От западния край на гара Габарево в северна посока започва черен път през овощни насаждения. По него се стига до м. Пчелина в подножието на южните склоновете на вр. Саранка. Оттам тръгва маркирана в синьо пътека към х. Соколна.
Интересува те пътеката по западния склон на Куру дере или тази към хижа Соколна, която минава по източния склон на дерето. Щото първата е немаркирана и в голяма степен обрасла и много трудно се следва особено в началото. Почти е невъзможно без човек да те води. Виж другата е както каза Vedrin маркирана в синьо към хижата
Пет Яну 10, 2014 4:42 pm
igurbev
Ето една карта:
От Барата се продължава по пътя край реката. Прехвърля се на отсрещния склон там където има нещо като водохващане и пейки.
Оттам нагоре по реброто пътеката я има, но често се губи. Минавал съм два пъти и двата пъти глиганствах на места.
Имам трак ако е нужен.
И по-отблизо:
Пет Яну 10, 2014 4:46 pm
Plamen К
Интересува те пътеката по западния склон на Куру дере или тази към хижа Соколна, която минава по източния склон на дерето. Щото първата е немаркирана и в голяма степен обрасла и много трудно се следва особено в началото. Почти е невъзможно без човек да те води. Виж другата е както каза Vedrin маркирана в синьо към хижата
Стандартната пътека от източната страна на Курудере ми е ясна. Именно поради посочените съображения - " обрасла и много трудно се следва особено в началото " ме интересува подхода по западният склон на Курудере, ако се остави автомобила на барата. Какви са нишаните, другояче казано .
Пламен К както съм писал и друг път, снимките Ви са си пътеводител, гледал съм обстойно албума, но ме интересува от къде да подходя от началото на дерето?
Благодаря.
Пет Яну 10, 2014 8:38 pm
ieronimus
igurbev написа:
Ето една карта:
От Барата се продължава по пътя край реката. Прехвърля се на отсрещния склон там където има нещо като водохващане и пейки.
Оттам нагоре по реброто пътеката я има, но често се губи. Минавал съм два пъти и двата пъти глиганствах на места.
Имам трак ако е нужен.
И по-отблизо:
Водохващане и пейки, като се мине от западната част на реката ли?
Пет Яну 10, 2014 8:41 pm
igurbev
Не знам доколко словесните обяснения ще са от голяма полза в случая. Най-просто ще е да използваш трака.
Ето картинка и от Гугъл Ърт:
Лилавото е дискутирания път, червеното е маркировката към Соколна.
Значи от къщичката на Батата, където се оставят колите, се минава напряко по пътечка из храстите и се излиза на пътя по реката нагоре. Продължава се не голямо разстояние (около 300 метра) и се стига до един орех (така ми го обясниха на Барата), където има разклон - път завива надясно и почти в обратна посока и се качва към стандартния такъв за хижа Соколна. Подминава се този разклон и се продължава направо още около 300 метра и се стига до т.нар. водохващане. Мястото си личи, нама как да го сбъркаш. Там се пресича дерето и се излиза на левия бряг, където по пътечка се качва към отсрещните поляни.
И оттам насетне става, каквато става. Общо взето целта е да се следва ръба нагоре, само че по самия ръб на места не може да се върви. Просто трябва да се внимава да не се загуби посоката и да се търси пътеката, доколкото е възможно. Но не е толкова лесно.
Ето още една картинка. Веднъж излезеш ли на откритото (горе долу на нивото на Соколна) от там насетне е лесно - краварски пътечки колкото искаш за нагоре.
Пет Яну 10, 2014 10:45 pm
ieronimus
igurbev написа:
Не знам доколко словесните обяснения ще са от голяма полза в случая. Най-просто ще е да използваш трака.
Ето картинка и от Гугъл Ърт:
Лилавото е дискутирания път, червеното е маркировката към Соколна.
Значи от къщичката на Батата, където се оставят колите, се минава напряко по пътечка из храстите и се излиза на пътя по реката нагоре. Продължава се не голямо разстояние (около 300 метра) и се стига до един орех (така ми го обясниха на Барата), където има разклон - път завива надясно и почти в обратна посока и се качва към стандартния такъв за хижа Соколна. Подминава се този разклон и се продължава направо още около 300 метра и се стига до т.нар. водохващане. Мястото си личи, нама как да го сбъркаш. Там се пресича дерето и се излиза на левия бряг, където по пътечка се качва към отсрещните поляни.
И оттам насетне става, каквато става. Общо взето целта е да се следва ръба нагоре, само че по самия ръб на места не може да се върви. Просто трябва да се внимава да не се загуби посоката и да се търси пътеката, доколкото е възможно. Но не е толкова лесно.
Ето още една картинка. Веднъж излезеш ли на откритото (горе долу на нивото на Соколна) от там насетне е лесно - краварски пътечки колкото искаш за нагоре.
igurbev благодаря, ориентирах се, на място ще се види.
Пет Яну 10, 2014 10:58 pm
Plamen К
Ами да, Иван го е обяснил най-добре. Там на място се "ослушваш, оглеждаш и ако не идва мечка - преминаваш"
Имам спомен, че ние не стигнахме до водохващането, но стъпихме върху тръбите, идващи от него, и после изпълзяхме вляво стръмно по склона, да речем стотина метра, и се озовахме на нещо, като пътечка. Тя общо взето следваше ръба, който там в ниското е все още плавен, няма отвеси отдясно, дерето остава сравнително далече. После се следва ръба повече или по-малко, пътечка има , тук-там изчезва, но ако вижда от време на време една червено-бяля маркировка, която обозначава границата на резервата, да знаеш, че си на прав път. Тези дето подновяват боята, така или иначе отъпкват пътечка.
Успех!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети