Една съботно-неделна разходка
Цяла седмица гледам времето в Рила, и накрая се озовахме на Пирин. Друго си е, некак си на по-топличко го избива, като минеш Станкето, та в петък решихме да се разходим из Пирина, право на хижа Вихрен. Като стигнахме беше доста хладничко, още като видях снега от север по Бъндерешки чукар и Караулите, си рекох: тука като слизаме от Вихрен към Премката, може и да ядем дървото. Ясно беше, че целта е Вихрен, и слънцето току що започваше да огрява ръба, ех как да се удържи човек на такова нещо. Какво да кажа за времето, в края на октомври, да имаш време, като това което ние имахме, е като да вечеряш с Господ. Два дена едно облаче нямаше, и в събота и в неделя. Действително, слизането по северната стена на Вихрен към Премката ни създаде повече проблеми от катеренето по Джамджиевите скали. От север беше доста заледено, нито е за котки, а и без си е кофти. Малко сняг, но заледено яко, само на опредени места навято до 30, даже 40 см, трябва леко и много внимателно да се слиза. На върха срещнахме и горския стражар, изпълняващ гордо служебният си дълг , има го документиран на снимките. На Премката се разделихме, двама отскочиха до Кончето, а ние с Радко се излегнахме на завет под скаличките, и направихме солидна почивка, зер сме най-възрастните и требва да се пазим . Прибрахме сме през Казана и отидохме да нощуваме на хижа Вихрен. И сега изненада. Знам, тоест бях чел, че на хижата е правен ремонт, но това което знам че беше преди там, и това което заварихмв, направо ме смути. Последно съм спал там не помня кога, може би е било през 2008 или 9-та, беше уникална кочина и много кратно съм избягвал да спя там. Тотален ремонт е направен, сменени дограми, матраци нови, дават чисти чаршафи и калъфки, чисти одеала, направо зарязах спалният чувал. Столовата прилича на ресторант, нощувката е 12лв, добра пилешка супа 2лв., чай 0.5лв. За бирата не знам, че не съм и голям почитател, но определено много ме изненадаха с подобренията си на хижата. Носехме храна и гориво, така че поляхме разходката с черешова и гроздова от сорт "Врачанска теменуга" ракия. Преимуществото е, че сега няма много хора и е голямо спокойствие. Днес обаче, след леката разходка до Бъндеришките езера, при тръгване паркинга беше доста по-пълен от вчера, но изобщо не може да се сравнява с лудницата, която е през август.
Пускам малко снимки за разглеждане. Изглежда, че фотографа е забравил, че има режим "macro" за снимане на "тревата" по маршрута.
Добре сте се разходили! С интерес разгледах снимките.
Като за края на октомври - чудесно време!
Пон Окт 28, 2013 10:24 am
ПАВЕЛ
Я , били сме заедно на хижа Вихрен ! Някъде по обед в събота ми залепна релето и отпраших към Пирина, с крайна цел Джамджиевият ръб ......Вечерта беше стандартна - три бързи "Пиринско".,скара, салатка .........Условията в хижата наистина са много добри . В неделя времето беше просто перфектно - за пореден път се изумявам как е възможно такова абсолютно безветрие на близо 3000м надморска височина ! Иначе за разлика от вас аз слезнах през Кабата . Ето малко снимки и от мен :
https://picasaweb.google.com/109304817927175298265/2013_10_27#
Я , били сме заедно на хижа Вихрен ! Някъде по обед в събота ми залепна релето и отпраших към Пирина, с крайна цел Джамджиевият ръб ......Вечерта беше стандартна - три бързи "Пиринско".,скара, салатка .........Условията в хижата наистина са много добри . В неделя времето беше просто перфектно - за пореден път се изумявам как е възможно такова абсолютно безветрие на близо 3000м надморска височина ! Иначе за разлика от вас аз слезнах през Кабата . Ето малко снимки и от мен :
https://picasaweb.google.com/109304817927175298265/2013_10_27#
ПАВЕЛ написа:
Я , били сме заедно на хижа Вихрен !
Павле, когато хората не се познават на помощ идват компютрите . По едно време вечерта на съседна до нашата маса едно момче пиеше биричка. Сега като ти гледам снимките, ти си бил май, с гръб един към друг сме били.
Твоите снимки са по-хубави от моите, то се вижда с просто око, само че много малко нещо , следващият път ти пожелавам да ги утроиш.
Пон Окт 28, 2013 9:52 pm
ПАВЕЛ
iozkan написа:
ПАВЕЛ написа:
Я , били сме заедно на хижа Вихрен !
Павле, когато хората не се познават на помощ идват компютрите . По едно време вечерта на съседна до нашата маса едно момче пиеше биричка. Сега като ти гледам снимките, ти си бил май, с гръб един към друг сме били.
Твоите снимки са по-хубави от моите, то се вижда с просто око, само че много малко нещо , следващият път ти пожелавам да ги утроиш.
Мисля ,че наистина бяхме на съседни маси - вие по -близо до кухнята, а аз с лице към телевизора .....Доколкото си спомням бира пиех само аз в столовата ...... Снимането ми е голяма мъка, и ако от време на време се получи нещо по-добро, то заслугата за това е по-скоро на Планината, отколкото моя . И твоите снимки никак не са лоши , дори напротив .......
Не е истина, че го няма снега по карстовото! Уверих се, че тая есен върви отзад - напред.
Струма и Места пак са върнали лятото заради вас, връзкари такива!
И стига вече бира! Време е за червено винце с бански старец!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети