ч сутринта от заслона, защото ще бързаме да слезем, което създава предпоставка дори през деня да няма много ледени участъци, то през нощта всичко да замръзне. |
Друга НОРМАЛНА пътека даже и за лятно време по-пряка от тази по "кабела" през Купата няма. Освен ако не е с делтапланер през джендема. Имаше една която катереше право нагоре през Голям осрядък, но тя не тръгва от "кофата" и май и не излиза чак на билото. Някой беше писал за многото мечи лайна дето намирал там по камъните.
|
|
|
Пон Яну 13, 2014 9:14 pm |
|
|
izgaria6tata
|
|
|
хахахахахахха, разсмях се ))
Не мога да опиша коя е пътеката, защото ще ни води наш познат планински водач и по думите му не съвпада с "кабела". Като я минем ще я опиша. Това, което разбрах е, че се върви право нагоре, при много голям наклон и се стига за 4-4;30ч. заслонът.
|
|
|
Пон Яну 13, 2014 9:17 pm |
|
|
Dimo Kolev
|
|
|
ти за кой кабел си мислиш?
|
|
|
Пон Яну 13, 2014 9:21 pm |
|
|
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
|
|
|
|
хахахахахахха, разсмях се ))
Не мога да опиша коя е пътеката, защото ще ни води наш познат планински водач и по думите му не съвпада с "кабела". Като я минем ще я опиша. Това, което разбрах е, че се върви право нагоре, при много голям наклон и се стига за 4-4;30ч. заслонът. |
Предполагам, че ще минете по стръмната пътека до хижа Плевен. Тя върви почти под "кофата" за багаж и излиза до хижа Плевен. От там наистина са около 4 часа до заслона.
Но, тя съвсем не съвпада с кабела. Много е далеч от него.
_________________ Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров |
|
|
Пон Яну 13, 2014 9:46 pm |
|
|
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
Тази "пътека" за която говори Димо (през Голям Осрядък)сме я минавали и не я препоръчвам за повечето туристи.Тя се хваща като се тръгва от паркинга на х.Плевен и се върви по деривацията в посока Видимското пръскало и в даден момент(който без гпс не се намира)се тръгва нагоре по склона докато се достигне Голям Осрядък.На картите е отбелезана до там,но не е маркирана.След това се изкачва Михова планинка и от там се достига до з.Маринка.Имаше места толкова стръмни,че се налагаше да лазим нагоре на четири крака,което с 20кг.раница не е особено приятно.
|
|
|
Пон Яну 13, 2014 10:08 pm |
|
|
|