Ето че дойде време да се поразходя из Стара планина! Предварителните ми планове бяха за 4 дни, но прогнозата за разваляне на времето в сряда ме накара да преразгледам нещата и ги отрязах на 3. Дори предвидих за третия ден(сряда) минимално ходене за да се смъкна надолу докато времето не се е развалило.
-----
И така, първи ден Пловдив-Карлово-Сопот-лифта-х.Добрила-вр.Амбарица-върховете Малък Купен,Голям Купен, Кръстците, Костенурката, Жълтец, Дюзчал, Безименния, заслон Ботев(нощувка). Стандартно било. По склона на Амбарица срещнах двама чужденци, а до Малък купен група от 5 човека, и това беше за цял ден.Времето беше чудесно, вятърът слаб. Заслон Ботев е станал чудесно място, просто малка хижичка. Условията са по-добри от редица хижи. Има 24 места, малка столова, кабина-баня с топла вода от бойлер с дърва, нова външна тоалетна, чешми вън и вътре, алуминиева дограма. Продължават да работят по него и ще го разширяват. Останах приятно изненадан, дори предлагаха храна и бира! Приятно съм изненадан и от отношението на хижарите. Всичко това е добре, защото заслонът е на много стратегическо място, а и не се налага да се губи височина. Преди беше кочина, както продължава да бъде заслон Маринка. Ето и снимки от първия ден, тъй като са много се наложи да ги пусна в по-малък размер да не товаря форума:
вр.Амбарица(2166м):
Малка Амбарица:
вр.Голям Купен(2169м):
"Локвата" вече наистина е само локва...Стадо коне наоколо:
вр.Малък Купен(2100м):
аз на Голям Купен:
Масивът Равнец(2029м):
поглед назад:
Голям Кръстец(2034м):
Голям Купен и Малък Кръстец:
вр.Жълтец(Саръкая)(2227м) - източните му склонове, Брустовете:
вр.Млечни чал(Дюзчал)(2255м):
заслон Ботев, 2050м:
и малко панорами(увеличават се):
билото на изток до вр.Ботев(снимано от Малка Амбарица):
Купените и Кръстците - класика на Троянски Балкан:
от Кръстците до Ботев:
Голям Кръстец и билото наоколо:
на преден план част от билото на Кръстците и вр.Костенурката(2035м), на
заден план - Жълтец:
Голям Купен(вляво) и Кръстците:
Очаквайте част 2!
Пет Авг 03, 2007 8:21 pm
dido
Язък, че съм на dial-up, изкушават ме панорамите. Много са ти добри снимките, поздрави! Айде на Пирин бе човек ...
Пет Авг 03, 2007 8:42 pm
Kat
Мммм, красотата на Стара планина си е друга. Аз за съжаление, още не съм минавала по този маршрут, но има време. Това нещо на Купена, до което си се снимал, май е прословутата книга .. ?
А ако решиш за Пирин, ще сме там от 12-и за една седмица
Пет Авг 03, 2007 9:50 pm
dido
Абе може и аз да се присъединя на 18-19 авг, Събота и Неделя. Ако имате програма за маршрута, кажи къде ще бъдете последните 2 дни.
Пет Авг 03, 2007 10:13 pm
irmelinda
уоу..панорамите с купена...любими просто. много го обичам това място...
да видим нататък...м/у добрила и тъжа още не съм ходила.
_________________ „Нещата не се променят. Човек просто променя начина, по който ги вижда, това е всичко.“ - Карлос Кастанеда
Пет Авг 03, 2007 11:04 pm
Kat
Дидо, на 18 според план - графика се очертава да сме около х.Вихрен. Някой нещо спрягаше Джамджиевия ръб, ама мен не ме блазнят тези скали. Разбира се, на място винаги може да се измисли нещо друго
Пет Авг 03, 2007 11:07 pm
dido
Добре добре На мен ми виси едно ходене Хвойнати-Муратов-Гергийца по ръба горе с гледка към Влахински/Гергийски и Спано поле едновременно, или Хвойнати-Муратов-Дончови караули-Бъндеришка чука до Башлийския превал, с още по-яка гледка Последния вариант на маршрута е интересен особено, че може да се спи на онова хубаво езеро зад Башлията, а и дава яки гледки
Язък, че съм на dial-up, изкушават ме панорамите. Много са ти добри снимките, поздрави! Айде на Пирин бе човек ...
Споко, ще ги видиш като се върнеш! Отпуска ми свършва, за Пирин не обещавам скоро, ще трябва да наваксвам с материала в къщи и не само... Такъв е живота, човек прави по-често неща, които не обича.
Kat написа:
Това нещо на Купена, до което си се снимал, май е прословутата книга .. ?
Да там е книгата. Аз такива неща принципно не ползвам. Още никъде никога не съм се писал, особено пък на Купена. Да се запиша някъде - това ми прилича като на последно ходене. Е, тая няма да стане.
Съб Авг 04, 2007 3:59 pm
irmelinda
mislesht: Не е нужно да е последно. Единия път като се качвахме, на челната страница на книгата пишеше нещо от рода "Нося тази книга при 100 и не помня кое изкачване на най-красивия връх в България!"
_________________ „Нещата не се променят. Човек просто променя начина, по който ги вижда, това е всичко.“ - Карлос Кастанеда
Съб Авг 04, 2007 5:25 pm
goro_levskara
Браво, добра разходка, добри снимки. Виждам на повечето върхове си сложил височината, кажи ми ако знаеш каква е тя на вр.Малка Амбарица. Благодаря ти!!!
Жоро
Около 2140, ама не съм сигурен. Преди 7 години бях с един агент и той я измери с часовник Касио. Преди 2 години Иван(neocom) я засече с ГПС, но хич не го питах колко е.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети