ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
х.Вихрен-Тевно. Отиване стандартно, наобратно-нестандартно.

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
х.Вихрен-Тевно. Отиване стандартно, наобратно-нестандартно.
Автор Съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение х.Вихрен-Тевно. Отиване стандартно, наобратно-нестандартно. Отговорете с цитат
Стандартно през Башлийска порта, Типици, Превалски чукар, Мозговишка порта.
Обаче факторът сняг по неогрятите от слънцето склонове /5-7см./ ни промени плановете за на връщане.
Тръгнахме 12:30 от х.Вихрен.

Условията по заснежения камъняк към Башлийска порта:

беше много, ама много неприятно. По-късно през деня по идея на Митко решихме единодушно с брат му на връщане да минем през Василашки чукар до пътеката от х.Демяница за х.Вихрен и по нея да се приберем.

Неприятното усещане от качването към портата много бързо беше парирано от една приятна жива гледка, буквално 15 минути по-късно:

По билото нататък се отвориха красиви гледки в ляво:

напред към обагрените от започващия залез върхове:

и на започващия залез в дясно:

Залеза го изчакахме целия на Превалски чукар:

В противоположна посока, над южната кота на Обидимските ушици /гребените на юг от Малкия Полежан/, едновременно изгря луната:

"да полудееш" Cool

На Тевно Ванката си беше на линия, заедно с още трима души, качили се от Попина лъка.

Нощта беше бяла, челниците бяха излишни:

В неделя - наобратно, обаче след в.Опрено минахме през Василашки чукар:

По маршрута доволно заигравки:

клек:

и накрая излязохме на магистралата към Премката:

Надолу - нищо интересно. Общо взето добре направихме, че минахме от там въпреки заигравките.
Всъщност имаше нещо интересно. На 5 минути преди моста над Бъндеришка река срещнах една групичка паркетни туристи. Единия от двамата мъже ме попита "Близо ли е Попово езеро?" Бързо прерових мозъка си за дублиране на името на някое от езерата в Бъндеришкия циркус с това от питането и... зех да обяснявам как въпросното езеро е през две порти зад третата Laughing
Казах им, че нагоре има и други езера и те поеха нататък да ги търсят...

Та така този уикенд.
Цялата галерия

Нед Ное 17, 2013 9:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
Снимката на Обидимските ушици е страхотна!!! Както и тази на залязващото слънце

Нед Ное 17, 2013 10:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Gamina

Чудно!

Пон Ное 18, 2013 12:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev

Местожителство: София

Мнение Re: х.Вихрен-Тевно. Отиване стандартно, наобратно-нестандарт Отговорете с цитат
Ристо Туристо написа:

От тук изглежда, че склона на Василашки чукар е бил чист. Иначе на мен странно ми прозвуча идеята, ако там имаше няколко пръста сняг, голяма психария би било.

Интересна е била и линията на снега, който е минал последните дни. В западната част на Рила нямаше и помен, но в същото време ясно се виждаше побелелия клон на Аладжа слап. По белмекенско също гледах снимки с доста сняг. Пиринското било също се белееше.
Пон Ное 18, 2013 1:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ПАВЕЛ

Мнение Re: х.Вихрен-Тевно. Отиване стандартно, наобратно-нестандарт Отговорете с цитат
Лелелеееее....., представям си какво е било на Башлийската порта Confused ! Там ми беше първата среща с пиринският камънак Smile .......

igurbev написа:

Интересна е била и линията на снега, който е минал последните дни. В западната част на Рила нямаше и помен, но в същото време ясно се виждаше побелелия клон на Аладжа слап. По белмекенско също гледах снимки с доста сняг. Пиринското било също се белееше.

Малко офф, но вчера ми се видя много странно , че на Зли връх в Стара Планина си личеше че е ръснал снежец, докато на Кадемлията и Ботев нямаше нищо Rolling Eyes ....

Пон Ное 18, 2013 2:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Gamina

Ами не - Ботев в събота беше бял от север (и Купена, и Вежен), не знам сняг ли е бил или скреж. Северния склон на Юмрука беше заскрежен, но над 2000 май си беше снежец. Вчера почти го нямаше вече.

Пон Ное 18, 2013 3:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
ПАВЕЛ

Gamina написа:
Ами не - Ботев в събота беше бял от север (и Купена, и Вежен), не знам сняг ли е бил или скреж. Северния склон на Юмрука беше заскрежен, но над 2000 май си беше снежец. Вчера почти го нямаше вече.

Говоря за гледната точка от Чуфадарица :
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=6709
Не съм снимал Мазалат , но темето му беше бяло, за разлика от това на Кадемлията примерно

Пон Ное 18, 2013 3:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Gamina

От север белееха Smile

Пон Ное 18, 2013 3:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Mitko

Линията на валежа е закачила източните дялове на Стара планина и Пирин - Белмекен се белееше от юг, а по Мусаленския дял нямаше нищо. Височината е била къмто 2100-2200 мнв по Пирин. Количествата са достатъчни за цвят и звукови ефекти и мокри обувки, както и за забавни моменти към Башлийска порта.. много бавно и мъчително иде тази зима нещо Smile...
Сега като се позатопли малко времето, по северните склонове на Пирина ще има стопен и замръзнал сняг, предполагам идния уикенд ще е доста пързалящо положението по усойните места..
Ето малко кадри и от мен ( не знам как се прави resize на директен линк от друга галерия, извинете за големия размер):

Останалите са на този линк: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.564987275912.1073741831.210100538&type=1&l=bf8b173266 - след 30-та снима натам Smile
Пон Ное 18, 2013 4:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

igurbev написа:
Ристо Туристо написа:

От тук изглежда, че склона на Василашки чукар е бил чист. Иначе на мен странно ми прозвуча идеята, ако там имаше няколко пръста сняг, голяма психария би било.
...

Доста го гледахме Василашкия, минаването през него и целия участък до премката преди да тръгнем натам, включително дадената на БгМаунтийнс пътека - нея я разнищихме от къде подсича, че да преценим. Защото от към Бъндеришкия циркус беше чисто, а от към Василашкия - снежно. И ставаше.
Действително минаването от там при дори 5см. сняг от към Бъндеришкия циркус го прави невъзможно без осигуряване.

Пон Ное 18, 2013 6:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mitko

Ристо Туристо написа:

Доста го гледахме Василашкия, минаването през него и целия участък до премката преди да тръгнем натам, включително дадената на БгМаунтийнс пътека - нея я разнищихме от къде подсича, че да преценим. Защото от към Бъндеришкия циркус беше чисто, а от към Василашкия - снежно. И ставаше.
Действително минаването от там при дори 5см. сняг от към Бъндеришкия циркус го прави невъзможно без осигуряване.

Участъка ще е крайно интересен зимата, мисля че е 'стандартен' за алпинисткия контингент обикалящ из Пирин, а и принципно осигурява доста бърз маршрут към Тевно езеро с тръгване от горна станция на лифтовете на Банско.. но както си говорихме горе по клека - не е 'туристически маршрут' и не е място за хора без опит в работа с въже, осигуровки, парапети, котки, пикели и тн. Определено ще е по-сложен от зимно минаване на Кончето - в най-тясната част, където гребена е 1-2 метра широк и със сигурност има козирки..
Пон Ное 18, 2013 6:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.