В неделя използвах топлия ден за да се разходя по Чуфадарица. Тръгнах от Калофер по познатия път за Калоферски мъжки манастир и като слезнах към Бяла река, пресякох я още по първия мост и продължих в обратна посока по пътя, а после и нагоре по склона, по пътеки покрай Тумбата и така докато изляза над горския пояс. После без пътека набрах височина и от около 1400м почти по хоризонтал към ръба на Джендема. Кацнах на най-отвесното място, точно срещу вр. Ботев. Върнах се по същия начин, да не рискувам да загубя време, но пак изтървах автобуса в 16:30. Ето малко снимки, че не съм много по приказките:
Масивът Триглав на заден план:
Есенна гора:
От ръба джендемски:
Ботев, Параджика, и Калоферските купени:
Упражнение N:1, не може без него:
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Последната промяна е направена от mislesht на Вто Ное 12, 2013 5:47 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Браво, нацели време за преход, а и подобни композиции (изгледи) към Джендема и Ботев връх са рядкост. Получили са се снимките, прехода съдейки по денивелацията, също! Ние през това драскахме с котките по камънака из Рила, хайде да идва зимата...
Чет Ное 14, 2013 11:30 am
Plamen К
Много хубави снимки си направил!
Гледката от ръбчето е прекрасна. Еле пък и тези перести облачета в неделя!
Чет Ное 14, 2013 7:16 pm
ПАВЕЛ
Неделно по Чуфадарица - 2
Трябва да призная , че "краднах" идеята от тази тема , и надявам се автора няма да има нищо против да кача малко снимки и текст А ако има - знае какво да прави ..... Получи се стандартното за мен тръгване - навиване на алармата за 8, олежаване до 8, 30 , кафе до 9.30, и новият елемент от тази седмица - отваряне на картата на BGM, и избор на маршрут за деня .Дръпнах си тракчето на Митко, и около 11 без нещо паркирах Мери-Джо Фернандес пред портите на манастира . За разлика от него аз тръгнах по пътеката нагоре от светата обител, като след това трябваше да се върна по неговата следа.... А нагоре в гората ........ЕСЕННА ПРИКАЗКА !
Малко след като пътеката излиза от гората и навлиза в едни шипкови храсталаци, се наврях почти вътре в стадо овце А аз от телевизията , а и от личен опит знам , че когато си на плажа и видиш водата да се отдръпва рязко навътре, или си в планината и се озовеш сред стадо кротко пасящи овце , трябва МНОГО бързо да се изнасяш от там ! Така и направих - дадох заден , и минах на десния фланг .....Най-добрият приятел на човека прояви абсолютен непрофесионализъм в случая - дори не ме усетиха !
Вече над линията на гората
Нирвана.......Прекарах така дълго време !
На връщане минах по същия път - бях си забравил челника, а не знаех колко се удължава времето по маршрута на Митко....В крайна сметка слезнах точно за час и четиридест минути
Бе аз от там щях да слизам, ама....забравих трака да си кача в ГПС-а. Щото спомените са ми бледи, ама много бледи за тази пътека. Добре, че не слязох от там обаче, щях да закъснея още, щото нали гоня автобуси и т.н. А ето и друга причина - щом си нацелил и кучета. Оттатък нямаше жива душа, освен няколко крави горе. И аз слязох горе-долу за толкова, но след като изгасих спирачките в Бяла река, трябваше да вървя пак до Калофер.
Сетих се сега, горе във второто дере(последното на изток) дават на картата вода за пиене, но беше абсолютно сухо, обикалях, търсих - няма! В предното едва цъцреше вода.
Вто Ное 19, 2013 2:53 pm
Пчелата Жужа
Трябва да е било 1985-6 г, май месец. Отсреща на Параджишкото било видяхме тъжна гледка, която силно се е запечатала в спомените ми. Имаше около 15-тина крави. Една от тях беше умряла при раждане. Теленцето си беше подало главата и крачетата, но майката не беше успяла да се справи сама. Хищник беше ял от хълбока и. Валеше дъжд и нямаше мухи и зловоние. В селския двор като наближи кравата да се тели, стопанинът я посещава по два-три пъти през нощта, за да и помогне.
Бе аз от там щях да слизам, ама....забравих трака да си кача в ГПС-а. Щото спомените са ми бледи, ама много бледи за тази пътека. Добре, че не слязох от там обаче, щях да закъснея още, щото нали гоня автобуси и т.н. А ето и друга причина - щом си нацелил и кучета. Оттатък нямаше жива душа, освен няколко крави горе. И аз слязох горе-долу за толкова, но след като изгасих спирачките в Бяла река, трябваше да вървя пак до Калофер.
Сетих се сега, горе във второто дере(последното на изток) дават на картата вода за пиене, но беше абсолютно сухо, обикалях, търсих - няма! В предното едва цъцреше вода.
Тя пътеката я има на картата на БГ-Маунтийнс и е много добре проследима . На едно място имаше само разклонение(в посока нагоре), което ако нямаш машинка може да пообоколиш малко ....Иначе аз си носих литър и половина вода и не съм търсил маркираната на картата. Но наистина прави впечатление липсата на вода в тази хубава широколистна гора ........
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети