Автор |
Съобщение |
Balkandjiq
|
|
|
|
|
|
Преди години един приятел от Сопот,Бог да го прости правеше мариновани Рижинки,по Сопотско казваше ги берем с чували,та като донесеше от тях колко ракия се е изпило,абе уникално мезе.А дори не я зная самата гъба какво представлява. |
Рижика,без "Н" в средата.Или още "обикновена млечница" се вика.Лактариус делициозус.Те общо са към 3-4вида много близки млечници които се бъркат често-лактариус семисангвифилус,салмониколор,делициозус.Eй тук съм снимал последната реколта от 23ти ноември.В паницата са от първите два вида-който има по-опитно око ще види че се различават по цвета на млякото.За съжаление тук над града по това време тръгват и им се нарадвах два дена и после заваля първия сняг и еба мамата на всичко...Ще чакаме догодина.Добро мезе са по секъв начин.Жената ги панира с панировка за риба и стават трепач.После кат ги ядеш пикаеш оранджево...
Няма отровни двойници-може да се сбърка с лактариус торминозус-т.нар."отровна млечница" на която само името и е отровно.Леко подрисква и е много люта...Варят я да и избегат дразнещите стомаха вещества или я правят със саламура,като първата вода я изхвърлят и вече не подрисква и е най-вкусното мезе от всички млечници...Руснаците я затварят в качета за зимата,после я правят с майонеза и картофи на салата и става божествено мезе за водката.Иначе по принцип се различава от останалите млечници по косматия ръб.Ял съм я и нея...Ял съм много работи-тая есен сефтосах и червена мухоморка-нарязана на ленти и изварена да и избяга отровата.Доста вкусна гъба...
Мечоу,кат не щеш да си цар или министър ще те направим Главен Мечок на Републиката.Ти само донес някой буркан.Не скатавай,знам че имаш...Кладница ли ще е друга ли-няаам претенции...
Кат трябва ще си го платим...
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
http://hubavetz.com/
Последната промяна е направена от Balkandjiq на Чет Яну 09, 2014 12:56 am; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
Чет Яну 09, 2014 12:33 am |
|
|
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
|
Чет Яну 09, 2014 12:47 am |
|
|
EXIIIT
|
|
|
Балканче донесете и двамата, ти и ГМПР / Главен Мечо Пух на Републиката/ще опитаме и от двамата пък ракийка ще има доста. Ще направим дегустация.
|
|
|
Чет Яну 09, 2014 9:44 am |
|
|
tzezko
|
|
|
Абе я какъв хранително- вкусов разговор се заформя, какъв ще го търсим по джендемите? Христо Даново на площада или розоварната на Скобелево- перфекти места за събор.
|
|
|
Чет Яну 09, 2014 11:42 am |
|
|
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
Някой задава ли си въпроса:Защо в тази така посещавана тема, вече 24ч. никой не пише?
Не ми отговаряйте,въпроса е риторичен.
|
|
|
Пет Яну 10, 2014 11:00 am |
|
|
EXIIIT
|
|
|
Май ще има провал
|
|
|
Пет Яну 10, 2014 11:51 am |
|
|
asen4ooo
|
|
|
То от нас си зависи, дали ще е провал ...
_________________ На кръгла маса, в хижата и в женско сърце винаги има място за още един! |
|
|
Пет Яну 10, 2014 12:12 pm |
|
|
danin94
|
|
|
|
|
Някой задава ли си въпроса:Защо в тази така посещавана тема, вече 24ч. никой не пише?
Не ми отговаряйте,въпроса е риторичен. |
Ники дискусията е опорочена...комуникацията отдавна е изместена на друго ниво и не е актуална , поне за тези които правят асоциация с темата и идеята за която е пусната .... риториката е излишна , както и това да си губиш времето ....освен от любопитство
|
|
|
Пет Яну 10, 2014 8:42 pm |
|
|
Trand
|
|
|
Ха.... пиене и ядене ще има, но за среща не се знае??
|
|
|
Съб Яну 11, 2014 5:40 pm |
|
|
mirosllaw
|
|
|
Не мисля, че някакви форумни търкания трябва да попречат на срещата. Тя има малко по-различен смисъл от това да си ги премерим във форума и да се покажем кой е по-велик. Аз лично ще отида.
|
|
|
Чет Яну 16, 2014 10:39 am |
|
|
EXIIIT
|
|
|
Какво стана сега ще има ли среща или няма .....
|
|
|
Чет Яну 16, 2014 10:46 am |
|
|
asen4ooo
|
|
|
|
|
Какво стана сега ще има ли среща или няма ..... |
и аз това се чудя
_________________ На кръгла маса, в хижата и в женско сърце винаги има място за още един! |
|
|
Чет Яну 16, 2014 10:59 am |
|
|
EXIIIT
|
|
|
Всички си мълчат,щеше да се пуска анкета за датата.....явно хижата е ясна вече "Козя стена"ще е, поне според / двете / анкети които вървят.
|
|
|
Чет Яну 16, 2014 11:02 am |
|
|
asen4ooo
|
|
|
|
|
Всички си мълчат,щеше да се пуска анкета за датата.....явно хижата е ясна вече "Козя стена"ще е, поне според / двете / анкети които вървят. |
то някъде май пишеше, че анкетата ще е до 20-ти, ако не се лъжа ....
|
|
Чет Яну 16, 2014 11:05 am |
|
|
Irha
|
|
|
Тази мероприятия не се правят с провеждане на анкети и обаждане по телефона
Аз съм не мнение и че организаторите трябва да се сменят, за да се даде възможност и на други хора да организират подобни сбирки. Не трябва да се очаква, че все едни и същи хора ще поемат тази отговорност.
Нека някой, който може да организира среща на х.Козя Стена, да обяви датите.
От там насетне всеки си преценява, може ли или не може да участва.
Има толкова бележити участници от Русе и от Сопот, моля да не се спотайват.
|
|
|
Чет Яну 16, 2014 1:24 pm |
|
|
|