ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Ботев по Нова година за ден, от къде?
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Ботев по Нова година за ден, от къде?
Автор Съобщение
ivondera

Местожителство: София / Плевен

Мнение Ботев по Нова година за ден, от къде? Отговорете с цитат
Здравейте колеги. На 29, 30, 31 и 01 ще посрещнем Нова година в местността Паниците. На 3 - 4 ма човека от компанията ни се върти да качим Ботев. От тук почват въпросите. Възможно ли е и от къде да се качи Ботев за ден по това време и от къде. Ако не става за ден в краен случай ще го направим за два дена. Варианти за качване са: Паниците, х. Плевен и х.Равнец. Ако ще е през х. Равнец го мисля на 28 да спим там и на 29 рано рано да качим Ботев и да слезем на 29 вечерта в Паниците. Ако ще е през х. Плевен ще е същата схема. Ако ще го правим от Паниците - Ботев - Паниците ще трябва да се спи на заслон Ботев. Все още е рано да се каже какво ще е времето и снежната покривка, но се предполага, че ще има сняг. Снегоходки и GPS имам остава да намеря пикел и котки. Очаквам вашите мнения забележки и препоръки за маршрута. Благодаря на всички. Ако трябва да споделя повече за да ми дадете по точно инфо питайте.
Пет Ное 29, 2013 1:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivondera

Мнение Отговорете с цитат
Сега погледнах картата и ми хрумна, че вместо на х. Равнец може да се качим до х. Васил Левски там да спим и на 29 ти сутринта към 04.00 да тръгнем.
Пет Ное 29, 2013 1:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
metro

Местожителство: с.Куртово

И двата варианта са добри но най вече всичко зависи от времето от снега.Според мен Карлово -х.Хубавец-х.Б.Рози -х.Левски за първия ден е по приемливо девинилацията е по постепенна и пътя е в гора.А през х.Равнец към върха е много по натоварващо.

Съб Ное 30, 2013 9:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivondera

След доста четене гледане на карти и питане плана за сега е следния. В 09.30 тръгваме от Карлово към хижа Васил Левски. Вечерта спим там и на 29 рано рано тръгваме към Ботев. Видях, че от хижата до Ботев го дават 4 часа. Аз си слагам един час от горе. Един час на върха. Не можах да намеря информация колко часа го дават от Ботев до Паниците. Ако някой знае колко време ще ни отнеме прехода от х. В. Левски до Паниците да сподели да разчетем правилно времето.
Нед Дек 01, 2013 8:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
peca

Местожителство: Пловдив

Ще прозвучи философски но времето ви изцяло ще зависи от времето Laughing
Връх Ботев-Паниците аз съм го взимал за 4 часа без много зор(през вр. Параджика по коловата, по която се надявам, че смятате да минете и вие), но без никакъв сняг и в супер време.

Нед Дек 01, 2013 8:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivondera

От Васил Левски до върха и за 5 часа да сме пак е добре. А от върха до Паниците гледам на картата, че има стълбове. Минава се покрай Маринка после Михайлов и после Рудината и сме долу.
Нед Дек 01, 2013 9:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

Ние стигнахме за четири часа и половина до заслона, но аз се влачех (Стефан каза като скалата над нас, тоест като Костенурката Laughing ) и после от заслона на върха бяхме за един час (считайте, че скалата пак се е тътрузила нагоре). Вие ще стигнете доста по-бързо и дано да улучите хубаво време, че гледките от Жълтец са разкошни Smile

Цитат:
ivondera написа:
От Васил Левски до върха и за 5 часа да сме пак е добре. А от върха до Паниците гледам на картата, че има стълбове. Минава се покрай Маринка после Михайлов и после Рудината и сме долу.

На коя карта ги има стълбовете от Параджика към заслона?

На картата на Домино ги има.

Нед Дек 01, 2013 11:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

ZCEZBPM написа:

Че кога излезе тази карта на Домино с коловете? Няма я по книжарниците.

Преди повече от година, дали даже не станаха и две Rolling Eyes
Тя е първата част, наскоро излезе четвъртата, остават им само още двете части за Източна Стара планина Smile

Нед Дек 01, 2013 11:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
НИКОЛАЙ Т.

Местожителство: РУСЕ

Колеги,чета,чета и ентусиазма ви ме забавлява,но и ми показва,че си нямате никаква представа от зимната планина.Не ми се сърдете за това което казвам,защото най-големите бели зимата стават от самонадеяност и лошо оборудване.Най-добрия вариянт е с вас да има човек с опит в зимната планина.Котки,гпс,подходящи обувки и дрехи са задължителни,както и заредени телефони и не на последно място застраховка "Спасителни операции".Снегоходки и пикел са пожелателни.Времената за преходите зимата са доста относителни(доста по-относителни от лятните),основният принцип е:лятното умножено по 2.Това разбира се също е относително,защото може да е по-малко,но може и да е повече.Според мен по-добрия вариант е да се качите от х.Плевен до з.Ботев единия ден(още по-добрре е да се качите до Плевен предната вечер).На следващия ден се качвате до върха и от там по Параджика слизате до Паниците.Всички други варианти от посочените са по-дълги.Сега сигурно ще се изкажат разни "професори"които ще ви кажат,че някой го е качвал и слизал и то не ведниж ами дори два пъти за ден,но вие не им вярвайте.Не,че няма хора които могат зимата да го качат за един ден и да слязат,но те са единици и могат да го направят само при подходящи условия.Желае ви успех и не надценявайте възможностите си,както и не подценявайте зимната планина.
Нед Дек 01, 2013 11:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin

Местожителство: Хасково

От хижа "Плевен" до Ботев се минава по пътека, която на места следва ръба на скалите над Северния джендем. Поради страх от подхлъзване не бих го препоръчал. По-безопасен е маршрутът през Паниците и Параджика, където стръмните участъци са малко и все в гора или храсти. От "Балкански рози не съм го качвал, може да е още по- добре.
Пон Дек 02, 2013 7:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivondera

Ники според теб няма да можем да направим х. В. Левски - Ботев - Паниците за 15 - 16 часа?
Пон Дек 02, 2013 9:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555

Местожителство: Русе

ivondera написа:
Ники според теб няма да можем да направим х. В. Левски - Ботев - Паниците за 15 - 16 часа?

В хубаво време, ще успеете, но и зимната подготовка да не се подценява. Аз съм правил Паниците - Ботев - Паниците зимно за ден -27,5км преход, за 13-е часа. Погледни тук: http://martinpetrov555.blogspot.com/2013/02/blog-post_21.html

Пон Дек 02, 2013 10:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ivondera

Ами ще се пробваме тогава от хижа Васил Левски. В краен случай ако колегите кажат, че е невъзможно ще пробвам резервния вариант. Първия ден да се качим от Карлово до заслон Ботев и там да спим. За да ни остане по малко ходене за втория ден.
Пон Дек 02, 2013 10:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Stefak

Местожителство: Видин

martin555 написа:
ivondera написа:

.

В хубаво време, ще успеете, но и зимната подготовка да не се подценява. Аз съм правил Паниците - Ботев - Паниците зимно за ден -27,5км преход, за 13-е часа. Погледни тук: http://martinpetrov555.blogspot.com/2013/02/blog-post_21.html

Направи ли си сметка колко от тези часове ти остава в светлата част на периода с най-къс ден.

Спестявяш им доста информация,а и с тази препратка към блога ти и с това "аз съм го правил за 13 часа" само ги нахъсваш.Доколкото разбирам от досегашните им постове опита в зимната планина на форумните ни приятели клони към нулев такъв.А да се впуснат в еднодневно преживяване в района на вр.Ботев през зимата си е доста рисковано.
Пон Дек 02, 2013 10:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivondera

Най - много ходя пеш в планината зимата. Предната седмица: ЦПШ - вр. Мальовица - х. И. Вазов. Втория ден: х. И. Вазов - вр. Отовица - Раздела - ЦПШ Преди това Вихрен качване от хижа Вихрен слизане по северния склон към Бъндерица. Сега събота Черни връх. Тази събота и неделя ще качвам Мусала от към хижата, а на втория ден през Близнаците през Заврачица Марица и пак в Боровец. Аз съм колоездач и лятото с колелото по планините като падне снега почвам пеш. Така, че едва ли опита ми е нулев, но ако така изглежда няма лошо. Просто Ботев ми е единствения висок връх на който не съм бил нито зиме нито лете
Пон Дек 02, 2013 11:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.