Автор |
Съобщение |
ivondera
Регистриран на: 10 Яну 2008 Мнения: 114 Местожителство: София / Плевен |
|
Ботев по Нова година за ден, от къде? |
|
Здравейте колеги. На 29, 30, 31 и 01 ще посрещнем Нова година в местността Паниците. На 3 - 4 ма човека от компанията ни се върти да качим Ботев. От тук почват въпросите. Възможно ли е и от къде да се качи Ботев за ден по това време и от къде. Ако не става за ден в краен случай ще го направим за два дена. Варианти за качване са: Паниците, х. Плевен и х.Равнец. Ако ще е през х. Равнец го мисля на 28 да спим там и на 29 рано рано да качим Ботев и да слезем на 29 вечерта в Паниците. Ако ще е през х. Плевен ще е същата схема. Ако ще го правим от Паниците - Ботев - Паниците ще трябва да се спи на заслон Ботев. Все още е рано да се каже какво ще е времето и снежната покривка, но се предполага, че ще има сняг. Снегоходки и GPS имам остава да намеря пикел и котки. Очаквам вашите мнения забележки и препоръки за маршрута. Благодаря на всички. Ако трябва да споделя повече за да ми дадете по точно инфо питайте.
|
|
|
Пет Ное 29, 2013 1:17 pm |
|
|
ivondera
|
|
|
Сега погледнах картата и ми хрумна, че вместо на х. Равнец може да се качим до х. Васил Левски там да спим и на 29 ти сутринта към 04.00 да тръгнем.
|
|
|
Пет Ное 29, 2013 1:24 pm |
|
|
metro
Регистриран на: 13 Яну 2009 Мнения: 109 Местожителство: с.Куртово |
|
|
|
И двата варианта са добри но най вече всичко зависи от времето от снега.Според мен Карлово -х.Хубавец-х.Б.Рози -х.Левски за първия ден е по приемливо девинилацията е по постепенна и пътя е в гора.А през х.Равнец към върха е много по натоварващо.
_________________ На туриста раницата е тежка ,но главата е лека!!! |
|
|
Съб Ное 30, 2013 9:35 am |
|
|
ivondera
|
|
|
След доста четене гледане на карти и питане плана за сега е следния. В 09.30 тръгваме от Карлово към хижа Васил Левски. Вечерта спим там и на 29 рано рано тръгваме към Ботев. Видях, че от хижата до Ботев го дават 4 часа. Аз си слагам един час от горе. Един час на върха. Не можах да намеря информация колко часа го дават от Ботев до Паниците. Ако някой знае колко време ще ни отнеме прехода от х. В. Левски до Паниците да сподели да разчетем правилно времето.
|
|
|
Нед Дек 01, 2013 8:15 pm |
|
|
peca
|
|
|
Ще прозвучи философски но времето ви изцяло ще зависи от времето
Връх Ботев-Паниците аз съм го взимал за 4 часа без много зор(през вр. Параджика по коловата, по която се надявам, че смятате да минете и вие), но без никакъв сняг и в супер време.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс |
|
|
Нед Дек 01, 2013 8:40 pm |
|
|
ivondera
|
|
|
От Васил Левски до върха и за 5 часа да сме пак е добре. А от върха до Паниците гледам на картата, че има стълбове. Минава се покрай Маринка после Михайлов и после Рудината и сме долу.
|
|
|
Нед Дек 01, 2013 9:51 pm |
|
|
Mariana1000
|
|
|
Ние стигнахме за четири часа и половина до заслона, но аз се влачех (Стефан каза като скалата над нас, тоест като Костенурката ) и после от заслона на върха бяхме за един час (считайте, че скалата пак се е тътрузила нагоре). Вие ще стигнете доста по-бързо и дано да улучите хубаво време, че гледките от Жълтец са разкошни
|
|
|
|
От Васил Левски до върха и за 5 часа да сме пак е добре. А от върха до Паниците гледам на картата, че има стълбове. Минава се покрай Маринка после Михайлов и после Рудината и сме долу. |
На коя карта ги има стълбовете от Параджика към заслона? |
На картата на Домино ги има.
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!... |
|
|
Нед Дек 01, 2013 11:00 pm |
|
|
Mariana1000
|
|
|
|
|
Че кога излезе тази карта на Домино с коловете? Няма я по книжарниците. |
Преди повече от година, дали даже не станаха и две
Тя е първата част, наскоро излезе четвъртата, остават им само още двете части за Източна Стара планина
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!... |
|
|
Нед Дек 01, 2013 11:53 pm |
|
|
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
Колеги,чета,чета и ентусиазма ви ме забавлява,но и ми показва,че си нямате никаква представа от зимната планина.Не ми се сърдете за това което казвам,защото най-големите бели зимата стават от самонадеяност и лошо оборудване.Най-добрия вариянт е с вас да има човек с опит в зимната планина.Котки,гпс,подходящи обувки и дрехи са задължителни,както и заредени телефони и не на последно място застраховка "Спасителни операции".Снегоходки и пикел са пожелателни.Времената за преходите зимата са доста относителни(доста по-относителни от лятните),основният принцип е:лятното умножено по 2.Това разбира се също е относително,защото може да е по-малко,но може и да е повече.Според мен по-добрия вариант е да се качите от х.Плевен до з.Ботев единия ден(още по-добрре е да се качите до Плевен предната вечер).На следващия ден се качвате до върха и от там по Параджика слизате до Паниците.Всички други варианти от посочените са по-дълги.Сега сигурно ще се изкажат разни "професори"които ще ви кажат,че някой го е качвал и слизал и то не ведниж ами дори два пъти за ден,но вие не им вярвайте.Не,че няма хора които могат зимата да го качат за един ден и да слязат,но те са единици и могат да го направят само при подходящи условия.Желае ви успех и не надценявайте възможностите си,както и не подценявайте зимната планина.
|
|
|
Нед Дек 01, 2013 11:55 pm |
|
|
tortomanin
|
|
|
От хижа "Плевен" до Ботев се минава по пътека, която на места следва ръба на скалите над Северния джендем. Поради страх от подхлъзване не бих го препоръчал. По-безопасен е маршрутът през Паниците и Параджика, където стръмните участъци са малко и все в гора или храсти. От "Балкански рози не съм го качвал, може да е още по- добре.
|
|
|
Пон Дек 02, 2013 7:41 am |
|
|
ivondera
|
|
|
Ники според теб няма да можем да направим х. В. Левски - Ботев - Паниците за 15 - 16 часа?
|
|
|
Пон Дек 02, 2013 9:30 am |
|
|
martin555
|
|
Пон Дек 02, 2013 10:07 am |
|
|
ivondera
|
|
|
Ами ще се пробваме тогава от хижа Васил Левски. В краен случай ако колегите кажат, че е невъзможно ще пробвам резервния вариант. Първия ден да се качим от Карлово до заслон Ботев и там да спим. За да ни остане по малко ходене за втория ден.
|
|
|
Пон Дек 02, 2013 10:22 am |
|
|
Stefak
|
|
|
|
|
|
|
Ники според теб няма да можем да направим х. В. Левски - Ботев - Паниците за 15 - 16 часа? |
.
В хубаво време, ще успеете, но и зимната подготовка да не се подценява. Аз съм правил Паниците - Ботев - Паниците зимно за ден -27,5км преход, за 13-е часа. Погледни тук: http://martinpetrov555.blogspot.com/2013/02/blog-post_21.html |
Направи ли си сметка колко от тези часове ти остава в светлата част на периода с най-къс ден.
Спестявяш им доста информация,а и с тази препратка към блога ти и с това "аз съм го правил за 13 часа" само ги нахъсваш.Доколкото разбирам от досегашните им постове опита в зимната планина на форумните ни приятели клони към нулев такъв.А да се впуснат в еднодневно преживяване в района на вр.Ботев през зимата си е доста рисковано.
|
|
|
Пон Дек 02, 2013 10:50 am |
|
|
ivondera
|
|
|
Най - много ходя пеш в планината зимата. Предната седмица: ЦПШ - вр. Мальовица - х. И. Вазов. Втория ден: х. И. Вазов - вр. Отовица - Раздела - ЦПШ Преди това Вихрен качване от хижа Вихрен слизане по северния склон към Бъндерица. Сега събота Черни връх. Тази събота и неделя ще качвам Мусала от към хижата, а на втория ден през Близнаците през Заврачица Марица и пак в Боровец. Аз съм колоездач и лятото с колелото по планините като падне снега почвам пеш. Така, че едва ли опита ми е нулев, но ако така изглежда няма лошо. Просто Ботев ми е единствения висок връх на който не съм бил нито зиме нито лете
|
|
|
Пон Дек 02, 2013 11:00 am |
|
|
|