Стандартно през Башлийска порта, Типици, Превалски чукар, Мозговишка порта.
Обаче факторът сняг по неогрятите от слънцето склонове /5-7см./ ни промени плановете за на връщане.
Тръгнахме 12:30 от х.Вихрен.
Условията по заснежения камъняк към Башлийска порта:
беше много, ама много неприятно. По-късно през деня по идея на Митко решихме единодушно с брат му на връщане да минем през Василашки чукар до пътеката от х.Демяница за х.Вихрен и по нея да се приберем.
Неприятното усещане от качването към портата много бързо беше парирано от една приятна жива гледка, буквално 15 минути по-късно:
По билото нататък се отвориха красиви гледки в ляво:
напред към обагрените от започващия залез върхове:
и на започващия залез в дясно:
Залеза го изчакахме целия на Превалски чукар:
В противоположна посока, над южната кота на Обидимските ушици /гребените на юг от Малкия Полежан/, едновременно изгря луната:
"да полудееш"
На Тевно Ванката си беше на линия, заедно с още трима души, качили се от Попина лъка.
Нощта беше бяла, челниците бяха излишни:
В неделя - наобратно, обаче след в.Опрено минахме през Василашки чукар:
По маршрута доволно заигравки:
клек:
и накрая излязохме на магистралата към Премката:
Надолу - нищо интересно. Общо взето добре направихме, че минахме от там въпреки заигравките.
Всъщност имаше нещо интересно. На 5 минути преди моста над Бъндеришка река срещнах една групичка паркетни туристи. Единия от двамата мъже ме попита "Близо ли е Попово езеро?" Бързо прерових мозъка си за дублиране на името на някое от езерата в Бъндеришкия циркус с това от питането и... зех да обяснявам как въпросното езеро е през две порти зад третата
Казах им, че нагоре има и други езера и те поеха нататък да ги търсят...
От тук изглежда, че склона на Василашки чукар е бил чист. Иначе на мен странно ми прозвуча идеята, ако там имаше няколко пръста сняг, голяма психария би било.
Интересна е била и линията на снега, който е минал последните дни. В западната част на Рила нямаше и помен, но в същото време ясно се виждаше побелелия клон на Аладжа слап. По белмекенско също гледах снимки с доста сняг. Пиринското било също се белееше.
Лелелеееее....., представям си какво е било на Башлийската порта ! Там ми беше първата среща с пиринският камънак .......
igurbev написа:
Интересна е била и линията на снега, който е минал последните дни. В западната част на Рила нямаше и помен, но в същото време ясно се виждаше побелелия клон на Аладжа слап. По белмекенско също гледах снимки с доста сняг. Пиринското било също се белееше.
Малко офф, но вчера ми се видя много странно , че на Зли връх в Стара Планина си личеше че е ръснал снежец, докато на Кадемлията и Ботев нямаше нищо ....
Ами не - Ботев в събота беше бял от север (и Купена, и Вежен), не знам сняг ли е бил или скреж. Северния склон на Юмрука беше заскрежен, но над 2000 май си беше снежец. Вчера почти го нямаше вече.
Ами не - Ботев в събота беше бял от север (и Купена, и Вежен), не знам сняг ли е бил или скреж. Северния склон на Юмрука беше заскрежен, но над 2000 май си беше снежец. Вчера почти го нямаше вече.
Линията на валежа е закачила източните дялове на Стара планина и Пирин - Белмекен се белееше от юг, а по Мусаленския дял нямаше нищо. Височината е била къмто 2100-2200 мнв по Пирин. Количествата са достатъчни за цвят и звукови ефекти и мокри обувки, както и за забавни моменти към Башлийска порта.. много бавно и мъчително иде тази зима нещо ...
Сега като се позатопли малко времето, по северните склонове на Пирина ще има стопен и замръзнал сняг, предполагам идния уикенд ще е доста пързалящо положението по усойните места..
Ето малко кадри и от мен ( не знам как се прави resize на директен линк от друга галерия, извинете за големия размер):
От тук изглежда, че склона на Василашки чукар е бил чист. Иначе на мен странно ми прозвуча идеята, ако там имаше няколко пръста сняг, голяма психария би било.
...
Доста го гледахме Василашкия, минаването през него и целия участък до премката преди да тръгнем натам, включително дадената на БгМаунтийнс пътека - нея я разнищихме от къде подсича, че да преценим. Защото от към Бъндеришкия циркус беше чисто, а от към Василашкия - снежно. И ставаше.
Действително минаването от там при дори 5см. сняг от към Бъндеришкия циркус го прави невъзможно без осигуряване.
Доста го гледахме Василашкия, минаването през него и целия участък до премката преди да тръгнем натам, включително дадената на БгМаунтийнс пътека - нея я разнищихме от къде подсича, че да преценим. Защото от към Бъндеришкия циркус беше чисто, а от към Василашкия - снежно. И ставаше.
Действително минаването от там при дори 5см. сняг от към Бъндеришкия циркус го прави невъзможно без осигуряване.
Участъка ще е крайно интересен зимата, мисля че е 'стандартен' за алпинисткия контингент обикалящ из Пирин, а и принципно осигурява доста бърз маршрут към Тевно езеро с тръгване от горна станция на лифтовете на Банско.. но както си говорихме горе по клека - не е 'туристически маршрут' и не е място за хора без опит в работа с въже, осигуровки, парапети, котки, пикели и тн. Определено ще е по-сложен от зимно минаване на Кончето - в най-тясната част, където гребена е 1-2 метра широк и със сигурност има козирки..
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети