ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Помощ за Курудере-Соколна

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Помощ за Курудере-Соколна
Автор Съобщение
ieronimus

Мнение Помощ за Курудере-Соколна Отговорете с цитат
При изходен пункт барата на с. Габарево, от къде се хваща пътеката по западният склон на Курудере? Има ли маркировка? Благодаря?
Пет Яну 10, 2014 4:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
От западния край на гара Габарево в северна посока започва черен път през овощни насаждения. По него се стига до м. Пчелина в подножието на южните склоновете на вр. Саранка. Оттам тръгва маркирана в синьо пътека към х. Соколна.
Пет Яну 10, 2014 4:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

Интересува те пътеката по западния склон на Куру дере или тази към хижа Соколна, която минава по източния склон на дерето. Щото първата е немаркирана и в голяма степен обрасла и много трудно се следва особено в началото. Почти е невъзможно без човек да те води. Виж другата е както каза Vedrin маркирана в синьо към хижата
Пет Яну 10, 2014 4:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
igurbev

Местожителство: София

Ето една карта:

От Барата се продължава по пътя край реката. Прехвърля се на отсрещния склон там където има нещо като водохващане и пейки.
Оттам нагоре по реброто пътеката я има, но често се губи. Минавал съм два пъти и двата пъти глиганствах на места.
Имам трак ако е нужен.
И по-отблизо:

Пет Яну 10, 2014 4:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Plamen К

Местожителство: Казанлък

Тук има нещо по въпроса
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=5061
Има и снимки. Smile
Пет Яну 10, 2014 7:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ieronimus

Dimo Kolev написа:
Интересува те пътеката по западния склон на Куру дере или тази към хижа Соколна, която минава по източния склон на дерето. Щото първата е немаркирана и в голяма степен обрасла и много трудно се следва особено в началото. Почти е невъзможно без човек да те води. Виж другата е както каза Vedrin маркирана в синьо към хижата

Стандартната пътека от източната страна на Курудере ми е ясна. Именно поради посочените съображения - " обрасла и много трудно се следва особено в началото " ме интересува подхода по западният склон на Курудере, ако се остави автомобила на барата. Какви са нишаните, другояче казано Very Happy.
Пламен К както съм писал и друг път, снимките Ви са си пътеводител, гледал съм обстойно албума, но ме интересува от къде да подходя от началото на дерето?
Благодаря.
Пет Яну 10, 2014 8:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ieronimus

igurbev написа:
Ето една карта:

От Барата се продължава по пътя край реката. Прехвърля се на отсрещния склон там където има нещо като водохващане и пейки.
Оттам нагоре по реброто пътеката я има, но често се губи. Минавал съм два пъти и двата пъти глиганствах на места.
Имам трак ако е нужен.
И по-отблизо:

Водохващане и пейки, като се мине от западната част на реката ли?
Пет Яну 10, 2014 8:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Местожителство: София

Не знам доколко словесните обяснения ще са от голяма полза в случая. Най-просто ще е да използваш трака.
Ето картинка и от Гугъл Ърт:

Лилавото е дискутирания път, червеното е маркировката към Соколна.
Значи от къщичката на Батата, където се оставят колите, се минава напряко по пътечка из храстите и се излиза на пътя по реката нагоре. Продължава се не голямо разстояние (около 300 метра) и се стига до един орех (така ми го обясниха на Барата), където има разклон - път завива надясно и почти в обратна посока и се качва към стандартния такъв за хижа Соколна. Подминава се този разклон и се продължава направо още около 300 метра и се стига до т.нар. водохващане. Мястото си личи, нама как да го сбъркаш. Там се пресича дерето и се излиза на левия бряг, където по пътечка се качва към отсрещните поляни.
И оттам насетне става, каквато става. Smile Общо взето целта е да се следва ръба нагоре, само че по самия ръб на места не може да се върви. Просто трябва да се внимава да не се загуби посоката и да се търси пътеката, доколкото е възможно. Но не е толкова лесно.
Ето още една картинка. Веднъж излезеш ли на откритото (горе долу на нивото на Соколна) от там насетне е лесно - краварски пътечки колкото искаш за нагоре.

Пет Яну 10, 2014 10:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ieronimus

igurbev написа:
Не знам доколко словесните обяснения ще са от голяма полза в случая. Най-просто ще е да използваш трака.
Ето картинка и от Гугъл Ърт:

Лилавото е дискутирания път, червеното е маркировката към Соколна.
Значи от къщичката на Батата, където се оставят колите, се минава напряко по пътечка из храстите и се излиза на пътя по реката нагоре. Продължава се не голямо разстояние (около 300 метра) и се стига до един орех (така ми го обясниха на Барата), където има разклон - път завива надясно и почти в обратна посока и се качва към стандартния такъв за хижа Соколна. Подминава се този разклон и се продължава направо още около 300 метра и се стига до т.нар. водохващане. Мястото си личи, нама как да го сбъркаш. Там се пресича дерето и се излиза на левия бряг, където по пътечка се качва към отсрещните поляни.
И оттам насетне става, каквато става. Smile Общо взето целта е да се следва ръба нагоре, само че по самия ръб на места не може да се върви. Просто трябва да се внимава да не се загуби посоката и да се търси пътеката, доколкото е възможно. Но не е толкова лесно.
Ето още една картинка. Веднъж излезеш ли на откритото (горе долу на нивото на Соколна) от там насетне е лесно - краварски пътечки колкото искаш за нагоре.

igurbev благодаря, ориентирах се, на място ще се види.
Пет Яну 10, 2014 10:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Plamen К

Местожителство: Казанлък

Ами да, Иван го е обяснил най-добре. Там на място се "ослушваш, оглеждаш и ако не идва мечка - преминаваш" Smile
Имам спомен, че ние не стигнахме до водохващането, но стъпихме върху тръбите, идващи от него, и после изпълзяхме вляво стръмно по склона, да речем стотина метра, и се озовахме на нещо, като пътечка. Тя общо взето следваше ръба, който там в ниското е все още плавен, няма отвеси отдясно, дерето остава сравнително далече. После се следва ръба повече или по-малко, пътечка има , тук-там изчезва, но ако вижда от време на време една червено-бяля маркировка, която обозначава границата на резервата, да знаеш, че си на прав път. Тези дето подновяват боята, така или иначе отъпкват пътечка.
Успех!
Съб Яну 11, 2014 12:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.